Τρεις ειδησούλες

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Σάβ, 09/20/2008 - 01:07 | 2' | 23

Είναι και καλές και κακές, όπως το βλέπεις κανείς:

1) Η πάλαι ποτέ κραταιά SGI ανοίγει ολοκληρωτικά το OpenGL, και σε κοινή ανακοίνωση με τo Free Software Foundation δηλώνει ότι η άδεια χρήσης του πλέον θα είναι παρόμοια με εκείνη του Xorg. Άρα το OpenGL (standard για 3D γραφικά) είναι πλέον ελεύθερο λογισμικό. Άργησε λιγάκι βέβαια...

2) Η Canonical θα προσφέρει multimedia codecs επί πληρωμή στους χρήστες του Ubuntu. Τα codecs (κυρίως για DVD) προέρχονται από την Fluendo (ναι όπως στο Fedora...). Στόχος, λέει η Canonical, να μην νοιώθουμε ότι παραβιάζουμε το νόμο όταν παίζουμε τα avi/dvd μας...Ότι πείτε.

3) Το Περού διαβαίνει το Ρουβίκωνα. Βάζει Windows σε OLPC και κάνεις τις πρώτες δοκιμές. Εδώ τελειώνει το ...όνειρο.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

το 1 είναι σχετικά καλό νέο, το 3 είναι μάλλον ''φυσική'' εξέλιξη ...
το 2 δεν μου αρέσει καθόλου και με ξενέρωσε λιγάκι, εύχομαι να μην με ξενερώσει ποιο πολύ στο μέλλον...

dimitris]2) Η Canonical θα προσφέρει multimedia codecs επί πληρωμή στους χρήστες του Ubuntu. Τα codecs (κυρίως για DVD) προέρχονται από την Fluendo (ναι όπως στο Fedora...). Στόχος, λέει η Canonical, να μην νοιώθουμε ότι παραβιάζουμε το νόμο όταν παίζουμε τα avi/dvd μας...Ότι πείτε.

Και οι ίδιοι τύποι αρνούνται να μπεί η EULA του FIrefox? χαχαχα, τόση ποιότητα μαζεμένη έχω να δω χρόνια... χαχαχα και πάλι

+1 Στους "υπέρμαχους" του ελεύθερου λογισμικού του Ubuntu, που φτιάχνουν κλειστούς codecs επι πληρωμή και αρνούνται να μπει EULA (αλήθεια, στα ubuntu οταν κάνεις εγκατάσταση δεν σου βγάζει τίποτα? Δεν έχει ΕULA?)

Teddy]

Και οι ίδιοι τύποι αρνούνται να μπεί η EULA του FIrefox? χαχαχα, τόση ποιότητα μαζεμένη έχω να δω χρόνια... χαχαχα και πάλι

+1 Στους "υπέρμαχους" του ελεύθερου λογισμικού του Ubuntu, που φτιάχνουν κλειστούς codecs επι πληρωμή και αρνούνται να μπει EULA (αλήθεια, στα ubuntu οταν κάνεις εγκατάσταση δεν σου βγάζει τίποτα? Δεν έχει ΕULA?)

Όπως αναφέρετε και πιο πάνω, οι codec προέρχονται από την Fluendo και όχι από την Coninical/Ubuntu. Σε ορισμένες χώρες όπου ισχύουν ορισμένοι νόμοι σχετικοί με τις πατέντες λογισμικού, το να εγκαταστήσεις κάποιους από τους "εναλλακτικούς" codec (που συνήθως βρίσκονται σε αποθετήρια που περιλαμβάνουν μη ελεύθερο λογισμικό, ακόμα από την άποψη των πατεντών) είναι παράνομο. Οπότε οι codec της Fluendo είναι αναγκαίοι σε αυτές τις περιπτώσεις, αν θες να μπορείς να βλέπεις νόμιμα υλικό που χρησιμοποιεί codec που δεν είναι royalty-free.

Κατά την εγκατάσταση του Ubuntu δεν εμφανίζετε EULA. Οπότε Teddy, κάνε μια μικρή έρευνα, πριν αρχίσεις να κάνεις ειρωνικά σχόλια για τις διάφορες διανομές.

Eίχα ένα ποστ που κάποιος το έσβησε .

alefteris]Κατά την εγκατάσταση του Ubuntu δεν εμφανίζετε EULA. Οπότε Teddy, κάνε μια μικρή έρευνα, πριν αρχίσεις να κάνεις ειρωνικά σχόλια για τις διάφορες διανομές.

Ερώτηση ήταν. Στην τελική δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν τα Ubuntu, δικό τους πρόβλημα είναι. Τα ειρωνικά σχόλια ήταν προς συγκεκριμένη διανομή και όχι "για τις διάφορες". Τέλος τα ειρωνικά σχόλια πηγάζουν απο "έρευνα" καθώς δεν πρόκειται ποτέ να εκτιμήσω μια διανομή πχ. που δεν έχω καταφέρει να περάσω drivers της ATI.

2ον: Τόσο καιρό δηλαδή το Ubuntu εξωθούσε χρήστες στην παρανομία?? Συγγνώμη, άλλο η EULA του FIrefox και άλλο το συγκεκριμένο. Ο Firefox ουσιαστικά διεκδικεί οτι κάθε πρόγραμμα ή μερος προγράμματος που θα προέρχεται απο τον κώδικά του, εκτός απο την αναφορά στην αρχική πηγή θα πρέπει να μην έχει και το ίδιο logo και δεύτερο οτι ο χρήστης πρέπει να συμφωνήσει οτι είναι υπεύθυνος για το πως θα τον χρησιμοποιήσει. Το Ubuntu το μόνο που διεκδικεί είναι φράγκα απο την τσεπούλα μας, άσχετα αν έχει τεθεί σε "ελευθεριακά" πλαίσια. Και αν αρχίσει να γίνεται για κάθε πατέντα που (υποτίθεται ή όχι) παραβιάζει το Linux (mp3, FAT32 και άλλα πολλά) μιλάμε για πολλά φράγκα, στην τσέπη Microsoft, Canonical και άλλων. Μήπως τελικά η συμφωνία Novell-Microsoft δεν είναι και τόσο κακή? Τουλάχιστον δεν σου ζητάνε τα φραγκάκια σου (ακόμα...)

Η πρώτη είναι ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση αλλά για την τρίτη τη να πει κανεί? :(
Συγχαίρω το Περού για αυτή τους την πρωτοβουλία :sick: :sick:

A program without a loop,is not worth writing

1) :)

2) :) :) Εντάξει θέμα συνείδησης είναι.

3) Το Περού δεν είχε υπογράψει για χρήση opensource λογισμικού,τι να άλλαξε από τότε....μάλλον δεν θα συμφέρει είναι ακριβό :p

--------------------
happy_linux_downloads

Τι εννοείς Teddy; Εδώ δεν κόβουμε posts.

Επί του πρακτέου, δεν διαφωνώ με τον alefteris. Σε τελική ανάλυση, η Canonical απλά προσφέρει μια έξτρα δυνατότητα σε όσους θέλουν να πληρώσουν ή υποχρεούνται νομικά. Για όλους όμως θα εξακολουθει να υπάρχει το ubuntu-restricted-extras κλπ. Και άλλωστε η Canonical απλά ακολουθεί το δρόμο που χάραξε πρώτη η Fedora.

--
Where is the ripcord, the trap door, the key?
Where is the cartoon escape-hatch for me?

ΑΥΤΟ δεν το είχα καταλάβει, εγώ νόμιζα ότι ubuntu-restricted-extras θα καταργηθεί και θα δίνετε επί πληρωμή η υποστήριξη των codecs, οπότε τελικά δεν υπάρχει θέμα...

Μα καλά τι ubuntuσπορος (:p) έχει πέσει ...

Τι φταίει το ubuntu αν εσύ δεν μπόρεσες να κάνεις εγκατάσταση τους drivers της ΑΤΙ,κάνε παράπονα στην amd/ati να βγάλουν drivers.

Teddy]Τόσο καιρό δηλαδή το Ubuntu εξωθούσε χρήστες στην παρανομία??

Όχι όπως έγραψε ο dimitris ποιο πάνω υπήρχε/υπάρχει το πακέτο ubuntu-restricted-extras,για να μην είσαι "παράνομος".

Teddy]Το Ubuntu το μόνο που διεκδικεί είναι φράγκα απο την τσεπούλα μας, άσχετα αν έχει τεθεί σε "ελευθεριακά" πλαίσια

Για τα φράγκα πως τα παίρνει η Canonical από εμάς ;;

Να σκεφτώ...κατεβάζω το .iso το καίω σε cd το περνάω στο πισι,wtf δεν έχω πληρώσει τίποτα μέχρι στιγμής,κατεβάζω updates περνάω και τα προγράμματα που θέλω,wtf πάλι,πλήρωσα 0,20 έουρος για το σιντι.

Καλύτερα να έλεγα να μου το στείλει η canonical και τσάμπα,γαμώτο δεν το σκέφτηκα ^^.Οι πατέντες είναι άλλο φρούτο....

Που θέλω να καταλήξω,γιατί τόσηηηη συζήτηση από την στιγμή που αυτό που έκανε η canonical προϋπήρχε,τι φταίει το ubuntu που δεν μπορεί να βγάλει η ΑΤΙ σωστούς drivers για το linux (το ίδιο πρόβλημα θα υπάρχει και στο debian,arch,mint,sidux,mandriva,opensuse και πάει λέγοντας) ή που η microsoft έχει κουλαθεί και θέλει το κάθετι να το πατεντάρει και να κάνει μονοπώλιο.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μόνο σχέση με το ubuntu δεν έχουν,απλά αφορούν και το ubuntu όπως και άλλες διανομές :).

--------------------
happy_linux_downloads

thanos]Μα καλά τι ubuntuσπορος (:p) έχει πέσει ...

Τι φταίει το ubuntu αν εσύ δεν μπόρεσες να κάνεις εγκατάσταση τους drivers της ΑΤΙ,κάνε παράπονα στην amd/ati να βγάλουν drivers.....

.....τι φταίει το ubuntu που δεν μπορεί να βγάλει η ΑΤΙ σωστούς drivers για το linux (το ίδιο πρόβλημα θα υπάρχει και στο debian,arch,mint,sidux,mandriva,opensuse και πάει λέγοντας)

Mάλλον δεν έχετε καταλάβει οτι η ATI πλέον έχει drivers και οτι σε λίγο καιρό η NVidia δεν θα έχει...

Ποιός σου είπε οτι σε άλλες διανομές οι drivers δεν μπαίνουν? Επίσης μάλλον δεν κατάλαβες οτι ξέρω να περνάω drivers, οτι έχω και ΑΤΙ και nVidia στις οποίες ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Και ναι, απο τα openSUSE, Fedora, PCLinuxOS, Scientific Linux, Ubuntu, μόνο μια διανομή κλώτσησε. Αλλα μάλλον επειδή σας κλωτσαέι και εσάς γι'αυτό λέτε οτι η ATI δεν έχει drivers... Αυτά...

ok ok ΑΤΙ rulez ... :)

Ναι ΑΤΙ έχω και γω,αλλά για να μπουν και να ρυθμιστούν σου βγάζουν την πίστη και αν μετά από upgrade αν δεν "σπάσουν" (βλέπε παραπάνω) ψάχνεσαι να βρεις τι φταίει,κουκουρουκου !!!!

--------------------
happy_linux_downloads

Συγνώμη προκαταβολικά για το off-topic :)

1)Το RandR 1.2 δεν δίνει καλύτερο acceleration, είναι για άλλη δουλειά, απλά έρχεται σαν επακόλουθο. Προφανώς και αν είχε μια οθόνη ο τύπος να τα έκανε μαντάρα... 2)Το amdpcsdb υπάρχει εδώ και ένα εξάμηνο αλλά μάλλον δεν το έχετε πάρει πρέφα. 3)Προτιμάω για τις εξελίξεις να ενημερώνομαι από άλλα sites, και όχι από το adsl.gr και τις εμπειρίες του καθενός που νομίζει οτι μπορεί να πειράξει το σύστημά του και μετά μένει μπουκάλα. 4)επίσης αντί να γκρινιάζετε, πηγαίνετε να μιλήσετε με τους developers στο phoronix. Στην τελική ο fglrx όπως και ο nvidia τυπικά δεν είναι για desktop χρήση, ή διαφορετικά είναι για χρήστες που μπορούν να τον περάσουν. Α, εδώ που τα λέμε και η nVidia δεν αντικαθιστά libraries? Εκεί δεν σε πείραξε μάλλον..
Και κάτι τελευταίο, έχω τρεις μήνες να "ρυθμίσω" την ΑΤΙ μου. Με 4 "upgrades" ενδιάμεσα. Και όταν το έκανα δεν με δυσκόλεψε. Δεν ξέρω για σένα αλλα αν ξέρεις δυο βασικά και δεν μπαίνουν στη μέση "βοηθητικές-εφαρμογές-για-το-στήσιμο-της-καρτας-γραφικών-σας-που-κάνουν-ότι-γουστάρουν" είναι πολύ εύκολο

Για τα υπόλοιπα, που μάλλον μιλάμε για διαφορετικά πράγματα το κάνω πιο λιανά. Υποτίθεται οτι όσοι δεν θέλουν να "παρανομήσουν" θα μπορούν να αγοράσουν "νόμιμα" τους codecs. Οκ, υπενθυμίζω όμως οτι "παρανομούμε" και όταν παίζουμε mp3, όταν διαβάζουμε και γράφουμε σε NTFS&FAT δίσκους και όταν τρέχουμε linux (η μικρομαλακή λέει οτι μόνο ο πυρήνας παραβιάζει αρκετές πατέντες λογισμικού της). Οπότε το επόμενο βήμα ποιο είναι για την Canonical με τις αγαθές (εδώ γελάμε) προθέσεις της? Να υπάρχουν δύο πυρήνες εκ των οποίων ο ένας θα δίνεται επι πληρωμή για τους νομοταγείς πολίτες? Ή να διαγράψω το LAME για να μην με πιάσει το FBI? Απλά επειδή αυτά δεν πρόκειται να γίνουν (σκέφτεστε να φτιαχτεί kernel ubuntu? καταστροφή.. :)) καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι θέλουν τα φράγκα μας... Και κατ' επέκταση αποδεικνύεται οτι το σκηνικό με τον Firefox ήταν ένα απλό καραγκιοζιλίκι, άσχετα με το αν έχουν δίκιο ή άδικο

Σε απάντηση του από Teddy

Teddy]

Για τα υπόλοιπα, που μάλλον μιλάμε για διαφορετικά πράγματα το κάνω πιο λιανά. Υποτίθεται οτι όσοι δεν θέλουν να "παρανομήσουν" θα μπορούν να αγοράσουν "νόμιμα" τους codecs. Οκ, υπενθυμίζω όμως οτι "παρανομούμε" και όταν παίζουμε mp3, όταν διαβάζουμε και γράφουμε σε NTFS&FAT δίσκους και όταν τρέχουμε linux (η μικρομαλακή λέει οτι μόνο ο πυρήνας παραβιάζει αρκετές πατέντες λογισμικού της). ....
...

Ή να διαγράψω το LAME για να μην με πιάσει το FBI?

Teddy, κρατώ μόνο όσα θέλω να σχολιάσω, με τα υπόλοιπα που έγραψες δεν πολυδιαφωνώ.

Καταρχήν, δεν ξέρω να υπάρχει νόμος της Ελλάδας ή της ΕΕ που να λέει ότι είναι παράνομο να παίζεις MP3. Από όσο ξέρω, οι πατέντες λογισμικού ΔΕΝ ισχύουν στην Ευρώπη (ακόμα), άρα δεν ισχύει η πατέντα της Thomson-κάτι (ή όπως την λένε) για την αποκωδικοποίηση ενός ΜP3 σε ήχο. Θα ήθελε πολύ η εν λόγω να ισχύει, αλλά ΔΕΝ.

Αν πάλι αναφέρεσαι σε copyright, ο αποκωδικοποιητής που χρησιμοποιούμε στο Linux (liblame, vlc, κλπ) είναι FREE SOFTWARE, οπότε δεν τίθεται θέμα να παραβιάζεις τίποτε. Το μόνο πιθανό πρόβλημά του είναι η πατέντα, που όπως είπα ΔΕΝ ισχύει στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η τελευταία πρότασή σου, προφανώς δεν ισχύει, καθότι το όποιο FBI/CIA/KGB/UCK/δενξέρωτι αφορά και έχει δικαιοδοσία (και μόνο) στις χώρες που προβλέπουν τη λειτουργία του. Στην Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε Αμερικάνος (π.χ. εταιρεία ή Ένωση Δισκογραφικών εταιρειών) και να σου πει: "παίζεις MP3, DVD στο PC σου, είσαι παράνομος, ...cease and desist ή ...σκάσε μου τόσα ή ...σε πάω μέσα"). Αρκεί φυσικά, να έχεις το πρωτότυπο (CD ή DVD). Γιατί και στην Ελλάδα, προστατεύεται η πνευματική ιδιοκτησία.

--
Where is the ripcord, the trap door, the key?
Where is the cartoon escape-hatch for me?

Βρίσκω την κίνηση της canonical καί λογική καί φυσιολογική.

Από κεί καί πέρα, δεν νομίζω ότι έχουν καμία σχέση οι nvidia, ati, το open suse καί οί υπόλοιπες διανομές.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Πιστευω οτι παιζουν δοκιμαστικα παιχνιδια. Σημερα 1ε αν τσιμπισουμε αυριο 2ε και παει λεγοντας
Η Mandriva αν χρειαστεις καποιον αποκωδικοποιητη σου βγαζει οπου εχει και ανοιχτου κωδικα και
τις δυο επιλογες και οχι αποκλειστικα της fluendo .Δεν χρειαζεται να ψαχνεις σε αλλα αποθετηρια.
Teddy και βεβαια αλαζει η nvidia βιβλιοθηκες, ζηταει binary kernel και κανει compile.Τουλαχιστον αυτο γινεται σε Mandriva. Μου φαινεται καπως περιεργη η αντιδραση για το
EULA του Firefox απο την Can....

Εν οιδα οτι ουδεν οιδα
Σωκρατης

kostasde]...Teddy και βεβαια αλαζει η nvidia βιβλιοθηκες, ζηταει binary kernel και κανει compile...

Για να είμαστε πιο σωστοί η nvidia (όπως και η ΑΤΙ) φτιάχνει kernel module (οπου εδώ δεν αλλάζει βιβλιοθήκες, "προσθέτει" καινούργιες) και επιπλέον αντικαθιστά βιβλιοθήκες όπως του OpenGL με δικές της (η nvidia). Ουσιαστικά παρακάμπτει τις περισσότερες σχετικές βιβλιοθήκες και τις αντικαθιστά με δικές της.

Eγώ δεν κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η Cannonical θέλει τα φράγκα μας.Οσο για τον πυρήνα του linux δεν νομίζω να παραβιάζει καποια πατέντα της MS και αυτοί να κάνουν τους κινέζους.

A program without a loop,is not worth writing

Ναι, γνωρίζω οτι οι πατέντες λογισμικού δεν ισχύουν στην Ευρώπη και γενικά την έχουμε γλιτώσει σε αρκετά πράγματα. Αλλά αυτό δεν αναιρεί την ουσία των όσων είπα, με τη λογική ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν πρέπει να το δούμε κλεισμένοι στο καβούκι μας, γι' αυτό και δεν θέλησα να το αναφέρω. Άσχετο αν εμείς μπορούμε δεν να κάνουμε κάτι για τους αμερικάνικους νόμους, αλλα νομίζω οτι μπορούμε να τους σχολιάσουμε. Σόρρυ αν δημιουργήθηκαν παρανοήσεις του στυλ θα μπουκάρει το FBI αν ακούσω Shakira :)

(μα καλά, τί ακούς κι εσύ??)

Συγνώμη που θα ακουστώ απόλυτος ή υπερβολικά ... δεν 3ερω, ρομαντικός(?).
Η ώρα είναι 01:00 το πρωί και 3εκινάω απεγκατασταση Ubuntu και εγκατασταση
Debian ή Slack (θα δεί3ει είναι και αργά, αλλιώς θα 3εκινούσα για gentoo ;) ).

Grats στην SGI, το'ξερα ο,τι νοιάζονται για το δημιούργημα τους, και ο μονος τρόπος
να μεγαλώσει και να γιγαντωθεί ήταν να το αφήσουν "ελεύθερο".

Περου...  no comment (σε μια άλλη χώρα -υπό ανάπτυξη- κάνανε και εμπορική/νομική συμφωνία με την κυβέρνηση... )