3ο συνέδριο ΕΛΛΑΚ - Πρώτη ματιά

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Τρί, 05/27/2008 - 11:16 | 3' | 7

Τρίτη πρωί, με καλοκαιριάτικη θερμοκρασία στην Αθήνα, ξεκινήσαμε για την Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου. Εδώ θα χτυπά για δύο μέρες η "καρδιά" της ελληνικής κοινότητας, μια και εδώ διεξάγεται σήμερα και αύριο το 3ο διεθνές συνέδριο ΕΛΛΑΚ, που διοργανώνει το e-business forum του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και η κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ . Η κεντρική αίθουσα του συνεδρίου είναι η ίδια (στο κτίριο Διοίκησης) όπου έγινε και το πρόσφατο FOSSCOM, με τη διαφορά ότι υπάρχουν και άλλες δύο αίθουσες (στο κτίριο της Βιβλιοθήκης) όπου θα γίνουν παράλληλα sessions και σεμινάρια. Έξω από την κεντρική αίθουσα, υπάρχουν τραπεζάκια του HELLUG, του O' Reilly, της PC Systems (αντιπροσώπου της Red Hat), της Magenta, και της PostgreSQL.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν, εκτός από Έλληνες, και γνωστοί developers από το εξωτερικό (από την IBM, την Red Hat, την Sun/OpenOffice), οπότε σχεδόν όλες οι συνεδρίες είναι στα Αγγλικά, με εξαίρεση κάποιες που θα γίνουν στο κτίριο της Βιβλιοθήκης.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξαν ο Αλέξιος Ζάβρας και ο Παναγιώτης Τσανάκας και αυτή τη στιγμή το λόγο έχει ο Wietse Venema, που μιλάει για την ασφάλεια και το ΕΛΛΑΚ. Ο Venema αναφέρεται στο λογισμικό, που μπορεί να είναι buggy αλλά παρόλα αυτά δουλεύει, και τις στρατηγικές για μείωση ή εξάλειψη των bugs.

Αν βρίσκεστε μακρυά και δεν μπορείτε να έρθετε στο συνέδριο, μπορείτε τουλάχιστον να το παρακολουθήσετε μια και υπάρχουν live μεταδόσεις. Για να τις παρακολουθήσετε χρειάζεστε ADSL και Helix Player, Real Player, VLC κλπ. Επίσης, πρέπει να εγγραφείτε στο ellak.gr. Ύστερα, επισκεφθείτε το vod.grnet.gr ή για υψηλή ανάλυση το http://iptv.grnet.gr.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Η πρώτη μέρα του 3ου συνεδρίου ΕΛΛΑΚ ολοκληρώθηκε. Πρόκειται σίγουρα για πολύ πετυχημένη διοργάνωση για την οποία δούλεψαν αρκετοί άνθρωποι και ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα (π.χ. για τηλεοπτική κάλυψη και catering έξω από κάθε αίθουσα).

Οι ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων ήταν σε άριστες. Προσωπικά, βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την τοποθέτηση του Wietse Venema για την ασφάλεια του λογισμικού. Παρακολούθησα και το σεμινάριο του για PHP, το απόγευμα, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν πάνω από τις προγραμματιστικές δυνάμεις μου να τον καταλάβω καλά.

Ο John Eaton, ένας εκ των δημιουργών του πολύ γνωστού GNU Octave, μίλησε για το πως φτιάχνεται μια κοινότητα γύρω από ένα πρόγραμμα ανοικτού κώδικα. Νομίζω ότι έθιξε πολύ δύο πολύ σημαντικά ζητήματα: α) ότι μια κοινότητα είναι ζωντανή όταν αρχίζει να συνεισφέρει όλο και περισσότερο στην εφαρμογή που χρησιμοποιεί και β) ότι οι developer του ανοικτού κώδικα και του ελεύθερου λογισμικού δεν δουλεύουν εθελοντικά, αλλά πρέπει από κάποιο σημείο και μετά να πληρώνουν τα έξοδά τους ("pay the bills" όπως είπε χαρακτηριστικά).

Οι Ελληνες ομιλητές δεν εντυπωσίασαν, χωρίς όμως να απογοητεύσουν. Με εξαίρεση κάποιες παρουσιάσεις και σεμινάρια που έγιναν στην αίθουσα τηλεκπαίδευσης στο κτίριο της βιβλιοθήκης, οι υπόλοιπες δεν είχαν κάτι νέο να παρουσιάσουν (π.χ. software, μελέτη, κάτι...). Ιδιαίτερα θετικά εντύπωση έκανε ο Διομήδης Σπινέλλης με την παρουσίαση της μελέτης "A Tale of Four Kernels", όπου προσπαθούσε να συγκρίνει τους πυρήνες του FreeBSD, του Linux, των Windows και του OpenSolaris. Οι μετρήσεις ήταν ταξινομημένες σε λογικές κατηγορίες (π.χ. στυλ κώδικα, οργάνωση αρχείων, δομή κώδικα, preprocessing, κά) και παρουσιάζονταν υπό μορφή συγκριτικών διαγραμμάτων. Η μελέτη του έδειξε ομοιότητα στις "επιδόσεις" των τεσσάρων λειτουργικών, χωρίς κάποιο από τα τέσσερα να υστερεί ή να προηγείται ιδιαίτερα. Το Linux τα πήγε καλά στην δομή του κώδικα αλλά όχι τόσο στο στυλ.

Πολύ καλά πήγε επίσης η παρουσίαση του Σιμου Ξενιτέλλη για την "Προσαρμογή του ελεύθερου λογισμικού στην ελληνική γλώσσα". Εκεί ήταν όλοι (σχεδόν) όσοι ασχολούνται με το ζήτημα σε διάφορα projects (Gnome, Firefox, OpenOffice, Ubuntu, Transifex, Fedora, κλπ) πράγμα που, προφανώς, χρειάζεται να γίνεται για να υπάρχει μια συνεννόηση. Πολλές εφαρμογές του Linux έχουν μεταφραστεί αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει μια ομοιομορφία στους όρους. Τέτοιες συναντήσεις βοηθούν...

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

πωπω ρε παιδια πως εγινε και το χάσαμε αυτο???
Μια εβδομάδα εκανα να μπω στο site και.. παει η ευκαιρία..
Ρε παιδια ενα newsletter υπαρχει να ενημερωνόμαστε για τέτοια θέματα?

Oχι εβδομαδιαιο - απλα όταν παιζει καποιο τετοιο event ,

καποια συναντηση , ενα mail να ενημερώνεται ο κοσμος.

Καλή ιδέα, και ήταν στις προβλέψεις του κανονισμού. Αλλά δεν ξέρω. Μήπως είναι περιττός "θόρυβος" ένα εβδομαδιαίο newsletter, όταν μπορεί κανείς να μπει στο linuxinsider.gr και να τα δεί όλα; :)

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

απο την φωτο φαινεται πολυ λιγος κοσμος. κριμα.
μαλλον εσεις απο την αθηνα δεν εκτιματε τις ευκαιριες που σας προσφερονται.

ε, καλά είναι και τραβηγμένη στις 10 το πρωί...:)

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus