Διάσωση χαμένου partition

walkero | Κυρ, 01/13/2008 - 23:23 | 5' | 1

Πριν κανά δυο μήνες είχα μια άσχημη εμπειρία. Το laptop που χρησιμοποιούσα δεν έκανε με τίποτα boot στο Ubuntu που είχα εγκατεστημένο, και μου έβγαζε κάτι για partition failure. Με κάποιο Live Ubuntu CD είδα ότι το partition για κάποιο λόγο είχε 'χαλάσει' και δεν μπορούσα ούτε καν να το κάνω mount. Ευτυχώς, το home partition ήταν μια χαρά.

Παρακάτω ακολουθεί το πως έλυσα το πρόβλημα και επανέφερα το σύστημά μου. Το guide αυτό το έγραψα αμέσως μετά, ώστε να ξέρω τι ακριβώς μου είχε συμβεί και πως να το λύσω, μια πρακτική που την ακολουθώ παντα για θέματα που δύσκολα συναντάς και δύσκολα βρίσκεις λύση.

Εδώ να σημειώσω ότι με το Linux ασχολούμαι από τον Γενάρη του 2006 και δεν πιστεύω ότι είμαι και πολύ έμπειρος χρήστης. Για αυτό ίσως οι πιο έμπειροι να δουν ότι παρακάτω έχω κάνει λάθη ή υπάρχουν παραλείψεις. Παρακαλώ, πείτε ανοιχτά τι μπορεί να γινεί σε αυτές τις περιπτώσεις. Απλώς εγώ καταγράφω τι έκανα.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να γίνει εάν ένα partition ext3 δεν γίνεται mount και δεν έχουμε και backup αρχείο. Κι αν αυτό το partition είναι το /root;

Με ένα LiveCD ξεκινάς ένα terminal. Με την εντολή fdisk βλέπεις τι partitions έχεις και κάνεις mount όλα τα partitions.

sudo fdisk -l


sudo mkdir /media/hdisk


mount -t ext3 /dev/sda1 /media/hdisk

Αν κάποια partitions αρνούνται να γίνουν mount, αυτά τότε έχουν πρόβλημα στην δομή τους. Δοκιμάστε τις εντολές fsck και e2fsck για να διορθώσουν προβλήματα.

sudo fsck -f -y -v /dev/sda1


sudo e2fsck -C0 -f -u -v /dev/sda1

Αν και αυτά αποτύχουν δοκιμάστε να πάρετε ένα image του δίσκου με την εντολή dd.

sudo dd if=/dev/sda2 of=/media/hdisk/file.img conv=noerror conv=synch

Αφού φτιάξει το image, δοκιμάστε σε αυτό να κάνετε fsck. Αν όλα πάνε καλά, δοκιμάστε να το κάνετε mount σαν δίσκο. Αν και αυτό γίνει σωστά, θα έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας.

Κάντε format στο partition και δοκιμάστε να κάνετε αντιγραφή των αρχείων από το image στο partition. Μετά κάντε reboot και φορτώστε από τον δίσκο. Αν δεν ξεκινάει το Linux, δοκιμάστε στο GRUB να δώσετε σωστά το partition απ'όπου πρέπει να ξεκινήσει.

Πατήστε e στην επιλογή του πρώτου menu απ'οπου ξεκινάτε πάντα και μετά πάλι e στην γραμμή που ξεκινάει με kernel. Εκεί που λέει root βάλτε το partition όπου έχετε το / εγκατεστημένο.

Πατήστε enter και μετα b για boot. Λογικά θα πρέπει να ξεκινήσει κανονικά. Για να κάνετε μόνιμη αυτή την αλλαγή πηγαίντε στο αρχείο /boot/grub/menu.lst και αλλάξτε στην αντίστοιχη

επιλογή το root=

Αν μετά από όλα αυτά μπαίνετε κανονικά αλλά δεν λειτουργεί η εντολή sudo κάντε τα εξής. Reboot σε safe terminal mode και γράψτε:

chown root:root /usr/bin/sudo


chmod 4755 /usr/bin/sudo


reboot

Αυτά τα βήματα ακολούθησα και μάλιστα μέχρι τώρα δεν μου παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα. Ελπίζω να σας κατατόπισα, και κανείς να μην το χρειαστεί.

Created by George Sokianos 29/06/07

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Πολύ καλό για αρχή. Θα βοηθήσει σίγουρα. Θα μπορούσες ίσως να εξηγείς στο post (κάνε Edit) τι κάνει η κάθε εντολή και κάθε παράμετρος ώστε να καταλαβαίνει ο κάθε χρήστης τι εντολές δίνει και γιατί.

Ενιγουέι, ευχαριστούμε!