Ένας σύντομος οδηγός για την εγκατάσταση του Sabayon

dsyrmalis | Τετ, 09/14/2011 - 05:53 | 5' | 3

To Sabayon Linux είναι μια απο τις πιο δημοφιλείς διανομές. Φημίζεται για το Artwork, τη φιλικότητα του αλλά και για το ότι έρχεται με φρέσκα πακέτα αφού είναι μια κυλιόμενη διανομή. Απο τη στιγμή που θα την εγκαταστήσετε θα αναβαθμίζεται συνεχώς χωρίς την ανάγκη νέας εγκατάστασης. Το Sabayon 6 μπορείτε να το βρείτε στο DVD του νέου τεύχους του Linuxinside που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες. Ας πάρουμε μια γεύση λοιπόν απο το installation του που όπως θα δείτε είναι μια πολύ απλή διαδικασία.

Αυτή είναι και η πρώτη εικόνα αφού εκκινήσουμε. Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ Live DVD, εγκατάστασης, Netbook αλλά και Media Center! Το καλύτερο είναι το χρησμιμοποιήσουμε ως Live DVD για να δούμε τυχόν ασυμβατότητες με το σύστημα μας. Αν όλα πάνε καλά, μπορούμε να το εγκαταστήσουμε με ένα κλικ απο την επιφάνεια εργασίας του Live CD .



Κλικάρουμε το Install του Hard Disk και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.



Επιλέγουμε γλώσσα. Καλό θα είναι να μην επιλέξουμε ελληνικά αφού μετά μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στην εισαγωγή κωδικών. Επιλέγουμε Αγγλικά και τα ελληνικά τα προσθέτουμε με ευκολία με το πέρας της εγκατάστασης.



Επιλογή πληκτρολογίου. Άνετα μπορούμε να προσθέσουμε το ελληνικό πληκτρολόγιο αργότερα μέσα απο το KDE.



Αν δεν έχετε εξωτικό Hardware η επιλογή Basic Storage Devices είναι και αυτή που επιλέγουμε.



Συνεχίζουμε με φρέσκια εγκατάσταση. Όπως βλέπουμε το Live DVD του Sabayon έχει και τη χρησιμότατη λειτουργία επαναφοράς του διαχειριστή εκκίνησης Grub.



Εδώ φυσικά επιλέγουμε Athens εκτός αν μένουμε στο εξωτερικό :)



Δημιουργία κωδικού για τον Υπερχρήστη (Root). Αντίθετα με το Ubuntu, το Sabayon διατηρεί το λογαριασμό Root.



Δημιουργία απλού χρήστη.



Εδώ επιλέγουμε τύπο εγκατάστασης. Αν το Sabayon θα είναι το μοναδικό λειτουργικό στο δίσκο μπορούμε να επιλέξουμε Use All Space και να χρησιμοποιήσουμε όλο το διαθέσιμο χώρο. Προσοχή όμως γιατί αυτή η επιλογή θα διαγράψει τα πάντα. Προτείνουμε Create Custom Layout, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος στη δημιουργία των κατατμήσεων. Το Sabayon σας προσφέρει και απο την αρχή την επιλογή της κρυπτογράφησης για την προστασία των αρχείων σας και της ιδιωτικότητας σας.



Xρειαζόμαστε τουλάχιστον 2 partition. (Swap και Root / ). Προτείνουμε το EXT 4 για σύστημα αρχείων. Αν θέλετε να πειραματιστείτε με το BtrFS τότε θα χρειαστείτε ένα επιπλέον μικρό partiion για το /boot.



Εγκατάσταση του Grub. Η default επιλογή μας κάνει οπότε απλώς πατάμε Next. Αν θέλουμε για κάποιο λόγο επιπλέον προστασία μπορούμε να βάλουμε και κωδικό.



Η τελευταία ερώτηση του προγράμματος εγκατάστασης. Προτείνουμε την αφαίρεση των επιπλέον γλωσσών. Οτιδήποτε χρειαστείτε μπορείτε να το προσθέσετε αργότερα.



Η εγκατάσταση μόλις ξεκίνησε.



Αφού τελειώσουμε κάνουμε επανεκκίνηση και αφαιρούμε το DVD. Αυτή είναι και η πρώτη εικόνα που παίρνουμε. Όπως βλέπετε ακόμα και η οθόνη σύνδεσης του Sabayon είναι καλόγουστη.



Αυτό ήταν. Καλή συνέχεια με το νέο σας λειτουργικό.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Να συμπληρώσω εδώ 2-3 απαραίτητα βασικά βήματα μετά την βασική εγκατάσταση για την ομαλή λειτουργία του συστήματος.
Σε κονσόλα με δικαιώματα root

#equo update
για να ενημερώσουμε τις πηγές μας

# equo install entropy sulfur equo --relaxed
για να κατεβάσουμε την νεότερη τρέχουσα έκδοση των διαχειριστών πακέτων

# equo repo mirrorsort sabayon-weekly
για να πάρουμε τις μετρήσεις με τον γρηγορότερο καθρέπτη για την περιοχή μας και να γίνει αυτόματα η στοίχιση

#equo upgrade --ask
για να αναβαθμίσουμε το σύστημά μας.

και τέλος με equo search ... otikartagrafikonexoume για να δούμε άν έχουμε την τελευταία έκδοση.

Μετά με equo update και equo upgrade --ask (πάντα βάζω το --ask για να δω τι θα εγκαταστήσει και άν θα το βάλω τελικά) ενημερώνουμε το σύστημά μας όποτε θέλουμε και δεν χρειάζεται να ξανακάνουμε εγκατάσταση πλέον μιας είμαστε σε κυλιόμενη διανομή.

Σημ. Προσοχή λίγο στο wiki μέχρι να το ενημερώσω δεν ισχύουν όλα μιας και αναφέρεται σε 6μηνο κύκλο και όχι ρέουσα όπως είναι τώρα. Αφορά το 5 και πριν ουσιαστικά. Άν κάνουμε ότι γράφω παραπάνω θα είμαστε οκ.

 

Ωραίος ο Γιάννης! Εγώ πάντως δεν βάζω ποτέ --ask. Να μη σου πω οτι βάζω και Force. Επίσης, μπορείς να απεγκαταστήσεις ακόμα και προγράμματα με τεράστια dependencies,  χωρίς αυτόματη επίλυση εξαρτήσεων. equo remove --nodeps. Έτσι μου έφτιαξε ο ήχος.

Ωραίος οδηγός Διονύση, θα φανεί χρήσιμος σε όσους επιχειρήσουν να δοκιμάσουν το Sabayon από το νέο τεύχος που κυκλοφόρησε σήμερα :)