Παρακολούθηση και στατιστικά συστήματος με το dstat

dimitris | Τρί, 01/25/2011 - 16:36 | 3'

Η αναγνώριση προβλημάτων απόδοσης σε έναν υπολογιστή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Συχνά, είναι πιο εύκολο να βρούμε μια βελόνα στα άχυρα... Οι έμπειροι χρήστες Linux θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία όπως τα vmstat, iostat και ifstat για να δουν τι συμβαίνει αλλά όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις λεπτομέρειες αυτών των εργαλείων θα δυσκολευθούν στην κατανόηση των πληροφοριών που εμφανίζονται.

Το Dstat στοχεύει στο να αντικαταστήσει όλα αυτά τα εργαλεία, προσφέροντας τις περισσότερες πληροφορίες σε μια πιο κατανοητή μορφή. Πρόκειται για ένα σκριπτάκι γραμμένο σε Python, που όταν εκτελεστεί χωρίς παραμέτρους, παράγει ένα χρωματισμένο πίνακα με πληροφορίες που ανανεώνονται συνέχεια για τη χρήση του επεξεργαστή, το δικτυακό φόρτο, ανάγνωση/εγγραφή του δίσκου, κα.

H ένδειξη της CPU αλλάζει από πράσινο, σε κίτρινο και κόκκινο καθώς αυξάνεται ο φόρτος της ενώ οι επικεφαλίδες των στηλών επαναλαμβάνονται όταν κυλίσουν έξω από την οθόνη.

Άλλα στατιστικά τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν είναι αναφορές για δίσκους (διακόπτης -D), διεργασίες, μνήμη (-m) και swap (-s). Μπορείτε επίσης να εμφανίζετε τα αποτελέσματα από πολλές CPU ή δικτυακά interface ταυτόχρονα. Η παραμετροποίηση γίνεται μέσω του αρχείου /etc/dstat.conf. Το ωραίο με το dstat είναι ότι τα αποτελέσματα του μπορούν να εξαχθούν απευθείας σε μορφή CSV για επεξεργασία από άλλη εφαρμογή.

Στο Fedora μπορείτε να εγκαταστήσετε το dstat άμεσα από το Σύστημα > Διαχειριση > Προσθαφαίρεση Εφαρμογών ή με το yum.

Στο Debian και το Ubuntu, το dstat υπάρχει στα αποθετήρια και το εγκαθιστάτε από το Synaptic, το Κέντρο Λογισμικού ή με apt-get install dstat.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)