ΑΤΙ Catalyst 10.6 και οι ισορροπίες αλλάζουν..

Teddy | Πέμ, 06/17/2010 - 15:16 | 1' | 26

Για τους κατόχους ΑΤΙ που επιμένουν με τον κλειστό driver ή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς υπάρχει απο χτες μια ευχάριστη έκπληξη. Απλά δοκιμάστε τον καινούργιο fglrx 10.6 (σε πακέτα είναι η έκδοση 8.732), ανοίξτε τα εφέ και ...θα καταλάβετε... Αν δεν παρατηρήσετε διαφορά, πείτε το να το δούμε, παίζει να χρειάζεται μια μικρή εύκολη ρύθμιση.

 

Επειδή τα νέα είναι ευχάριστα και επειδή θεωρώ οτι αλλάζουν οι ισορροπίες στο θέμα "τι κάρτα γραφικών να πάρω" θα ήθελα την γνώμη σας αν τον δοκιμάσατε, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να τρολάρουν ελεύθερα αν νομίζουν οτι τους παίρνει.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Αχαααα.Καλο μου ακουγεται αυτο που γραφεις.Θα το δοκιμασω μολις επιστρεψω σπιτι γιατι μου εχει σπασει τα νευρα η εκδοση που εχει το ubuntu.Παιζει και ταινιες HD μετα την εγκατασταση?

tek640]

Αχαααα.Καλο μου ακουγεται αυτο που γραφεις.Θα το δοκιμασω μολις επιστρεψω σπιτι γιατι μου εχει σπασει τα νευρα η εκδοση που εχει το ubuntu.Παιζει και ταινιες HD μετα την εγκατασταση?

Γενικά ναι, μπορεί και να παίζει, άμα βάλεις ένα player βέβαια.

Σοβαρά τώρα, δεν έχω δοκιμάσει την επιτάχυνση των ΗD video μέσω XvBA, ούτε τώρα, ούτε σε καμία έκδοση. Ο πιο κατάλληλος να σου απαντήσει είναι ο Mitsaras77. Εγώ μια ζωή με Χv είμαι. Αλλά με mplayer το tearing έχει *σχεδόν* εξαφανιστεί.

 

teddy απο που κατεβασες τον driver?Στο site της ΑΤΙ εχει drivers μονο για windows αλλα οχι για linux.

Aπο εδώ http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.42&lang=English Μπορεί να δουλεύει απ'ευθείας το https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-10-6-x86.x86_64.run 

tek640]

teddy απο που κατεβασες τον driver?Στο site της ΑΤΙ εχει drivers μονο για windows αλλα οχι για linux.

Αστο το βρηκα.Κατι γινοταν στο site της ΑΤΙ και δεν μου εμφανιζε τον 10.6.

Θα ήθελα απλώς να αναφέρω και να ενημερώσω ότι όσο αφορά το hw acceleration για video μεσω του xvba τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Καταρχήν, ο ίδιος ο developer που έγραψε το backend του xvba για την βιβλιοθήκη του VAAPI είναι αρκετά απογοητευμένος από τον fglrx λόγω ότι ο συγκεκριμένος driver είναι τόσο κακογραμμένος και περιέχει τoσα bugs, που εδώ και λίγο καιρό και ο ίδιος το γύρισε σε nvidia (αλήθεια!!). Η προθημεία του να συνεχίσει να αναπτύσει το backend του xvba είναι στο ναδίρ. Nα γνωρίζετε ότι δεν λειτουργεί με κάρτες HD5000 και άνω, και δεν ξέρουμε αν θα λειτουργήσει και ποτέ.  Καθώς και ότι η ATI/AMD ποτέ δεν υποστήριξε αυτή την προσπάθεια επίσημα, και ούτε υπάρχει πρόθεση απ'όσο έχω διαβάσει, να την υποστηρίξει στο άμεσο μέλλον. Είδωμεν.

Αλλο ενα σκουπιδι απο την ΑΤΙ.Εγκατεστησα τον driver και στην οθονη του υπολογιστη δουλεψε κανονικα με την σωστη αναλυση.Παρολα αυτα οι επιδοσεις των εφε ειναι τραγικες συγκριτικα με τον 10.3.Καποια ταινια που εβαλα επαιζε λιγο καλυτερα ομολογω.Ομως δοκιμαζοντας να ενεργοποιησω και την TV δεξια απο την κυρια οθονη, διαπιστωνω μετα απο αρκετες δοκιμες και επανεκκινησεις που ζηταγε το catalyst control center οτι δεν περναγε τις ρυθμισεις στο xorg.conf.Ειτε κολλαγε κατα την εκκινηση και επρεπε να πατησω το reset,ειτε ξεκιναγε κανονικα αλλα η TV εδειχνε μαυρη εικονα,ειτε εσπαγε η εικονα του desktop και ηταν διασπαρτα κομματια απο δω και απο εκει.Διαβαζοντας το release notes της ΑΤΙ ειδα διαφορα bugs σχετικα με 2η οθονη συνδεδεμενη και σκεφτομαι οτι τελικα τσαμπα χρονο εχασα με το σκουπιδι.Θα κανω απεγκατασταση και θα ξαναγυρισω στον 10.3 που τουλαχιστον παιζει η TV.

Απο τον 8.3 που εχω δοκιμασει και μεχρι σημερα τον 10.6 ενας απο ολους να παιξει σωστα και τα παντα δεν εχει κατσει.Τελικα μαλλον εκανα μ@λ@κι@ που ξαναπηρα καρτα γραφικων ΑΤΙ.Στο μελλον θα το σκεφτω πολυ σοβαρα αν θα δωσω ξανα χρηματα για τετοια καρτα.

Ο radeon driver παιζει μια χαρα, αλλα δεν μπορω να παιξω παιχνιδια λογω χαμηλου frame rate, διαφορετικα σε ολα τα υπολοιπα ειναι πολυ καλυτερος απο τον fglrx.Και ας μην παιζει ταινιες HD.

Τον έβαλα κ εγώ τον 10.6 (apt από debian unstable) κ είναι λίγο ανάμεικτα τα συναισθήματα.

Το πρώτο που πήγα να δοκιμάσω ήταν το compositing + resize παραθύρων, αλλά βρήκα τα εφέ κλειστά (τα είχα ανοιχτά πριν αλλάξω driver), κ όταν πήγα να τα ενεργοποιήσω μου έβγαλε μήνυμα λάθους. 3D όμως έχω κανονικότατα, οπότε δε θα έπρεπε να κολλάει στο compositing.

Πήγα μόλις τώρα να δω τι μήνυμα λάθους μου βγάζει για να το γράψω εδώ, κ με το που ενεργοποίησα τα εφέ μου έκανε restart το γραφικό περιβάλλον... Ας είναι καλά ο firefox που θυμόταν τί είχα γράψει.

Ακούραστος, ξαναπήγα να δοκιμάσω κ τώρα είναι σε φάση όπου το ενεργοποιώ κ δεν αντιδρά καθόλου... Μέχρι τη στιγμή που γράφω δεν έχω βγάλει άκρη οπότε τελικά δε δοκίμασα να δω για το bug με το resize των παραθύρων.

To Xv στα βίντεο έχει ακόμα ξεπλυμένα χρώματα, αλλά με opengl τα χρώματα στρώνουν.

Μου άρεσε το control center, έχει αρχίσει κ γίνεται ανθρώπινο κ χρήσιμο. Κ την TV μου (s-video) την έστησα άψογα από εκεί κ έπαιξε αμέσως (μετά από ένα ctrl-alt-backspace για να περάσει τις νέες ρυθμίσεις).

@tek640: κάποιες ρυθμίσεις του control center δεν πάνε ποτέ στο xorg.conf. Έχει δικό του αρχείο που τις κρατάει κ ξέρει ο driver τους κ πάει κ το διαβάζει.

Άλλο φρούτο: από νωρίς παρατήρησα ότι κάποια από τα παράθυρα, όταν χάνανε το focus, η μπάρα τους μαύριζε τελείως. Κ τώρα που γράφω, ο editor του forum που κ που μαυρίζει τελείως κ δε βλέπω τι γράφω. Επίσης μαύρες λωρίδες σε κάποιες σελίδες, κλπ κλπ

Με άλλα λόγια, επιστρέφω σε radeon+KMS, τα πράγματα είναι πολύ ασταθή με τον fglrx για να ασχοληθώ μαζί του.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Με τον 10.3 που ειχα εγκαταστησει με το jockey νομιζω οτι οι συγκεκριμενη ρυθμιση ηταν στο xorg.conf.Αυτο ομως δεν ειναι προβλημα.Ο 10.6 απλα ειναι ενα σκουπιδι και τιποτα παραπανω.Τα προβληματα που αναφερεις μου τα εκανε και μενα απλα ηταν λιγοτερο ενοχλητικα σε συγκριση με το οτι η εικονα του desktop σκορπαγε σε διαφορα κομματακια.

Τον εβγαλα τον 10.6 και εμεινα με τον radeon.Μια χαρα παιζει και τα 3d effects και οι ταινιες.

Με τον radeon τι ρυθμιση πρεπει να κανω στον smplayer?Τωρα εχω βαλει gl (fast ATI cards) και παιζει πολυ καλα, αλλα η σωστη ποια ειναι?

Χμμ, όσοι έχετε προβλήματα, βεβαιωθείτε οτι η απεγκατάσταση του προηγούμενου driver έγινε σωστά γιατι μάλλον δεν έγινε. Και έχω μια σοβαρή αμφιβολία για το αν πρέπει να φτιάξεις πακέτα ή αν τα πακέτα που δίνουν οι διανομές δουλεύουν έτσι όπως θα έπρεπε. Οι φάκελοι /etc/ati και /usr/lib/fglrx (ή/και lib64) πρέπει να μην υπάρχουν μετά την απεγκατάσταση, διαγράψτε τους, ενώ το xorg.conf πρέπει να γυρίσει σε αυτό που υπήρχε πριν εγκατασταθεί ο driver. Mετά την εγκατάσταση τρέξτε σαν root την εντολή aticonfig --initial --force
  Βεβαιωθείτε μετά απο το restart οτι τρέχει το Direct2D. Δώστε σε μια κονσόλα την εντολή cat /var/log/Xorg.0.log | grep 2D και πρέπει να σας απαντήσει (==) fglrx(0): ATI 2D Acceleration Architecture enabled. Αλλιώς μην περιμένετε διαφορά. 

@gnu_labis Το γύρισες στο KDE και δεν λες τίποτα; Η λύση στο πρόβλημα με τις μαυρίλες στο KDE κυρίως ή σε Qt εφαρμογές είναι η ενεργοποίηση compοsiting περιβάλλοντος (εφέ δηλαδή). Ή η απενεργοπίηση του Direct 2D (σαν root δώσε aticonfig --del-pcs-key=DDX,Direct2DAccel ). Aλλά κάτι λάθος γίνεται με την εγκατάσταση και δεν σου τρέχει ή κάποιο λάθος στο γραφικό περιβάλλον. Τι kernel τρέχεις;

@tek640: Η σωστή έξοδος θεωρητικά πάντα είναι η Xv. Αποκλείται οι επιδόσεις με εφέ να είναι χειρότερες απο τον 10.3. Κοίτα αν σου τρέχει το direct2D. 

Ενημερωτικά, δεν μπορώ να αναπαράγω τα προβλήματα που λέτε. Απόδειξη, χωρίς εφέ στο http://img576.imageshack.us/img576/9039/screenshotrm.png που μάλιστα δεν υπήρχε μεγάλη μείωση της απόδοσης και με εφέ http://img62.imageshack.us/img62/9332/screenshot2rx.png οπου με τόσα παρύθυρα ανοιχτά το video πήγαινε καρέ-καρέ αλλά μην είμαστε και πλεονέκτες. Το μαύρο περίγραμμα στα τερματικά είναι απο τα εφέ. Όλα τα προηγούμενα τεματικά ήταν ανοιχτά. Αυτο που μου έκανε εντύπωση είναι οτι το resize-restore με τόσα παράθυρα ανοιχτά είναι πολύ πιο γρήγορο απο οτι ήταν χωρίς την 2D επιτάχυνση.

Πείτε μου έναν γρήγορο τρόπο να κλείσω όλα αυτά τα παράθυρα...

 

 

 

@teddy:

Ναι, KDE+sidux είναι το νέο μου περιβάλλον στο desktop, κ με αρέσει πολλά :)

Όμως είναι πολύ-πολύ φρέσκια εγκατάσταση, από format, κ είναι η πρώτη φορά που βάζω fglrx μετά το format, οπότε δεν είχε τίποτα παλιότερο της ΑΤΙ.

Ούτε xorg.conf είχα, ο radeon έπαιζε σε αυτόματο πριν τον fglrx, οπότε το aticonfig --initial έφτιαξε νέο xorg.conf έτσι κ αλλιώς.

Πυρήνας είναι 2.6.34

Όχι, είμαι πεπεισμένος ότι ο driver κάθησε καλά, έχω φάει τα μούτρα μου πολλάκις με τον fglrx κ είμαι πολύ προσεκτικός όταν τον εγκαθιστώ.

Το κόλπο με το Direct 2D για Qt εφαρμογές δεν το είχα υπόψη, αλλά ο 10.6 έχει ήδη πάρει δρόμο, κ εγώ βρήκα πάλι την ηρεμία μου (κ το KMS που παρότι το έχω λίγες μέρες τώρα, το έχω ερωτευτεί).

Τα ξαναλέμε στον 10.7 (για νέες ήττες, για νέες συντριβές) :D

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Απλή απάντηση, ο 2.6.34 δεν υποστηρίζεται. Πρέπει να εφαρμόσεις patch, νομίζω το script του Kano το περνάει αυτόματα. http://www.kanotix.com/files/install-fglrx-debian.sh

Τρελό το scriptάκι, του έριξα μια ματιά :P

Χαρά στην υπομονή του τύπου! Αλλά εντάξει, προτιμώ να κάνω patch εγώ τον πυρήνα, παρά να τρέχω σχεδόν 10000 γραμμές ενός script το οποίο δεν γνωρίζω. Δε λέω φυσικά ότι ο Kano κάνει κάτι κακόβουλο μέσα στο script του (αποκλείεται), απλά ότι δεν είμαι σίγουρος ότι θα τρέξει καλά στον υπολογιστή μου, κ ότι δε θα τα κάνει μαντάρα.

Αλήθεια, το ότι ο 2.6.34 δεν υποστηρίζεται πού το διάβασες; Τα release notes της ATI λένε απλά ότι απαιτεί kernel 2.6 κ πάνω.

Τουλάχιστον πλέον υποστηρίζουν Xorg 7.5. Όσο θυμάμαι τί είχα τραβήξει πριν λίγους μήνες που ο fglrx απαιτούσε Xorg 7.4 κ το debian είχε πλέον αποσύρει τον 7.4...

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Τα relase notes λένε επίσης οτι υποστηρίζουν 3 διανομές... Σίγουρα ο 34 δεν υποστηρίζεται. Δες και στο http://www.phoronix.com/forums/showthread.php?t=24296&page=11 σχόλια 103 και 104, όπως επίσης και http://www.phoronix.com/forums/showpost.php?p=134025&postcount=38 

Το script του Κano είναι απο τους δημοφιλέστερους τρόπους εγκατάστασης του fglrx αλλά δεν μπορώ να πω οτι μου αρέσει. Αν έχεις το κουράγιο, ψάξε να βρεις το patch, αλλάζεις μια γραμμή σε ένα αρχείο στο εκτελέσιμο της ΑΤΙ αφού το αποσυμπιέσεις. Τα τυπάκια του gentoo βγάζουν αυτές τις διορθώσεις, αλλά όπως και να έχει δεν είμαι σίγουρος για την απροβλημάτιστη λειτουργία.

 Ξαναδοκιμασα να εγκαταστησω τον driver σβηνοντας τους φακελους που ειπες.Το αποτελεσμα ηταν παλι το ιδιο.Εχασα το χρονο μου.Ακριβως τα ιδια προβληματα εμφανιστηκαν.Τελικα τον απεγκατεστησα και εμεινα στον radeon που παιζει αψογα.

Το direct2D ετρεχε κανονικα.

Δοκιμες με τον fglrx τελος.

Με την 10.8 πλέον βλέπω τεράστια διαφορά. Είναι η πρώτη φορά που ο κλειστός driver είναι καλύτερος απο τον radeon στην desktop χρήση. Εσείς τι γνώμη έχετε;

Teddy]...ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να τρολάρουν ελεύθερα αν νομίζουν οτι τους παίρνει.

Μα καλά !?!?! Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν αυτές τις κάρτες να δουλέψουν και συμμετέχουν σε linux fora ???

Χωρίς πλάκα μιλάω... Γκρινιάζουμε για την ελλιπή υποστήριξη των εταιρίων στο Linux και πάμε και αγοράζουμε υλισμικό που ΞΕΡΟΥΜΕ ότι ΔΕΝ υποστηρίζεται επαρκώς έως καθόλου??

Ντροπή...

--------------------------------------------------------------------

LawyersVoice.grLawyersVoice.gr - To forum των νέων δικηγόρων

Ελπίζω να μου επιτρέψετε την συμμετοχή μου σε αυτό το linux fora . Δεν εχω προσπαθησει να κανω να δουλέψει ποτέ hardware, οτι παίρνω ή δουλεύει με την μια ή το παω πίσω*. Αν έχω προσπαθήσει κάτι είναι να δουλέψει καλύτερα απο οτι θα δούλευε. 

Και για να έχουμε και το ερώτημα (που αρκετοί θέλουν να συζητηθεί), "τι κάρτα γραφικών να πάρω, δεδομένου οτι χρησιμοποιώ linux;" Για πείτε...

 

*Εξαιρείται scanner της Canon που έχω βρει στα σκουπίδια.

 

apkoutsou]

Teddy]...ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να τρολάρουν ελεύθερα αν νομίζουν οτι τους παίρνει.

Μα καλά !?!?! Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν αυτές τις κάρτες να δουλέψουν και συμμετέχουν σε linux fora ???

Χωρίς πλάκα μιλάω... Γκρινιάζουμε για την ελλιπή υποστήριξη των εταιρίων στο Linux και πάμε και αγοράζουμε υλισμικό που ΞΕΡΟΥΜΕ ότι ΔΕΝ υποστηρίζεται επαρκώς έως καθόλου??

Ντροπή...

--------------------------------------------------------------------

LawyersVoice.grLawyersVoice.gr - To forum των νέων δικηγόρων

Ξεχνάς αυτό μήπως; Ναι μεν απαράδεκτοι οι κλειστοί οδηγοί της ATI, άξιο επαίνων όμως το άνοιγμα των προδιαγραφών κ του API ώστε να μπορεί η κοινότητα να βγάλει ανοιχτούς που (κάποια στιγμή) θα κοντράρουν στα ίσα τους κλειστούς.

Για μένα αυτό μετράει παραπάνω από την ποιότητα του κλειστού τους driver (μακάρι όλα τα είδη hardware να έβγαιναν με ανοιχτές προδιαγραφές ώστε όποιος θέλει να γράφει driver για αυτά χωρίς reverse engineering κλπ κλπ), κ θα συνεχίσω να αγοράζω ATI για να τους υποστηρίξω σε αυτή την προτοβουλία τους.

Σε φίλους που θέλουν απλά να κάνουν τη δουλειά τους εξακολουθώ κ προτείνω nvidia βέβαια.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Ειλικρινά δεν το ξεχνάω - απλά απάντησα στο καλέσμα του Teddy για λίγο trolling  ...

Πάντως, αυτο είναι το πρόβλημα: Δεν με ενδιαφέρει να είναι όλοι οι drivers ανοικτοί ή ανοικτές οι προδιαγραφές του υλισμικού: είναι πνευματικό δικαίωμα και ο δημιουργός μπορεί να το διαθέσει όπως νομίζει... Αυτό που με ενδιαφέρει για να αγοράσω κάτι και να υποστήριξω μια εταιρία κατασκευής υλισμικού, είναι να κάνει σωστά την δουλειά της. Και αυτο δεν σημαίνει μόνο να παράγει ποιοτικά προϊόντα, αλλά -και με την ίδια βαρύτητα- να τα υποστηρίζει πλήρως και σε όλο το δυνατό φάσμα. Ας μου δίνει κλειστό driver για linux, αλλά να μου δίνει.

Και δεν καταλαβαίνω γιατί να είναι καλό το ότι μια ομαδα προγραμματιστών αφιερώνει χρόνο στην ανάπτυξη ανοικτών οδηγών, υποκαθιστώντας την ATi, την στιγμή που εαν η ATi (και κάθε ATi) έκανε σωστά την δουλειά της, οι προγραμματιστές αυτοί θα καταπιάνονταν με κάτι άλλο, που προφανώς άντι να γεμίζει ένα κενό, θα προωθούσε την πρόοδο σε κάτι άλλο;

Για τον λόγο αυτό προτιμώ να αγοράσω μια nVidia, γιατί ξέρω ότι (με τα σημερινά δεδομένα) θα έχω υποστήριξη!
Για τους αντίστοιχους λόγους προτιμώ να αγοράσω επεξεργαστή Intel, γιατί η τελευταία θα επιστρέψει μέρος των χρημάτων μου σε ανάτπυξη ελεύθερου λογισμικού!
Το ίδιο και για την HP!

... και μπορώ να αναφέρω ακόμη και άλλες εταιρίες...

Συνεπώς, και απαντώντας και στο ερώτημα του Teddy, συνιστώ σε κάθε περίπτωση nVidia - όχι γιατί αναπτύσσει ανοικτό λογισμικό, αλλά επειδή υποστηρίζει επισημα το ανοικτό λογισμικό - και από την πρώτη στιγμή (επενδύοντας χρόνο και χρήμα).

--------------------------------------------------------------------

LawyersVoice.grLawyersVoice.gr - To forum των νέων δικηγόρων

Ο λόγος που μπορεί να σε ενδιαφέρει κ εσένα να είναι ανοιχτοί οι drivers είναι ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στο ταίριασμα κλειστών drivers με ανοιχτό πυρήνα κ λοιπά προγράμματα (πχ x server).

Προκειμένου να μην καταπατήσουν την GPL, όλοι οι κλειστοί drivers αναγκάζονται να αντικαταστήσουν κάποια αρχεία του συστήματος με τα δικά τους (πχ libGL, libstdc++, libqt), έχω δει διάφορα τέτοια), με αποτέλεσμα αυτοί να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά να αυξάνεται η πιθανότητα να "χαλάσουν" άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιούν τις ίδιες βιβλιοθήκες, κ γενικότερα να πέφτει η αξιοπιστία κ σταθερότητα του συστήματος. Είναι πρακτικό το ζήτημα λοιπόν, όχι ιδεολογικό.

Κ δεν χρειάζεται απαραίτητα να το κάνει κάποιος άλλος (βλ. κοινότητα), ας το κάνει κ η ίδια η ATI/NVDIA/broadcom, κ δε συμμαζεύεται, αρκεί να το βγάλει ανοιχτό για να μη χρειάζεται να καταφεύγει σε "παπάντζες" του τύπου library overrides για να μην καταπατήσει τη GPL.

Άλλωστε, θεωρώ ότι το IP της ATI είναι κατά βάση οι ίδιες οι κάρτες, κ δε χάνει τίποτα να βγάλει ανοιχτό το driver. Πράγματι, σχεδόν ταυτόχρονα (λίγο καιρό πριν για την ακρίβεια) με το άνοιγμα των specs, εφάρμοσε ένα νέο σύστημα στην αρχιτεκτονική της (atombios) που κατά βάση της επιτρέπει να έχει ανοιχτά τα specs χωρίς να εκθέτει τον τρόπο που πραγματικά λειτουργεί εσωτερικά η κάρτα: ο driver κάνει κλήσεις λειτουργιών στο atombios, το οποίο από πίσω κάνει την πραγματική δουλειά. Τα specs όμως μπορούν απλά να περιγράφουν το atombios, που αρκεί για να γραφτεί ο driver, χωρίς να λένε τί κάνει το atombios από πίσω για κάθε εντολή. Αρκετά κομψή κ απλή λύση σε επίπεδο hardware...

Τώρα γιατί μετά από όλα αυτά, επιμένουν στον κλειστό τους driver, θα σε γελάσω!

ΥΓ: @teddy: ουφ, πάλι "με βάζεις" να πάω να δοκιμάσω τον fglrx 10.8...

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

apkoutsou]

Ειλικρινά δεν το ξεχνάω - απλά απάντησα στο καλέσμα του Teddy για λίγο trolling  ...

Πάντως, αυτο είναι το πρόβλημα: Δεν με ενδιαφέρει να είναι όλοι οι drivers ανοικτοί ή ανοικτές οι προδιαγραφές του υλισμικού: είναι πνευματικό δικαίωμα και ο δημιουργός μπορεί να το διαθέσει όπως νομίζει... Αυτό που με ενδιαφέρει για να αγοράσω κάτι και να υποστήριξω μια εταιρία κατασκευής υλισμικού, είναι να κάνει σωστά την δουλειά της. Και αυτο δεν σημαίνει μόνο να παράγει ποιοτικά προϊόντα, αλλά -και με την ίδια βαρύτητα- να τα υποστηρίζει πλήρως και σε όλο το δυνατό φάσμα. Ας μου δίνει κλειστό driver για linux, αλλά να μου δίνει.

Και δεν καταλαβαίνω γιατί να είναι καλό το ότι μια ομαδα προγραμματιστών αφιερώνει χρόνο στην ανάπτυξη ανοικτών οδηγών, υποκαθιστώντας την ATi, την στιγμή που εαν η ATi (και κάθε ATi) έκανε σωστά την δουλειά της, οι προγραμματιστές αυτοί θα καταπιάνονταν με κάτι άλλο, που προφανώς άντι να γεμίζει ένα κενό, θα προωθούσε την πρόοδο σε κάτι άλλο;

 

Eδώ όμως υπάρχει ένα ζήτημα, που ίσως έχει υποτιμηθεί η σημασία του. Η ύπαρξη δυο οδηγών, ενός ανοιχτού και ενός κλειστού κάθε άλλο παρά σπατάλη του χρόνου των προγραμματιστών είναι. Ο πρώτος, ο ανοιχτός προσφέρει έναν ξεχωριστό ρόλο την διάδοση του linux: out of the box υποστήριξη, χωρίς την ανάγκη να ψάχνει ο μέσος χρήστης για drivers, άψογη συνεργασία με τον υπόλοιπο X δηλαδή άψογη λειτουργία σε desktop χρήση και ανοιχτός κώδικας για ένα όσο γίνεται bug-free driver. Ο δεύτερος, προαιρετικός, υπάρχει για να προσφέρει την καλύτερη εκμετάλλευση της κάρτας με optimized κώδικα για συγκεκριμένες εφαρμογές που δεν πρόκειται να ανοίξει ποτέ, ακριβώς λόγω των βελτιώσεων που έχουν γίνει. Το μειονέκτημα, ο κλειστός κώδικας άρα και η καθυστέρηση στην διόρθωση "ασήμαντων" bug, και η υποχρέωσή του να συμβαδίζει με όλους τους xservers, άρα καθυστέρηση στην εισαγωγή νέων πραγμάτων πχ kms. Προσοχή, δεν ισχυρίζομαι οτι και οι δυο δουλεύουν άψογα, αλλά μην ξεχνάμε οτι πριν απο 7-8 μήνες ο radeon δεν έιχε 3D επιτάχυνση για τις καινούργιες κάρτες, ενώ ο fglrx ήταν ακόμα ενωμένος με τον firegl, για τις επαγγελματικές κάρτες της ΑΤΙ

 

apkoutsou]

Για τον λόγο αυτό προτιμώ να αγοράσω μια nVidia, γιατί ξέρω ότι (με τα σημερινά δεδομένα) θα έχω υποστήριξη!

 

Υποστήριξη εννοούμε "καταργούμε τον nv και προτείνουμε στους χρήστες να χρησιμοποιήσουν τον vesa μέχρι να πάνε στο site μας και να κατεβάσουν τον σούπερ-ντούπερ driver" την στιγμή που ο nouveau είναι default σε όλες τις μεγάλες διανομές;

apkoutsou]
Για τους αντίστοιχους λόγους προτιμώ να αγοράσω επεξεργαστή Intel, γιατί η τελευταία θα επιστρέψει μέρος των χρημάτων μου σε ανάτπυξη ελεύθερου λογισμικού!
 

Δεν διαφωνώ, αλλά προτιμώ να διαθέτω μέρος των χρημάτων μου σε μπύρες και πίτσες.  Οι AMD αντίστοιχης απόδοσης είναι πολύ φτηνότεροι... 

 

 

 

gnu_labis]

ΥΓ: @teddy: ουφ, πάλι "με βάζεις" να πάω να δοκιμάσω τον fglrx 10.8...

Sorry αλλά τι να κάνουμε.. Αν  και τα σχόλια που έχω διαβάσει κάθε άλλο παρά καλά είναι, σε εμένα τρέχε πάρα πολύ καλά.

 

gnu_labis]

Πράγματι, σχεδόν ταυτόχρονα (λίγο καιρό πριν για την ακρίβεια) με το άνοιγμα των specs, εφάρμοσε ένα νέο σύστημα στην αρχιτεκτονική της (atombios) που κατά βάση της επιτρέπει να έχει ανοιχτά τα specs χωρίς να εκθέτει τον τρόπο που πραγματικά λειτουργεί εσωτερικά η κάρτα: ο driver κάνει κλήσεις λειτουργιών στο atombios, το οποίο από πίσω κάνει την πραγματική δουλειά. Τα specs όμως μπορούν απλά να περιγράφουν το atombios, που αρκεί για να γραφτεί ο driver, χωρίς να λένε τί κάνει το atombios από πίσω για κάθε εντολή. Αρκετά κομψή κ απλή λύση σε επίπεδο hardware...

Aλλά παρόλα αυτά η χρήση του atombios δεν είναι απαραίτητα καλή. Ας θυμίσω λίγο (το προχωράμε λίγο παραπάνω αλλά νομίζω οτι δεν θα πειράξει κανέναν) οτι οι προγραμματιστές της novell που δουλέψν πάνω στον radeonhd, τον πρώτο driver που βγήκε εκείνη την εποχή, αρνήθηκαν κατηγορηματικά να το χρησιμοποιήσουν, προγραμματίζοντας απο την αρχή σύμφωνα με τα specs. Απο οτι θυμάστε μια χαρά driver ήταν, όσοι τουλάχιστον τον χρησιμοποιήσατε.

 

gnu_labis]Τώρα γιατί μετά από όλα αυτά, επιμένουν στον κλειστό τους driver, θα σε γελάσω!

  

Για τον πολύ απλό λόγο οτι δεν θέλουν να δώσουν ούτε γραμμή κώδικα για το πως χρησιμοιποιούνε το opengl και τι optimisatioνs κάνουνε, ειδικά σε νέα extensions. Για σκέψου να δώσει απλόχερα τον μηχανισμό του tesselation, την στιγμή που απο την επόμενη-μεθεπόμενη γενιά θα γίνει στάνταρ... Ή να μην το υποστηρίζουν καθόλου οι κάρτες;

Το δεύτερο είναι οτι κομμάτια του hardware και του κώδικα δεν είναι δικά τους, αλλά σχεδιασμένα απο άλλους που δεν έχουν την ίδια άποψη για τους ανοιχτούς drivers. Oπότε οι ανοιχτοί drivers δεν τα χρησιμοποιούνε καθόλου.

 

Ναι το έχω δει κ εγώ ότι οι developers του radeonhd θάβουν το atombios, αλλά τελικά το "έκλεψαν" από το radeon driver κ το χρησιμοποιούν αυτούσιο. Ρίξε μια ματιά στον κώδικα του radeonhd, θα τα δεις τα αρχεία (src/rhd_atom*).

Για όσα λες περί driver κ opengl, η αλήθεια είναι ότι βγαίνει λίγο έξω από τις γνώσεις μου, οπότε δεν έχω ακριβώς άποψη. Πέραν αυτού, απ'όσα ξέρω από άλλους drivers που έχω δουλέψει (αλλά ποτέ για γραφικά κ ειδικά 3d acceleration), ο driver έχει σημαντική, πλην όμως απλή δουλειά: να μεταφράσει τις κλήσεις του συστήματος σε εντολές για το hardware. Οτιδήποτε παραπάνω (ή παρακάτω) θεωρείται λάθος τακτική (έχω διαβάσει αρκετά βιβλία πάνω στο θέμα των drivers, δε το λέω τυχαία).

Αυτά που λες περί tesselation κ opengl extensions μου ακούγονται για δουλειά της "εφαρμογής" (πχ libmesa) κ όχι του driver. Σε πιστεύω ότι αυτό κάνουν τόσο η nvidia όσο κ η ati (πώς αλλιώς να βγάλεις 10-20-30ΜΒ driver; ;-)), απλά λέω (για την τιμή των όπλων) ότι είναι δοκιμασμένα λάθος/μπακάλικη τακτική να συμπεριλαμβάνεις τέτοιου είδους περίπλοκα πράγματα μέσα στον ίδιο τον driver (κυρίως γιατί bug στον driver = κρασάρισμα συστήματος, ενώ bug στην εφαρμογή = κρασάρισμα εφαρμογής, καθώς επίσης κ ότι ο πυρήνας κ όλοι οι drivers τρέχουν με το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, οπότε μια τρύπα ασφάλειας εκεί μπορεί να ρημάξει το σύστημα. Πιο περίπλοκος κώδικας = περισσότερα bugs κ τρύπες).

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Περίπου όπως τα λες είναι, με την διαφορά οτι το openGL ή το mesa έχουν δυνατότητα μόνο για έξοδο γραφικών, παρέχουν μόνο rendering, οπότε και οι drivers αναγκαστικά σπάνε σε δυο κομμάτια, ένα για τον X server, και ένα για rendering (και ένα τρίτο που βρίσκεται στον kernel). Οπότε, το mesa ή το opengl, δεν αλληλεπιδρά τόσο με τον driver, αλλά μάλλον είναι κομμάτι του ίδιου του driver.

O κάθε κατασκευαστής φροντίζει να υλοποιήσει έναν οδηγό που να εκτελεί κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες, τα λεγόμενα extensions. Έτσι, ο κώδικας του openGL για κάθε κάρτα είναι μεγαλύτερος απο το directX (και το gallium3D) που ο κάθε κατασκευαστής φτιάχνει τον driver για να δουλεύει χρησιμοποιώντας εξωτερικές βιβλιοθήκες, ενώ περιγράφει αναλυτικότατα (με εντολές) το πως δουλεύει η κάθε κάρτα. Άρα ουσιαστικά είναι "αδύνατο" να υπάρχουν πλήρεις και optimized οδηγοί όταν υπάρχει ο ανταγωνιστής απέναντι.