openSUSE 11 (beta 3) - RC

alfisti | Τετ, 05/21/2008 - 22:54 | 7' | 49

Πριν λίγες μέρες καί μαζί με την κυκλοφορία της καινούριας fedora (9), κυκλοφόρησε καί η τρίτη beta έκδοση τού opensuse 11.
Είχα ήδη εγκαταστήσει την beta 2 καί τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα. Από την μία είχα την εντύπωση, πως στο desktop βρισκόταν μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες πού είχα εγκαταστήσει ποτέ, άσχετα από διανομή.
Από την άλλη υπήρχαν κάποια προβληματάκια, με βασικότερο το ότι τα repos δεν ήταν έτοιμα καί έτσι δεν είχα την δυνατότητα γιά update ή εγκατάσταση προγραμμάτων ή έστω codecs.

Kατεβάζοντας την beta 3 ήξερα ότι θα πρέπει να προχωρήσω σε εκ νέου εγκατάσταση μιάς καί δεν υπήρχε δυνατότητα κάποιας αναβάθμισης.

Προτίμησα να κατεβάσω το live cd με το kde4 (σχόλιο: εγώ, ο πιστός τού gnome :) ) αφού δεν είχα κάποια διανομή με kde4 κι αυτή η beta ήταν μία καλή ευκαιρία.

Το live cd, με έφερε αρκετά γρήγορα σε ένα πανέμορφο πράσινο desktop, γεμάτο -κατά την προσφιλή τακτική τού suse- με καλαίσθητα εικονίδια.
Το ένα εικονίδιο ήταν αυτό τού εγκαταστάτη.

Η διαδικασία εγκατάστασης είναι σχετικά απλή. Με μία ... πιό επαγγελματική εμφάνιση από ότι έχουμε συνηθίσει (ο installer είναι καί αυτός χτισμένος πάνω σε Qt -ενώ αυτός τού gnome live cd σε GTK, έτσι ώστε να είναι το ίδιο όμορφοι με το βασικό περιβάλλον), θα ερωτηθούμε γιά διάταξη πληκτρολογίου, χρονική ζώνη καί βέβαια να επιλέξουμε διαμέρισμα δίσκου.

Εδώ, χρειάστηκε η προσοχή μας, διότι το suse από default δεν ψάχνει κάποιον κενό χώρο, αλλά προτιμάει να εγκατασταθεί πάνω από κάποια άλλη διανομή.

Προσοχή πρέπει να δείξουμε καί στην εγκατάσταση τού boot loader (το suse εξακολουθεί να προσφέρει εκτός από τον grub καί τον παλιό αγαπημένο lilo). Ενώ το suse θα βρεί καί θα προσθέσει στον boot loader όλες τις άλλες διανομές καί λειτουργικά, θα θελήσει να εγκαταστήσει τον grub στο root partition. Πού σημαίνει ότι στην πρώτη επανεκίνηση θα δούμε το suse να φορτώνει χωρίς να εμφανιστεί boot loader. Πρέπει λοιπόν να επιλέξουμε την εγκατάσταση τού boot loader στο MBR τού σκληρού δίσκου. (Το ίδιο βέβαια, μπορούμε να επιτύχουμε καί αργότερα μέσα από το yast).

Μία άλλη παρατήρηση γιά την εγκατάσταση έχει να κάνει με την "ιδιομορφία" τού suse, να μην κάνει mount τα άλλα διαμερίσματα. Εάν λοιπόν θέλουμε να τα βλέπουμε πρέπει να τα κάνουμε mount σε κάποιο σημείο χειροκίνητα είτε κατά την εγκατάσταση, είτε αργότερα από το yast.

Μετά την εγκατάσταση, βρισκόμαστε σε περιβάλλον KDE 4.0.4. Το οποίο αυτήν την στιγμή θεωρήθηκε πιό σταθερό από το KDE 4.1 (αυτό είναι το στοίχημα τού opensuse. Να είναι σε λιγότερο από 30 ημέρες, η πρώτη διανομή πού θα ενσωματώσει το 4.1).

Το kde δουλεύει άψογα καί ο χρήστης μπορεί πολύ εύκολα να προσθέσει-αφαιρέσει plasmoids στην επιφάνεια εργασίας, ή να αλλάξει θέμα.

Οί άνθρωποι πίσω από το OpenSuse, πρέπει να έχουν κάνει πολύ (καί καλή) δουλειά.
Το ΟpenOffice ανοίγει ακαριαία σαν να είναι απλός επεξεργαστής.
To gimp έχει μάλλον το πιό γρήγορο άνοιγμα πού έχω δεί ποτέ να κάνει.
Ο firefox δεν έχει κολήσει ούτε μία φορά.
Το compiz το ίδιο.

H εγκατάσταση ΟΛΩΝ των codecs ήταν υπόθεση ... ενός κλικ με το 1klik. Aρκεί η προσπάθεια ανοίγματος ενός mp3 γιά να εγκαταστασθούν τα πάντα.

Το Yast ομόρφυνε, άλλαξε, δείχνει απλό καί εύκολο, ενώ διατηρεί όλη την παλιά του δύναμη.
Καί όσο γιά ταχύτητα? Εάν το APT εξακολουθεί να κερδίζει, αυτό πλέον γίνεται στο νήμα.

Υπάρχει πάντα... αυτό το "κάτι", πού κάνει κάποιες διανομές να ξεχωρίζουν.
Το suse το έχει με το παραπάνω.
Το εγκατέστησα γιά τούς λόγους πού εγκαθιστά κάποιος μία beta καί μάλιστα πολύ πριν την τελική κυκλοφορία.
Καί βρέθηκα σε ένα σύστημα το οποίο με κέρδισε από την πρώτη στιγμή.
Αυτό πού εγώ προσωπικά ένοιωσα με αυτό το suse, έχω να το νοιώσω από την fedora 6 καί το ubuntu 6.06.

Ετοιμαστείτε γιά κάτι μάλλον "δυνατό", στις 19 Ιουνίου.

(Ναί! το έβαλα καί δεν έχω μπεί στον πειρασμό να ανοίξω την επίσης ολοκαίνουρια fedora τού διπλανού διαμερίσματος.)

http://www.opensuse.org/

http://en.opensuse.org/Welcome_to_openSUSE.org

http://software.opensuse.org/developer

http://download.opensuse.org/distribution/11.0-Beta3/iso/cd/openSUSE-11…

http://download.opensuse.org/distribution/11.0-Beta3/iso/cd/openSUSE-11…

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Αχόρταγο παιδί :) !!!!

Με έχεις ψήσει μέρες τώρα να δοκιμάσω το suse και είναι θέμα ωρών μέχρι να γίνει η εγκατάσταση }:) .

Για όλα εσύ φταις :P :P .Κάτι άσχετο-σχετικό καμιά σταθερή διανομή έχεις,xexe???

Κατεβάστε το Happy Linux

Βεεεεέβαια!

4 σταθερές, 1 beta, 1 πολύ... beta η οποία είναι πιό σταθερή από τις δύο σταθερές!!!!!!!!!!!!

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

ενα σχολιο μονο. τοσο δυσκολο ηταν να μπορεις να κανεις απλα mount τα αλλα partitions? με εκνευρισε απιστευτα αυτο.
κατα τα αλλα οντως συμπαθητικη διανομη.

υ.γ. θανο βαλε mint 5...........@#$%^ και δερνει.

sorry φίλε paschal (!), αλλά δεν βλέπω την δυσκολία τού να ανοίξεις τον partition editor μέσα από το yast, να επιλέξεις το partition πού θέλεις καί να το κάνεις mount, ΟΠΟΥ θέλεις εσύ καί όχι όπου γουστάρει η διανομή σου.
Εμένα αυτό με βόλεψε, γιατί με 5 partitions πού έχω στο laptop, δεν ήθελα να τα βλέπω όλα (όταν τα χρειαστώ το yast είναι εκεί -καί γιά λόγους ασφαλείας. έχω αντιμετωπίσει το πρόβλημα τού πειραγμένου home μιάς διανομής, όταν κατά λάθος την "πείραξα" από άλλη διανομή). Καί αυτό πού ήθελα να βλέπω, το έκανα mount στο /home καί μάλιστα φτιάχνοντας φάκελο με την ονομασία πού ήθελα.

Sorry, αλλά αυτή η "ιδιοτροπία" τού suse, τελικά, είναι πολύ βολική καί ασφαλής.

Μόνο συμπαθητική μία διανομή πού τρέχει έτσι, ένα μήνα πριν την κυκλοφορία της?

(Γιά το mint έγραψα καί εγώ τα καλύτερα γιά άλλη μία φορα. Ομως είναι ένα mint. Το suse είναι... άλλο suse :) )

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Suse 9.0 ή πρώτη αγάπη μεχρι και το 10.1.. Αυτο ήταν το linux μου μέχρι που "μπούκωσε" to yast και το γύρισα σε kubuntu και μετά mint και τωρα έχω εθιστεί στο apt-get.. Αλλά μου ανοιξες πάλι την όρεξη..

thk]Suse 9.0 ή πρώτη αγάπη μεχρι και το 10.1.. Αυτο ήταν το linux μου μέχρι που "μπούκωσε" to yast και το γύρισα σε kubuntu και μετά mint και τωρα έχω εθιστεί στο apt-get.. Αλλά μου ανοιξες πάλι την όρεξη..

Είδες τι μας κάνει ο ανθρωπος φιλε thk??? Μια χαρα είχα γλυτώσει απο το RPM dependency hell το SuSE και με έσωσε το Mint.... Εκεί που την είχα καταβρεί με το Mint και τα Debian'οειδή εδώ και 10 μήνες .... έρχεται και μας ταράζει τα νερά με τέτοια post !!! Με κατέστρεψες alfisti !!! :P

Τι ήθελα και κοιταξα σ'αυτα τα θεικά screenshots ??

hacker emblem

Παιδιά, εδώ καί πολύυυυ καιρό την έχω καταβρεί (γιά λόγους πού έχω αναφέρει κατά καιρούς) με το ubuntu. Το mint καί το sidux υπάρχουν πάντα στον σκληρό. (Αυτά περί deb καί apt).

H fedora, επίσης δεν λείπει, αλλά αυτή είνα ένα άλλο κεφάλαιο, πού σηκώνει πολύ συζήτηση.

Εχω ξαναγράψει ότι τότε πού όλοι λέγανε πως η πιό φιλική διανομή είναι η mandrake (πάνε 4-5 χρόνια από τότε), εγώ είχα suse καί είχα κολήσει. (το 8 ήταν ή το 9, δεν θυμάμαι πιά).

Αυτήν την φορά έχουμε μπροστά μας μία διανομή πού αν μή τι άλλο, πιστεύω πως πρέπει να δούν όσο το δυνατόν πιό πολύ χρήστες.

Κάποιοι θα διαφωνήσουν γιά διάφορους λόγους, κάποιοι όχι.

Το θέμα όμως είναι ότι εδώ κάποιοι άνθρωποι, έχουν κάνει πολύ δουλειά καί αυτό φαίνεται παντού στην διανομή.
Δεν αξίζουν τουλάχιστον την προσοχή μας?

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Γεια σου ρε Δημήτρη με τις ωραίες παρουσιάσεις-περιγραφές σου!!!

περιμένω αύριο να μού πείς εντυπώσεις :)
(μην αισθάνομαι μοναξιά).

Γιά προσάρτηση των άλλων partitions, δες τε εδώ
http://www.linuxinsider.gr/forum/codecs-drivers-3d-%CE%B5%CF%86%CE%AD-%CF%83%CF%84%CE%BF-opensuse-103

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Είμαι στο openSuSE 11.0 ..... (αχ τι με έκανες alfist ! :) )

Είπα να γράψω κάποια πράγματα γίαυτή την πολλά υποσχόμενη διανομή ...

Θα ξεκινήσω ανάποδα .... Πρώτα τα θετικά στοιχεια ....

1) έχει πέσει πράγματι πολύ δουλειά !!!! Το ανέκαθεν βaρu SuSE πλέον είναι σα πούπουλο! ταχύτατο !

2) Yast...Η διαχείριση του λογισμικού είναι πλέον απλή... έχει δίκιο ο alfisti ... στο νήμα η ταχύτητα με το apt-get

3) Όσοι είναι πιστοί στην διανομή πρέπει οπωσδήποτε στις 19 ιουνίου να κάνουν εγκατάσταση την νέα έκδοση του το είναι μακράν καλύτερο από ποτε

Βάζω τελευταία τα αρνητικά γιατί μπορεί να φταίει το hardware μου που τα προκάλεσε

1) Διέγραψα την προηγουμενη διανομή για να κάνω μια καθαρή εγκατάσταση του suse... όλα πήγαν καλά εγκαταστήθηκε μια χαρά.. όλα καλά μέχρι που έγινε η πρώτη εκκίνηση ... το σύστημα φόρτωσε κανονικά μέχρι το σημείο του login screen όπου αντί να δω "user name, password"είδα μια μαύρη οθόνη... νεκρά...  πίσσα ! Αναγκαστικά να μπω σε "console mode" να δώσω "init 3" να "τρεξεω" "sax2" για να αποθηκευτεί μια ρύθμιση που δουλεύει...

2) Ok ... τα κατάφερα ... πριν μου δείξει το "login promt screen" μου πετάει ένα : "παρουσιάστηκε σφάλμα στο KDM, δείτε τα αρχεία log τοu KDM"...  μας φώτισες λέω από μέσα μου... πάτησα OK και να το login screen... Τέλεια ! μπήκα στο desktop ένα ωραίο KDE 4...

3) Ώρα για update .... άλλο ένα κακό! τα repositories δεν είναι ενεργοποιημένα ακόμα και για ένα update... αχ αχ αχ αχ αχ ! Πάω στο yast και τα ενεργοποιώ : "Main update, OSS, Non-OSS"... όλα καλά... update έγινε !

4) Πάμε τέλος να δούμε τι γίνεται με drivers της "ATI" ψάχνω από δω ψάχνω από κει... πρέπει λέει να βάλω repositories για να μπούν οι drivers... όμως αυτό ισχύει μονο για το suse10.3... αφού το 11 είναι ακόμα beta 3 .......μετά θυμήθηκα ότι μπορώ να το κάνω χειροκίνητα (είχα συνηθίσει τόσο καιρό με τα Debian'οειδή να μου τα αναγνωρίζει αυτόματα)... πάω στο YaST και βλέπω ότι μου προσφέρει "ενεργοποίηση 3d επιτάχυνσης" ... Όπα, λέω... ο free driver έχει 3D... ενεργοποιήθηκε μια χαρά τα εφέ είναι ok αλλα με μικρά προβληματάκια ... πάνω και κάτω από τα παράθυρα εμφανίζονται 2 μαύρες γραμμές... (Bug KDE 4 ?????) Οποτε αποφασίζω ότι πρέπει να βάλω τον driver από την ati....δοκιμάζω το "one click install" αλλα εφόσον δεν μπορεί να φτιαχτεί πακέτο για το openSuSE 11 δεν έχει νόημα....

5) Το ανεμιστηράκι του laptop μου έχει πάρει φωτιά! φαίνεται ότι το Σίσε δεν μπορεί να διαχειριστεί την κλιμάκωση που διαθέτει ο AMD Turion 64 του laptop μου.... με το Ubuntu δεν είχα πρόβλημα... ήταν αθόρυβο ...

Εδώ τα παρατάω.... Είμαι εδώ και 1 ώρa και βάλε στο suse προσπαθώντας να το στήσω.. και άλλη μια ώρα για να κάνω μετάφραση από greeklish σε ελληνικά στο site http://speech.ilsp.gr/greeklish/greeklishdemo.asp γιατί είχα ένα μικρό προβληματάκι με το πληκτρολόγιο...

Οι λόγοι που έφυγα από "RPM based distro" παραμένουν αδιόρθωτοι. Δεν μου αρέσει να ξανά ανακαλύπτω τον τροχό και την φωτιά .... Όταν υπάρχουν οι διανομές που θέλουν απλά μερικά λεπτά μέχρι να είσαι έτοιμος για δουλειά, δεν μπορώ να επιστρέψω σε καταστάσεις όπου πρέπει να τα κανεις χειροκίνητα... Γιατί τα Diabian'οειδή (Ubuntu, Mint κλπ) μπορούν και τα RPM'οειδή (SuSE, Fedora κλπ) δεν μπορούν απλά να υιοθετούν πράγματα που είναι πλέον αυτονόητα ???? Αν μια διανομή θέλει παραπάνω από 10 λεπτά μετά την είσοδο μου στο desktop για να το φέρω στα μετρα μου... απλά θα φάει format :( ... Αυτό θα κάνω απόψε στο suse

hacker emblem

CORTEXlinux64]

Οι λόγοι που έφυγα από "RPM based distro" παραμένουν αδιόρθωτοι. Δεν μου αρέσει να ξανά ανακαλύπτω τον τροχό και την φωτιά .... Όταν υπάρχουν οι διανομές που θέλουν απλά μερικά λεπτά μέχρι να είσαι έτοιμος για δουλειά, δεν μπορώ να επιστρέψω σε καταστάσεις όπου πρέπει να τα κανεις χειροκίνητα... Γιατί τα Diabian'οειδή (Ubuntu, Mint κλπ) μπορούν και τα RPM'οειδή (SuSE, Fedora κλπ) δεν μπορούν απλά να υιοθετούν πράγματα που είναι πλέον αυτονόητα ???? Αν μια διανομή θέλει παραπάνω από 10 λεπτά μετά την είσοδο μου στο desktop για να το φέρω στα μετρα μου... απλά θα φάει format :( ... Αυτό θα κάνω απόψε στο suse

Συμφωνω απολυτα. αν και σε μενα εκατσε μια χαρα το suse μου σπανε τα νευρα κατι διανομες που υποτιθεται ειναι φιλικες

και θελουν κατι ανοητες ρυθμισεις για να δουλεψουν. καλα δεν μπορουσαν να εχουν τουλαχιστον τα repos για το update.

ή που για να κανω mount τα αλλα partition πρεπει να googlαρω.... και γιατι να το κανω οταν το ubuntu και τα λοιπα debian based

τα κανουν για μενα. αμα γουσταρω να ρυθμιζω δοξα το θεο υπαρχουν το arch και το gentoo.

φανταζεσαι ενα νεο με το linux να βαλει opensuse? χεσε μεσα. μεχρι να καταφερει να κανει mount και update του εχουν σπασει τα νευρα και μην τον ειδατε τον παναη.

Ξεκινάω... ανάποδα.
Δεν θα έλεγα ποτέ σε έναν νέο να βάλει suse.
Οί λόγοι πού κάποτε δεν έβαζα suse είναι αυτοί. Ο βασικός ήταν -όντως- πού δεν έβλεπα τα άλλα partitions.
Τώρα όμως πιά, δεν έχω τέτοιο πρόβλημα καί δόξα τω θεώ (τού linux!!) έκανα mount τα partitions σε 1 λεπτό καί μάλιστα όπου εγώ ήθελα.

Φιλική διανομή η "τάδε". Επειδή έχει κάποιος έτοιμο το compiz, καί παίζει όλα τα multimedia.

Το 11 έχει ένα ωραιότατο compiz προεγκατεστημένο, με κλικ σε ένα mp3 κατεβάζει μέχρι καί flash καί σε 2 λεπτά ο amarok αρχίζει καί παίζει το τραγουδάκι.

Έχει πιό γρήγορη εκκίνηση από "τάδε", είναι πιό όμορφο (από την μάνα του, γιατί το μετά...) καί ε εντάξει πρέπει να ανοίξεις τις πηγές λογισμικού καί απλά να κάνεις enable τις ήδη υπάρχουσες.

CORTEX, είχα παρατήσει τις προσπάθειες με το 10.3 επειδή δεν είχε βρεί σωστά στο laptop ΤΙΠΟΤΑ. Καί σιγά μην καθόμουνα να κάνω καί να ψάχνω ένα κάρο ρυθμίσεις -με αμφίβολα αποτελέσματα- όταν με το "τάδε" είχα τα πάντα έτοιμα.

Τώρα όμως το 11 βρήκε τα πάντα, πρόβλημα κάρτας δεν είχα -intel βλέπεις στο laptop, μού φόρτωσε με την μία, όλα ok, γρήγορο, σταθερό -γιά kde4- καί...

Τί να έκανα λοιπόν?
Το αγάπησα :)

Θ

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Eimai neos xrhsths sto linux exw egkatasthsh kata kairous panw katw oles tis gnwstes dianomes kai me kamia den brika akrh. peripou ena mhna exw balh to suse 10.3 akoma to sthno kai bazw kainourgia pragmata alla auto den me apasxolh to suse mporouse na kanei oti ithela mesa se 20 lepta meta thn egkatastash. eimai katenthousiasmenos me to suse 11 kai to perimenw me laxtara. oxi oti eixa ousiodh problimata me to 10.3 alla apo oti diabazw tha einai akoma pio teleio to 11.
auto me ta partitions den nomizw na einai problima, sto 10.3 pou eixa ena antistoixo problima itan upothesh misou leptou na ginei mesa apo to yast. den nomizw na exei kaneis problima. episeis exei apisteuth diaxhrisi tou boot loader kai diafores enalages pou mporeis na kaneis apo grub se lilo. to lew giati emena spania leitourgouse to grub alla pali mesa se miso lepto apo to yast to allaksa mia gia panta.. Suse For EVER.....

Κατεβασα κι εγω το 11 b3 και μπορω να πω οτι ενθουσιαστηκα.Ειναι πανεμορφο γρηγορο,αλλα δεν νομιζω να με κανει να αφησω τα Mandriva 2008.1 και Ubuntu 8.10.Αν ειναι να βαλω κατι αλλο,μαλλον θα ειναι το Fedora ή (όταν επιτελους βγει) το Gentoo!Δεν μπορω να βγαλω απο το μυαλο μου τη συμφωνια MS-Novell.

Πάντως γιά όσους επιμένουν (σαν εμένα) καί γιά τούς περίεργους (σαν εμένα), η RC είναι πλέον μαζί τους.

http://ftp5.gwdg.de/pub/opensuse/distribution//11.0-RC1/iso/

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Έεει! Δεν έχεις μονοπώλιο στην επιμονή και την περιέργεια. Είμαι και εγώ εδώ! :)

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

yes, i know!!

αν καί η rc μού έσπασε λίγο τα νευράκια με το compiz.
σε κάθε επανεκίνηση ήταν απενεργοποιημένο.
τώρα δείχνει μάλλον ok.

επίσης δεν προστέθηκαν οί άλλες διανομές στον grub, αλλά επειδή υποτίθεται ότι τις είχε δεί, (τις ανέφερε σωστά), ίσως ήταν κάποια ... ατυχία πού έκατσε.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Χρησιμοποιώ το SuSE από την 9 έκδοση και μπορώ να πω ότι δεν το αλλάζω με κανένα για χρήση desktop.

Στις τελευταίες εκδόσεις έχει βελτιωθεί τόσο ώστε να γίνει φιλικό στον απλό χρήστη, αλλά χωρίς να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του root χρήστη.

Έβαλα και την beta σε vm και ανυπομονώ να βγει η 11 αλλά και να ενσωματώσει στο τέλος Ιουλίου την final release του KDE 4.1.

Λοιπόν σχετικά με τον Suse 11 RC και την Ubuntu 8.04 έχω να πω τα εξής...
Είχα εγκατεστημένο πρώτα το Ubuntu και στην συνέχεια πέρασα το Suse και στις προτιμήσεις του grub επέλεξα MBR...Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που λέει και ο alfisti παραπάνω δηλαδή να εμφανίζονται μόνο οι καταχωρήσεις στον grub του Suse αλλά να μην μπορείς να εισέλθεις στο Ubuntu παίρνοντας το εξής μήνυμα rootnoverify (hdo,2) chainloader (hd0,0)+1 GRUB GRUB loading,please wait... Error 18
Στην συνέχεια πέρασα από την αρχή πρώτο το Suse και δεύτερο το Ubuntu με αποτέλεσμα όλα καλά αλλά ο bootloader να εμφανίζεται χωρίς γραφικό περιβάλλον με μαύρη οθόνη....όπως όταν έχουμε dual boot τα win...
Στην συνέχεια ήθελα να ρωτήσω το εξής εγκατέστησα όλες τις ενημερώσεις του ubuntu και μετά την επανεκίνηση βρέθηκα να έχω 2 καταχωρήσεις του kernel του Ubuntu στο μενού του grub την 2,6,24,-17 και την 2.6.24.-16 Τι κάνω κρατάω και τις 2 και μπουτάρω από την πιο καινούργια??
Για το Suse τώρα δεν τα βλέπω πολύ καλά...μάλλον επειδή δεν είναι η τελική...για παραδειγμα προσπαθώ να εγκαταστήσω τον adobe flash player και κατά την εγκατάσταση κολλάει και δεν αφήνει να ολοκληρωθεί η διαδικασία...και όταν επέλεξα ποιες ενημερώσεις θέλω να κατεβάσω όταν ξεκίνησε η διαδικασία πολλές από αυτές δεν εγκαταστάθηκαν σωστά και έπαιρνα μηνύματα αποτυχίας...
Αυτά...(και πολλά είπα ε??)

Φίλτατε kostasp γιά πολλά δεν ξέρω καί δεν πειράζει.
Μπλεγμένα όμως, ναί :)

Λοιπόν.
1. Δεν έγραψα κάτι τέτοιο γιά το boot. Εγραψα ότι ενώ ο installer είδε καί "μού είπε" 'οτι θα προσθέσει τις εξής άλλες τρείς διανομές, δεν πρόσθεσε καμία. Υπήρξε εγγραφή μόνο γιά το suse. Supergrub λοιπόν καί όλα ok.

(Αλήθεια, επειδή δεν γίνεται σε κάθε λάθος τού boot loader να προχωράμε σε "αντίστροφες" εγκαταστάσεις, δεν πας πάνω στην "αναζήτηση" καί να γράψεις supergrub να δείς μπάς καί βγάλει κάτι? -στόχω ξαναπεί νομίζω -καί αν θέλουμε την μία διανομή μαζί ή μετά την άλλη, πρέπει να αντιμετωπίσουμε καί το βασικό σε αυτήν την περίπτωση πιθανό λάθος).

2. Η boot οθόνη τού ubuntu ήταν πάντα μαύρη. Καί αν πας στα post τού ubuntu, θα βρείς αυτό με τον διπλό kernel. Ναί, τα αφήνεις, μπουτάρεις στον νεότερο καί αν δείς ότι όλα είναι εντάξει, αργότερα τον αφαιρείς από το menu.lst.

3. Μηνύματα αποτυχίας θα παίρνεις, γιατί η έκδοση είναι beta καί τα repos δεν είναι ακόμη όλα ενημερωμένα.
Αλλά γιά flash ή ότι άλλο multimedia, αρκεί ένα κλικ πάνω σε ένα mp3 καί ένα κοίταγμα στα post γιά το opensuse καί την εγκατάσταση τού 10.3, στο πολύ καλό post τού dimitris.
Υποθέτω πως ούτε αυτό κοίταξες.

(Γενικά τα νέα μέλη στο forum αποφεύγουν την αναζήτηση καί πολλές φορές περιμένουν απάντηση γιά κάτι πού έχει γραφτεί πολεεεεές φορές.)

Αυτά τα... ολίγα.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

ΥΓ.: Ξεκίνησα να γράφω γιά το 11, επειδή ... εντυπωσιάστηκα.

Μην αποβεί αυτό όμως τελικά εις βάρος του !!
Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε γιά μία διανομή πού θα βγεί σε 20 μέρες, έτσι?

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

ΥΓ.2 : Από εδώ μπορούν να κατέβουν όλοι οί codecs καί γιά kde καί γιά gnome, γιά την 11 RC.

http://opensuse-community.org/codecs-kde.ymp

http://opensuse-community.org/codecs-gnome.ymp

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Φίλε alfisti σε ευχαριστώ για τις όποιες απαντήσεις σου και όσο για το θέμα της αναζήτησης πριν ποστάρουμε να ξέρεις ότι εγώ γενικότερα κάνω αναζήτηση πριν ποστάρω κάτι,απλά ειδικά εχτές δεν είχα χρόνο για αναζήτηση και ποστάρισα κατευθείαν...

Φιλικά πάντα....

ναί μωρέ !!!
τώρα πού το ξαναδιαβάζω, είναι σαν να ... σε μαλώνω.

δεν είναι έτσι όμως. ok?

:)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

alfisti]ναί μωρέ !!!
τώρα πού το ξαναδιαβάζω, είναι σαν να ... σε μαλώνω.
δεν είναι έτσι όμως. ok?
:)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Δεκτόν..............

παιδιά, εμένα δεν με πειράζει, μαλώστε με...
-τι είναι αυτό το Linux είπαμε;

Να μην παρεξηγηθώ, ήταν ένα ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟ αστειάκι. Δεν είχε σκοπό να θίξει, το αντίθετο ! Δράττωμαι της ευκαιρίας να πω ξανά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που μπαίνετε στον κόπο να δημοσιεύετε όλες αυτές τις πληροφοριες, που μας είναι τόσο χρήσιμες (τουλάχιστον σε "στραβόγιαννους" όπως εγώ) και, άλλο ένα σ' όλους εσάς που ξοδεύετε πολύτιμο χρόνο για να απαντάτε στις ερωτήσεις του κάθε νεοφώτιστου σαν εμένα!
παιδιά, να 'σται καλά!

Γίνεται upgrade από 10.3 σε 11.0 εύκολα; Διατηρώντας ρυθμίσεις οδηγούς κάρτας γραφικών αρχεία δεδομένων κλπ; Ή πρέπει να κάνουμε τα πάντα από την αρχή;

Θεωρητικά πάντα, ναί.

Αλλά γιά αυτά θα κάνεις υπομονή.

Μόλις βγεί η 11 θα ξέρεις.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Εγκατέστησα το open suse 11.0 RC1 μαζί με ubuntu 8.04 και στην οθόνη εκκίνησης, εκτός από τις επιλογές για το ubuntu, βλέπω και τις εξής δύο για το suse :

(pae) (on /dev/hda 2)

και

Pae -- open Suse 11.0 - 2.6.25.4-8 (on /dev/hda2)

Εκκινώντας και από τις δύο, δεν βλέπω εκ πρώτης όψεως, διαφορές, οπότε θέλω να ρωτήσω αφενός ποιά είναι η διαφορά τους (ποιά πρέπει να χρησιμοποιώ) και αφετέρου, τι σημαίνει αυτό το Pae;

Ευχαριστώ !

Ενα ωραιο αρθρο για το νεο Suse εδω http://blogs.zdnet.com/BTL/?p=8988&tag=nl.e539

πολύ ωραίο άρθρο.
Το νέο open suse αναμένεται ομορφότερο, λειτουργικότερο, ταχύτερο, γεμάτο με εφαρμογές και πακέτα για να δουλέυουν όλα by defaults. Και άν όλα αυτά μαζί δεν κάνουν την τέλεια διανομή, τι να πώ? Είμαι νέος χρήστης και αυτό που πάντα με ενδιέφερε ήταν η μετάβαση απο windows σε linux τίποτα δεν είναι ίδιο κακά τα ψέματα λειτουργούν αλλιώς και είναι λογικό.
Αλλά το suse είναι που μοίαζει λίγο με vista ή τα vista του μοιάζουν (γιατί δεν είχα δεί σε microsoft os να τρέχεις εφαρμογή και να ζητάει κωδικό διαχειρηστή.) Τι να πώ και πάλι.? Κατενθουσιασμένος με το 10,3, που με την βοηθειά σας αντιμετωπίζω κάθε μου πρόβλημα, αναμένω την final έκδοση 11,0

geobad]πολύ ωραίο άρθρο.
Το νέο open suse αναμένεται ομορφότερο, λειτουργικότερο, ταχύτερο, γεμάτο με εφαρμογές και πακέτα για να δουλέυουν όλα by defaults. Και άν όλα αυτά μαζί δεν κάνουν την τέλεια διανομή, τι να πώ? Είμαι νέος χρήστης και αυτό που πάντα με ενδιέφερε ήταν η μετάβαση απο windows σε linux τίποτα δεν είναι ίδιο κακά τα ψέματα λειτουργούν αλλιώς και είναι λογικό.
Αλλά το suse είναι που μοίαζει λίγο με vista ή τα vista του μοιάζουν (γιατί δεν είχα δεί σε microsoft os να τρέχεις εφαρμογή και να ζητάει κωδικό διαχειρηστή.) Τι να πώ και πάλι.? Κατενθουσιασμένος με το 10,3, που με την βοηθειά σας αντιμετωπίζω κάθε μου πρόβλημα, αναμένω την final έκδοση 11,0

Μάλλον πρέπει να σε επηρέασε ο alfisti,....χεχε  :-)

Πάντως εγώ περιμένω να βγει σε 12 μέρες το openSuSe 11 για να το κάνω εγκατάσταση hehe! :)

==============================
Use The Source!

Kennobi]Πάντως εγώ περιμένω να βγει σε 12 μέρες το openSuSe 11 για να το κάνω εγκατάσταση hehe! :)

==============================
Use The Source!

Και δεν είσαι ο μόνος ξανά χεχε :-)

Συνέβη δύο φορές καί ίσως ... ξανασυμβεί.

Μετά από αναβάθμιση kernel (η 11 βρίσκεται αισίως στον 2.6.25.5), στον grub σβήνονται όλες οί εγγραφές καί υπάρχει μόνο αυτή γιά το suse.

Κάτι πού λύνεται εύκολα από το yast.

Aνοίγουμε το yast καί πηγαίνουμε στο tab

System > boot loader.

Αφού φορτώσει, επιλέγουμε (κάτω δεξιά),

Other

καί στην συνέχεια

Propose new configuration

Σε λίγο θα δούμε τις διανομές μας να προστίθενται στον grub.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Σήμερα (επιτέλους!!), το suse απέκτησε gnome.

Τα σχόλια περιτεύουν, είναι όμορφο, καλοδουλεμένο καί αφάνταστα γρήγορο.

Δεξί κλίκ σε οποιαδήποτε εφαρμογή καί έχουμε επιλογές γιά upgrade ή uninstall.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

καί γιά το yast στο gnome, κανένα σχόλιο. Είναι υπεράνω κριτικής!!

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

ούτε γιά το PackageKit πού κάνει την εμφάνισή του καί στο opensuse.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Πηγαίνεις:

Yast

Software management

όταν ανοίξει ο διαχειρηστής, επιλέγεις

patterns

καί τσεκάρεις το

gnome desktop

(ή το gnome base ? -δεν θυμάμαι αυτήν την στιγμή -θα δείς όμως τι πακέτα βάζει το καθένα)

στο αριστερό παράθυρο.

(είναι αρκετά πακέτα καί θα χρειαστείς ... -καμιά ωρίτσα εγώ με 4άρα σύνδεση. αν περιμένεις 4 μέρες, κατεβάζεις το dvd καί κάνεις από κεί ότι θες.)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Eυχαριστώ alfisti, το κατέβασα και εγκατέστησα. Έχεις δίκιο, είναι super ! Αλλά έχω δυο προβληματάκια, αν μπορείς εσύ ή οποιοσδήποτε να προτείνει κάτι,
1. Δεν μου εμφανίζει το επάνω panel όπως πχ στο ubuntu ή στο screen shot που έβαλες
2. όταν προσπαθώ να ανοίξω το open office μου δίνει το εξής μύνημα
There was an error launching the application.
Details: Failed to change to directory '$HOME' (No such file or directory)
3. Μόλις ανακάλυψα πως δεν έχω ήχο, ούτε με KDE4 ούτε με Gnome. Τί να κοιτάξω;

1. Το suse έχει ένα panel. Κάνε δεξί κλικ πάνω του καί επέλεξε new panel

3. Δοκίμασε δεξί κλικ στο εικονίδιο τού ήχου, μήπως είναι mute. Αν όχι, με δεξι κλικ επέλεξε open volume control καί κοίτα μήπως εκεί είναι κλειστός ο ήχος (συνέβαινε στην beta 3).

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Τίποτα, κάτι γίνεται με την κάρτα ήχου μου αλλά θα το βρώ!

Ευχαριστώ alfisti !

Μην περιμένετε λοιπόν, άλλο.
Γιά δέστε εδώ καί... καλώς ορίσατε στην 11. (Έκανα την αναβάθμιση καί δούλεψε άψογα).

http://www.linuxinsider.gr/forum/opensuse-11

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Και γιατί να μην δουλέψει περικαλώ; :)

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

Απλά, σε κάτι τέτοια... πάντα υπάρχουν αμφιβολίες.
Πρώτα λοιπόν έκανα την αναβάθμιση καί όταν όλα πήγαν ok, τότε μόνο το πρόσθεσα εδώ.

Τι να πώ!! Όπως καταλάβατε... έφαγα κόλημα με το 11. :)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/