LibreOffice: Μια νέα σουίτα γραφείου ανοιχτού κώδικα

vagrale13 | Πέμ, 02/17/2011 - 20:18 | 4' | 4

Το, υπό την (προσωρινή) ονομασία, LibreOffice είναι μια δωρεάν σουίτα εφαρμογών γραφείoυ από το Document Foundation. Για όσους δεν γνωρίζουν είναι ένα fork του OpenOffice.org, και δημιουργήθηκε από ανεξάρτητα πρώην μέλη της κοινότητας του OpenOffice.org. H ιδέα της δημιουργίας αυτού του fork δεν είναι κάτι καινούριο, και βρισκόταν υπό συζήτηση από την κοινότητα του OpenOffice.org ακόμη κι όταν η Sun επόπτευε την ανάπτυξή του. Η Sun είχε δεχτεί κριτική αρκετές φορές για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν το project, αλλά η δημιουργία του fork δεν ήταν τόσο αναγκαία, κάτι το οποίο άλλαξε τώρα με την εξαγορά της Sun από την Oracle. Το LibreOffice στην ουσία είναι, μια νεότερη έκδοση του OpenOffice.org, με άλλη ονομασία. Οπότε και το Libreoffice βασίζεται στη γλώσσα προγραμματισμού Java.

 

http://img263.imageshack.us/img263/6327/libreoffice.png 

 

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ του LibreOffice και του OpenOffice.org είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία εκχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο κώδικας του θα ανήκει στους μεμονωμένους προγραμματιστές, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα έργα Ελεύθερου Λογισμικού, κάτι όπου δεν συνέβαινε μέχρι τώρα με το OpenOffice.org. Το Libreoffice έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και είναι βέβαια διαθέσιμο και στη γλώσσα μας, τα Ελληνικά.

Η δοκιμή έγινε σε desktop με AMD Athlon II X2, 2048MΒ RAM και μια GeForce 210 512MB. Το LibreOffice είναι λοιπόν πιο γρήγορο κατά την εκκίνηση του από την έκδοση του OpenOffice.org 3.2. Η διαφορά βέβαια δεν είναι πολύ μεγάλη: λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Λογικό μιας και είναι η πρώτη μετεξέλιξη του OpenOffice.org. Μια μικρή αλλαγή, προς το καλύτερο, είναι στην εμφάνιση του στο λογοτύπου της εφαρμογής όπου κυριαρχεί το πράσινο. Συνολικά, οι εφαρμογές του δείχνουν να είναι πιο “ελαφριές”, δηλαδή καταναλώνουν λιγότερους πόρους του συστήματος (μετρήσαμε περίπου 5MB λιγότερης μνήμης). Τέλος, υπάρχουν περισσότερα κουμπιά επιλογών στο μενού, για μεγαλύτερη ευκολία.

Φυσικά το LibreOffice είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, μιας και μιλάμε για μια rc έκδοση μετά το fork, αλλά ελπίζουμε στο προσεχή μέλλον, να δούμε περισσότερες βελτιώσεις. Απ' ότι φαίνεται, μάλιστα, σε μελλοντικές εκδόσεις διανομών, θα είναι και προ εγκατεστημένο, αντί του OpenOffice.org!

Bέβαια, υπάρχουν και προβλήματα. Το LibreOffice εξακολουθεί να βασίζεται στην Java, οπως προαναφεραμε, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την Oracle (στην οποία ανήκει πια η Java). Ελπίζουμε στο μέλλον να αλλάξει και αυτό κάποια στιγμή!

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

vagrale13]

Bέβαια, υπάρχουν και προβλήματα. Το LibreOffice εξακολουθεί να βασίζεται στην Java, οπως προαναφεραμε, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την Oracle (στην οποία ανήκει πια η Java). Ελπίζουμε στο μέλλον να αλλάξει και αυτό κάποια στιγμή!

Δεν βασίζεται απλά στη Java, η Java δεν είναι μια βιβλιοθήκη. Έχει γραφτεί σε Java και αυτό θα αλλάξει μόνο αν το LibreOffice γραφτεί από την αρχή.. χλωμό..

παιδια το δοκιμασα και φυσικα το χρεισημοποιω και μπορω να πω πως απο την εγκατασταση ακομα αρχισε να με κερδιζει βλεποντας κ παλι το εικονιδιακι που θυμηζε το παλε ποτε ωραιο OpenOffice...
εχω εγκατεστημενα κ το  και το LibreOffice και τα χρεισημοποιω και τα 2 αλλα αρχισα να κλεινω υπερ του LibreOffice  ... μου φενεται ποιο οικειο... 

vagrale13]

 Το LibreOffice εξακολουθεί να βασίζεται στην Java, οπως προαναφεραμε, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την Oracle (στην οποία ανήκει πια η Java). Ελπίζουμε στο μέλλον να αλλάξει και αυτό κάποια στιγμή!

Η κύρια γλώσσα ανάπτυξης του LibreOffice είναι η C++ (http://www.ohloh.net/p/libreoffice). H εξάρτηση από τη java οφείλεται στην Base -default db και κάποιοι database drivers. Υπάρχει η σκέψη να αλλάξει η default db engine σε sqlite, οπότε θα έχουμε πρόοδο και σε αυτό τον τομέα.