Ψηφιοποίηση και οργάνωση πολυμέσων

apkoutsou | Δευ, 01/24/2011 - 18:12 | 3' | 2

Πήρα την γεναία απόφαση να ψηφιοποιήσω το σύνολο των μουσικών CD και ταινιών (DVD) που έχω στην κατοχή μου, γιατί ο χώρος που τα φυλάω έχει γεμίσει (τουλάχιστον να μπορέσω να τα κρύψω σε ένα λιγότερο προσβάσιμο σημείο)

Όσον αφορά τα μουσικά CDs, το rip-άρισμα το κατέχω. Το μεγάλο θέμα είναι οι ταινίες, καθώς δεν έχω καμία απολύτως σχετική εμπειρία (πέρα από ό,τι έχω μέχρι σήμερα διαβάσει εδώ), οπότε:

1. Ποιός είναι ο καλλίτερος τρόπος ψηφιοποίησής τους και ποιό πρόγραμμα είναι το καταλληλότερο για αυτή την δουλειά. Δεν ξέρω επίσης και σε τι μορφή αποθηκεύονται ή πρέπει να αποθηκευτούν. Κατά την ψηφιοποίηση θα πρέπει να επιλέξω υπότιτλους ή μπορούν μα κάποιο τρόπο να σωθούν όλοι (δηλαδή να αποθηκεύσω το περιεχόμενο του DVD όσο το δυνατό πληρέστερα). Μπορώ να αντιγράψω κατευθείαν τα αρχεία του DVD στον HD και να διαβάζονται από τα Media Center ή θα υπάρχουν περιορισμοί λόγω προστασίας;

2. Πόσο χώρο καταλαμβάνει μια ταινία μετά από την αποθήκευσή της (πρέπει να βρούμε και τα κατάλληλα μέσα);

3. Επειδή η βασική σκέψη είναι να περαστούν σε ένα NAS (ώστε να μπορούν να προσαρτηθούν σε οποιοδήποτε δίκτυο) κατά πόσο θα επηρεάσει αυτό την όλη διαδικασία (π.χ. συγκεκριμένο format).

4. Τέλος θα πρέπει να οργανωθούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να αναγνωρίζονται αμέσως από τα Media Center, δηλαδή συγκεκριμένη ονοματοδοσία αρχείων, φακέλων κ.τ.λ. (θα σκανάρω και εξώφυλλα);

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Για να αντιγράψεις τα dvd σου σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο θα χρειαστείς κάποιο πρόγραμμα που μπορεί να προσπεράσει τα μέτρα "προστασίας" τους. Το k9copy είναι εξαιρετικό γι αυτή τη δουλειά, μπορεί μάλιστα να αφαιρέσει ότι δεν χρειάζεσαι (track ήχου, υπότιλους) αλλά και να συμπιέσεις το video track (με την σχετική μείωση στην ποιότητα). Αν έχεις κάποια ταινία που δεν μπορεί να αντιγραφεί με το k9copy (σύστημα drm που δεν μπορεί να το προσπεράσει, φθαρμένο δισκάκι) μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ddrescue
Με το k9copy μπορείς να καταλήξεις σε ένα iso ή σε ένα φάκελο με τα αρχεία που περιέχει το κάθε δισκάκι, ενώ με το ddrescue μόνο σε iso image.
Αντιγράφοντας απλά το dvd στο σκληρό θα δεσμεύσεις 5-10 (προσωρινά παραπάνω) Gb για κάθε ταινία, ανάλογα με την διάρκειά της. Μπορείς να συμπιέσεις την ταινία με κάποιον καλύτερο αλγόριθμο από τον mpeg2 που χρησιμοποιούν τα dvd κι έτσι, με ελάχιστη απώλεια ποιότητας να κερδίσεις πολύ χώρο. Για συμπίεση μπορείς να χρησιμοποιήσεις το k9copy (πάλι...) ή το handbrake. Με αυτό τον τρόπο θα χάσεις τα menu αλλά μπορείς να διατηρήσεις extra audio tracks και υπότιτλους.
 Αν έχεις σκοπό να αναπαράγεις το αποτέλεσμα σε standalone media player τότε φυσικά θα πρέπει να δεις τι format υποστηρίζει. 

thnx mobinmob... θα ξεκινήσω την διαδικασία μάλλον το σ/κ οποτέ οι επόμενες ερωτήσεις θα πέσουν τότε...