H πρώτη γνωριμία με τον πιγκουίνο!

alfisti | Παρ, 12/26/2008 - 15:01 | 2' | 34

Σε ένα topic τού forum, ξεκίνησε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Κατά το "ποιοί είμαστε, από πού ερχόμαστε, πού πάμε?". Κυρίως όμως μας αφορά το ΠΩΣ πάμε.

Γιά να είμαστε μέλη αυτού τού forum, μάλλον έχουμε κανα δυό διανομούλες στον υπολογιστή μας, καί τις παιδεύουμε.

Δουλεύουμε σε kde, gnome, xfce, με compiz ή όχι, με οδηγούς nvidia-ati καί codecs γιά τα mp3 μας καί τα dvd μας, ανοίγουμε την κονσολίτσα μας, η δεν την ανοίγουμε, πάμε να δοκιμάσουμε μία διανομή άλλη καί... μπάχαλο ο grub.

Από κάπου, κάπως, γιά κάποιο λόγο ξεκινήσαμε με τον Tux. Καί είχαμε δυσκολίες. Καί ίσως έχουμε ακόμα.

Γιατί καί πως βρεθήκαμε σε linux? Πως επιλέξαμε διανομή?

Καί αυτό εδώ το forum? Μας βοήθησε άραγε? Τα άλλα forum?

Αύριο? Πως θα είναι ο πιγκουινάκος? Τι τού λείπει γιά να κάνει πιό εύκολη την συμβίωση μαζί του?

Πω πω.... πολλά τα ερωτήματα.

Λείπουν οί απαντήσεις.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Το τερματικό έχει απίστευτη δύναμη, και πραγματικά μας κάνει τη ζωή ποιό εύκολη... Τι γίνεται όμως όταν ενας περαστικός διαβάσει αυτο που έγραψα πρίν λιγο ?? :) Ειναι σύγουρο οτι θα μας θεωρεί τρελούς, και το ..."λα'ι'νουξ" ... για προγραμματιστές, χακεράδες κ.λπ. Αθελά μου λοιπόν, στην πραγματικότητα χωρίς να λέω ψεματα για τη δύναμη του τερματικού, έβαλα και εγώ ένα χερακι στο φτυαρι που θάβει το λίνουξ....

Πιστεύω λοιπόν οτι με κάποιον τρόπο μπορουμε να το αλλάξουμε αυτο και εν τέλει ο περαστικός να πεί "ρε τελικά είναι μ@λ@κί35 αυτά που λένε για το λα'ι'νουξ... είναι πολύ φιλικότερο απο ότι λένε..."

Πώς θα το καταφέρουμε ???

Μάλλον θε πρέπει να ξεκινήσουμε οι εμπειρότεροι να αποφεύγουμε να απαντάμε του στύλ .. " δώσε αυτο " στο terminal.... Ξέρω οτι είναι πολλές φορές ευκολότερο να το πούμε αυτο παρα να γράψουμε ... πηγαινε εκεί .. κανε εκείνο κ.λπ. Όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε οτι θα χρειαστεί κόπος και χρόνος για  να αλλάξει αυτο το.. κάτι... που χρειάζεται για να μην αποθαρρύνεται ο noob'ας και την κάνει ελαφρά στο crack'αρισμένο του Vista (το οποίο το κατεβασε, η το πήρε απο τον ξάδερφό του πρίν καν προλλάβει η M$ να το βγάλει στην αγορά)

Σε κάθε περίπτωση, αν μια λύση περιλαμβάνει αναγκαστικά τη χρήση τερματικού τότε αυτός που απαντάει θα πρέπει να βάζει "αστεράκια" δυσκολίας πρίν την απάντησή του. Για παράδειγμα οποιαδήποτε λύση εμπεριέχει... "δώσε αυτό σε τερματικό" τότε πρέπει να έχει πάνω απο 3 αστερακια : * * * * (σε κλιμακα δυσκολίας 0-5)

Όπως καταλαβαίνετε ευθύνονται κατα πολύ τα forum για την εικόνα που του λίνουξ... οπότε πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βελτιωθεί και να αναδειχθεί η ομορφιά του Linux...

Σας εύχομαι καλές γιορτές ... θα λείψω καμιά βδομάδα ... μεχρι και του χρόνου :P οπότε μολις γυρίσω ελπίζω να δώ αυτή τη σελίδα γεμάτη απο αποψεις/ιδέες...

hacker emblem

Όχι καλή μου marlene  :)

Μού δίνεις ευκαιρία να διευκρινίσω, ότι ενδιαφέουν -πιό πολύ- οί απόψεις των νέων χρηστών.
Το πως, γιατί καί με τί, βρεθήκαμε στο linux εσύ καί εγώ, τάχουμε πεί καί είναι γραμμένα ακόμα γιά όποιον ενδιαφέρεται.

Καί γιά να αποφύγουμε "ιστορία ζωής", αν "έπιασα" καλά το νόημα τού πατρικού post, ενδιαφέρει τι είναι αυτό πού λείπει από έναν νέο χρήστη κατά την "δοκιμαστική" περίοδο συμβίωσης με το linux καί τα προβλήματα πού αντιμετώπισε.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Στο δρόμο για την επίτευξη του "άγιου δισκοπότηρου" της ευρείας αποδοχής του Linux υπάρχει ο κίνδυνος να "πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο".
Ιδιότητες που όλοι μας θαυμάζουμε όπως η σταθερότητα, η απουσία ιών, η καλύτερη εκμετάλλευση του υλικού δεν είναι μόνο αποτέλεσμα καλύτερου προγραμματισμού του πυρήνα και των εφαρμογών. Είναι και σε ένα μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της φιλοσοφίας και νοοτροποίας του χρήστη του συστήματος.
Για παράδειγμα η απουσία ιών οφείλεται στο ότι οι χρήστες ξέρουν ότι για την εγκατάσταση λογισμικού ο προτιμώμενος τρόπος είναι ο διαχειριστής πακέτων του λειτουργικού και όχι κάποιο τυχαίο link σε κάποια ιστοσελίδα. Αυτό με τη σειρά του είναι αποτέλεσμα μάθησης αφού αναμφίβολα οι περισσότεροι νέοι χρήστες που έρχονται απο τα windows το πρώτο πράμα που σκεφτονται όταν χρειάζονται κάποιο νέο προγραμμα είναι να μπουν σε μία γνώριμη διεύθυνση και να κατεβάσουν το εκτελέσιμο installer και να κάνουν τη δουλειά τους.
Όταν ανακαλύποτουν ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος που γίνεται εγκατάσταση εφαρμογών στο linux φυσικό είναι να απογοητεύονται και η πρώτη τους σκέψη είναι ότι το linux "είναι δύσκολο, μόνο για προγραμματιστές, δεν έχει πολλά και καλά προγράμματα όπως τα windows" και ότι άλλο σχετικό κλισέ έχουμε ακούσει σχετικά.
Οι πιο πολλοί χρήστες, ειδικά αν δεν έχουν κάποιο γνωστό να τους καθοδηγήσει, θα τα παρατήσουν και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα windows αλλά αυτοί που θα επιμείνουν, θα ψάξουν και θα βρουν τον τρόπο να κάνουν εγκατάσταση προγραμμάτων μέσω του διαχειριστή πακέτων. Οι πρώτοι θα συνεχίσουν να έχουν τα προβλήματα των ιών ενώ οι άλλοι που το έψαξαν θα έχουν ανταμοιβή για τον κόπο τους ένα σύστημα όπου πρακτικά είναι αδύνατο να κολλήσεις ιό.

Η ουσία βέβαια του παραδείγματος είναι ότι η συμπεριφορά του χρήστη είναι αυτή που κάνει το linux ασφαλές και όχι τόσο οι τεχνικές προδιαγραφές.

Γιατί δεν μπορείς να κολλήσεις ιό από τον διαχειριστή πακέτων? Ο τεχνικός λόγος είναι ότι τα πακέτα είναι υπογεγραμμένα ψηφιακά από τον δημιουργό τη διανομής και ο διαχειριστής πακέτων θα σε ειδοποιήσει αν υπάρξει πρόβλημα ακεραιότητας. Αυτό όμως είναι η μισή ιστορία. Το άλλο μισό είναι ότι ο χρήστης ξέρει ότι πρέπει και χρησιμοποιεί τον διαχειριστή πακέτων για την εγκατάσταση εφαρμογών.

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει μία ιστοσελίδα με συνδέσμους για να κάνεις εγκατάσταση λογισμιικού? Μπορεί, υπάρχουν apt-get σύνδεσμοι που σου επιτρέπουν να κάνεις εγκατάσταση λογισμικού με ένα κλικ, και υπάρχει, το Mint έχει μία τέτοια υπηρεσία. Αλλά αν μάθεις έτσι το χρήστη τον μαθαίνεις μία κακή συνήθεια.Μπορεί αύριο σε ένα τυχαίο site να βρει  σύνδεσμο για το νέο σούπερ ουάου πρόγραμμα που δυστυχώς δεν υπάρχει στη διανομή του και να το κατεβάσει αγνοόντας τις προειδοποιήσεις ότι δεν είναι ψηφιακά υπογεγραμμένο ή ακόμα χειρότερα να μην τις δει καθόλου αν για λόγους "ευχρηστίας" έχουν απενεργοποιηθεί τέτοιες προειδοποιήσεις από τη διανομή και στη διαδικασία να εγκαταστήσει ένα πολύ ωραίο trojan, root kit, virus ή ότι άλλο κακόβουλο λογισμικό.

Ποιό είναι λοιπόν το αποτέλεσμα? Έχεις εισάγει τη νοοτροπία των windows στο linux, κερδίζοντας κάποιους παραπάνω χρήστες χάνοντας όμως όλα τα πλεονεκτήματά του. Θέλει λοιπόν προσοχή όταν λέμε ότι καλό θα ήταν για τους νέους χρήστες να υπάρχει η τάδε ευκολία, αν δεν έχουμε σκεφτεί τι άλλες συνέπειες θα έχει αυτή η ευκολία.

Το ιδανικό θα ήταν βέβαια να είχαν όλοι οι χρήστες υπολογιστών την ικανότητα και τη διάθεση να έχουν linux στους υπολογιστές τους και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο "χειροκίνητες" διανομές, πχ Slackware, Gentoo, Debian, όπως επίσης καλό θα ήταν να επιτευχθεί η παγκόσμια ειρήνη. Αξιέπαινοι στόχοι και οι δύο, πρακτικά ανεφάρμοστοι όμως.

Το Linux είναι φιλικό προς το χρήστη. Απλώς είναι επιλεκτικό ποιούς κάνει φίλους του. ;-)

alfisti]

Όχι καλή μου marlene  :)

Μού δίνεις ευκαιρία να διευκρινίσω, ότι ενδιαφέουν -πιό πολύ- οί απόψεις των νέων χρηστών.
Το πως, γιατί καί με τί, βρεθήκαμε στο linux εσύ καί εγώ, τάχουμε πεί καί είναι γραμμένα ακόμα γιά όποιον ενδιαφέρεται.

Καί γιά να αποφύγουμε "ιστορία ζωής", αν "έπιασα" καλά το νόημα τού πατρικού post, ενδιαφέρει τι είναι αυτό πού λείπει από έναν νέο χρήστη κατά την "δοκιμαστική" περίοδο συμβίωσης με το linux καί τα προβλήματα πού αντιμετώπισε.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Να πω στην αδελφούλα μου να μας πει να ... γελάσουμε;; Είναι η "τραβάτε με και ας κλαίω" χρήστρια.. μοναδικό φαινόμενο, δεν μου έχει ξανα τύχει τέτοια περίπτωση!! :D

Σε τόοοσο κόσμο που έχω φορμάρει λίνουξ τόσο καιρό, δεν έχω ακούσει ποτέ λέξη ή παράπονο και ας δυσκολεύτηκαν κάποιοι στην αρχή. Κάποιοι μάλιστα έχουν ξεκινήσει "αέρα - πατέρα"... ούτε ρώτησαν ποτέ τίποτα, μόνοι τους ψάχτηκαν και έχουν κρατήσει τις διανομές που τους εγκατέστησα και κάποιοι μάλιστα αναβαθμίστηκαν μόνοι τους μετά σε άλλη διανομή linux.

Σε σπάνιες περιπτώσεις που είχα ερωτήσεις ήταν για εφαρμογές ανάλογες με κάποιες άλλες, ( βασικά οι περισσότεροι ρώταγαν με ποιο όνομα θα εντοπίσουν την εκάστοτε εφαρμογή στα repositories), ή για οδηγίες χρήσης κάποιας εφαρμογής, περισσότερο tips and tricks που δεν τα ήξεραν αν και διάβασαν το manual. ( μόνοι τους).

Τελευταία μαζί με της αδελφής μου τον υπολογιστή φόρμαρα και σε μία φίλη από το πανεπιστήμιο. Εκείνη, παρόλο που είναι πιο άσχετη από την αδελφή μου, ξέφυγε εντελώς. Δεν υπήρξε πράγμα για την οποία την ενημέρωσα που να μην το είχε βρει ήδη μόνη της και να μην το είχε καταλάβει. Τα βασικά της είπα και μετά δούλεψε κανονικά.

Πιστεύω ότι είναι ανάλογα τον άνθρωπο και ανάλογα το πόσο θετικός ή αρνητικός είναι στο να κάνει την αλλαγή. Εκείνοι που είναι θετικοί και αποφασιμένοι στα σίγουρα δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα γιατί ακόμα και αν συναντήσουν κάποιο πρόβλημα είναι αποφασισμένοι να το παλέψουν για να το λύσουν.
Οι υπόλοιποι, οι δύσπιστοι, οι αναποφάσιστοι και οι αρνητικοί εκ πεποιθήσεως δεν πρόκειται να δουν προκοπή ακόμα και αν κάνουν την αλλαγή για ιδεολογικούς λόγους. Η αδελφούλα μου βαριέται.. δεν πρόκειται να διαβάσει, λέει ότι δεν έχει χρόνο, ( μαλακίες λέει), και ακόμα και όταν τις στέλνω οδηγίες με εικονίτσες οι σκέτους τυφλοσούρτες και πάλι δεν κάθεται να τα εφαρμόσει. Τα θέλει όλα στο χέρι.. και αυτό δεν είναι ίδιον μόνο της αδελφής μου.. Υπάρχει σε πολύ κόσμο.

Για ξεκινημα επικολω τη γνωμη μου με συρραφη και επεξεργασια απο ετοιμα κειμενακια μου (αφου τα γραψα στο αλλο post χαζο δεν ειναι να το ξανακανω απο την αρχη)?

Εχουμε και λεμε λοιπον, Οσο καλη διαθεση και να εχει καποιος να μεταβει στο linux, οταν ψαχνει για ενα απλο προβληματακι και του λενε για "τη δυναμη της κονσολας" απλα του γυριζουν τ'αντερα και διαιωνιζει το μυθο.

Τα παντα μπορουν να γινουν και σε γραφικο περιβαλλον και αυτο πρεπει να προβαλλεται περισσοτερο κι οχι το πως να κανεις μια απλη μετατροπη αρχειου μεσα απο κονσολα.

Ο κοσμος εχει εξορκισει το dos και θελει ολα να τα κανει με κλικ στο ποντικι, και αν του λες οτι στο linux θα καθεται να δουλευει με εντολες και κονσολες απλα μενει στην εντυπωση πως αυτο το πραμα δεν κανει για χρηση, η οπως υπωθηκε στο αρχικο θεμα, "βαλτε windows για να γινουν οι υπολογιστες χρησιμοι".

Αυτο που πρεπει να καταλαβει ο μεσος χρηστης ειναι πως το linux εχει τη δυναμη του γραφικου περιβαλλοντος κι οχι τη δυναμη της μαυρης οθονης με τα ασπρα γραμματα + το manual με ενα εκατομμυριο εντολες.

Παντα αυτο που ελεγα ειναι πως η μεγαλυτερη δυσφημιση στο αγαπημενο μας λειτουργικο γινεται απο τους ιδιους τους linuxαδες κι οχι απο αλλου .

YΓ ειδικα αυτο το apt-get install εχει διωξει ΠΑΡΑ πολυ κοσμο.

Και τα windows εχουν τη "δυναμη της κονσολας" αλλα δεν τη διαφημιζουν γιατι αν το καναν τοτε απλα θα εκανε τρελες πωλησεις η Apple και θα βριζαμε για το δικο της μονοπωλιο.

Αν ψαξεις 10000 topics για λυσεις σε windows θα δεις κι ενα που να ξεκιναει με το "ανοιγουμε μια command prompt" αλλα αυτος που το γραφει ηδη εχει αναφερει πως αποευθυνεται σε πολυ προχωρημενους, κι ετσι αυτος που δεν θελει να γινει ο σουπερ-ντουπερ χακερ δε διαβαζει ουτε την εισαγωγη.

Aν παλι μπεις σε 10000 topics για λυσεις σε linux θα βρεις και ενα που λεει "γυριστε user σε administrator για να pachαρουμε ενα driver απο γραφικο περιβαλλον" (κατι που ειναι πανευκολο και ακινδυνο) και απο κατω θα υπαρχουν 100 linuxαδες που θα τον κραζουν Ο περισσοτερος κοσμος θελει απο το λειτουργικο του 5-6 προγραμματα να κανει τη δουλεια του, να ειναι αξιοπιστο, ασφαλες και να μην ασχολειται με τη συντηρηση του. Το linux ΕΧΕΙ αυτες τις δυνατοτητες, αλλα ο αμοιρος ο χρηστης δεν μπορει να το ξερει γιατι κανεις δεν του το λεει. Οταν ρωταει αν υπαρχει ενα προιγραμμα που ξερει και χρησιμοποιει, βγαινει ενας linuxας και του λεει οχι δεν υπαρχει, υπαρχει ενα αλλο που ειναι καλυτερο, αντε και το παιρνει ο χρηστης στα σοβαρα να δοκιμασει, οταν ρωταει πως το κανουμε εγκατασταση αν ο αλλος του πει "ανοιγουμε μια κονσοαλα" παει, τελειωσε! οχι μονο τον εχασες, αλλα τι θα πει ο κακομοιρης σε καποιον σε μια συζητηση για το linux?

Αν θελετε να διαδοσετε το linux τοτε ασχοληθειτε με τα πραγματα που ο κοσμος εχει μαθει να θεωρει απλα (εστω κι αν η κονσολα ειναι θεωρητικα πιο γρηγορη) και βοηθηστε τον κοσμο να καταλαβει οτι το linux εχει τις δυνατοτητες που θελει.

Αν καποιος θελει να μαθει να κανει εγκαταστασεις με apt-get install η να κανει compile απο πηγαιο κωδικα η να μεταγλωττιζει πυρηνες, δοξα τους θεους της πληροφορικης, το internet ειναι γεματο με τετοιες συμβουλες, τα απλα πραγματα (η τα ηλιθια αν θελετε) ειναι που τα ψαχνεις με το τουφεκι Υπηρξε μια αντιπαραθεση με τον gnu-labis ο οποιος υποστηρηξε πως δεν μπορει να γινει network bridge απο γραφικο, και η απαντηση μου ηταν η παρακατω:
οταν καποιος φτασει να θελει να κανει network bridge κτλ τοτε δεν ειναι προβλημα να υπαρχουν καποιες δυσκολιες / ιδιεταιροτητας.
Αυτο ειναι εντελως εξεζητημενη περιπτωση, και δεν προκειται να χασεις κανεναν.
οταν καποιος φτασει να θελει να κανει network bridge κτλ τοτε δεν ειναι προβλημα να υπαρχουν καποιες δυσκολιες / ιδιεταιροτητας.
Αυτο ειναι εντελως εξεζητημενη περιπτωση, και δεν προκειται να χασεις κανεναν.
Οταν ομως καποιος που δεν ξερει τι εινβαι το linux μπει σε οποιοδηποτε τοπικ και βλεπει ολο εντολες κονσολας ακομη και για να εγκαταστησει ενα προγραματακι η για να ανοιξει ενα φακελο και να αποσυμπιεσει κατι, τοτε sorry, αλλα οχι μονο το θαβουμε το linux αλλα σκαλιζουμε κι ενα ωραιο apt-get install στην ταφοπλακα του.
Το να γινονται αναφορες οτι γινεται κι ετσι, δεν ειναι κακο. Το να συμβουλευεις νεους χρηστες να το κανουν με αυτο τον τροπο (χωρις να τους εξηγεις πως υπαρχει και αλλος) ειναι!

Αν δε θελουμε λοιπον να το θαψουμε αλλα να διαδωσουμε το αγαπημενο μας λινουξακι, τοτε καλο θα ηταν να βοηθησουμε οσο μπορει ο καθε ενας να λυσουμε αυτου του ειδους τα προβληματα που εντοπιζουμε κι οχι να δημιουργουμε υπαρξιακα προβληματα στους νεους χρηστες

οταν καποιος φτασει να θελει να κανει network bridge κτλ τοτε δεν ειναι προβλημα να υπαρχουν καποιες δυσκολιες / ιδιεταιροτητας.
Αυτο ειναι εντελως εξεζητημενη περιπτωση, και δεν προκειται να χασεις κανεναν.
Οταν ομως καποιος που δεν ξερει τι εινβαι το linux μπει σε οποιοδηποτε τοπικ και βλεπει ολο εντολες κονσολας ακομη και για να εγκαταστησει ενα προγραματακι η για να ανοιξει ενα φακελο και να αποσυμπιεσει κατι, τοτε sorry, αλλα οχι μονο το θαβουμε το linux αλλα σκαλιζουμε κι ενα ωραιο apt-get install στην ταφοπλακα του.
Το να γινονται αναφορες οτι γινεται κι ετσι, δεν ειναι κακο. Το να συμβουλευεις νεους χρηστες να το κανουν με αυτο τον τροπο (χωρις να τους εξηγεις πως υπαρχει και αλλος) ειναι!

Αν δε θελουμε λοιπον να το θαψουμε αλλα να διαδωσουμε το αγαπημενο μας λινουξακι, τοτε καλο θα ηταν να βοηθησουμε οσο μπορει ο καθε ενας να λυσουμε αυτου του ειδους τα προβληματα που εντοπιζουμε κι οχι να δημιουργουμε υπαρξιακα προβληματα στους νεους χρηστες

Οταν ομως καποιος που δεν ξερει τι εινβαι το linux μπει σε οποιοδηποτε τοπικ και βλεπει ολο εντολες κονσολας ακομη και για να εγκαταστησει ενα προγραματακι η για να ανοιξει ενα φακελο και να αποσυμπιεσει κατι, τοτε sorry, αλλα οχι μονο το θαβουμε το linux αλλα σκαλιζουμε κι ενα ωραιο apt-get install στην ταφοπλακα του.
Το να γινονται αναφορες οτι γινεται κι ετσι, δεν ειναι κακο. Το να συμβουλευεις νεους χρηστες να το κανουν με αυτο τον τροπο (χωρις να τους εξηγεις πως υπαρχει και αλλος) ειναι!

Αν δε θελουμε λοιπον να το θαψουμε αλλα να διαδωσουμε το αγαπημενο μας λινουξακι, τοτε καλο θα ηταν να βοηθησουμε οσο μπορει ο καθε ενας να λυσουμε αυτου του ειδους τα προβληματα που εντοπιζουμε κι οχι να δημιουργουμε υπαρξιακα προβληματα στους νεους χρηστες.
δε δικαιολογειται εξαλλου να κρυβεις τις δυνατοτητες του κατω απο το χαλι. και στα windows υπαρχουν καποιες εξτρα δυνατοτητες οι οποιες δε γινονται απο γραφικο περιβαλλον (πχ το νβα βρεις και να διαγραψεις εντελως τον ρουφιανο της m$) αλλα δεν ειναι ο απλος χρηστης που τις εχει αναγγη και τις χρησιμοποιει αυτες τις δυνατοτητες αλλα οι ψαγμενοι, και αυτοι δεν ειναι προβλημα.

Ο power user ειναι ετσι κι αλλιως πιο δυσκολο να μεταβει σε linux αν αυτο δε διαδοθει τοσο ωστε να μας παρουν οι εταιριες παραγωγης software στα σοβαρα, και αυτο δε θα γινει αν δεν εχει μεταβει ενα ικανο ποσοστο απλων χρηστων. Σε αυτους τους απλους χρηστες πρεπει να ριξουμε οιλο μας το βαρος και τις γνωσεις ωστε να τους κανουμε τη ζωη -και τη μεταβαση- πραγματικα πιο ευκολη,

Αυτα που χρειαζεται ενας απλος χρηστης γινονται ολα κανονικοτατα απο γραφικο περιβαλλον.

Με λιγο ψαξιμο γινονται πολυ περισσοτερα απ οσα γνωριζουμε,

τα παραπανω που λεω εχουν βγει μεσα απο συζητησεις με ανθρωπους οι οποιοι δοκιμασαν αλλα δεν προχωρησαν, και η δικη τους γνωμη ειναι αυτη που μετραει πολυ περισσοτερο απο αυτους που μπηκαν και παρεμειναν.
Εμεις που το χρησιμοποιουμε σα βασικο λειτουργικο σιγουρα δε βλεπουμε σαν παραξενια το να χτυπησουμε 1-2 εντολες, να ψαχτουμε στα documentations, στα forum και γνωριζουμε απο που να ζητησουμε βοηθεια οπως και εχουμε μαθει νμα ψαχνουμε, ομως αυτη η τακτικη διωχνει το 90% των απλων χρηστων, και νομιζω πως εκει πρεπει να ριξουμε τοριζω βαρος μας, δηλαδη στις αναγγες αυτων που φευγουν κι οχι σε αυτες των χρηστων που παραμενουν.
Γνωριζω παρα πολυ κοσμο ο οποιος ξενερωσε με το καλημερα με το που διαβασε περι apt-get, επισεις ακομη κι αν ειχαν ολη την καλη διαθεση καποιοι να παραμεινουν, τους εδιωξε το documentation της κοινοτητας!
Οσο κι αν υπαρχει ολοκληρη κοινοτητα που βοηθαει, ο τροπος της βοηθειας ειναι αποτρεπτικος για το 90% των ανθρωπων που απλα δοκιμαζουν το linux.

Θα πλατιάσουμε πολύ, αλλά ήταν αναμενόμενο.
Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω. (αποφεύγοντας εκ των πραγμάτων τις παραθέσεις).

Μπορεί να έχουμε λοιπόν διαφορετικούς χρήστες ως παράδειγμα, όμως σε όσους έχω εγκαταστήσει linux, ένα από τα πρώτα πού τούς έκανε καλή εντύπωση, ήταν το ότι όλα τα προγράμματα υπήρχαν σε Διαχειριστή Πακέτων καί δεν ήταν υποχρεωμένοι να τα ψάχνουν "κάπου" στο internet.
Οί περισσότεροι θέλουν firefox -τον έχουν πάντα-, mplayer, 7zip κλπ τα οποία τα βρίσκουν σαφώς πιό εύκολα καί γρήγορα.

Το mint δεν έχει κάνει τίποτα άλλο, από το να συγκεντρώσει κάπου, κάποιες γνωστές εφαρμογές καί τίποτα παραπάνω. Ειλικρινά, έχω βάλει σε κάμποσους mint. Αμφιβάλω αν έστω καί ένας το έχει ποτέ χρησιμοποιήσει αυτό το καλούδι.

Να έχουν οί χρήστες "χειροκίνητες" διανομές? Γιά ποιόν λόγο? (καί άλλο slack, άλλο debian, καί σε αυτόν τον τομέα.)
Προσωπικά δεν νομίζω ότι θα άντεχα πολύ με μόνο τέτοιες διανομές.
Μακάρι όλοι οί χρήστες να είχαν τα πάντα σε γραφικό περιβάλλον καί όποιος ήθελε να μην το χρησιμοποιούσε ποτέ καί να άνοιγε την κονσόλα.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

καί συνεχίζω μιά καί γράφαμε μαζί με τον brave.

το apt-get install, αυτό το τόσο απλό πραγματάκι, εξαρτάται πως θα το δώσεις καί από πού.
Ποτέ δεν το έχω γράψει σε αυτό το forum.
Πάντα λέω, άνοιξε τον ΔΠ, κάνε αναζήτηση το τάδε κλπ.

ΟΜΩΣ: όταν κάνω εγκατάσταση σε φιλαράκια, έρχεται η στιγμή πού θα προσθέσουμε προγραμματάκια.
Εκεί λοιπόν, υπάρχει η άμμεση επαφή. Καί κάνω ή τον αφήνω να κάνει μία εγκατάσταση.
Στην συνέχεια τον βάζω σε κονσόλα να γράψει το apt-get.
Ξέρεις το αποτέλεσμα? Συμφωνούμε στην ευκολία τού apt-get καί μάλιστα όταν αργότερα με ρωτάνε "πως θα κάνω το ....", τούς απαντώ "με το τάδε". Καί καπάκι κάνω την ερώτηση "πως θα το εγκαταστήσεις, θυμάσαι?".

Είναι περισσότερες οί φορές πού έχω ακούσει "με apt-get install δεν μού είπες?"

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

κι εγω το ιδιο. Πολλες φορες το χρησιμοποιω ειδικα αν θυμαμαι τη σωστη ορθογραφια του προγραμματος γιατι ειναι πιο γρηγορο, ομως ποτε δεν το δειχνω φατσα καρτα σε καποιον που θελω να βοηθησω να μεταβει σε linux.
Προτιμω 1. να κατεβασω ενα .deb πακετο για να δει οτι με διπλο κλικ γινεται με τον ιδιο τροπο οπως τα windows, (πιο πανω καπου αναφερθηγκε πως οι λινουξαδες ειναι ασφαλεις επειδη δεν τα κανουν αυτα, αλλα αυτο ειναι απλα ΛΑΘΟΣ. αν θες το κανεις κι ετσι) 2 εντυπωσιαζω επειτα με τον διαχηριστη πακετων, οπου εκει ενωειται πως τσιμπαει ο αλλος, και μετα μπορει να κανω και κανενα apt-get install ωστε απλως να θεωρηθει ως ενα επιπλεον προταιρημα κι οχι ως ελαττωμα η δυσκολια.
Το βασικο δεν ειναι να δειξεις με το καλημερα τις καινοτομιες, αλλα τη συμβατοτητα με τις υπαρχουσες γνωσεις κι ετσι παρουσιαζοντας του επειτα τις καινοτομιες τον εντυπωσιαζεις και τον κερδιζεις. Μετα αν δεν τον νταντευεις και προσπαθησει να μαθει απο αλλες πηγες πως θα βαλει για παραδειγμα ενα driver και δει ενα δισεκατομμυριο γνωμες με κατεβατα εντολων, απλα τον εχασες για πλακα, ενω (αυτο που λεω δεν ειναι φανταστικο παραδειγμα αλλα ανθρωπου που χαθηκε επειδη ελειπα στο εξωτερικο προσπαθησε να παρει βοηθεια απο εδω μεσα κι απο αλλες κοινοτητες linux-αδων) ενω ολος αυτος ο αχταρμας περιεργων εντολων ΔΕΝ ενδιαφερουν ενα χρηστη που απλως θελει να κανει μια συσκευη να λειτουργησει, και πολυ απλα ΕΝΑΣ θα μπορουσε να του πει να κατεβασει σαν root τον driver και να τον pachαρει να τελειωνουμε (οσο κι αν ξυνισαν οσοι νομιζουν ποσο φοβεγο και τγομεγο ειναι απο αποψη ασφαλειας κατι τετοιο....λες και δουλευουν στα ....μπουντρουμια του βατικανου  η στα αποκρυφα αρχεια της cia για την aeria51 ...ελεος! )

ΥΓ: δεν καταλαβαινω γιατοι το debian αναφερθηκε ως διανομη που "τα κανεις ολα με το χερι" ...τι παει να πει αυτο?

geonik250]

Το Linux είναι φιλικό προς το χρήστη. Απλώς είναι επιλεκτικό ποιούς κάνει φίλους του. ;-)

Συμφωνω........ :? :? :? }:) }:) }:) :? :? :?

Λέγοντας χειροκίνητες διανομές εννοούσα αυτές που δεν προσπαθούν να σου κρύψουν τι βρίσκεται από κάτω. Ως χρήστης μπορεί να κάνεις πολύ χρόνο να ρυθμίσεις το μηχάνημα αλλά στη διαδικασία μαθαίνεις πολλά. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή η αμοιβή βρίσκεται στον δρόμο προς τον σκοπό, στην περίπτωσή μας το να έχεις έναν υπολογιστή για να τρέχεις τα x, y, z προγράμματα, και όχι στον ίδιο τον σκοπό.
Όσον αφορά το Debian δεν το έχω χρησιμοποιήσει αλλά το έβαλα γιατί έχω ακούσει ότι δεν είναι τόσο απλό να το σετάρεις όσο πχ το ubuntu. Αν δεν είναι έτσι σόρυ γράψτε λάθος.
Επειδή μάλλον πλατείασσα στο προηγούμενο ποστ αυτό που ήθελα να πω με δύο λόγια είναι ότι τα καλά του linux δεν είναι μόνο αποτέλεσμα τεχνικής ανωτερότητας αλλά και της νοοτροπίας και συμπεριφοράς του χρήστη.

Είναι η πρώτη φορά που γράφω σε forum και θα ήθελα να πω μερικά πράγματα που αφορούν το linux και το νέο χρήστη. Οι περισσότεροι που παίρνουν την απόφαση να δοκιμάσουν Linux το κάνουν γιατί έχουν βαρεθεί την κατάσταση με τους ιούς γενικά, δηλαδή το βλέπουν ως μια εναλλακτική λύση στην κατάσταση που επικρατεί χωρίς όμως να είναι σωστα ενημερωμένοι για το τι να περιμένουν. Σε συζητησεις που κάνω με γνωστούς ακούω τα ίδια "σκέφτομαι να βάλω Linux βαρέθηκα τους ιούς" και ρωτώντας τους για να δω με τι ακριβώς ασχολούνται στον υπολογιστή καταλήγουμε στην εξής ερώτηση : "κάτσε, δηλαδή αν βάλω Linux δεν θα τρέχει το ...(τάδε) πρόγραμμα;" και εκεί είναι που φεύγει ο ενθουσιασμός.....Περιμένουν να δουν windows με όνομα linux στο οποίο θα τρέχουν τα σπασμένα τους προγράμματα! Με λίγα λόγια δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι το linux είναι είναι ενα λειτουργικό με το οποίο δεν έχεις ιούς αλλά κάτι τελείως διαφορετικό από τα windows -κατι στο οποίο θα πρέπει να σκεφτεσαι διαφορετικά. Αυτό είναι που δεν ξέρουν οι περισσότεροι και τα χάνουν όταν ερχεται η ώρα να δοκιμάσουν πχ κονσόλα για να επιλύσουν προβλήματα. Ασχολούμαι 2 χρόνια με το linux και κάθε μέρα νιώθω όλο και πιο άσχετος. Και αυτό γιατί έχει απιστευτες δυνατότητες που πολλά πράγματα δεν τα περίμενα ερχόμενος απο το κόσμο των windows. 2 χρόνια τώρα μετά από σχεδόν καθημερινή ενασχόληση με linux δεν έχω χάσει αλλά κερδίζω, αρκεί όμως να έχεις λιγο όρεξη. Πολλοί δεν έχουν και τους φαίνεται τραγικό να ανοιγεις κονσόλες και να γράφεις ακατανόητα πράγματα. Δεν είναι κακό αυτό αλλά πριν ξεκινήσεις θα πρέπει να ακούσεις ορισμένα πράγματα να ξες τι περιμένεις κ όχι "αντε βάλε το cd για να τελειώσουν οι ιοί".
Αυτα τα λέω για εμάς που πρέπει να καθοδηγήσουμε κάποιον νέο όσο μπορεί και ξέρει ο καθένας με το σωστό τρόπο.

Υποθέτω τώρα ότι ο νέος χρήστης είναι ενημερωμένος σύμφωνα με τα παραπάνω.Πως τον βοηθάω;Πως τον βάζω στη λογική του λειτουργικού;

Τον βοηθάω αν του πω ανοιξε κονσόλα και πάτα sudo fdisk -l;
Θα τον βοηθούσα όμως αν του έλεγα και τι κάνει η fdisk!
τι θα πει "-l"; τι είναι αυτό πάλι;ελα χριστε και παναγιά......-l;.....
θα το βοηθούσα όμως αν του έλεγα ότι ξες στα προγράμματα μπορείς να περνάς ορίμστα-τιμές; πως όμως το πρόγραμμα θα ξέρει ποιά τιμή πάει που; γι'αυτό πριν δώσεις μια παράμετρο πρέπει να του πεις ποια παράμετρο περνάς;
Αυτά για να του δώσεις την λογική και μετά μπορεί να παίξει μόνος του άνετα διαβάζωνατς κανα man. και όχι διαβάζωντας man για να αποκτήσει την λογική(εκτος αν πέσει σε κανα τελείως αναλυτικό)

Αυτά μπορούν να γινούν χώρις να γίνεται κάποιος αναλυτικος και κουραστηκός.; Eνα lshw εμένα δεν μου λέει τίποτα το ξέχασα αμέσως, αλλά απο τη στιγμή που έμαθα οτι προέρχεται απο το hardware lister, list hardware όχι μόνο το έμαθα αλλά έμαθα και πως να ψάχνω προγράμματα κ εντολες μέσα απο κονσόλα.

Αυτά και απο μένα, ελπίζω να μην κούρασα αλλά έπρεπε να τα πω γιατι νομίζω ειναι σημαντικα.

o marios τώρα, δίνει μία καλή αφορμή (καί θα μού επιτρέψετε, γιά νάχει καί ενδιαφέρον, να κάνω λίγο τον δικηγόρο τού διαβόλου!).

Κατ'αρχάς να σας παραπέμψω σε παλαιότερα μηνυματάκια μου, πού αφορούν το δικό μου ξεκίνημα καί το δικό μου γιατί.

Βρίσκονται σε δύο ενδιαφέροντα καί μάλλον παραπλήσια στο θέμα topic πού με τον καιρό ψιλοξεχάστηκαν, καί ίσως τώρα ξανάρθε η ώρα τους.

Από κεί καί πέρα:
Έγραψα, ότι βάζω linux σε φιλαράκια. Καί πού έχω καταλήξει, γιά να μην κάνω δύσκολη την ζωή μου?
Κάνω εγκατάσταση ΠΑΝΤΑ σε όποιον παίρνει το πρώτο του pc (ευτυχώς στην Ελλάδα είναι πολλοί ακόμα αυτοί) καί δεν έχει επαφή με παραθύρια. Κανένα πρόβλημα, ποτέ από εκεί.

Τούς παραθυρόφιλους τούς έχω χωρίσει σε δύο κατηγορίες. Στούς "βολεμένους" καί στούς "ψαγμένους".
Στούς δεύτερους θα μπω στον κόπο καί συνήθως θα κρατήσουν μία διανομή στο pc τους, την οποία άλλοι θα την ανοίγουν λίγο καί άλλοι περισσότερο.
Τα ερωτήματά τους αρκετά.

Την πρώτη κατηγορία την αποφεύγω εντελώς, γιατί όποτε το είχα κάνει στο παρελθόν, είχα βρεί τον μπελά μου μη μπορώντας τις περισσότερες φορές να εξηγήσω γιατί το nero δεν τρέχει στο linux κλπ.
Καί φτάναμε να σπαταλάω τον χρόνο μου, καί μετά από ένα διάστημα ο φίλος να ήτανε με μία διανομή ή ξεχασμένη κάπου στον σκληρό, ή διαλυμένη από τις άπειρες προσπάθειες εγκατάστασης .exe.

Αν κάποιος θέλει να βάλει linux γιά να γλυτώσει τούς ιούς, με γειά του με χαρά του, να τού δώσω ένα cdάκι μιά καί τάχω έτοιμα καί ας βάλει.

Αν κάποιος θέλει να βάλει linux, διότι δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να αγοράσει καινούριο pc γιά να βάλει καί καινούριο λειτουργικό, γιατί πρέπει να δώσει μισό μηνιάτικο γιά κάρτα γραφικών καί γιατί πρέπει να κάνει πλούσιο τον "κολλητό" με το μαγαζάκι στην γωνία πού έχει όλα τα προγράμματα σπασμένα, ας έρθει να τού βάλω 5 διανομές ταυτόχρονα νάχει να παίζει!

Καί μετά?
Να εξηγήσω τι κάνει το sudo fdisk-l? η το apt-get install?
Πόσες φορές να το κάνω?
Δεν θα πρέπει ο νέος χρήστης, πριν γράψει τόσο εύκολα την απορία του, να κάνει μία αναζήτηση από μόνος του?

Καί εκεί ακριβώς είναι το θέμα.
Όποιος θέλει να μάθει τι είναι το κάθε -l θα το μάθει.
Όποιος δεν θέλει, δεν θα το μάθει ποτέ.
Καί γιατί να το μάθει εξάλλου, γιατί τον αφορά τον απλό χρήστη αυτό?

Τόγραψα παλίοτερα: Σε μία διαδρομή περνάω καί μία γέφυρα. Δεν είμαι υποχρεωμένος να ξέρω καί να την φτιάχνω, επειδή την πέρασα.

Τι κάνουμε λοιπόν καί τι κάνει το linux γιά αυτούς πού δεν θέλουν?

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Δεν πρέπει να λειτουργούμε με την λογική "να κερδίσει το linux κόσμο". Συμφωνώ στο ότι αυτός που θέλει να μάθει θα μάθει
ΑΛΛΑ στην περίπτωση που έχεις όρεξη να βοηθήσεις κάποιον( δεν σε πιέζει κανείς, δεν με πιέζει κανείς) να βοηθάμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αρκετές φορές έσπαγα το κεφάλι μου να βρω το γιατί οι εντολές που μόλις είχα κανει copy paste απο forum δεν έτρεχαν σε μενα. Πολυ απλά γιατί κανείς δεν μου είπε οτι στην παρακάτω εντολή το "eth0" σε σ'ενα μπορεί να είναι
"eth1".Ακουγεται χαζό αλλά είναι τόσο απλό. Με την σημείωση αυτή θα με βοηθούσε πολυ περισσότερο και ας μην καταφερνα να κανω την κάρτα δικτύου να δουλεψει. θα ήξερα όμως που και πως να ψαξω. Αυτο θεωρω εγω ως "αντιληψη" του λειτουργικου και γενικα των πραγμάτων. Σχετικα με την "γέφυρα" ας μην μάθεις να την φτιαχνεις αρκεί να την δεις να την προσέξεις να σε προβληματισει, αυτο φτάνει.

Η γνώμες/απόψεις συνεχίζονται για τον σωστό τρόπω βοήθειας προς τους νέους χρήστες και τι τους κάνει να φύγουν ή να μείνουν. Καλό αυτό για όλους μας, νέους + παλιούς χρήστες αλλά και για το Linux.
Σας νέος χρήστης θέλω να πω μερικά και εγώ στο θέμα αυτό (ας το διαβάζουν αυτοί που σκέφτονται αν να βάλουν Linux και δεν έχουν κάποιον να του τηλεφωνούν και να τους λύνει τις απορίες)
Πρώτα όμως, θέλω να ευχαριστήσω τους παλιούς χρήστες για το χρόνο, την υπομονή, και την διάθεση τους να βοηθάνε εμάς τους νέου (παραπάνω υπάρχει συζήτηση που το αποδεικνύει).

Η πρώτη μου επαφή με το Linux αλλά και η προτάσεις ενός νέου χρήστη.

Ανακάλυψα αυτό το φόρουμ και άργησα να διαβάζω ποια διανομή να βάλω. (άλλη ιστορία πως και γιατί να βάλω Linux είναι ... εδω το #13
Οι διανομές πολλές. Το ίδιο και οι απόψεις. (αυτή, αυτή δεν είναι?, και αυτή δεν είναι? αυτή είναι και όμορφη, κ.λ.π.)
Πρόταση στους παλιούς χρήστες: Να συμφωνήσετε για 2 ή 3 (μακάρι να είναι 1) διανομές ποιες είναι η ποιο κατάλληλες διανομές για έναν νέο χρήστη.
Κριτήρια? Εύκολη εγκατάσταση, φιλική σε χρήστη των windows (μιας κ από κει ερχόμαστε) του στηλ αυτήν λιτή και έχει ... αυτά. Αυτήν έχει .... εκείνα.

Μετά την εγκατάσταση τι πρέπει να κάνω?
δεν βλέπω υπότιτλους?, είναι χάλια οι γραμματοσειρές? (ποιες να βάλω, Που να της βρω? Πως να τις εγκαταστήσω?) Που να βρω προγράμματα που αντιστοιχούν σε εκείνα που ήξερα? (Πως να τα εγκαταστήσω?)
Ξέρω, υπάρχουν στο φόρουμ αν ψάξεις αλλά πρέπει να είναι με έναν τρόπο, όσο γίνεται απλά και μαζεμένα όλα, που δεν είναι. Ένας περαστικός από το φόρουμ, που περνάει από το μυαλό του “μήπως πρέπει να βάλω Linux” πρέπει να βοηθηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα, με τον λιγότερο χρόνο. Δεν έχουν όλοι τον χρόνο ή την διάθεση να ψάχνουν για πράγματα που δεν έκαναν στα windows. (τώρα αυτό είναι πρόταση για το φόρουμ που έπρεπε να γραφτή αλλού αλλά άστο και εδώ)

Κονσόλα: και το πρώτο μου, κρύο ντουζ.
Έφαγα μέρες να καταλάβω ότι η κονσόλα λέγετε και τερματικό και terminal. Γιατί?
Πρόταση στους παλιούς χρήστες: όταν απαντάτε σε νέο χρήστη να γράφατε ανοίγουμε κονσόλα/τερματικό/terminal και δίνουμε ...., θα το εκτιμούσε πολλή ο νέος :-)
Πολλής λόγος για το πως να βοηθήσετε τους νέους (και ξανά ευχαριστώ) και αν η κονσόλα/τερματικό/terminal τον διώχνει.
Πρόταση: τι θα λέγατε να περιγράφατε και τους δύο τρόπους, του στιλ ο απλός τρόπος είναι: ανοίγουμε κονσόλα/τερματικό/terminal και δίνουμε .... .Παραθυρικά έτσι ..... (αυτά που δεν γίνονται μόνο από κονσόλα/τερματικό/terminal). Το ξέρω (και το σέβομαι) είναι σπάσιμο για σας αλλά το χρειάζονται οι νέοι. (μπα! πάλιωσα κιόλας? :-))
Τι κάνω εγώ, με το μαραφέτι αυτό? Δεν ξέρω εντολές από έξω και ούτε θέλω να μάθω. Απλός έχω αποθηκευμένες αυτές που χρειάζομαι (νομίζω) και τις κάνω αντιγραφή επικόλληση. (σας την έσκασα χα! :-) :-) :-))

Για αυτούς που το σκέφτονται ακόμη.
Είμαι νέος, απλός χρήστης, δ.λ.δ. Θέλω ιντερ, μουσική από ιντερ. και mp3, να μπαίνω στο youtube χωρίς πρόβλημα, να βλέπω τις ταινίες μου, να βλέπω τις φώτος μου και επεξεργασία τους, να γράφω CD/DVD, φυσικά Office, να διαβάζω/βλέπω τα παλιά μου αρχεία (που είχα από τα windows), να έχω και τα windows στο ίδιο P/C (για σιγουριά αν δεν με αρέσει ή δυσκολευτώ με το Linux) και να βλέπω και τι είχα αποθηκευμένο και να τα ανοίγω από το Linux (γορτ, εξελ, παρουσιάσεις, μουσική, φώτος), να παίρνω τα Gmail μου με το που ανοίγω το ανάλογο πρόγραμμα (evolution). Σίγουρα και ένα σορό άλλα που δεν ανακάλυψα.
Για το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών, αυτά που χρειάζονται σε ένα λειτουργικό, τα έχουν.
Για όλα τα παραπάνω έκανα τα εξής: έβαλα γραμματοσειρές. έκανα μια μικρή ρύθμιση στο πρόγραμμα που θα βλέπω τις ταινίες μου (για να βλέπω υπότιτλους). Ρύθμισα το evolution (πρόγραμμα για ε-μαιλ). Έβαλα/φόρτωσα τους ραδιοφωνικούς σταθμούς (από ιντερ) που γουστάρω στο player που είχε η διανομή μου. Αυτό ήταν όλο.
Δυσκολία για πρωτάρη? Ελάχιστη να γίνουν!
Η απάντηση μου σε όσους λένε ότι το Linux (Ubuntu έχω :-) δεν ξέρω για τις άλλες διανομές) είναι δύσκολο, ε! τότε, εγώ είμαι σίγουρα αστροναύτης και ας πέταξα μόνο με αεροπλάνο :-) :-).
Το Linux δεν είναι δύσκολο. Εμείς το κάνουμε δύσκολο.

Για αυτούς που δεν!! το σκέφτονται ακόμη ή έχουν φύγει.
Το θέμα είναι το ξέρει? Ξέρει τι? απλά την λέξη? Έχω συναντήσει πολλούς που δεν είχαν ακούσει ούτε τη λέξη Linux :jawdrop:(δεν κάνω πλάκα, μου πέσανε τα μισά μαλλιά γι' αυτό φοράω καπέλο). Το πρώτο θέμα για μένα σε αυτό είναι... αυτός που ξέρει την λέξη Linux, να έχει όσο γίνεται μια πλήρη (μεγάλη κουβέντα) εικόνα. Αν την έχει (την εικόνα για το Linux), γούστο του καπέλο του να φύγει. Αλλά νομίζω το μεγαλύτερο ποσοστό (είναι πολλοί βρε παιδιά) δεν ξέρει, δεν έχει εικόνα για το Linux. Μαύρα μεσάνυχτα σας λέω.
Μήπως εκεί πρέπει να κοιτάξουμε/τε?

Υ.Γ. 1ον. Έγραψα τα παραπάνω για να ακουστή μια φωνή από ένα στραβάδι στο Linux και τις δυσκολίες που πέρασε. Ελπίζω, να έβαλα ένα λιθαράκι και εγώ.
2ον. Ευχαριστήσω τους παλιούς χρήστες. Χωρίς αυτούς, εγώ την είχα που%$$#σι (δεν ξέρω Αγγλικά, εκτός από το γες, το no, το ok και το sorry). Και ούτε θέλω να μάθω :-) :-) :-) :-)
3ον. Συγνώμη. Ξεχάστηκα και μακρηγόρησα. Sorry

εμένα, θα μού επιτρέπετε να κάνω σχόλια, ρίχνοντας λάδι στην φωτιά.
(όχι επειδή είμαι παλιός στο linux, αλλά επειδ'είμαι νέος πού ψάχνεται.)

οί διανομές στις μέρες μας δεν είναι πολλές, τόχω ξαναφράψει. είναι μόλις δύο: kde καί gnome. αυτή είναι η άποψή μου.

άμα αφήσουμε περιπτώσεις σαν το slak κλπ, από κεί καί πέρα...

στον νέο χρήστη εδώ καί πολύ... καιρό, λέω -όχι μόνο εγώ-, mint ή mandriva. δεν ξεχνάω, η αποκλείω το pclos. ούτε το ubuntu (δεν θεωρώ δύσκολο ένα κλικ σε κάποιο mp3 γιά να κατέβουν οί codecs). υπάρχουν μάλιστα δύο στούς οποίους έβαλα με την μία sidux καί με τις οδηγίες τού αντίστοιχου post στο forum μας, ήταν θέμα ενός τετάρτου γιά να έχουν τα πάντα.
απλά το mint (gnome), ή η mandriva (kde) τα δίνουν όλα στο πιάτο με την μία καί εντυπωσιάζουν γιά αυτόν τον λόγο.

Γιά το συμάζεμα τού forum συμφωνώ, αλλά έχουν γραφτεί τόσα πολλά πού δεν είναι καί εύκολο. η αναζήτηση προσφέρει βοήθεια.

Γιά την κονσόλα τάπαμε καί θα τα ξαναπούμε.
Σας παραπέμπω όμως καί σε μία άλλη απάντηση πού δόθηκε κάποτε καί είναι η καλύτερη πού έχω δώσει. ο τρίτος δρόμος.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Παιδιά! Τα παραπάνω που έγραψα, το έκανα 1.000% βλέποντας από θετική γωνία το θέμα (πως να βοηθηθεί καλύτερα ένα νέος ή ένας υποψήφιος χρήστης)
Αν! έθιξα με αυτά που έγραψα, έστω και σε 1 (έναν), απλά ας το πει, και εγώ διαγράφομαι από το φόρουμ (άσχετο αν το επισκέπτομαι σαν “περαστικός”).

τώρα sorry, αλλά το τελευταίο σχόλιο δεν το κατάλαβα !!!!!!!!!!

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Είναι απλό. Δεν θέλω να θιχτεί κανείς με τα παραπάνω που έγραψα (δεν είναι απειλή). Οι νέοι χρειάζονται βοήθεια. Δεν θέλω να είμαι η αιτία κάποιου κακού εδώ μέσα. Τρέμω σε αυτή την ιδέα.

Εμένα πάλι θα μου επιτρέψετε να πάρω μια διαφορετική θέση ως χρήστης σχετικά παλιός αλλά και νέος συγχρόνως του linux... παλιός γιατί πέτυχα την πρώτη μου φορά με kernel 1 και νέος γιατί μετά ασχολήθηκα ξανά με τον kernel 2. Ασχολούμαι σποραδικά με το λειτουργικό άλλες φορές για μήνες και άλλες για μερικές μέρες και αυτό γιατί μου αρέσει η λογική του και προτιμώ ορισμένα πράγματα να τα ψάχνω με την ησυχία μου. Βέβαια, πάντα έχω στο pc μου μια διανομή εγκατεστημένη, αλλά σπανίως μπαίνω να "παίξω."

Προσωπικά απ'τα χέρια μου έχουν περάσει διάφορες διανομές, από Red Hat, Corel Linux, Mandrake, Ubuntu, Slackware, Gentoo, SuSE και Debian με αποτέλεσμα να έχω μια πιο γενικευμένη άποψη σχετικά με τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε διανομής. Ακόμη και τώρα όμως αναρωτιέμαι γιατί όλοι αυτοί οι "μεγάλοι" δεν κάθονται σ'ένα τραπέζι να κάνουν έναν τρόπο εγκατάστασης/παραμετροποίησης του λειτουργικού μέσω κονσόλας και έναν μέσω γραφικού περιβάλλοντος περιλαμβάνοντας ΟΛΕΣ τις αλλαγές που πρέπει να βάλουν και να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το θέμα; Γιατί όσο και να μ'αρέσει το apt-get install των Debian style linuxes, στο τέλος όταν κάποιος αλλάζει διανομή, συνήθως πρέπει να τα μάθει όλα αυτά απ'την αρχή.

mousi me kapelo]
Αν! έθιξα με αυτά που έγραψα, έστω και σε 1 (έναν), απλά ας το πει, και εγώ διαγράφομαι από το φόρουμ (άσχετο αν το επισκέπτομαι σαν “περαστικός”).

Συγνωμη για την παρατηρηση αλλα αυτο με οσο καλες προθεσεις και να το γραψες, ειναι προσβολη για εναν admin και για το καλο του υγειους διαλογου καλυτερα να αποφευγονται τετοιου ειδους φρασεις γιατι δεν εχουν καμια απολυτως ουσια. Η κοινοτητα ειναι ελευθερη κι οποιος θελει μπαινει, γραφει, παρακολουθει, φευγει, κτλ, και το οτι εισαι εδω και γραφεις σημαινει πως πιστευεις οτι μεσα απο αυτη την κοινοτητα μπορουμε να βοηθησουμε το linux οποτε απλα ας το κανουμε. Σε ενα διαλογο πολλες φοιρες καποιοι θα θιχτουν καποιοι θα συμφωνουν καποιοι θα διαφωνουν, αλλα αυτο ειναι ολη η δυναμη ενος forum (ΑΓΟΡΑ). Ας χρησιμοποιησουμε λοιπον το forum δημοκρατικα με τον ιδιο τροπο που οι προγονοι μας χρησιμοποιουσαν τη δικη τους αγορα δινοντας στον καθε ενα την ευκαιρια να ακουστει η γνωμη του, και οι αντιπαραθεσεις και οι διαξιφισμοι ειναι παντα μεσα στο παιχνιδι (γιατι οχι αλλωστε? )

Τεσπα, τελος με αυτο.

brave]

Συγνωμη για την παρατηρηση αλλα αυτο με οσο καλες προθεσεις και να το γραψες, ειναι προσβολη για εναν admin και για το καλο του υγειους διαλογου καλυτερα να αποφευγονται τετοιου ειδους φρασεις γιατι δεν εχουν καμια απολυτως ουσια.

Δεν είναι εγωιστικό. Όχι. Απλά με αρέσει να κρατώ το λόγο μου.
Όχι. ΔΕΝ φεύγω πικραμένος.
Να περνάτε καλά. Καλές γιορτές.

καλησπέρα και από εμένα...
δεν ξέρω αν αυτό που θα γράψω είναι και τόσο <<εντός>> θέματος , αλλά εγώ θα σας το πω γιατί μου έκανε εντύπωση.
επισκέφτηκα σήμερα ένα κατάστημα για μια αγορά και έπιασα κουβέντα με τον υπάλληλο-πωλητή.το ένα έφερε το άλλο και καταλήξαμε να μιλάμε για υπολογιστές.για να μην τα πολυλογώ μου είπε εμπιστευτικά ότι έχει καταργήσει τα windows γιατί κάποιος γνωστός του του έδωσε ένα <<σιντάκι>> με την <<λίνουξ οκτακόσια δέκα>> η οποία είναι και #$#% τα συστήματα.
βέβαια ο ίδιος γνωστός του συνέστησε και την <<λίνουξ οκτακόσια τέσσερα>> που είναι ελαφρώς καλύτερη...

....περίπου δεκαπέντε λεπτά αργότερα..... και πολλές διανομές αργότερα... 
του γράφω σε ένα χαρτάκι ---> www.linuxinsider.gr

και έπαθε πλάκα , δεν το ήξερε...

ελπίζω να τον έχουμε σίγουρα κοντά μας και πέσει με τα μούτρα στον κόσμο του λίνουξ και να χαρεί όταν θα βγει η <<λίνουξ εννιακόσια τέσσερα>> ....

(αν και του πάσσαρα την www.linuxmint.com)....

Ως εταιρεία που διακινεί αυστηρά μόνο ελεύθερο λειτουργικό και κυρίως υποστηρίζοντας Linux Ubuntu & Mint θα θέλαμε να πούμε και την δική μας άποψη αφού ξέρουμε τον παλμό του κόσμου.
Το Linux είναι για τον κόσμο κάτι που δεν ξέρουν απλά!
Ο κόσμος χρειάζεται υπομονή και να μάθει 2-3 πράγματα από εμάς για να τον φέρουμε στον θαυμαστό κόσμο του.
Άραγε πόσοι έχουν την υπομονή και μιλάω κυρίως για εταιρείες για να μιλήσουν σε έναν άνθρωπο για το Linux; Εύκολη η απάντηση! Μετρημένοι στα δάχτυλα!
Έπειτα είναι και οι εταιρείες διακίνησης Υπολογιστών που δεν έρχονται στην μεριά του Linux.
Εκεί βέβαια παίζονται άλλα παιχνίδια με μπόνους πωλήσεων απο την Microsoft και πάει λέγοντας.
Εμείς θα πούμε το εξής απλό. Σε όσους δείξαμε τι μπορεί να κάνει το Linux έμειναν άφωνοι! Τους το εγκαταστήσαμε και σας πληροφορώ ότι κανείς δεν το έχει βγάλει από τον Υπολογιστή του!
Άρα η ουσία είναι μία!
Δείξτε στον κόσμο με υπομονή τι κάνει το ελεύθερο λογισμικό και ποιες είναι οι δυνατότητες του!
Μόνο αυτό χρειάζεται!
Το 99% των Υπολογιστών μας φεύγει από την έδρα μας με τις 2 διανομές που αναφέραμε! Το υπόλοιπο 1% ''φεύγει'' χωρίς λειτουργικό.
Τώρα θα μου πείτε γιατί χρησιμοποιείτε μόνο αυτές τις 2 διανομές;
Εύκολο και αυτό!
Αυτές οι 2 διανομές ίσως είναι οι πιο εύκολες για να βάλουμε κάποιον στο Linux.
Και μιλαώ εμπειρικά από αυτά που συναντώ κάθε μέρα. Λατρεύω το Debian αλλά σε κάποιον που δεν έχει πολλές γνώσεις θα βάλουμε Ubuntu & Mint για να έχει πιο εύκολη μετάβαση από τα Windows στο Linux.
Μετά από ΜΟΝΟΣ του πάει σε άλλες διανομές!
Πιο προχωρημένες!
Οπότε υπομονή και δείξτε τι κάνει το Linux. Αφιερώστε χρόνο απλά!

Ipm Technologies Css
Επίσημοι AMD Specialists με ειδίκευση στους Opteron.
Υποστηρικτές Linux Ubuntu
www.amd.net.gr

καλησπέρα και από εμένα...

εγώ θέλω , με λίγα λόγια , να αναφέρω ένα μικρό <<πρόβλημα>> που αντιμετώπισα τα χριστούγεννα.

σε μια συζήτηση με έναν υποψήφιο για λίνουξ το θέμα έφτασε στο κόστος των λογισμικών (windows,office,...)
και ομολογώ ότι αισθάνθηκα άβολα όταν με στρίμωξε στον τοίχο ρωτώντας με το εξής απλό:

γιατί τα παληκάρια που φτιάχνουν αυτό το λίνουξ μας το δίνουν δωρεάν?
για την ψυχή της μάνας τους το κάνουν?
το ομορφόπαιδο (το αφεντικο της canonical) σπρώχνει καράβια λεφτά , γιατί?
διάφοροι άλλοι κάνουν καριέρες σαν leaders διανομών , από που <<πλερώνονται?>>

αν μπορεί να μου δώσει κάποιος ένα βοήθημα για να μπορώ να απαντώ σε τέτοιου είδους ερωτήματα .
ευχαριστώ πολύ.

λοιπόοοοον.

γιατί εγώ καί κάποιοι άλλοι, σπαταλάμε τον χρόνο μας να φτιάχνουμε το mcn live, το pclos-hamster, το happy καί προσπαθούμε να κάνουμε Ελληνικό όλο το puppy?

ο luckub με το backup του?

κάποιοι -καί εσύ?- πού χάνουν ώρες γιά να στρώσουν ένα linux στον κολητό τους?

επειδή ... μας αρέσει. Ναί. Εκεί πού κάποιοι άλλοι παίζουν παιχνίδια τον ελεύθερο χρόνο, εγώ πάντα πείραζα διανομές γιά πάρτι μου.
κάποτε είπα να τις δείξω καί σε άλλους, να δείξω τι είχα φτιάξει, θέλοντας να αρέσουν ώστε να δω "μπράβο" καί να χαρώ.

Τόσο απλά.

(καί όχι μόνο βέβαια, αλλά εγώ σού λέω ... την πάρτι μου :) )

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

g.b]

καλησπέρα και από εμένα...

εγώ θέλω , με λίγα λόγια , να αναφέρω ένα μικρό <<πρόβλημα>> που αντιμετώπισα τα χριστούγεννα.

σε μια συζήτηση με έναν υποψήφιο για λίνουξ το θέμα έφτασε στο κόστος των λογισμικών (windows,office,...)
και ομολογώ ότι αισθάνθηκα άβολα όταν με στρίμωξε στον τοίχο ρωτώντας με το εξής απλό:

γιατί τα παληκάρια που φτιάχνουν αυτό το λίνουξ μας το δίνουν δωρεάν?
για την ψυχή της μάνας τους το κάνουν?
το ομορφόπαιδο (το αφεντικο της canonical) σπρώχνει καράβια λεφτά , γιατί?
διάφοροι άλλοι κάνουν καριέρες σαν leaders διανομών , από που <<πλερώνονται?>>

αν μπορεί να μου δώσει κάποιος ένα βοήθημα για να μπορώ να απαντώ σε τέτοιου είδους ερωτήματα .
ευχαριστώ πολύ.

Χα χα χα χα... κλασσική (εύλογη) Ελληνική καχυποψία :P Σε όσες συζητήσεις έχω κάνει με νέους στην έννοια του FOSS πάντα , αφού εξαντλήσουν όλα τα πυρομαχικά τους, καταλήγουν στο δια ταύτα ... "πώς βρε μάνγκα βγάζουν λευτά αυτοι ;;; " .. Αφου τους το εξηγήσω και αυτό όσο ποιο απλά γίνεται .. τοτε κουνάνε το κεφάλη και λένε την κλασσική ατάκα "να ρε είδες ... αυτοι οι ξένοι είναι 10 χρόνια ποιο μπροστά απο μας...ποιός να τα εφαρμώσει αυτα εδώ <<στο Ελλαδιστάν..>>"

Κάποια στιγμή μόλις βρώ χρόνο θελω να γράψω για το Marketing/Business plan  του FOSS... προσωρινά ας αρκεστούμε στις απαντήσεις των ειδικών για τους τρόπους (bussines plan) με τους οποίους κάποιοι βγάζουν "λεφτά" με το ελεύθερο λογισμικό: http://forum.elxis.org/index.php?topic=1095.0

Η πρώτη εμπειρία για εμένα ήταν όχι με τον πιγκουΐνο αλλά με το χαριτωμένο ζωάκι του Suse κάπου το 1996 αν θυμάμαι με την έκδοση 6.2 ή 6.3…κάτι τέτοιο…! Μια εβδομάδα πολέμαγα να το εγκαταστήσω και ποσό ακόμα για να μάθω τις εντολές και να ξεκινήσω επιτέλους τα Χ windows…. Βέβαια όπως κάθε παιδί μόνο τα Games με ενδιέφεραν τότε (Commodore 64/128, Amiga 500)……οπότε έμεινα με την χαρά ότι κατάφερα να εγκαταστήσω ένα λειτουργικό χωρίς χρηστικότητα για εμένα…..!

Από τότε το τριτοκοσμικό Internet στην Ελλαδιτσα άρχισε να αναπτύσσεται κουτσά στραβά και έτσι πάντα ανά διαστήματα ενημερωνόμουνα για το Linux μας….!

Όλα αυτά τα χρόνια κατά την γνώμη μου το Linux αναπτύσσεται εκθετικά και τα βήματα που γίνονται σε θέμα χρηστικότητας για τον μέσω χρήστη είναι πλέον ικανοποιητικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πλέον ότι σε όσους φίλους έχω εγκαταστήσει Linux δεν έχουν κανένα πρόβλημα…(Φίλε Alfisti μιας και δεν έχω δυνατότητα να είμαι ποιο ενεργός στην κοινότητα περιορίζομαι στο να πιέζω φίλους ;-) να δοκιμάσουν Linux.

Εδώ θέλω να αναφέρω για την διαφορετικότητα του κάθε ατόμου και ότι στις μέρες του καπιταλιστικού μοντέλου με σημαία το χρήμα (μέσα σε αυτό μεγαλώσαμε άλλωστε) είναι φυσιολογικό να υπάρχει καχυποψία για την διακίνηση ελεύθερων ιδεών (μια ελεύθερη ιδέα είναι και το Linux).
Ο Tesla, ένα ελεύθερο πνεύμα θεωρούσε ότι ο ηλεκτρισμός, τον οποίον χρωστάμε σε μεγάλο βαθμό σε εκείνον (πολυφασικό σύστημα), έπρεπε να ήταν δωρεάν αγαθό προς κάθε άνθρωπο. Ποτέ δεν συμβιβάστηκε με κάτι λιγότερο.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι το Linux στο σημείο που βρίσκεται αντιμετωπίζει προβλήματα από το κεφάλαιο & την πολιτική (αυτά τα δυο συμβαδίζουν άλλωστε).
Εκεί πλέον εντοπίζω και το πρόβλημα για την μαζική επέκταση του…..!

Γειά σας παιδιά.
ξεκίνησα με το λίνουξ πριν καμιά 10ριά χρόνια από περιέργια με το Σούσε 7. Ήταν μια ενδιαφέρουσα εναλακτική για να διαφοροποιηθεί κάποιος από τα windows αλλά λίγο ανώριμη. Εκεί λοιπόν έσβησε η πρώτη προσπάθεια μετάβασης στο λίνουξ!

Πριν 2 χρόνια λόγω της ενασχόλησής μου με τα PC της επιχείρησής μου ξεκίνησα την δεύτερη προσπάθεια από το PC που συνδέεται στο ιντερνετ (ως ιντερνετ πόιντ) μόνο για περιήγηση και ιμέϊλ. "Ανακάλυψα" ότι με το Madrivα 9 στην αρχή και το OpenSUse 10.3 στην συνέχεια μπορεί κανείς να συνδεθεί αξιόπιστα στο ιντερνετ και μάλιστα χωρίς να μπορεί ένα παιδάκι να πειράξει τις ρυθμίσεις του συστήματος!! κουφό! και όμως σημαντικό.

Πέρυσι ανακάλυψα επίσης ότι με το Zeroshell, http://www.zeroshell.net/eng/ μπορεί κανείς να μοιράσει ιντερνετ με κωδικούς ( userid kai password) μέσω WiFi χωρίς να πληρώσει για το λογισμικό! To μόνο που απαιτείται είναι ένας server με 2 θύρες δικτύου και ένα απλό Access point του εμπορίου! (Αλλά και αρκετή δουλειά ως system admin! όλα αναλύονται στο σχετικό σάιτ)

Στην συνέχεια γλυκάθηκα και είπα να ανεβάσω το site μου σε joomla CMS αφού το δουλέψω σε ένα λινουξ λαπτοπ! έγινε κι αυτό! Ανακάλυψα ότι το λίνουξ είναι πιο χρηστικό στις εργασίες με σέρβερ και όλα τα εργαλεία δουλεύουν άψογα. Η υποστήριξη της κοινότητας είναι φανταστική! Έφιαξα το joomla σάιτ μου στο OpenSuse 11.0 λάπτοπ μου και το ανέβασα στον σέρβερ μαζί με τα σχετικά κόμπονεντς πιο εύκολα απ'ότι μπορεί κάποιος να φανταστεί.

Εννοείται ότι δουλεύω πλέον με το OpenOffice 3.0 που δεν υπολοίπεται σε τίποτα από το Office 2003 που είχα αγοράσει! Ανακάλυψα ότι η συγχώνευση αλληλογραφίας γίνεται πολύ πιο απλά και σίγουρα στο ΟpenΟffice 3.0.

Μόλις χθες είδα ότι βγήκε το mono 2.0 που μεταγλωτίζει και VisualBasic 8.0!!!! Έτσι θα δοκιμάσω να μεταγλωτίσω ένα πρόγραμμα που είχα φιάξει σε VisualBasic 6.0. Αν δουλέψει κ'αυτό τι άλλο να πω!!

Εννοείται ότι μοιράζω ήδη σε φίλους και γνωστούς CD με Ubuntu, OpenSUse και τους βοηθώ στην εγκατάσταση! Σκέφτομαι ήδη τον τρόπο συνεισφοράς μου στην κοινότητα.

Εαν οι ψαγμένοι ασχοληθούν με το λίνουξ τότε είναι θέμα χρόνου και δουλειάς να περάσουν όλοι σ'αυτό!

Η πρώτη γνωριμία με το linux πριν από περίπου δύο χρόνια όπου τυχαία ένα live cd ubuntu 6.06 (ενώ είχε μόλις κυκλοφορήσει το 6.10) έπεσε στα χέρια μου. Το καιρό εκείνο χρησιμοποιούσα το pc σπάνια και μόνο για κανα παιχνίδι, back up ταινιών και χωρίς γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο. Με την εκκίνηση του live cd έπαθα πλάκα από την απλότητα και το περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας, μου κίνησε τόσο πολύ την περιέργεια που έκανα εγκατάσταση και αίτηση για γρήγορο internet. Μέχρι να συνδεθώ ενημερώθηκα για αρκετά πράγματα από διαδίκτυο. Τα λόγια είναι περιττά και δεν χωρούν σε ένα post για να περιγράψω το πόσο χρήσιμο είναι το linux. Το μόνο που θα πω ότι από τους πρώτους δύο μήνες είναι το βασικό λειτουργικό και στην δουλεία μου, όπου μου έχει αυξήσει την παραγωγικότητα κατά ένα μεγάλο ποσοστό με τις δυνατότητες και την ασφάλεια που προσφέρει.

Σχετικά με την κουβέντα σχετικά με το πόσο εύκολο είναι για τον νέο χρήστη, θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα όπου δείχνει την πρώτη επαφή και εντύπωση ενός νέου χρήστη σε windows και linux αντίστοιχα.
Ένας φίλος που δεν είχε καμία εμπειρία με τους Η/Υ, μου ζήτησε την βοήθεια για την αγορά ενός laptop και τελικά καταλήξαμε σε έναν Toshiba A300 (700€ είναι super), του ευχήθηκα καλορίζικο, του έδειξα πέντε πράγματα (antivirus, opoenoffice, ccleaner κτλπ) και πριν κάνει οτιδήποτε να με ρωτήσει. Αμ δε! Μετά από μία εβδομάδα με πήρε τηλ. απογοητευμένος: Έκανε σύνδεση mobile connect και δεν μπορούσε να συνδεθεί στο διαδίκτυο, δύο φορές που το πήγε στο μεγαλομάγαζο του είπαν ότι δεν ήταν συμβατό το laptop με το στικάκι μοντεμ!!!
Ενώ είχε openoffice και για κάποιο λόγο δεν άνοιγε αρχεία exel του πούλησαν MS Office!
Και βέβαια πρίν του πουν την λαλακια για την μη συμβατότητα του hardware του πούλησαν και ένα antivirus.
Με όλα αυτά και αφού έκανε το μηχάνημα να ξεκινήσει τα βιστα περίπου πέντε λεπτά το μόνο που είχε μάθει ο φίλος μου να κάνει, ήταν να ανοίγει μόνο ότι αρχείο ήταν στην επιφάνεια εργασίας.
Τον ενημέρωσα ότι εκτός από τα windows υπάρχουν και άλλα λειτουργικά προγράμματα και δέχθηκε να το δει. Δεν ήμουν σίγουρος ότι όλα θα δουλέψουν, έβαλα το live 8.10 ξεκίνησε... και όλα άψογα με σύνδεση στο διαδίκτυο!!! Περιττό να πώ ότι έγινε άμεση εγκατάσταση με τα παρελκόμενα... (codecs).
Δέκα μέρες μετά σέρφαρε στο ιντερνετε, έβγαζε φοτο και βιντεο με το cheese, έγραφε κείμενα, έβλεπε ταινίες, άκουγε μουσική, συνέδεσε την φωτογραφική κάμερα, απορούσε πως ένα τόσο καλό και δωρεάν πρόγραμμα δεν είναι πιο δημοφιλές από το γνωστό εμπορικό. Του εξήγησα πως κατά την γνώμη μου το linux έχει ραγδαία εξέλιξη τα τελευταία τρία χρόνια και με τους ρυθμούς αυτούς στα επόμενα τρία θα είναι πολύ δημοφιλές.
Προσωπικά Συμπέρασματα:
1. Για κάποιον που δεν έχει επαφή με Η/Υ το linux είναι πολύ ποιο εύκολο.
2. Τα εμπορικά λογισμικά κρύβουν παγίδες εκμετάλλευσης.
3. Οι περισσότεροι παιδεύτηκαν πολύ για να μάθουν τα windows και δεν μπαίνουν ξανά στην διαδικασία να μάθουν κάτι καινούριο (ειδικά αν χρησιμοποιούν το PC περιστασιακά) με τον φόβο ότι θα συνατήσουν ίδιου βαθμού δυσκολία. Όταν προτείνω σε κάποιον χρήστη windows για την δοκιμή linux το πρώτο πράγμα που του λέω είναι ότι είναι ποιό εύκολο από το κινητό αλλά δεν είναι και σαν τα windows.
4. Ο κόσμος που χρησιμοποιεί εμπορικά λειτουργικά, έχει την νοοτροπία ότι τίποτα δεν είναι ελεύθερο ή δωρεάν και τον φόβο ότι πίσω από αυτά κρύβεται μία παγίδα. Αυτό το συμπέρασμα το έβγαλα από προσωπική εμπειρία και από τις συχνές ίδιες σχετικά ερωτήσεις που μου κάνουν όλοι, όταν τους μιλάω για linux.
Κάποιος θα πει (και με το δίκιο του) ότι αν λειτουργούσε εξ' αρχής το μοντεμ δεν θα υπήρχε πρόβλημα! και θα ρωτήσω με τόσους κίνδυνους εκεί έξω είναι σίγουρος πως δεν θα δημιουργούνταν μετά;
Πάντως για να μην λέμε και σαχλαμάρες πιο πιθανό είναι να μην λειτουργεί κάτι στα linux παρά στα win. Ας είναι καλά ο Networkmanager (με τις ιδιοτροπίες του).

Καταρχάς θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον alfisti για το θέμα που άνοιξε αν και νομίζω ότι τα περισσότερα από τα θέματα που ανοίγει ο alfisti έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Χωρίς να μπορώ να πώ ότι διάβασα όλα τα πόστ, κατάλαβα ότι μέσες άκρες οι περισσότεροι είναι ευχαριστημένοι από το Linux. Αν και θα χαλάσω την γενικότερη εικόνα με την άποψή μου ωστόσο θα ήθελα πάρα πολύ να γνωρίζετε και μια διαφορετική διάσταση για το θέμα ανοιχτό λογισμικό.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι για κάποιον με μέτριες γνώσεις Η/Υ (όπως είμαι εγώ) και με ανάγκες για εφαρμογές γραφείου και ίντερνετ αλλά και κάποιες άλλες που υπάρχουν προγράμματα ανοιχτού λογισμικού η επιλογή Linux είναι απλά μονόδρομος!!! και όχι γιατί είναι οικονομικότερη αλλά γιατί είναι απλά καλύτερη και σταθερότερη ή τουλάχιστον από τις καλύτερες και τις σταθερότερες.

Υπάρχουν όμως κάποιες εφαρμογές που τα προγράμματα ανοιχτού κώδικα υστερούν σημαντικά. Αυτές είναι οι εφαρμογές video editing αλλά και η επεξεργασία φωτογραφιών. Σε αυτές τις εφαρμογές νομίζω ότι οι εμπορικές λύσεις κερδίζουν κατά κράτος. Εγώ είμαι από αυτούς που λατρεύουν το Linux. ωστόσο δεν μπορώ να κάνωτην δουλειά μου με αυτό γιατί τα περισσότερα προγράμματα video editing (ανοιχτού κώδικα) δεν μπορούν να συναγωνιστούν στο ελάχιστο τα αντίστοιχα εμπορικά. Στο σημείο αυτό θα παραβλέψω διάφορες δυσκολίες που συναντά κάποιος που αποφασίζει να ψάξει τα προγράμματα μοντάζ του ανοιχτού κώδικα (πχ γιατί να μην βλέπoυν την κάμερα κατευθείαν μέσω του καλωδίου Firewire κάποιες διανομές όπως το ubuntu, mandriva κλπ και να χρειάζονται ειδική μεταχείριση) και θα καταθέσω απευθείας το ερώτημά μου. Γιατί θα πρέπει κάποιος που ενώ αγαπάει το ανοιχτό λογισμικό αλλά οι απαιτήσεις της δουλειάς του τον οδηγούν σε κάποιες εμπορικές εφαρμογές να μην μπορεί να τις χρησιμοποιήσει? Εγώ δηλαδή που χρησιμοποιώ πάρα πολύ τόσο το photoshop όσο και το premier δεν μπορώ να τις χρησιμοποιήσω σε έναν υπολογιστή που έχω εγκαταστημένο το UbuntuStudio. Γιατί δηλαδή να μην μπορεί να γίνει κάτι με το Linux όπως ακριβώς έγινε και με το Mac? Νομίζω ότι θα ήταν αρκετά δίκαιο να συμπεριλάβουν οι προγραμματιστές και τις ανάγκες κάποιων λιγότερο καταρτισμένων αλλά εξίσου φανατικών οπαδών του ανοιχτού λογισμικού.

g.b]

καλησπέρα και από εμένα...

εγώ θέλω , με λίγα λόγια , να αναφέρω ένα μικρό <<πρόβλημα>> που αντιμετώπισα τα χριστούγεννα.

σε μια συζήτηση με έναν υποψήφιο για λίνουξ το θέμα έφτασε στο κόστος των λογισμικών (windows,office,...)
και ομολογώ ότι αισθάνθηκα άβολα όταν με στρίμωξε στον τοίχο ρωτώντας με το εξής απλό:

γιατί τα παληκάρια που φτιάχνουν αυτό το λίνουξ μας το δίνουν δωρεάν?
για την ψυχή της μάνας τους το κάνουν?
το ομορφόπαιδο (το αφεντικο της canonical) σπρώχνει καράβια λεφτά , γιατί?
διάφοροι άλλοι κάνουν καριέρες σαν leaders διανομών , από που <<πλερώνονται?>>

αν μπορεί να μου δώσει κάποιος ένα βοήθημα για να μπορώ να απαντώ σε τέτοιου είδους ερωτήματα .
ευχαριστώ πολύ.

Πέρα από το μοντέλο του "Οικονομικού Ανθρώπου" υπάρχει ακόμη και το μοντέλο του "Ηθικού Ανθρώπου", σε πολύ απλά Ελληνικά όταν ο άνθρωπος φτάσει στο σημείο να έχει ολοκληρώσει την αναζήτηση της μασα-μπούκας τότε αρχίζει να αναζητά και απαντήσεις σε διάφορα φιλοσοφικού επιπέδου ερωτήματα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω με πικρία ότι αν και σε αυτόν τον τόπο γενήθηκε η φιλοσοφία νομίζω ότι σε αυτόν τον τόπο πεθαίνει καθημερινά.

Αν και δεν είμαι ο πλέον κατάληλος να αναλύσω οικονομικά το μοντέλο ανάπτυξης των εταιρειών αυτών θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζεται ότι το νέο είδος μάρκετινκ είναι αυτό που λέμε κοινωνικό μάρκετινκ. Όταν δηλαδή οι εταιρείες έχουν φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού που το συγκριτικό πλεονέκτημα της μιας είναι δυσδιάκριτο από της άλλης, τότε ο ανταγωνισμός περνά σε αυτό που λέμε κοινωνικές ευαισθησίες. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά σε διάφορα προϊόντα που αναφέρουν το κοινωνικό τους έργο. Ψάξτε μια συγκεκριμένη μάρκα νερού εμφιαλωμένου που γράφει επάνω στη συσκευασία του το πόσο νερό εξασφαλίζει καθημερινά σε χώρες του τρίτου κόσμου και θα καταλάβετε.

Τελειώνοντας θέλω ακόμη να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ανάπτυξη (από όσα γνωρίζω δεν υπήρξε και ποτέ σε καμία ιστορική περίοδο) ανάπτυξη (όπως ενοούμε σήμερα την ανάπτυξη με οικονομικούς όρους) χωρίς να υπάρχει και ταυτόχρονη πολιτιστική αλλά και κοινωνική. Το ανοιχτό λογισμικό είναι προϊόν της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την λογική που υπάρχει στο να θέλει να γίνει κάποιος "τενόρος" ειδικά στην ελλάδα τότε μάλλον δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι σημασία και την ανάγκη της πολιτιστικής ανάπτυξης της ανθρωπότητας

nbagi> πρεπει να καταλαβει πλεον ο κοσμος οτι μπαινοντας σε καποιο μαγαζι υπολογιστων η σε καποιο pet shop πρεπει απλως ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ απο οσα λενε οι -συνηθως εντελως ασχετοι με το αντικειμενο- πωλητες. Αν δεν εχει καποιο γνώστη ευκαιρο να παρει καποιο τηλεφωνο σε καποιο δειλημα, τοτε η καλυτερη λυση για να μην πεσει σε σφαλμα ειναι το να ακολουθησει ακριβως το αντιθετο απ οτι λενε οι πωλητες (εχει πολυ μεγαλυτερες πιθανοτητες με αυτη την τακτικη να κανει κατι που ειναι σωστο)