Ξέχασα κωδικό password

vakvag | Πέμ, 11/14/2019 - 22:55 | 1' | 3

Γνωρίζει κάποιος πως βρίσκω , αλλάζω password?Και το user να διαγραψω ,να φτιαξω άλλο user?? 

Δώσε αστέρια!

MO: 2.9 (ψήφοι: 6)

Σχόλια

Καλησπέρα,

Οι περισσότερες διανομές Linux έχουν εργαλεία στις Ρυθμίσεις για να αλλάξεις το password του χρήστη.

Για να μην μπλέκουμε όμως, και ανεξάρτητα τι διανομή Linux έχεις, αν θες να αλλάξεις το password του λογαριασμού με τον οποίον συνδέεσαι στο σύστημά σου, μπορείς να ανοίξεις ένα Τερματικό και να γράψεις την εντολή:

passwd

Θα σου ζητήσει τον κωδικό που έχεις τώρα και έπειτα (αν βάλεις το σωστό) θα σου ζητήσει να βάλεις (2 φορές) το νέο κώδικό σου.

Δεν χρειάζεται να διαγράφεις χρήστες.

 

Χμμμ..... Να βρεις ποιος είναι, δεν μπορείς. Να τον αλλάξεις, μπορείς. :)

Για να αλλάξεις κωδικό σε έναν λογαριασμό χρήστη του οποίου έχεις ξεχάσει τον κωδικό, χρειάζεσαι απαραίτητα δικαιώματα υπερχρήστη (root ή sudo). Αν π.χ. εχεις τον κωδικό του λογαριασμού root στο συγκεκριμένο Linux, δινεις: su -c passwd <username>

π.χ.

su -c passwd giwta

Προσοχή: Η παραπάνω εντολή δεν λειτουργεί στο Ubuntu/Mint κλπ, αλλά μόνο σε άλλες διανομές Debian/SUSE κλπ.

Για Ubuntu/Mint κλπ, αντί για su -c βάζεις sudo passwd <username>

π.χ.

sudo passwd giwta

Τέλος, αν ο λογαριασμός του οποίου έχεις ξεχάσει τον κωδικό είναι ταυτόχρονα και ο λογαριασμός υπερχρήστη, και άρα δεν μπορείς να εκτελέσεις τις παραπάνω εντολές, τότε πρέπει να κάνεις reboot σε rescue mode με πρόσβαση root και access στο σύστημα αρχείων του Linux. Αν έχεις Ubuntu/Mint, αυτό είναι εύκολο: Κάνεις reboot με το CD/DVD/USB της διανομής σου. Στο αρχικό μενού εκκίνησης επιλέγεις Rescue system (ή κάτι παρόμοιο, δεν το θυμάμαι ακριβώς) και μετά από λίγο σε βγάζει σε γραμμή εντολών με root access και ρυθμισμένη πρόσβαση (mount) στο σύστημα αρχείων του Linux σου. Από εκεί μπορείς να δώσεις passwd giwta  για να αλλάξεις τον κωδικό.