Tripleboot και αργη εκκινηση linux

Kwnstantinos | Κυρ, 10/02/2016 - 17:42 | 2' | 10

Ειχα dual boot windows 7 - linux lite, το lite φοτρωνε πληρως σε 30 sec, μολις εκανα εγκατασταση το antergos και εχω triple boot, (win 7 - lite - antergos) αυτη την στιγμη, μπαινω στο lite, ουτε λιγο ουτε πολυ σε 100 sec.
To ιδιο συνεβαινε παλαιοτερα εαν ειχα dual boot win7 με pclinux, οταν ητανε μονο του το pclinux φορτωνε σε 30 sec, μολις εβαζα και καποιο αλλο linux, εκανε ...μια ωρα να φορτωσει.
Εψαξα στο internet, βρηκα καποιες λυσεις οι οποιες δεν λειτουργησαν.
Μπορει καποιος να προτεινει καποια λυση, γιατι συμβαινει τοσο μεγαλη καθυστερηση, στην φορτωση;
Ο δισκος του συστηματος ειναι αυτος http://www.e-shop.gr/hgst-deskstar-7k1000c-hds721050cla362-500gb-hard-d…

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Προσπαθω, αν και δυσκολευομαι, να πω παντως πως το antergos και το lite μοιραζονται την ιδια swap, γιατι δεν επαιρνε αλλη κατατμηση ο σκληρος, (λογω και των windows), δεν ξερω εαν αυτο αποτελει προβλημα, παρ'οτι οι διανομες λειτουργουνε και οι 2 κανονικα, απλα υπαρχει η καθυστερηση, στο linux lite.

Σου αναφέρει στην εκκίνηση την παρακάτω πρόταση?

A start job is running for dev-disk-by...
 

 

 

Λοιπόν δώσε στο τερματικό την εντολή

lsblk -f

θα σου βγάλει ένα δέντρο με όλα σου τα partition και τα UUID τους

πάνε στο αρχείο /etc/fstab

και βάλε στο πεδίο UUID της swap την τιμή που έχει η swap από την εντολή lsblk -f

Nαι, αυτο ητανε λειτουργησε, τωρα μπαινει κανονικα, οπως πριν.

Σε ευχαριστω πολυ.

Αρα παρομοιο ητανε και το προβλημα παλαιοτερα που ειχα με το pclinux, που καθυστερουσε τοσο πολυ; (οπως αναφερω στην αρχη).

Να 'σαι καλά φίλε, ναι αυτό ήταν λογικά. Έχει να κάνει με την δημιουργία partition κατά την εγκατάσταση όπου καθένα παίρνει έναν μοναδικό αριθμό UUID από το OS, αργότερα κάθε OS πρέπει να έχει το ίδιο αριθμό στο fstab για να κάνει mount κάθε partition, έτσι κατά την εκκίνηση τα Linux κολλάνε και καταναλώνουν συνήθως 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα για να αναγνωρίσουν τα σημεία του δίσκου. Όμοια και για την swap η οποία είναι στην ουσία partition.

Aρα το προβλημα ητανε, οτι χρησιμοποιουνε κοινη swap;

Δηλαδη εαν ειχανε ξεχωριστη swap, δεν θα υφιστατο το προβλημα;

π.χ. εαν ητανε ετσι οι κατατμησεις, σε 2 διαφορετικες διανομες, θα ξεκινουσανε κανονικα και οι 2, η παλι η δευτερη θα αντιμετωπιζε προβλημα;

dev/sda1   ext4   20GB

dev/sda2  swap     2GB

dev/sda3   ext4    22GB

dev/sda4  swap   2GB

 

Ρωταω για να γνωριζω, εαν αντιμετωπισω καποιο παρομοιο προβλημα

 

 

Όχι δεν θα υπήρχε πρόβλημα γιατί κάτα την εγκατάσταση κάθε OS θα έδινε μια τιμή στο partition της εκάστοτε swap. Αλλά δεν έχει νόημα να δημιουργείς swap για κάθε λειτουργικό σε κάθε partition, ο δίσκος σου θα εξαντληθεί κατευθείαν. Απλά προσέχεις τις τιμές που δίνονται σε κάθε νέα εγκατάσταση λογισμικού. Δεν έκανες κάτι λάθος απλά είναι διαφορετικός ο τρόπος διαχείρισης των partition κάθε λειτουργικού οπότε έχεις διπλές τιμές στη συγκεκριμένη περίπτωση.
 

Eγινες κατανοητος, σε ευχαριστω, αρα καθε φορα που θα εχουμε εγκατεστημενες 2 διανομες linux παραλληλες, πρεπει να ακολουθουμε την ιδια διαδικασια, για να αποφευγουμε την αργη εκκινηση του τελευταιου.

Να 'σαι καλά, ναι αν σου βγάλει αυτήν την καθυστέρηση στο boot ελέγχεις το fstab και τα UUID του.
Κάνε και το thread marked ως solved αν σου επιτρέπει το forum, για μελλοντικούς χρήστες.