undelete από τη κονσόλα

xpan | Τετ, 10/16/2013 - 09:50 | 1' | 6

Καλημέρα.

Υπάρχει τρόπος να κάνουμε file / directory recover από την κονσόλα;

π.χ. σε περίπτωση που κάποιος κάνει κατα λάθος rm *

 

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Επίσημα οχι δεν μπορείς ανεπίσημα αν το file system είναι ext3 υπάρχουν κάποια προγράμματα τα οποία λένε το. Κάνουν recovery αλλά δεν είναι αξιόπιστα.

Ο μόνος σωστός και αξιόπιστος τρόπος για να επαναφέρεις ότι διεγραψες είναι από το backup που παίρνεις.
No backup??? No recovery.

Για την ιστορία το μόνο προγραμμα που μου επανέφερε το 40% από ένα διεγραμμενο δίσκο ήταν το ext3grep και πάλι όχι τα αρχεία που διέγραψα.

Και όμως υπάρχει τρόπος (όχι πάντα) με ένα εργαλείο που λέγεται PhotoRec.

Θα ανεβάσουμε το σχετικό tutorial :)

Το έχουν δοκιμάσει το συγκεκριμένο εργαλείο και είναι λίγο πολύ μανίκι.
Είναι πολύ καλό για φωτογραφίες και βρίσκει c kai h αρχεία.
Βρίσκει και τα υπόλοιπα αλλά δίνει τυχαία ονόματα χωρίς καμία κατάληξη
Και μετά πρέπει εσύ να βγάλεις άκρη τι είναι τι.

Το έχω δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες από ένα admin που μου το ζήτησε
Και μετά πρέπει να έφαγε μερικές μέρες για να ξεχωρίσει.

Το testdisk-photorec κανει επαναφορα σβησμενων αρχειων γενικα. Το μεγαλο μειονεκτημα ειναι οτι δημιουργει πολλους φακελους με αρχεια που εχουν διαγραφει, με τυχαια ονομασια αλλα εχουν καταληξη. Πρεπει μετα απο αυτους τους φακελους να ξεχωρισει ο χρηστης τα διαφορα αρχεια. Αλλο ενα μειονεκτημα ειναι οτι θελει αρκετο χρονο και υπομονη για να ολοκληρωθει η διαδικασια επαναφορας.

Πριν 2-3 βδομαδες ενας γνωστος μου εσβησε φωτογραφιες που εβγαζε για περιπου 10 χρονια και ολη του τη μουσικη και μου εδωσε το δισκο να κανω επαναφορα. Το photorec τα επανεφερε ολα (περιπου 10.000 mp3 και 7.500 jpg). Δημιουργησε 47 φακελους με διαφορα αχρηστα και χρησιμα αρχεια. Βρηκα μια εντολη, την mmv η οποια επαιρνε απο καθε φακελο μονο τα αρχεια με τις καταληξεις που εγω ηθελα και τις πηγαινε σε οποιο φακελο ηθελα. Τελικα η μουσικη ολη κατεληξε σε ενα φακελο και οι φωτογραφιες σε αλλο.

Πολύ ωραία. Το πρόβλημα είναι πως κάνω backup (rsync) όλο το home folder (εκτός από το Dropbox και το Ubuntu1 που είμαι συνδρομητής), όμως αυτό γίνεται χειροκίνητα μια φορά τη βδομάδα σε ένα NAS που έχω πάνω στο router.

Δεν έχω βρει ακόμα τρόπο να το κάνω χωρίς να ζητάει κωδικό για τον admin του NAS κάθε φορά που πάνω να κάνω rsync. Δεν το έχω ψάξει δηλαδή. Αν το βρω θα το βάλω στο crontab και θα γίνεται αυτόματα κάθε μέρα.