Ανοικτού κώδικα drivers για AMD/ATi

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Κυρ, 01/13/2008 - 23:23 | 2' | 1

Σύμφωνα με το LWN.net η AMD ανακοίνωσε στο Kernel Summit ότι θα συνεργαστεί με την κοινότητα ανοικτού κώδικα (π.χ. Red Hat και Novell) για την ανάπτυξη νεων drivers για τις κάρτες γραφικών ATi που θα είναι ανοικτού κώδικα. Επιπλέον, θα δημοσιεύσει την τεκμηρίωση και τις προδιαγραφές των chips που κατασκευάζει προκειμένου να μπορεί οποιοσδήποτε (εε. hacker) να γράψει τους δικούς του open source drivers.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η ανάπτυξη των κλειστού κώδικα drivers της ATi.

Πρακτικά, αν γίνουν πράξη, αυτά σημαίνουν ότι σε λίγο καιρό (μην γλύφεστε - θα πάρει αρκετούς μήνες) θα έχουμε καλούς οδηγούς ανοικτού κώδικα για τις κάρτες γραφικών ATi στο Linux.

Αντε να κάνει το ίδιο και η nVidia...

Δείτε:
http://lwn.net/Articles/248227

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

UPDATE:

H AMD τήρησε το λόγο της. Όπως ανακοινώθηκε, η εταιρεία παρέδωσε στους developers του X.org [στον David Airlie, έναν kernel developer που είχε φτιάξει παλιότερα 2D drivers για το r500]  ένα CD που περιέχει 900+ σελίδες με τις προδιαγραφές των GPU που κατασκευάζει. Ουσιαστικά πρόκειται για εγχειρίδια αναφοράς για 2D λειτουργίες ["2d modesetting"] του  chip RV630 [π.χ. Radeon HD 2600 PRO/ΧΤ] και M56 [π.χ. ATI Radeon Mobility X1600] αλλά η AMD αναμένεται σύντομα να δώσει στην κοινότητα και τα 3D
specifications, καθώς και τα υπόλοιπα specs για τη σειρά 1xxx [R500 GPU].

Επίσης, σύντομα αναμένεται και ο νέος driver για GPU R500/600

Δείτε τα specifications εδώ
http://mirrors.tumbleweed.org.za/www.x.org/docs/AMD

Μάθετε την ονοματολογία των GPU της ATI, από τη wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_ATI_Graphics_Proc essing_Units

dimitris2007-9-13 12:36:0