Hardware acceleration στους browser

Nognir | Δευ, 01/28/2013 - 21:50 | 3' | 2

Ένα απ'τα μόνιμα μου θέματα με την χρήση διανομών Linux είναι οι κακοί drivers γραφικών που παίρνουν στον λαιμό τους χαρακτηριστικά όπως το hardware acceleration στα flash/html5. Στο μηχάνημά μου - Lenovo G555, με έναν σχετικά αδύναμο διπύρηνο AMD και κάρτα γραφικών HD4500 Mobility Radeon - υπάρχει πάντα το θέμα ψηλής θερμοκρασίας και κακής επιτάχυνσης flash/html5.

Στο μηχάνημα έχω εγκατεστημένα εκτός από Ubuntu 12.04 (με KDE και desktop effects μονίμως κλειστά) και Windows 8 Professional, 64μπιτα και τα 2. Με δοκιμές στους browsers στην εκτέλεση αυτού του βίντεο σαν benchmark στο Ubuntu είχα χρήση της cpu κατά μέσο όρο στο 75% (Firefox 18.0.1 και Chrome - όχι Chromium - 24.0.1312.56), με peak στο 94,6% και θερμοκρασίες ως και 78οC με idle στους 55οC. Ερχόμενος όμως στα Windows, η μέγιστη χρήση cpu του Chrome έφτασε 65%, και του Internet Explorer 10 το 35% (ξαφνιάστηκα), ενώ οι θερμοκρασίες ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα. Και σε σερφάρισμα σε διάφορες "βαριές" σελίδες οι browser σε Windows και ειδικά ο IE ήταν αισθητά πιο αποκρίσιμοι.

Και έχω τις εξής απορίες:
1.Έχω δει από το Phoronix πως πλέον οι drivers της NVidia αποδίδουν σε μεγάλο ποσοστό εξίσου καλά σε Linux και Windows. Αυτό σε εμπειρία browsing μεταφράζεται σε εξίσου καλή υποστήριξη της επιτάχυνσης Flash/html5;
2.Με το hardware μου δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης παρά μόνο με καλύτερο software. Έχει κανείς να μου προτείνει διανομή που να μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά πιο "ελαφριά" για το σύστημα; Γιατί θα ήθελα να απαλλαγώ μια και καλή από τα Windows (είμαι χρήστης Linux 7 χρόνια τώρα, πάντα παράλληλα με Windows) αλλά τα παραπάνω θέματα είναι αποτρεπτικά γι'αυτό προς το παρόν (η λύση των open source οδηγών οδηγεί σε ακόμα πιο ψηλές θερμοκρασίες το σύστημα γι'αυτό και προς το παρόν αποκλείεται)

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

θα ήθελα να απαντήσει κάποιος που να γνωρίζει το θέμα καλύτερα αλλά μιας και δεν σού έχει απαντήσει κανείς σου δίνω την προσωπική μου γνώμη.

Μάλλον δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Η AMD δυστυχώς βγάζει χάλια οδηγούς για Linux. Έχω γράψει κάποια πράγματα http://www.linuxinsider.gr/content/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BE

Επομένως μάλλον το ζήτημα είναι να προειδοποιήσεις τούς άλλους να αποφύγουν το υλικό.

Τα σχετικά καλά νέα είναι ότι οι ανοικτοί οδηγοί μπορεί να μην είναι σε καλό επίπεδο για καινούργιο υλικό αλλά δεν μένουν στάσιμοι, βελτιώνονται. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια μπορούν να είναι καλύτεροι από τούς κλειστούς και ίσως σε πέντε χρόνια να είναι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Βέβαια το σε-κάποια-χρόνια-ίσως-τα-πράγματα-να-είναι-αρκετά-καλά-στο-τότε-παλιό-υλικό δεν είναι και τόσο άριστα νέα.

Η κατάσταση τελικά με τους open drivers για AMD είναι καλύτερη απ'ότι νόμιζα, αλλάζοντας διανομή σε Cinnarch (και βρίσκοντας πώς να ρυθμίσω τις ρυθμίσεις ισχύος για την κάρτα - από default οι drivers βάζουν την κάρτα σε πλήρη ισχύ - respect στο φοβερό wiki του Arch) και διαπιστώνοντας πως είναι playable ως και 3d games, φυσικά του Linux αλλά και μέσω Wine/PlayOnLinux.
Όμως δεν λύνει το πρόβλημα στον browser... Το πρόβλημα θέλει χρόνο να λυθεί και κυρίως έχει να κάνει με την απεξάρτηση του ιστού απ'το flash και την βελτιστοποίηση του κώδικα στους browsers και στους drivers. Π.χ. χτες ήθελα να δω ένα streaming video που απαιτούσε flash και μετά από λίγη ώρα στον Chrome έφτασε την cpu στο 70% και άρχισε τα κοψίματα. Το συνέχισα στον ΙΕ10 και όσο είδα (παραπάνω ώρα απ'ότι στον Chrome) δεν έκανε κοψίματα και η cpu έφτασε το 56% μέγιστο.
Υ.Γ: Η κατάσταση στα Windows ήταν χειρότερη με τους επίσημους driver της AMD και βελτιώθηκε όταν τους ξήλωσα κι έβαλε το λειτουργικό μόνο του κάποιους άλλους. Πολύ δύσκολα θα ξαναεμπιστευτώ AMD σ'αυτό τον τομέα...