Richard Stallman: Το Ubuntu είναι spyware

dsyrmalis | Δευ, 12/10/2012 - 13:43 | 2' | 7

Ο Richard Stallman μέσω του Free Software Foundation αποκάλεσε λίγο εως πολύ το Ubuntu ως spyware:
"Ένα απο τα κύρια πλεονεκτήματα του ανοικτού λογισμικού είναι πως προστατεύει τους χρήστες απο τον κακόβουλο κώδικα. Τώρα που το Ubuntu έγινε παράδειγμα προς αποφυγή πως πρέπει να αντιδράσουμε;"

Για τον Stallman το κλειστό λογισμικό έχει κώδικα που παρακολουθεί τις συνήθειες των χρηστών και του φορά ψηφιακές χειροπέδες. Ως παραδείγματα έδωσε το DRM, τον Flash player της Adobe και την εφαρμογή εγγραφής ψηφιακών βιβλίων του Amazon Kindle. Αναφέρει μάλιστα πως το πρώτο του μάθημα το πήρε απο τα Windows. Ένας φίλος του του είχε δείξει πως όταν έψαχνε για ένα string στα αρχεία του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στέλνεται ένα πακέτο σε κάποιον εξυπηρετητή. Η πρακτική αυτή βέβαια εντοπιζόταν απο το τείχος προστασίας του χρήστη.

"Ίσως να μην είναι σύμπτωση πως το Ubuntu κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα"

Επίσης, αναφέρεται στη σχέση Canonical και Amazon:

"Οι διαφημίσεις δεν είναι κακό. Είναι όμως η παρακολούθηση, ακόμα και αν μπορεί να αφαιρεθεί."

Ο Stallman καταλήγωντας προτρέπει να μην συνιστούν οι χρήστες το Ubuntu ως διανομή GNU/Linux.

Πηγή: Free Software Foundation

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Γιατί ονομάζεται το ubuntu spyware? Συμφωνώ ότι το ubuntu δεν είναι η καλή διανομή που ήταν κάποτε (πλέον μου θυμίζει λίγο την πρακτική της apple, αλλά αυτό μία γνώμη είναι), αλλά δεν μπορεί να είναι spyware!

Επειδή η αναζήτηση που κάνει ο χρήστης στο Unity αποστέλλεται στην Canonical

Εμείς απλώς μεταφέρουμε την είδηση που προέρχεται απο τον Stallman. Το αν συμφωνεί κανείς ή αν διαφωνεί είναι ένα άλλο θέμα. Η άποψη μου είναι "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα".

dsyrmalis]"Οι διαφημίσεις δεν είναι κακό. Είναι όμως η παρακολούθηση, ακόμα και αν μπορεί να αφαιρεθεί."

Ο Stallman καταλήγωντας προτρέπει να μην συνιστούν οι χρήστες το Ubuntu ως διανομή GNU/Linux.

Δεν θέλω να σχολιάσω ευθέως όσα λέει για το Ubuntu. Απλώς θέλω να επισημάνω τη συγκεκριμένη φράση του RMS. Αν θεωρεί ότι η παρακολούθηση της συμπεριφοράς του χρήστη είναι κάτι κακό, τότε νομίζω ότι θα πρέπει η επόμενη καμπάνια του FSF να μην αφορά ούτε την Apple και το κλειδωμένο hardware, ούτε την Microsoft και τα κλειστά Windows -και φυσικά όχι το Ubuntu- αλλά την GOOGLE, τις υπηρεσίες της και το 70-80% των ιστοσελίδες του κόσμου. Γιατί αν υπάρχει ένα πράγμα που κάνει η Google είναι να σε παρακολουθεί: στο Gmail, στο Search, στο Google Plus, στο Images, στο Google News, κλπ αλλά και σε όποια άσχετη σελίδα πηγαίνεις μέσω των cookies. Ακριβώς για να σου δείξει σε διάφορα σημεία διαφημίσεις με αυξημένη πιθανότητα να κάνεις κλικ (=και να χρεώσει τον διαφημιζόμενο). Άρα πριν αποκαλέσουμε spyware το Ubuntu, το οποίο έχει φέρει στο Linux πολλούς χρήστες, πολύ περισσότερους από ότι όλες οι άλλες "100% ελεύθερες" διανομές μαζί, ας αποκαλέσει spyware την Google, τα cookies και όλες μα όλες τις μεγάλες ιστοσελίδες του κόσμου.

Κατά τη γνώμη μου όμως, όλο αυτό το σκεπτικό δεν οδηγεί πουθενά. Νομίζω ότι κάπου πρέπει να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας.

Βαραμε ενα sudo apt-get remove unity-lens-shopping  κ όλα μέλι γάλα.Αν κ εδω και καιρο έχω εγκαταλειψει την κύρια διανομή για αλλα γραφικά περιβάλλοντα οποτε δεν με πιανει.Ακομα με βλεπω  να βάζω κανενα salix ή bsd να εγκαταλειπω τελειως την οικογενεια ubuntu.Κάλο θα ήταν η canonical κάπου με κάποιο τροπο να ζητουσε την συναινεση του χρηστη 

ΤΟ καλό είναι ότι επιτέλους αρχίζει να μας απασχολεί λίγο το θέμα..Η  αλήθεια είναι ότι, ότι γιγαντώνει μετά διψάει για "φαί" όπως η google που συμφωνώ απολύτως ότι κάνει μεγάλη ζημιά στην ανθρωπότητα.....Μου φαίνεται σιγά σιγά να λέμε ότι τα windows είναι τα πιο αθώα...Innocent
καλημέρα σε όλους....

Αναφορικά με το ubuntu που κι εγώ χρησιμοποιώ καλό θα είναι να προσέξει γιατί περπατάει πλέον σε μια λεπτή γραμμή... δεν λέω, κι εγώ έμπορος είμαι αλλά όταν μιλάμε για ελεθερία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.....