Το Fedora 18 θα έχει προφορτωμένο το UEFI κλειδί της Microsoft

dsyrmalis | Τρί, 06/05/2012 - 13:00 | 2' | 6

To UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) είναι ο αντικαταστάτης του BIOS στα PC. Μια απο τις αλλαγές που έχει σε σχέση με το BIOS είναι ότι απαιτεί απο το λειτουργικό σύστημα ένα ψηφιακό κλειδί προκειμένου να του επιτρέψει την φόρτωση του. Πρόκειται για το Secure Boot που υποτίθεται πως θα κάνει τα pc μας πιο ασφαλή. Για αυτό το λόγο οι υπολογιστές που θα διαφημίζονται ως συμβατοί με τα επερχόμενα Windows 8 θα έχουν απο πριν το ψηφιακό κλειδί της Microsoft. Αυτό σημαίνει βέβαια αρκετούς μπελάδες για τους χρήστες των άλλων λειτουργικών και ειδικότερα του Linux.
Η Fedora προκειμένου να διευκολύνει τους χρήστες της αποφάσισε πως το Fedora 18 θα διαθέτει στον διαχειριστή εκκίνηση (Grub 2) το κλειδί της Microsoft. Η κίνηση αυτή της Fedora που ανακοινώθηκε απο τον Mathew Garret έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Να σημειώσουμε πως για τη χρησιμοποίηση αυτού του κλειδιού απαιτούνται 99 δολάρια απο την πλευρά της διανομής τα οποία καταβάλλονται εφάπαξ και το ποσό αυτό δεν πάει στη Microsoft αλλά στη Verisign.

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Σε ένα τεύχος του linux inside, ανέφερε ότι θα υπάρχει επιλογή που θα την επιλέγεις και θα εγκαθιστάς ότι θέλεις στον υπολογιστή.....
Αυτό δεν θα ισχύει ??
Αν όχι αυτό τι θα σημαίνει, ότι αν θέλω να βάλω μια διανομή δεν θα μπορώ να την εγκαταστήσω ??
Ρωτώ γιατί δεν γνωρίζω για το θέμα ...

Σε κάποιες περιπτώσεις στο νέο "BIOS" θα απενεργοποιείται. Και εγώ δεν έχω καταλήξει με σιγουριά πάντως που θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Την παρτιδα ισως τη σωσουν οι κατασκευαστες μητρικων - αν και δεν τους εχει κανεις εμπιστοσυνη δυστυχως.

Αληθεια εκεινο το ωραιοτατο pmon2000 που χρησιμοποιειται στα μηχανακια της Lemote - το ξεχασαμε τελειως ?

Nα πω μια χαζομάρα ?

Η apple βγάζει και μηχανήματα επίσης....

Γιατί τα "κεντρικά" του linux, μη κάνουν μια εταιρία με μητρικές, οι οποίες να είναι όπως τις θέλουμε εμείς οι linuxαδες ????
Έτσι θα πουλά και θα έχει έσοδα από τη μια, και το λογισμικό ελεύθερο από την άλλη ....

Βασικά μη βαράτε, αλλά πάντα ήμουν ριζο-σπαστικός ....
Πες τε μου αν είναι κάτι τέτοιο δυνατον ...

Υπάρχει και ανοικτό hardware αλλά είναι πολύ σπάνιο. Η ιδέα έχει ενδιαφέρον αλλά είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Ίσως κάτι πιο ρεαλιστικό να είναι  κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε ο Siego. Προβλέπω πάντως να "flashaρονται" τα UEFI και να λύνεται το ζήτημα.

Ευχαριστώ φίλε dsyrmalis, για την απάντηση.....
Φλασάρισμα φαίνεται καλή ιδέα, όπως κάνουν και τις rom των κινητών .....