Άρχισαν τα όργανα... με το UEFI και τη Microsoft στην αρχιτεκτονική Arm

dsyrmalis | Δευ, 01/16/2012 - 08:14 | 3' | 1

Η Microsoft διαβεβαίωνε πριν λίγο καιρό πως οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να τρέχουν και άλλα λειτουργικά, ακόμα και αν μιλάμε για συστήματα με το Unified Extensible Firmware Interface (UEFI). Φαίνεται όμως πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι...
Η πολιτική άλλαξε και τουλάχιστον για την αρχιτεκτονική ARM δεν θα είναι δυνατόν να εγκατασταθεί τίποτα άλλο πλην Windows! Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει κανείς διαβάζοντας την αναθεωρημένη πολιτική της Microsoft. Συγκεκριμένα στα ψιλά γράμματα της σελίδας 116 του εγγράφου στον παραπάνω σύνδεσμο διαβάζουμε το εξής:
"On an ARM system, it is
forbidden to enable Custom Mode. Only Standard Mode may be enable."

"Σε ένα σύστημα με ARM απαγορεύεται η ενεργοποίηση του Custom Mοde. Μόνο το Standard mode μπορεί να ενεργοποιηθεί."

Στην ίδια σελίδα ξεκαθαρίζεται η διαφορά Custom και Standard Mode:
On non-ARM systems, the platform MUST implement the ability for a physically present user to select between two Secure Boot modes in firmware setup: "Custom" and "Standard". Custom Mode allows for more flexibility as specified in the following:
a) It shall be possible for a physically present user to use the Custom Mode firmware setup option to modify the contents of the Secure Boot signature databases and the PK.

Σε απλά ελληνικά ο χρήστης δεν θα μπορεί να τρέξει άλλο λειτουργικό...

Γιατί όμως στην να εφαρμοστεί αυτό στην πλατφόρμα ARM και όχι στα pc; Γιατί εκεί πιθανότατα δεν θα είναι εύκολο να δεχθεί μήνυση για μονοπωλιακές πρακτικές αφού κατέχει μικρό ποσοστό στην αγορά. Αντίθετα στα pc το ποσοστό της είναι 90%. Δεν αποκλείεται όμως δαπανόντας μεγάλα ποσά και με διάφορες τακτικές να θελήσει να μεγαλώσει και εκεί το ποσοστό της χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο το UEFI.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια