Το Linux Mint ξεπέρασε το Ubuntu σε δημοφιλία στο Distrowatch!

dsyrmalis | Τρί, 11/08/2011 - 10:35 | 2' | 10

Για πρώτη φορά μετά απο πολλά χρόνια κυριαρχίας το Ubuntu χάνει την πρώτη θέση στο Distrowatch.Ο νέος πρώτος δεν είναι άλλος απο το Linux Mint. Ακόμα πάντως είναι νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Eπίσης, να σημειώσουμε πως το Distrowatch δεν αποτελεί κάποια δημοσκόπηση επιστημονικού τύπου. Απο την άλλη βέβαια δείχνει μια τάση. Φαίνεται πως οι μεγάλες αλλαγές με το Unity στοίχισαν στην Canonical. Φυσικά για να μην αδικούμε το Mint, η δημοφιλία του δεν οφείλεται μόνο στις αλλαγές στο Ubuntu αλλά κυρίως στην πολύ καλή δουλειά που γίνεται στη διανομή. Τελειώνοντας, να πούμε πως πρόκειται για αποτελέσματα των τελευταίων έξι μηνών.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Αυτό δείχνει την τάση του κόσμου, προς τα που στρέφεται ο απλός pc user.

Όντως στοίχισε το Unity στο Ubuntu και νομίζω ακόμη δεν είδαμε τίποτα.

Λες; Ας περιμένουμε λίγο ακόμα. Το έψαξα περισσότερο πάντως το θέμα. Το Ubuntu ήταν πρώτο εδώ και 6 χρόνια!!

dsyrmalis,δεν είχε πέσει ποτέ από την 1η θέση?
έχουν τσακίσει το ubuntu...και η αλήθεια είναι ότι έχουν ρίξει πάρα πολύ δουλειά στο Mint.

Το distrowatch και η σελίδα με τα στατιστικά επισκεψιμότητας δεν είναι αντικειμενικό κριτήριο για το κατά πόσο είναι δημοφιλής μια διανομή.

Τα «στατιστικά» του distrowatch προκύπτουν από την επίσκεψη στη σελίδα της κάθε διανομής, και το distrowatch μετράει επισκέψεις από διαφορετικές IP για κάθε μέρα.

Από τη μια είναι εύκολο να κλέψεις και να ανεβάσεις τα ποσοστά για τη διανομή της επιλογής σου.

Από την άλλη, τι σενάρια υπάρχουν για να επισκεφθεί κάποιος το distrowatch;

Το χρηματιστήριο στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια ήταν φούσκα διότι οι μετοχές ανέβαιναν δίχως να υπάρχει αντίκρυσμα από πραγματική ανάπτυξη από τις εταιρίες. Για το θέμα των διανομών αρκεί να δει κάποιος τους γνωστούς του ή τα μέλη στις κοινότητες για το ποιες διανομές έχουν επιλέξει.

εγώ αναφέρθηκα καθαρά και μόνο αν έχει δει το Ubuntu στην 2η θέση....σίγουρα δεν είναι κρητίριο το distro wach,αλλά από την άλλη κάτι είναι και αυτό...δεν νομίω να μάθουμε ποτέ την αλήθεια σχετικά με τα downloads και την χρήση!

μπορεί να το κατέβασα,να μπούταρα με live dvd και να μην το εγκατέστησα...μπορεί να έχω κάνω εγγραφή σε 10 φόρουμς...πολλά μπορεί...

όπως είπα και πριν,ποτέ δεν θα μάθουμε πόσοι το χρησιμοποιούν!

Τα στατιστικά του Distrowatch πραγματικά δεν είναι αντικειμενική μέθοδος και το αναφέραμε κιόλας. Πιστεύω όμως ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και πιθανολογώ ότι έγινε ως εξής: Πολλοί χρήστες είδαν το Unity και απογοητεύτηκαν. Προφανώς ρώτησαν "και τώρα τι;" Λογικά η απάντηση που έλαβαν ήταν Mint και ψάχνοντας για Mint στις μηχανές αναζήτησης κατέληγαν στο distrowatch. Κάπως έτσι πρέπει να ανέβηκε στην πρώτη θέση. Το αν είναι η πιο δημοφιλής διανομή θα δείξει στο μέλλον. 
Γενικότερα έχω την εντύπωση πως το Unity περπατά καλύτερα στις ΗΠΑ και ίσως όχι τόσο στην Ευρώπη.
Προσωπικά και εγώ άφησα το Ubuntu και πέρασα σε Mint παρόλο που το Unity είναι πολύ βελτιωμένο. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε πως η πιο δημοφιλής γεύση του Mint βασίζεται στο Ubuntu.

δεν νομίω να μάθουμε ποτέ την αλήθεια σχετικά με τα downloads και την χρήση!

Αν έχουμε επιμονή, πάντα μπορούμε καταφέρουμε αυτό που θέλουμε.

Για παράδειγμα, υπάρχουν τα στατιστικά από το Wikipedia,
http://stats.wikimedia.org/wikimedia/squids/SquidReportOperatingSystems.htm

Θα ήθελα να δω περισσότερη υπομονή.

Σίμο, αναφέρομαι αποκλειστικά για δημοφιλία στο Distrowatch. Για γενικότερα συμπεράσματα δεν χρειάζεται απλώς υπομονή όπως σωστά λες, αλλά τουλάχιστον 2 χρόνια αφου κανείς δεν είναι διατεθειμένος να παρατήσει τη σιγουριά μιας έκδοσης LTS. Και πολύ καλά κάνουν φυσικά αφού ο υπολογιστής για τον περισσότερο κόσμο είναι εργαλείο δουλειάς και όχι χόμπυ. Μέχρι να σταματήσει το support σε αυτές λοιπόν δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Αλλά ακόμα και να σταματήσει και πάλι ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα. Πχ πολλές φορές είχα ακούσει για μπερδέματα στα headers και το Debian το έβλεπαν ως Ubuntu ή το αντίστροφο, το Sabayon ως Gentoo κλπ. Το περίεργο στα στατιστικά που έδωσες είναι αυτό το "Other Linux". Μήπως αυτό το Other Linux είναι και το συγκεκριμένο πρόβλημα;

Προσωπικα δεν μου κανει καθολου εκπληξη.
Απο την ημερα δημοσιευσης, η διαφορα αυξηθηκε και αλλο, και μειωθηκε απο τις εκδοσεις που βρισκονται στις παρακατω θεσεις, αυτο για τους τελευταιους 6 μηνες. Μεγαλυτερη διαφορα, ισως και πιο αντικειμενικη, θα παρατηρησεις αν επιλεξεις τον τελευταιο μηνα, ή τευταιες 7 ημερες.

dsyrmalis]Για γενικότερα συμπεράσματα δεν χρειάζεται απλώς
υπομονή όπως σωστά λες, αλλά τουλάχιστον 2 χρόνια αφου κανείς δεν είναι
διατεθειμένος να παρατήσει τη σιγουριά μιας έκδοσης LTS.

Με τη νεοτερη εκδοση του Mint 12, οπου θα περιλαμβανει το Mate desktop, αρκετοι, ισως και η πλειοψηφια, να προτιμησουμε το Mint απο το δυσχρηστο πλεον Ubuntu με το Unity.