Χωρίζουν οι δρόμοι LibreOffice και OpenOffice;

dsyrmalis | Πέμ, 09/15/2011 - 09:06 | 2' | 6


Το LibreOffice όταν πρωτοκυκλοφόρησε έδωσε την εντύπωση ενός Fork του OpenOffice. Πολλοί ήταν και οι χρήστες που ένοιωθαν ανασφάλεια για την τύχη του, λόγω της συμπεριφοράς της Oracle. Τελικά το OpenOffice παραχωρήθηκε ως δωρεά στο Apache Foundation. Μέχρι τώρα οι διαφορές των δύο project ήταν μάλλον οργανωτικές παρα ουσιαστικές. Φαίνεται όμως πως αυτό αλλάζει και το LibreOffice παίρνει το δικό του δρόμο.
Ο Michael Meeks της Novel που ασχολείται με το Gnome και με το LibreOffice μας πληροφορεί για τις πρώτες μεγάλες διαφορές στον κώδικα που ξεπερνούν τα επτά εκατομμύρια γραμμές! Συγκεκριμένα αφαιρέθηκαν 678 αρχεία (πχ κώδικας για το OS/2), προστέθηκαν 914 και το σύνολο των διαφορών έχει φθάσει στα 7,7 εκατομμύρια γραμμών κώδικα! Επίσης, απο ότι φαίνεται απο τις αλλαγές που θα γίνουν στο OpenOffice απο το Apache Foundation θα ενσωματωθούν οι πιο σημαντικές και όχι το σύνολο των αλλαγών. Προς το παρόν πάντως το LibreOffice τα πηγαίνει αρκετά καλά και μάλλον ξεπερνά το OpenOffice!

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Η λογική είναι ότι αργά ή γρήγορα θα διαφοροποιηθούν. Και μακάρι να γίνει αυτό, ίσως ο συναγωνισμός να ωφελήσει και τα δύο project.

Αν και ίσως κάποιοι άλλοι πουν ότι έτσι διαιρούμε τους ήδη περιορισμένους πόρους αντί να τους διοχετεύουμε σε μια κοινή προσπάθεια.

Εγώ θα συμφωνήσω με τη δεύτερη φράση. Το OpenOffice θεωρώ ότι ακόμα δεν ήταν ώριμο προϊόν, το LibreOffice κάνει κάποια γοργά βήματα ωρίμασης (κυρίως σταθεροποίησης, διόρθωσης bugs που υπήρχαν) αλλά ακόμα απέχει από το να είναι ολοκληρωμένο, ως προς σφάλματα αλλά και ως προς λειτουργίες. Έτσι νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα η όποια καινούργια δυναμική να συντονίζεται προς ένα αποτέλεσμα -- αλλά δεν φαίνεται να γίνεται έτσι...

Από τη δική μου εμπειρία, το LibreOffice 3.4.3 είναι πολύ πιο γρήγορο από το OpenOffice 3.2, ο δε επεξεργαστής εξισώσεων και συναρτήσεων του LibreOffice είναι απείρως καλύτερος. Αν συνεχίσει αυτήν την πορεία το LibreOffice κι ενσωματώσει κι ένα καλό (τουλάχιστον εξίσου πλήρες με τις κορυφαίες εκδόσεις του MS Project) πρόγραμμα project management, θα είναι ένα πραγματικό Killer App - και δε θα υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία για κάποιον να μην αρχίσει να υιοθετεί ΕΛ/ΛΑΚ στη δουλειά του.

Λάθος κίνηση γιατί έτσι θα βγούν χαμένοι και οι 2.
Ο μπιλάκος εφαρμόζει την τακτική διέρεε και βασίλευε αυτό γίνεται στο λιπρε και οπεν οφισ και δυστιχώς η ίδια τακτική εφαρμόζεται και στις κοινότητες Λίνουξ.
Άλλο φόρουμ για ουμπούντου άλλο για φεντόρα άλλο για ντεμπιαν κτλ., η ισχής εν τη ενώση λέγανε η παλιοί.

Φυσικά και ΔΕΝ είναι πιο γρήγορο το LibreOffice απο το OpenOffice, πράγμα απολύτως λογικό, αφού ο κώδικάς τους είναι κατά 95% ο ίδιος.
Αλλά αν είναι να χαλάσω τα οράματα κάποιου fanboi... άντε, να πω κι εγώ ότι είναι πιο γρήγορο, για να μην μπλέκω σε ηλίθιες αντιπαραθέσεις... Tongue out

scarecrow θελουμε να εχουμε την γνωμη σου ,εστω κ αν διαφωνεις, απλα η διατυπωση , αν θες ,να μην ειναι   αιχμηρη.Εχω κοψει την επαφη με το open αλλα νομιζω πως δεν ειναι σωστο να συγκρινουμε την εκδοση 3.4.3 του ενος με την εκδοση 3.2 του αλλου αλλα θα πρεπει να περιμενουμε να συγκρινουμε ιδιες σειρες.Νομιζω ,χωρις να την εχω ψαξει (αναγκαστικα κρατω doc αρχεια),πως ειναι συμβατα μεταξυ τους κ  μαλλον για ανταγωνισμο θα πρεπει να μιλαμε που θα κανει καλο.Διαιρεση θα ειχαμε αν ειχαμε δυο εντελως διαφορετικα προιοντα που δεν θα ειχαν συμβατοτητα μεταξυ τους κ αυτο θα ηταν καταστροφη