Δυνατότητα δημιουργίας web εφαρμογών στο GNOME 3.2

thanos | Πέμ, 09/01/2011 - 01:23 | 4' | 3

Απ' ότι φαίνεται η επερχόμενη έκδοση του GNOME 3 θα μας φέρει αρκετά νέα καλούδια,με τη δημιουργία web εφαρμογών μέσα από τον Epiphany να είναι ένα από αυτά.

Τι εννοώ με αυτό..Λίγο πολύ όλοι μας μόλις ανοίξουμε τον browser μπαίνουμε σε κάποιες στάνταρ ιστοσελίδες,είτε αυτές είναι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είτε είναι η σελίδα της σχολής μας,της δουλειάς μας,γενικά σελίδες που αφιερώνουμε αρκετό χρόνο σε αυτές.Με το νέο GNOME 3.2 θα μπορούμε να ενσωματώσουμε όσες από αυτές θέλουμε στο γραφικό μας περιβάλλον με τη μορφή web εφαρμογών.

Για να το καταλάβουμε λίγο καλύτερα θα δώσω το ίδιο παράδειγμα που υπάρχει και στη πηγή του άρθρου.Αρκετοί από εμάς έχουμε λογαριασμό στο twitter,και πολλοί επίσης έχουμε μονίμως ανοιχτό ένα tab στον browser για να μη χάνουμε tweet για tweet!! Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται...



Επιλέγοντας από το μενού File > Save as Web Application… (ή πατώντας Ctrl-Shift-A) θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου που θα μας ενημερώνει για το εικονίδιο και το όνομα της web εφαρμογής μας.





Αφού πατήσουμε το Create (Δημιουργία),το σύστημα μας ενημερώνει πως η τάδε εφαρμογή είναι έτοιμη για χρήση (στη περίπτωση μας η σελίδα του twitter).




Όταν εκκινήσουμε την εφαρμογή θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο του browser με τα απολύτως βασικά.Το μόνο που θα έχει είναι η πάνω μπάρα !!! Χωρίς μενού χωρίς τίποτα.Σαν να έχουμε τη σελίδα ενσωματωμένη στο Gnome μας.





Ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τις εφαρμογές που θα δημιουργούμε.

  • Τα cookies της ιστοσελίδας από τον browser κληρονομούνται στη web εφαρμογή που έχουμε δημιουργήσει.Έτσι δεν χρειάζεται να κάνουμε κάθε φορά εγγραφή στη σελίδα,αν αυτή το απαιτεί.
  • Οι εφαρμογές θα τρέχουν σε διαφορετική διεργασία,έτσι αν μας "κολλήσει" ο browser η web εφαρμογή θα παραμείνει ως έχει.
  • Τέλος η κάθε εφαρμογή για λόγους ασφάλειας τρέχει σε sandbox περιβάλλον όπου είναι κατοχυρωμένο στο domain της ιστοσελίδας.Δηλαδή σύνδεσμοι που παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες θα ανοίγουν σε νέο παράθυρο στον βασικό μας browser.



Πηγή: http://blogs.gnome.org/xan/2011/08/31/web-application-mode-in-gnome-3-2/

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Πολύ ωραίο μου ακούγεται αυτή η νέα δυνατότητα του Gnome 3. Μου κάνει εντύπωση αυτό που γράφεις ότι θα τρέχει σε sandbox περιβάλλον.

Πολύ εξελιγμένο φαίνεται. Διαβάζοντας το αρχικά νόμισα πως θα είναι κάτι σαν τα widget του KDE.

Tο δοκιμασα σημερα και δεν αλλαξε κάτι από την αρχικη παρουσιαση του.Tο μόνο που θέλω να προσθεσω είναι πωϛ αν πληκτρολογησουμε about:applications στη μπαρα του epiphany θα εμφανιστουν όλα τα web apps που έχουμε κανει.