QtOctave τέλος! Και τώρα τι;

libredss | Δευ, 08/29/2011 - 01:07 | 2' | 4

To GNU Octave αρκετοί ίσως να το έχετε ακουστά. Το πρόβλημα είναι ότι, σε αντίθεση με τους χρήστες Mac OS X και Windows, εμείς οι λινουξάδες δεν έχουμε και πολλές επιλογές σε ό,τι αφορά το γραφικό front-end. Οι προσπάθειες που βασίστηκαν σε GTK είναι περίπου νεκρές (όταν η τελευταία ενημέρωση στην ιστοσελίδα είναι της προηγούμενης... πενταετίας, καθίσταται σαφές ότι κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με το project). Υπήρχε και μια προσπάθεια βασισμένη στις βιβλιοθήκες Qt - αλλά κι αυτή μας τελείωσε, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του developer:

https://qtoctave.wordpress.com/2011/06/29/qtoctave-end/


Πιστεύω ακράδαντα ότι λειτουργικό χωρίς λογισμικό είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Τι λέτε, μήπως εδώ έχουμε μια ευκαιρία να μαζευτούν κάμποσοι δικοί μας προγραμματιστές και να συνεχίσουν την προσπάθεια του QtOctave; Και, γιατί όχι, να πάρουμε στα χέρια μας και τα αντίστοιχα project του GTK;

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Υπάρχουν κι άλλα GUI/περιβάλλοντα για το Octave, όπως το Kalculus και το Xoctave.

http://cberger.net/Programs/Kalculus.html

http://xoctave.webs.com/

Υπάρχει και ελληνικό project, σαν το Octave, δες εδώ

Υπάρχει ένα ελάττωμα όμως στο EngLab: Κάποιος που ήδη ξέρει MATLAB θα χρειαστεί να ξεκινήσει από την αρχή. Επίσης, δεν ξέρω τι γίνεται με συμβατότητα αρχείων και σύνταξης. Είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που έχει ήδη κάποια προγράμματα σε MATLAB να μπορεί να τα μεταφέρει σε άλλη πλατφόρμα.

Το Xoctave δεν έχει ανανεωθεί εδώ και δυο χρόνια. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί σε έκδοση GNU Octave 3.2+. Θα ρίξω μια ματιά και στο Kalculus. Ωστόσο, το QtOctave ήταν μια καλή προσπάθεια και αξίζει να συνεχιστεί.

Δεν έχεις άδικο. Πάντως το ότι σταματάει να το αναπτύσσει ο developer δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να υπάρχει το project. Πιστεύω ότι όλο και κάποιος θα βρεθεί που να θέλει να αναλάβει τη συντήρηση του QtOctave, μια και είναι γραμμένο σε Qt4 και υπάρχει πολύς κόσμος εκεί έξω που προγραμματίζει με αυτό το toolkit.