Xbox 360 wireless controller στο wine

fistikis | Κυρ, 06/05/2011 - 12:25 | 1' | 13

Καλησπέρα μάγκες! Αποφασισα να παιξω ένα παιχνιδάκι στο wine με το gamepad του xbox 360 που οπως φαινεται στο google δουλευει.
Οι οδηγιες λενε πως το wine διαβάζει το /dev/js* και το /dev/input/js* επομένως θα έπρεπε να δουλεύει (για την ιστορια η συσκευή είναι στο /dev/input/js0 και στο /dev/input/event5).
Στο λινουξ αναγνωρίζεται κανονικότατα η συσκευή (στο joystick utility του KDE). Το πρόβλημα είναι πως στο wine δεν το βρισκει! Καμια ιδέα κανεις?

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

μμμ....

Μάλλον θες τις βιβλιοθήκες του, για τα Windows!

Πήγαινε εδώ, διάλεξε λειτουργικό Windows (καλύτερα XP), κατέβασε τον driver και καν'τον Setup στο Wine.

Σε βοήθησε αυτό? 

Ευχαριστώ για την απάντηση. Ο driver δεν γίνεται setup απο το wine βγαζει error πριν ξεκινησει την εγκατασταση. Έχω και το CD με τα drivers απο τον ανταπτορα για να δουλέψει στο PC ούτε από εκεί γινόταν setup. Αλλα εφόσον αναγνωρίζεται και δουλεύει στο linux natively δε θα έπρεπε να λειτουργεί στο wine?

Τον οδηγό για Linux, που σου'δωσα τον είχες και τον είχες δοκιμάσει καταρχήν? 

Τώρα, κοίτα τι παίζει, θεωρώντας δεδομένο οτι έχεις ενεργοποιήσει στο BIOS την Game port, κάθε τι που συνδέεται στον υπολογιστή, τσιμπάει αμέσως address, οπότε και φαίνεται σε ένα λειτουργικό σύστημα. Ωραία?
Που είναι το πρόβλημα όμως? -> Η πολυπλοκότητα πλακετών των χειριστηρίων (άρα και των σημάτων που στέλνουν) λόγω της προκαθορισμένης λειτουργίας, που ορίστηκε στον τσιπάκι του χειριστηρίου αυτού, δεν μετταγλωτίζεται σωστά στην θύρα (άρα και στο λειτουργικό), οπότε δεν μπορείς και να παίξεις!

Η λειτουργία του Wine βασίζεται σε συγκεκριμένες βιβλιοθήκες των Windows, που εμπεριέχει.
Αυτές όμως με την σειρά τους ΔΕΝ εμπεριέχουν και hardware I/O recognition!
Άρα δεν θα παίξει σωστά, χωρίς τον Windows οδηγό, ο οποίος και να εγκατασταθεί σωστά, μπορεί να μην παίξει καν!!!

Αν δεις στο θέμα του forum "Στα επόμενα τεύχη του Linux Inside θα ηθελα", έγραψα κάτι σχετικό στον dimitris.

Το βάζω και εδώ:
"Καλησπέρα και πάλι!

Δεν παραξήγησα, απλά δεν εξήγησα.

Τα περισσότερα προβλήματα εναρμόνισης software - hardware άπτονται της έλλειψης εξειδικευμένης γνώσης, από τους χρήστες, δηλαδή Π.χ. κατάληψη συγκεκριμένων IRQ και DMA, από το hardware για περισσότερες από 1 συσκευές, με αποτέλεσμα οι χρήστες να ανατρέχουν συνέχεια σε αναζήτηση βοήθειας τόσο εδώ οσο και αλλού. Αυτό είναι κάτι που ΛΕΙΠΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ.

Δεύτερον, καθότι που δεν είμαι από τους πρώτους αναγνώστες του περιοδικού και ντρέπομαι γι'αυτό Embarassed , επειδή έχω ψιλοασχοληθεί με στοιχειώδη προγραμματισμό και δεν πλησιάζω καν την έννοια software engineer, οφείλω να σου πω οτι πολλές λύσεις προβλημάτων που έχουν δοθεί από όλους τους moderators, δίδονται και δεν επεξηγούνται.

Τι εννοω? Όσοι δουλεύουν καιρό στον προγραμματισμό, ειδικά αυτοί που φτιάχνουν ως τελικά προγράμματα τις GUI εφαρμογές, γνωρίζουν οτι τα δεδομένα παραγωγής προγράμματος είναι διαφορετικά από αυτά που θα συναντήσει ο τελικός χρήστης, και που τον τελευταίο δεν τον αφορούν. Άρα επιβάλλλεται να επεκταθεί η ύλη σε αυτά τα θεματάκια.
Επίσης για έναν άλλο λόγο: Η αναγκαιότητα του GUI, μας έφτασε όλους εδώ που είμαστε. Όλοι κόλλησαν με τα Windows, γιατί κατατμήθηκαν οι εφαρμογές σε επιμέρους άλλες (+την πόρωση με τα παιχνίδια), οπότε μικρυνε το προγραμματιστικό έργο αλλά, βάρυναν τα Windows και απαιτούν περισσότερους πόρους.

Στο μεταξύ όμως, ο χρήστης εγκλωβίστηκε!!!! (Δηλαδή καταλήγει να έχει Linux και Windows μαζί!)

Είδα τα παλικάρια της foss και hackerspace στη ΝΕΤ, αλλά και εκείνοι μίλαγαν με την χροιά της γλώσσας του προγραμματιστή στο ερώτημα γιατί το Linux και ΟΧΙ τα Windows.

Δείξε μας Δημήτρη, γιατί το Linux και ΟΧΙ τα Windows.

Επείδη και εσύ υπήρξες φοιτητής, σου τονίζω οτι οι Αμερικάνοι, πάνε μπροστά γιατί τα πανεπιστημιακά βιβλία τους είναι φτιαγμένα με τη λογική οτι απευθύνονται σε άσχετους, χωρίς οι φοιτητές να είναι φυσικά."

Βάλε λοιπόν τον Windows οδηγό και βλέπεις και κάνεις.

 

  

Επειδή τώρα είδα οτι δεν απάντησα ευθέως στο ερώτημά σου, να πω οτι ΟΧΙ δεν θα έπρεπε να λειτουργεί στο wine, γιατί το wine, κάνει μεμονωμένη εξωμοίωση λειτουργικού -> Δηλαδή απαγορεύει στις εφαρμογές Windows να βλέπουν το Linux, άρα και ό,τι το Linux "βλέπει" με τη σειρά του! Κατάλαβαίνεις που κολάει το θέμα? 

Ή δεν καταλαβα καλα ή καπου έχασα την μπάλα! Το xbox 360 wireless χειριστηριο διαθέτει τον δέκτη για PC που μπαίνει σε usb θύρα. Αυτό αναγνωρίζεται από το λινουξ με τον xpad driver που ειναι στον πυρήνα και δημιουργεί την συσκευή /dev/input/js0 (σε παλαιότερους πυρήνες δημιουργούσε το /dev/js0). Διαβάζοντας στα forum του wine λένε πως διαβάζεται κανονικά αυτή η συσκευή (/dev/js0 /dev/input/js0) και πως εχεις την επιλογη ρυθμίζοντας το regedit του wine και συγκεκριμένα στο directinput να ενεργοποιήσεις όλα τα κουμπιά του εκάστοτε χειριστηρίου σε περίπτωση που δεν αναγνωρίζονται απο μόνα τους. Επομένως δεν καταλαβαίνω το πρώτο σχόλιο που λες τον οδηγο για λινουξ που μου εδωσες αν δοκίμασα, το site που με παρέπεμψες είχε τον οδηγο για windows και αν ρωτας αυτο ναι τον δοκίμασα δεν ξεκινάει το setup του! Επίσης δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει η game port που αναφέρεσαι για το bios εφόσον χρησιμοποιείται usb!

Καταρχήν, από κεκτημένη ταχύτητα δεν πρόσεξα οτι είναι USB χειριστήριο. Σόρι! Embarassed

Δεύτερον, είχα βρεί και γω κάποια πραγματάκια για το wine για συμβατότητες, αλλά (τουλάχιστον) το wine του openSUSE 11.4 δεν έκανε για τα προγράμματακια μου.

 

Το έχω διαβάσει δεν δούλεψε, ούτε με το xpadder που είναι ένα πρόγραμμα windows αναγνωρισε το χειριστήριο και reboot  έχω κάνει (αν και δε το συνηθιζω :P).  Απλά η απογοήτευσή μου είναι πως το έχουν κάνει άλλοι να δουλέψει και δεν μπορώ εγώ και δεν βρίσκω λογική εξήγηση! (ναι είμαι κομπλεξικός;p)

Μιας και ξημεροβραδυαζόμαστε online, κάνε μια καλή και πες μου τι Linux έχεις και ποιο είναι το link της ιστοσελίδας που δίνονται οι οδηγίες?

Archlinux έχω . Tωρα αν πρέπει να βάλω λινκ δεν ξέρω επειδή είναι από άλλο site αν είναι λάθος ας το σβήσουν οι admin! http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1356330 http://forum.winehq.org/viewtopic.php?t=362&postdays=0&postorder=asc&start=25&sid=f76335591e02b5df2289aefb40bff4d2
Είχα βρει και άλλα λινκς αλλά πάνω κάτω τα ίδια με τα αναφερθέντα απο σένα και μένα λενε επομένως μη τα ξαναβάζουμε! Το μόνο διαφορετικο που είχα διαβασει κάπου και δε θυμαμαι που είναι πως χρειαζόταν να αλλάξω τα permition στο /dev/input/js0 και /dev/input/event5 για να τα διαβάσει το wine

Δίαβασε αυτό εδώ και πρόσεξε ιδιαίτερα το θέμα permissions.

Ενδεχομένως να μην χρειάζεσαι το xboxdrv, αλλά να πρέπει να κάνεις τα /dev/input/js0 και /dev/input/event5 να γίνονται ΟΝΤΩΣ read & write. 

Ναι δεν χρειαζομαι τον xboxdrv για να δουλεψω τον controller αφου λειτουργει σωστά με τον xpad που είναι απο default στον kernel. Και λειτουργεί και το xbmc κανονικά. Πάρα ταύτα είχα δοκιμάσει τον xboxdrv και είχα αλλάξει και τα permitions (αν δεν αλλάξεις τα permition σου βγαζει μηνυμα λαθους o xboxdrv που σου λεει να τα φτιαξεις). Αλλά αυτές οι οδηγίες εξάλλου είναι για το xbmc που είναι native media player στο linux. Το πρόβλημά μου εστιάζεται στο wine :(

Έχω να δηλώσω πως μετά το σημερινό update του wine (1.3.22) και του kernel (2.6.39) αναγωνίζεται κανονικά το χειριστήριο χωρίς να αλλάξω ουτε permittions ούτε τίποτες!