hackerspace.gr: συνέντευξη με τους δημιουργούς

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Δευ, 05/23/2011 - 09:45 | 9' | 4

Μια ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων που αγαπάνε το ελεύθερο λογισμικό και τον ανοικτό κώδικα (κάποιοι γράφουν και στο περιοδικό μας) ετοιμάζουν το πρώτο ελληνικό hackerspace, έναν χωρο αφιερωμένο στο δημιουργικό hacking κώδικα και κατασκευών, στην Αθήνα. Τους βρήκαμε και τους θέσαμε μερικές ερωτήσεις για να γνωρίσετε κι εσείς τι είναι τέλοσπάντων αυτό το hackerspace...

Πρώτα απ' όλα, ως έννοια, τι είναι αυτό το hackerspace και από που ξεκίνησε;

Τα hackerspaces είναι χώροι με ελεύθερη πρόσβαση σε hackers και open source enthusiasts, όπου φιλοξενούν κατασκευές, projects, ιδέες, ομάδες και σχετικές εκδηλώσεις. Σαν ιδέα, αποτελεί παιδί του DIY κινήματος και της hacking κουλτούρας με ρίζες στην Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του ‘90.

Και ποιος είχε την ιδέα να υλοποιήσετε ένα τέτοιο χώρο στη χώρα μας;

Όλα ξεκίνησαν από μια opensource συζήτηση που είχαμε οι Πιέρρος [σ.σ. Παπαδέας], Νίκος [σ.σ. Ρούσσος) κι εγώ [σ.σ. Βαγγέλης Μπαλάσκας] στην Ζυρίχη το Σεπτέμβρη του 2010! Με τα laptop μας αγκαλιά εργαζόμασταν σε διαφορετικά πράγματα. Ανταλλάξαμε τόσες ιδέες σε εκείνο το δίωρο που σκεφτήκαμε, γιατί να μην γίνεται συνεχώς? Γιατί να μην έχουμε έναν δικό μας χώρο, στον οποίο θα περνάμε τις ώρες μας και θα ανταλλάσσουμε opensource ιδέες με άλλους ανθρώπους με opensource ενδιαφέροντα;

Μήπως υπάρχει καμιά εταιρεία από πίσω; Εννοώ σε συνθήκες κρίσης εσείς
πάτε και κάνετε εθελοντικά πράγματα; Δεν μπορεί. Μήπως θα έρθω εκεί
και θα δω αφισάκι "Gold Sponsor: Microsoft";

Δεν υπάρχει καμία εταιρεία, είναι εντελώς σε εθελοντική βάση. Όλα τα έξοδα μέχρι στιγμής είναι από δωρεές. Κι όχι μονάχα από ανθρώπους που γνωρίζουμε! Είναι σε εντελώς συνεργατική βάση. Από τα έπιπλα στον χώρο μέχρι και τα βαψίματα/εργασίες σε ηλεκτρολογικούς πίνακες, τα πάντα έχουν γίνει από εθελοντές. Από ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτή την ιδέα.

Σε ποιον θα ανήκει τότε ο χώρος; Θέλω να πω, νοίκι, κοινόχρηστα,
ρεύμα, και το κυριότερο καφέ, ποιος θα τα πληρώνει;

Αυτή την στιγμή έχουμε ορίσει μια μηνιαία συνδρομή (30ευρώ & 15ευρώ φοιτητές). Μαζεύονται σε έναν λογαριασμό κι ο Νίκος έχει αναλάβει την πληρωμή των λογαριασμών. Ίσως στο μέλλον να αλλάξουν κάποια πράγματα, μα αυτό θα γίνει μονάχα εάν βρεθούν νομικές δυσκολίες.

Και γιατί το ονομάζετε hackerspace; Κοινοί θνητοί δεν μπαίνουν; Μόνο hackers γίνονται δεκτοί;

Το hackerspace είναι ένας διεθνής όρος. Δεν το επιλέξαμε τυχαία. Όλοι όσοι θέλουν να συμμετέχουν, μπορούν να έρχονται χωρίς κανέναν περιορισμό. Το hackerspace.gr είναι απλά ο χώρος που μας φιλοξενεί. Τα μέλη έχουν μονάχα τρεις διαφορές: 24ώρη πρόσβαση με κλειδιά, συμμετοχή στις αποφάσεις διαχείρισης του χώρου και τον σεβασμό των υπολοίπων!

Δεν φοβάστε μήπως σοβαρά έντυπα Πληροφορικής θεωρήσουν ότι πρόκειται για γιάφκα ηλεκτρονικού εγκλήματος; :)

Εάν κάποιο μέσο θεωρήσει κάτι τέτοιο, τότε δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για να λύσουμε οποιοδήποτε απορία. Εμείς αναφερόμαστε σε hack - κώδικα, σε openhardware, σε Free Beer κι ότι έχει σχέση με opensource.

Που ακριβώς θα ανοίξετε τη γιάφ.. εεε εννοώ το hackerspace; Έχετε ενα
google map να δώσουμε στον κόσμο;

Google map? Εννοείς OpenStreetMap μάλλον... Στην εξής σελίδα: http://hackerspace.gr/wiki/Getting_Here υπάρχουν πληροφορίες για κάθε μέσο και χάρτες με την τοποθεσία του εργαστηρίου. (σ.σ. η διεύθυνση είναι Αμπατιέλου 11, 3 στενά από τον σταθμό Αγ. Ελευθέριος του Ηλεκτρικού)

Έχετε και site;

Φυσικά, http://hackerspace.gr

Τα εγκαίνια πότε θα γίνουν;

28 Μαΐου.

Θα έχει κόψιμο κορδέλας και κάμερες;

Αυτά θα τα κρατήσουμε μυστικά για να σας ανοίξουμε την όρεξη και να έρθετε

Θα καλέσετε συλλόγους να απευθύνουν χαιρετισμό;

Το hackerspace φιλοδοξεί να γίνει χώρος συνάντησης και για συλλόγους. Έτσι κι αλλιώς είμαστε υπεράνω συλλόγων ή διανομών. Σίγουρα θα υπάρχει κόσμος από συλλόγους.. Για επισημότητες και χαιρετισμούς … δεν νομίζουμε.

Θα έχει catering ή να φέρω ταπεράκι;

Ταπεράκι it is! Όπως είπαμε ο χώρος έχει συνεργατική υποδομή. Εάν και στα πλάνα μας είναι και η κατασκευή Free Beer δεν πιστεύω ότι θα έχουμε προλάβει μέχρι τότε. Οπότε ο καθένας θα φέρει ότι μπορεί.

Okay. Πες ότι γίνονται τα εγκαίνια με δόξα και τιμή. Και μετά τι; Θα
έχετε δωρεάν laptop να κάτσω να κάνω δουλίτσα (παίζει και ένα raid
στο WoW την ίδια μέρα...) ή να φέρω το δικό μου;

Ο εξοπλισμός του χώρου δεν προσφέρει laptop ή υπολογιστές (τουλάχιστον όχι για την ώρα). Εάν βρεθούν άνθρωποι ή εταιρείες που μπορούν να μας χορηγήσουν τότε ναι θα έχει. Τα εγκαίνια γίνονται κυρίως για να μας γνωρίσει ο κόσμος.

Θα είναι εντελώς τσάμπα το Internet ή θα υπάρχει ογκοχρέωση;

Φυσικά θα είναι χωρίς χρέωση. Απλά προσπαθούμε να βρούμε έναν ISP για να μας κάνει χορηγία την γραμμή & σύνδεση.

Όλα free δηλαδή. Για δες η ιδιωτική πρωτοβουλία ρε παιδί μου. ;)
Ποιες ώρες θα είναι ανοικτό; 24/7 ή θα αναρτάται κάποιο open hours
πρόγραμμα στο site;

Τα μέλη θα έχουν κλειδιά. Θα αναρτήσουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα στο οποίο θα αναφέρουμε τις ώρες που θα είμαστε ανοιχτά. Εάν κάποιο μέλος θέλει να μείνει πιο αργά ή να έρχεται πιο νωρίς, ενημερώνει το wiki μας και στέλνει email στην ανοιχτή λίστα ταχυδρομείου που έχουμε.

Τι να πω, καλή αρχή και άντε να δούμε δύο, τρία, πολλά hackerspaces.... ;)

Ευχαριστούμε, αυτός είναι κι ένας από τους σκοπούς μας. Με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει (και θα αποκτήσουμε) σκεφτόμαστε την υποστήριξη κι άλλων χώρων κι εκτός Αθηνών.

Σύνδεσμοι:

[1] Το λήμα hackespace στην Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Hackerspace
[2] Το wiki του hackespace.gr: http://hackerspace.gr/wiki/Main_Page
[3] To άρθρο του Λευτέρη για τα hackespaces στην Ελλάδα: http://elkosmas.gr/2011/03/21/hackerspace_gr/

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Το ωραίο με την υπόθεση hackerspace είναι ότι είναι απαλλαγμένο από κάθε λογής εταιρείες, συλλόγους και οργανισμούς. Είναι εντελώς εθελοντική προσπάθεια, για την οργάνωση και αυτοδιαχείριση ενός χώρου που θα προωθεί τη συνεργασία προγραμματιστών ελεύθερου λογισμικού αλλά και τη γνωριμία όσων ασχολούνται γενικότερα με τον ανοικτό κώδικα.

Μακάρι να αντέξει και να βρει μιμητές και σε άλλες πόλεις.

Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία. Ακριβώς επειδή όπως είπε ο Δημήτρης δεν είναι μια πρωτοβουλία ενός συλλόγου, μιας διανομής ή μιας εταιρείας μπορεί να "στεγάσει" ιδέες και κινήσεις που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του χώρου από όλες αυτές τις πηγές.

Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες εικόνες που βλέπω στο hackerspace.gr είναι ότι ξαφνικά βλέπω developers και hardware hackers να καλωσορίζουν ανθρώπους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο ανοιχτό λογισμικό χωρίς να έχουν κανένα κόλλημα και ανθρώπους που δεν είναι developers να μιλάνε χαλαρά με άτομα που κάνουν development χρόνια τώρα.

 

Ειναι μια καλη αρχη πιστευω...και πρεπει να το στηριξουμε ολοι μαζι με καθε τροπο....