Δέκα ερωτήσεις στον developer της νέας διανομής Cinux

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Πέμ, 04/21/2011 - 13:18 | 7'

Πριν από λίγες ημέρες ο χρήστης conmarap ανακοίνωσε μια νέα ελληνική διανομή Linux, που ξεφεύγει από την πεπατημένη των remasters του Ubuntu. Αντί για την εύκολη οδό, προτίμησε τον δύσκολο αλλά πολύ πιο ενδιαφέροντα δρόμο του Linux from scratch, δηλαδή να στήσει μια νέα κατάδική του διανομή με αρκετές εφαρμογές, πραγματικά από το μηδέν, χωρίς να βασιστεί σε τίποτε άλλο. Μετά τα πρώτα κολακευτικά σχόλια των χρηστών του www.linuxinsider.gr,  φαίνεται πως πήρε φόρα: επανήλθε πρώτα με στιγμιότυπα από τον X server στο Cinux και τώρα με την πρώτη έκδοση (1.0 beta) της διανομής με ένα πλήρες γραφικό περιβάλλον Gnome.

Παρακαλώ να με συγχωρέσετε αλλά πρέπει να κάνω μια παρένθεση:

Τέτοιες προσπάθειες είναι που αξίζουν όχι μόνο απλών επαίνων, αλλά και διαφήμισης προκειμένου να λειτουργήσουν ως παράδειγμα για τους νεότερους χρήστες, ώστε να καταλάβουν ότι το Linux είναι πολύ περισσότερα από ένα Live CD για να σερφάρουν στο Internet ή εφέ στο γραφικό περιβάλλον.  Το Linux είναι πηγή πειραματισμού και γνώσης. Χωρίς αυτά τα δύο δεν θα είχαμε ουτε τα μισά απ' όσα βλέπουμε καθημερινά στις οθόνες μας. Και αντίθετα με τις κακόβουλες φήμες, δεν χρειάζεται ούτε να είσαι μπαρουτοκαπνισμένος προγραμματιστής ούτε να θες να γίνεις Linus Torvalds για να συνεισφέρεις και συ το πετραδάκι σου στο ελεύθερο λογισμικό. Φίλες και φίλοι, αυτή είναι η ουσία του ελεύθερου λογισμικού και γι' αυτό υπάρχει το περιοδικό αυτό...

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε τον άνθρωπο πίσω από το Cinux.

Το πραγματικό σου όνομα;
To πραγματικό μου όνομα είναι το Κωνσταντίνος-Μάρκος Αποστόλου. 

Από που κατάγεσαι και που μένεις;
Γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη (2 Ιανουαρίου 1991), έζησα για κάποια περίοδο και στο Seattle. Πλέον ζω στην Πάτρα από το 1999.

Τι σπουδάζεις και που;
Σπουδάζω εδώ στην Πάτρα, είμαι στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής όπου ήρθα με μεταγραφή απ'το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Μηχανικών Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών)

Πότε πρωτοασχολήθηκες με το Linux;
Τη πρώτη μου επαφή με Linux την είχα πριν από 2-3 χρόνια, χάρη στον ξάδερφό μου Αντρέα που έδωσε τo, τότε, Ubuntu 8.04. (σ.σ. να' ναι καλά ο Αντρέας!)

Ποιο ήταν το όνειρό σου όταν ήσουν μικρός;
Όταν ήμουν μικρότερος είχα δύο όνειρα. Το πρώτο ήταν να γίνω σχεδιαστής (κατά βάση αυτοκινήτων) και το δεύτερο ήταν να δημιουργήσω ένα δικό  μου λειτουργικό σύστημα, κάτι το οποίο εν μέρη κατάφερα.

Είχες κάνει κι άλλες προσπάθειες για να φτιάξεις κάτι δικό σου πριν το Cinux;
Έχω κάνει αρκετές προσπάθειες να φτιάξω κάτι δικό μου. Αλλά επειδή βοήθεια δεν είχα από πουθενά, αποφάσισα να πάω σε κάτι πιο απλό, το Cosmos, ένα λειτουργικό γραμμένο στη C# το οποίο βρίσκεται σε εξαιρετικά αρχικό στάδιο (μόλις απέκτησε File System). Βέβαια δεν με ικανοποίησε και τόσο το αποτέλεσμα και έτσι στράφηκα προς το Linux. Διάβασα το βιβλίο Linux From Scratch και έχτισα ένα βασικό σύστημα και από εκεί και πέρα όλα ήρθαν στο δρόμο τους.

Τι σε οδήγησε στο Linux from scratch; Γιατί δεν έκανες ένα απλό remaster όπως κάνουν όλοι;
Για να πω την αλήθεια, το σκέφτηκα το remaster. Αλλά ακριβώς επειδή το κάνουν όλοι, είπα να κάνω κάτι διαφορετικό. Και πέρα από αυτό, με το remaster χάνει κανείς την ουσία και την "φάση" της όλης διαδικασίας αν δεν φωνάξεις λίγο στον υπολογιστή ή αν δεν έρθεις και λίγο στα όριά σου, κατά την άποψή μου.

Από που βγαίνει το όνομα Cinux;
Cinux. Μου βγήκε τελείως αυθόρμητα. Βγαίνει από τον συνδυασμό του ονόματός μου στα Αγγλικά (Constantine) και του Linux.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου στοιχείο του Linux;
Είναι δύσκολο να έχει κανείς κάτι αγαπημένο, αλλά θα πω ότι το πιο συν του είναι αυτό που εκφράζουν τέσσερις μαγικές λέξεις : free and open source. Και πέρα από αυτό προσφέρει πράγματα που στα Windows τα βλέπουμε με τηλεσκόπιο.

Και ποιο ειναι το χειρότερο, αυτό που μισείς ή θεωρείς ότι λείπει;
Αν εξαιρέσω το θέμα της συμβατότητας (είτε προγραμμάτων είτε drivers) δεν έχω κάτι που να μισώ αλλά μόνο παράπονο ότι κάτι λείπει. Και δεν επιρρίπτω καμιά ευθύνη στο Linux αλλά στις εταιρίες-οργανισμούς που δεν θέλουν να "δέσουν" με το μέλλον που είναι (αποδεδειγμένα) open source.


To Cinux με Gnome

Μείνετε συντονισμένοι. Σύντομα περισσότερα για το Cinux και τον Κώστα στο Linux Inside...

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)