Υποστήριξη All-in-wonder 9000 σε opensuse 11.4.

harvas81 | Σάβ, 03/26/2011 - 01:59 | 3' | 3

Γεια σας. Έχω εγκαταστήσει την έκδοση 11.4 της διανομής opensuse και μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος. Έχω όμως ένα προβλήμα με την κάρτα γραφικών. Γνωρίζω ότι το συγκεκριμένο μοντέλο είναι πολύ παλιό (κάπου στο 2002), ωστόσο διαθέτει την αναγκαία θύρα DVI και μου περίσσευε (όπως και τα υπόλοιπα εξαρτήματα του Η/Υ στον οποίο φόρεσα το opensuse).

Διαβάζοντας για τους οδηγούς καρτών στο Linux, έμαθα ότι υπάρχουν δυο λογιών: Οι ανοιχτού κώδικα της κοινότητας και οι κλειστού κώδικα των κατασκευαστών. Οι τελευταίοι είναι προφανές ότι είναι καλύτεροι, ωστόσο η παρουσία των οδηγών ανοιχτού κώδικα είναι πολύ σημαντική και δεν την υποτιμώ.

Στο display info του My Computer γράφει:

Vendor:  ATI Technologies Inc
Model:  RV250 If
2D driver:  radeon
3D driver:  R200 classic (7.10)

Το πρόβλημα είναι ότι ο τρέχων οδηγός καθυστερεί αισθητά το σύστημα, καταναλώνει υπερβολικά τη CPU και "σπάει" τα καρέ κατά την αναπαραγωγή αρχείων video. Πιστεύω ότι το σύστημα θα βελτιωθεί αισθητά μ'ένα σωστό οδηγό κάρτας γραφικών. Με ενδιαφέρει κυρίως το 2D και τα video, παρά τα 3D.

Έψαξα στα διάφορα αποθετήρια λογισμικού και διαπίστωσα ότι η ATI εκδίδει οδηγούς για opensuse 11.4 "μόνο" από τα μοντέλα Radeon HD 2000 και άνω, ενώ για προηγούμενα μοντέλα, από το Radeon 9500 και άνω, υποστηρίζει μέχρι την έκδοση 11.2! Η All-in-Wonder 9000 φαίνεται να μην υποστηρίζεται καν!

Το ειρωνικό είναι ότι έχω άλλη μια κάρτα γραφικών διαθέσιμη, την πολύ ταχύτερη Radeon 9700 Pro, ωστόσο σύμφωνα με τα παραπάνω ούτε αυτή θα υποστηρίζεται στο opensuse 11.4. Τι μου προτείνετε λοιπόν να κάνω για να λύσω τα προβλήματά μου; Θα προτιμούσα ν'αποφύγω την αγορά μιας καινούριας κάρτας AGP, μόνο και μόνο για να υποστηρίξω καλύτερα το linux. Tη θεωρώ ασύμφορη αγορά.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δυστυχώς, απο όσο γνωρίζω η ATI δεν παρέχει πια drivers για αυτά τα μοντέλα. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα έχω και εγώ αφού έχω σε έναν απο τους υπολογιστές μου την 9700. Οι λύσεις; Μπορείς να δοκιμάσεις να εγκαταστήσεις στο OpenSUSE έναν πιο ελαφρύ window manager. Για παράδειγμα XFCE ή LXDE. Να υποθέσω πως τρέχεις kde; Η δεύτερη λύση είναι μια πιο παλιά έκδοση του OpenSUSE ή κάποιας άλλης διανομής. Για παράδειγμα οι κλειστοί drivers της ΑΤΙ δούλευαν με τον X.org του Debian Lenny στην 9700. Πάντως σε υπολογιστή 1.5 GHZ, με 768 MB μνήμης και ATI 9700 δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα. Δεν είμαι και τόσο σίγουρος πάντως οτι είναι θέμα κάρτας γραφικών. Τι CPU, μνήμη και ταχύτητα δίσκου έχεις;Να υποθέσω πως χρησιμοποιείς vlc;

Καλησπέρα κι ευχαριστώ για την απάντηση. Έχω γράψει τις προδιαγραφές του Η/Υ μου στην υπογραφή μου, ώστε να είναι ευκολότερο για κάποιον να με βοηθήσει. Ο δίσκος μου είναι πρόσφατο μοντέλο από φορητό στις 5400 rpm και σίγουρα δεν είναι αυτός το πρόβλημα, ενώ ο Athlon είναι στα 1800 MHz και η μνήμη είναι άφθονη. Ήλπιζα ότι με το Linux θα μπορούσα ν'αξιοποιήσω το παλιό hardware, αλλά φαίνεται ότι το ζήτημα με τις κάρτες γραφικών είναι σημαντικό.

Ναι, χρησιμοποιώ το KDE 4.6. Γνωρίζω ότι υπάρχουν και πιο ελαφριά περιβάλλοντα, ωστόσο δε θα ήθελα προς το παρόν να καταφύγω σε αυτά. Το KDE είναι ένα όμορφο και πλήρες περιβάλλον εργασίας. Έχω απενεργοποιήσει τα διάφορα εφέ κίνησης 2D και 3D για να μη ζορίζεται η κάρτα. Πάντως η All-in-wonder 9000 έχει μνήμη 64 MB και θεωρώ ότι θα έπρεπε να υποστηρίζεται στο Linux. Στα Windows δεν έχει οδηγούς για Vista/7, ωστόσο νόμιζα ότι στο Linux θα έπαιζε.

Όσο για τη δεύτερη λύση, να πάω σε παλιότερη έκδοση του openSUSE, π.χ. την 11.2, νομίζω ότι ούτε αυτό έχει νόημα. Η φιλοσοφία του Linux είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τέτοιες οπισθοδρομήσεις. Άλλωστε και πάλι θα έπρεπε να βγάλω την AIW 9000 και να εγκαταστήσω τη Radeon 9700. Ευχαριστώ πάντως για τις προτάσεις.

Μήπως υπάρχει καμιά σύγχρονη διανομή με καλά αποθετήρια, για την οποία να διατίθεται κλειστός οδηγός της ΑΤΙ για τη μια ή την άλλη κάρτα μου; Μέχρι τώρα δούλευα μόνο με openSUSE κι αυτά εμπιστεύομαι. Τέλος, μήπως υπάρχουν τρόποι να βελτιστοποιηθεί ο ανοιχτός οδηγός radeon για την κάρτα μου; Ευχαριστώ.

Όσον αφορά τους κλειστούς drivers, υπάρχει η έκδοση ATI Catalyst 9.3 Proprietary Linux x86 Display Driver (legacy). Υποστηρίζει διανομές που έχουν μέχρι και τον xorg 7.4. Οπότε δύσκολα θα βρεις σύγχρονη διανομή με με αυτή την έκδοση του xorg. Σίγουρα υποστηρίζεται σε Debian Lenny πάντως. Λεπτομέρειες εδώ: http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Legacy/Pages/radeon_linux.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.12&lang=English
Αν οι απαραίτητοι codecs έχουν εγκατασταθεί σωστά, δοκίμασες να δεις με smplayer ή ακόμα καλύτερα τον mplayer; Πολύ ελαφρύς είναι και ο Whaaw Media player. To strigi/nepomuk είναι disabled; Αν όχι, δοκίμασε και έτσι.
Αν αυτά δεν αρκούν, τότε αναγκαστικά πρέπει να προσθέσεις κάποιον ελαφρύ window manager. Δεν είναι ανάγκη να αφαιρέσεις το kde 4.6. Μπορείς απλώς να κάνεις logout και να μπεις στο αλλο περιβάλλον όταν θες να δεις βίντεο.