lxde,squeeze,εναλλαγη γλωσσας πληκτρολογιου [λυθηκε]

vriareos | Κυρ, 02/20/2011 - 22:23 | 1' | 11

Εχω εγκατεστημενο το squeeze σε gnome......ακολουθως εγκατεστησα και το lxde desktop ....ολα δουλευουν αψογα.....το μονο πουδεν μπορω να καταφερω ειναι να αλλαζω το πληκτρολογιο απο αγγλικα σε ελληνικα .....σε gnome το ρυθμισα και δουλευει ειτε απο τη μπαρα ειτε  με alt+sift...σε lxde πως γινεται???

Δώσε αστέρια!
Σχόλια

Για να αποκτήσεις την δυνατότητα εναλλαγής πληκτρολογίου στο lxde πρέπει να ενημερώσεις το αρχείο /etc/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf.  Συγκεκριμένα στο τέλος της ενότητας που ορίζει τα του πληκτρολογίου πρέπει να προσθέσεις τις γραμμές:
Option "XkbLayout" "us,el"
Option "XKbOptions" "grp:alt_shift_toggle"

Ένας άλλος τρόπος είναι κ ακόλουθος: Τους τελευταίους μήνες (το πολύ χρόνο, αλλά νομίζω λιγότερο), το Debian (κ δεν ξέρω ποιοι άλλοι) υιοθέτησε κ ένα πιο γενικό (κ σωστό κατά τη γνώμη μου) τρόπο. Οι ρυθμίσεις του πληκτρολογίου, τόσο για τη κονσόλα όσο κ για το γραφικό περιβάλλον, γράφονται στο αρχείο */etc/default/keyboard*. Αυτό το αρχείο μπορείς να το αλλάξεις είτε χειροκίνητα, ή δίνοντας: bc. sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration Με αυτό το τρόπο έχεις ένα σημείο που ορίζεις το πληκτρολόγιο σου, κ το "κληρονομούν" τα πάντα. Για πληρότητα, ορίστε κ το δικό μου /etc/default/keyboard: bc. # Check /usr/share/doc/keyboard-configuration/README.Debian for # documentation on what to do after having modified this file. bc. # The following variables describe your keyboard and can have the same # values as the XkbModel, XkbLayout, XkbVariant and XkbOptions options # in /etc/X11/xorg.conf. bc. XKBMODEL="pc105" XKBLAYOUT="us,el" XKBVARIANT="" XKBOPTIONS="terminate:ctrl_alt_bksp,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll" bc. # If you don't want to use the XKB layout on the console, you can # specify an alternative keymap. Make sure it will be accessible # before /usr is mounted. # KMAP=/etc/console-setup/defkeymap.kmap.gz Οι ρυθμίσεις που έχω επιλέξει (XKBLAYOUT κ XKBOPTIONS) δηλώνουν: # Αγγλικό/Ελληνικό πληκτρολόγιο # Τερματισμό των X Windows με το πάτημα του Ctrl+Alt+Backspace # Εναλλαγή μεταξύ Αγγλικών/Ελληνικών με Alt+Shift # Χρήση του "scroll lock" LED στο πληκτρολόγιο για να δείχνει πότε το έχω γυρίσει σε Ελληνικά.

Το αρχειο /etc/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf  δεν το βρηκα......το αρχειο /etc/default/keyboard. το αλλαξα χειροκινητα και δεν ειχα αποτελεσμα....τελικα τη λυση την εδωσε η εκτελεση της εντολης setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,el   που βρηκα στην αρχικη βοηθεια του monomaxos  lite edition.....setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,elsetxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,elsetxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,el

vriareos]το αρχειο /etc/default/keyboard. το αλλαξα χειροκινητα και δεν ειχα αποτελεσμα
Να φανταστώ ότι δεν έκανες restart; Όπως λέει πάνω-πάνω στο παράδειγμα που σου έδωσα, αν πειράξεις χειροκίνητα τα περιεχόμενα αυτού του αρχείου, πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες στο /usr/share/doc/keyboard-configuration/README.Debian, το οποίο κ παραθέτω εδώ για πληρότητα (συγγνώμη, μου διέφυγε προηγουμένως): "After modifying /etc/default/keyboard, you can apply the changes to the Linux console by running setupcon. If X is configured to use that file too, then the changes will become visible to X only if pre. udevadm trigger --subsystem-match=input --action=change is called, +or the system is rebooted+." Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις κ "εδώ":http://wiki.debian.org/XStrikeForce/InputHotplugGuide (κυρίως το HOWTO κομμάτι, που αρχίζει κάπου στη μέση του κειμένου).

ευχαριστω για τη βοηθεια ......dsyrmalis ,ναι χανεται......gnu_labis  δεν εκανα reboot ,θα μελετησω τισ οδηγιες το βραδυ και θα ενημερωσω....

Στο πύρ το εξώτερον να το στείλεις το lxde και να βάλεις ένα σωστό και ολοκληρωμένο DE, που να πληρεί βασικές προϋποθέσεις ώστε να μπορείς να κάνεις την δουλειά σου όπως πρέπει και όχι ν' ασχολήσαι 100 ώρες με ένα σκασμό αρχεία για να αλλάξεις γλώσσα.  Έλεος δηλαδή. Τόσο δύσκολο τους ήταν να έχουν τα απαραίτητα εξ αρχής?    ΤΟ αυτονόητο, 1 επιλογή που με 1 κλικ ν' αλλάξεις την ρημαδογλώσσα.

Είμαι αμετανόητος , ότι και να μου πείτε και όλα αυτά τα μισαδάκια τα βαρέθηκα. Πίσω στα λαγούμια και στα μπουντρούμια τους να πάνε.
KDE και πάλι KDE. έ μα.  
Που να μου λέγατε και για gnome να δείτε τι θ '  ακούγατε. Ακούς Ιπποκράτη? 

Δεν ξέρω αν αυτό θα έχει εφαρμογή στο LXDE γιατί δεν το ξέρω και τόσο καλά. 
Να δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε στο XFCE-4. Αν το LXDE έχει ανάλογο tool τότε θα λυθεί και το πρόβλημα σου. Γενικότερα νομίζω πως είναι χρήσιμο.

Πάμε στον κατάλογο home:

  1. cd ~
  2. mkdir bin ή απλούστερα φτιάχνουμε ένα φάκελο με δεξί κλικ με το όνομα bin.
  3. cd bin (μπαίνουμε στο φάκελο bin)
  4. Εκεί δημιουργούμε ένα αρχείο text με τα εξής περιεχόμενα: 
#! /bin/bash
setxkbmap "us,gr" -option "grp:alt_shift_toggle"

Σώζουμε το με το όνομα setgrkeyb.

5. Το κάνουμε εκτελέσιμο: chmod +x setgrkeyb. Ή απλούστερα με δεξί κλικ πάνω στο αρχείο το κάνουμε εκτελέσιμο.

Στη συνέχεια πάμε στο Session and Start Up--> Application Autostart και επιλέγουμε το εκτελέσιμο πια αρχείο setgrkeyb  που δημιουργήσαμε πριν. 

Αυτό μπορεί να γίνει σε xfce. Αν το LXDE έχει ανάλογο εργαλείο όπως το xfce, τότε το πρόβλημα λύθηκε.

Άλλος ένας τρόπος είναι αυτός που λέει ο gnu_labis αλλά δεν ξέρω τι νούμερα μπορεί να μας κάνει ο HΑL που καταργείται... 


 

Μια λύση που δοκιμασμένα λειτουργεί σε Ubuntu 10.10.
Δίνουμε: sudo nano /etc/xdg/lxsession/LXDE/autostart Η ονομασία του αρχείου μπορεί να διαφέρει απο διανομή σε διανομή οπότε χρησιμοποιήστε το autocompletion του bash πατώντας tab. Στο Ubuntu 10.10 πάντως αυτό είναι η διαδρομή.
Αφού ανοίξουμε το αρχείο κάνουμε copy paste το εξής:
@setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,gr

Στη συνέχεια πατάμε control και X και σώζουμε τις αλλαγές.
Πάμε τώρα και κάνουμε δεξί κλικ στην taskbar. Επιλέγουμε το add-remove panel items και στη συνέχεια το keyboard layout switcher. Κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του keyboard layout switcher και στη συνέχεια πάμε στα keyboard layout switcher settings. Eπιλέγουμε set show layout as text. Επανεκκίνηση και αυτό ήταν!

Καλό θα ήταν πάντως να συγκεντρώναμε σε ένα κείμενο όλους αυτούς τους τρόπους. Με την πρώτη ευκαιρία πιστεύω να γίνει και αυτό.

Δίνουμε: sudo nano /etc/xdg/lxsession/LXDE/autostart Η ονομασία του αρχείου μπορεί να διαφέρει απο διανομή σε διανομή οπότε χρησιμοποιήστε το autocompletion του bash πατώντας tab. Στο Ubuntu 10.10 πάντως αυτό είναι η διαδρομή.
Αφού ανοίξουμε το αρχείο κάνουμε copy paste το εξής:
@setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,gr

Στη συνέχεια πατάμε control και X και σώζουμε τις αλλαγές.ΔΟΥΛΕΨΕ!!!!!!!!!!!!!!!! ευχαριστω ολους σας....thanks dsyrmalis