Ανακοινώθηκε το "LibreOffice", το επίσημο fork του OpenOffice

vagrale13 | Τετ, 09/29/2010 - 11:35 | 5' | 6

Το Openoffice.org έγινε forked υπό την (προσωρινή) ονομασία LibreOffice, υπό την επίβλεψη του Document Foundation. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου: “Το Document Foundation είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας από κορυφαία κι ανεξάρτητα μέλη της πρώην κοινότητας του OpenOffice.org, όπως και μέλη του Community Council (συμβουλίου της κοινότητας)."

Η RedHat, η Canonical, η Google κι η Novell υποστηρίζουν το Document Foundation και το νέο fork (το LibreOffice).

H ιδέα περί της δημιουργίας αυτού του fork δεν είναι κάτι καινούριο και βρισκόταν υπό συζήτηση από την κοινότητα του OpenOffice.org ακόμη κι όταν η Sun επόπτευε την ανάπτυξή του. Η Sun είχε δεχτεί κριτική αρκετές φορές για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν το project, αλλά η δημιουργία του fork δεν ήταν τόσο αναγκαία, κάτι το οποίο άλλαξε τώρα με την εξαγορά της Sun από την Oracle.

Παρά την κριτική, η Sun πάντα φαινόταν να είναι υπέρ του opensource, κάτι το οποίο όμως δεν δείχνει να ισχύει για την Oracle, η οποία παρέμενε ασαφής για τα σχέδιά της όσον αφορά το OpenOffice.org. Οπότε, η δημιουργία του LibreOffice, δηλαδή του fork υπό την “ομπρέλλα” του Document Foundation δεν προκαλεί έκπληξη. Επίσης, τα καλά νέα είναι ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν χρειάζεται να ξεκινήσει κάτι εκ του μηδενός (εφόσον ο κώδικας του Openoffice είναι διαθέσιμος για forking), ενώ καθοριστικό για την προσπάθεια αυτή είναι το αποτέλεσμα του ήδη υπάρχοντος fork του OpenOffice, του Go-oo (GoOpenOffice). Εκτός αυτών, το Document Foundation έχει την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών, όπως η Red Hat ή η Novell, κάτι το οποίο βεβαιώνει την “επιβίωση” του νεου αυτού project, αν και, παρ' όλ' αυτά, χρειάζεται να αποκτήσει την “ταυτότητά” του, εδραιώνοντας την θέση του ως βιώσιμο εναλλακτικό του Openoffice.org της Oracle.

Bέβαια, υπάρχουν και προβλήματα. Το LibreOffice εξακολουθεί να βασίζεται στην Java, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την Oracle (στην οποία ανήκει πια η Java), αλλά υπάρχει περίπτωση να δεχτεί “επίθεση” και από την Microsoft για λόγους “παραβίασης πατεντών”.

Παρά τα προβλήματα όμως, η δημιουργία του project αυτού είναι καλοδεχούμενη, ιδίως από χρήστες και developers που ήταν δυσαρεστημένοι με την διαχείριση του OpenOffice.org από την Sun και, τώρα, την Oracle.

Μία beta έκδοση του LibreOffice είναι διαθέσιμη για κατέβασμα και εγκατάσταση από το site του LibreOffice. Η τωρινή έκδοση είναι βασικά μία rebranded έκδοση του Go-oo. Υπάρχουν ήδη διαθέσιμα εκτελέσιμα για Windows, Linux (32 και 64bit) και MacOSX αλλά και ο ίδιος ο κώδικας του LibreOffice.

Τέλος, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, το Document Foundation καλεί την Oracle να συνεισφέρει στο νέο project.

 

documentfoundation.org => http://www.documentfoundation.org/

Download => http://www.documentfoundation.org/download/

 

Πηγη: http://forum.greeklug.gr/viewtopic.php?f=2&t=779

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μάλιστα!

Ελπίζω το LibreOffice να "φύγει" από τη java μπας και γίνει και πιο γρήγορο κιόλας.Με το openoffice τι θα γίνει,θα συνεχίσει η ανάπτυξη του ή δεν ασχολείται με τέτοια η Oracle :p ;

Πάντως πολλές εταιρίες χεσμένες το χουν το linux,εκτός από Red Hat οι άλλες κοιτάνε τον κώλο τους...

Hamsters !

Εχει ιδέα κανεις τι θα απογίνει το mysql???? Θα γίνει fork και αυτό? 'H θα το "πεθάνει" και αυτό η Oracle? Δεν έχω διαβάσει κάτι (δεν το έχω ψάξει βέβαια...). Και κάτι άλλο. Το libreoffice βασίζεται στην τελευταία έκδοση του Openoffice (3.2) ή σε προηγούμενη? ( βαριέμαι να το δοκιμάσω... θα περιμένω να μπει στο sid...xixi).

mitsaras77]Το libreoffice βασίζεται στην τελευταία έκδοση του Openoffice (3.2) ή σε προηγούμενη? ( βαριέμαι να το δοκιμάσω... θα περιμένω να μπει στο sid...xixi).

Απ' οτι εχω καταλαβει βασιζεται σε μελοντικη εκδοση του Openoffice.org , γι'αυτο και libreoffice 3.3 beta

mitsaras77]

Εχει ιδέα κανεις τι θα απογίνει το mysql???? Θα γίνει fork και αυτό? 'H θα το "πεθάνει" και αυτό η Oracle? Δεν έχω διαβάσει κάτι (δεν το έχω ψάξει βέβαια...).

Έχει γίνει ήδη fork (από το δημιουργό της MySQL αν δεν κάνω λάθος) με την ονομασία MariaDB. Λεπτομέρειες δεν ξέρω. Πάντως δε νομίζω να έχει ελπίδες η MySQL με την Oracle, δεδομένου ότι το βασικό και ισχυρότερο προϊόν της είναι η βάση δεδομένων Oracle RDBMS. Προσωπικά πίστευα ότι το OpenOffice θα ήταν ένα από τα project που θα κρατούσε και θα συνέχιζε η Oracle μιας και δεν είχε σουίτα εφαρμογών γραφείου, αλλά και σ' αυτό με διέψευσε. Είδωμεν...

************************

www.postokano.gr

Κακά τα ψέματα, για να δημιουργηθεί μια σουίτα εφαρμογών γραφείου θέλει αρκετά λεφτά για ανάπτυξη.

To OpenOffice εδώ και κάμποσο καιρό έδειχνε κάπως εγκαταλελειμένο.

Ή μάλλον, το αντίπαλο δέος (MS Office) είναι πιο προηγμένο..

Mόνο αν βρεθεί κάποιος "χορηγός" (Shuttleworth, Red Hat, κλπ) για να "υιοθετήσει" με χρήμα το νέο project, μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλό.

dimitris]Κακά τα ψέματα, για να δημιουργηθεί μια σουίτα εφαρμογών γραφείου θέλει αρκετά λεφτά για ανάπτυξη. To OpenOffice εδώ και κάμποσο καιρό έδειχνε κάπως εγκαταλελειμένο. Ή μάλλον, το αντίπαλο δέος (MS Office) είναι πιο προηγμένο.. Mόνο αν βρεθεί κάποιος "χορηγός" (Shuttleworth, Red Hat, κλπ) για να "υιοθετήσει" με χρήμα το νέο project, μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλό.

Συμφωνώ και δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι το office της microsoft είναι ένα καλό προϊόν, προσφέρει κάποιες λειτουργίες που δεν έχουμε δει ακόμα στο open office (πιο εξειδικευμένες) και είναι σε μια καλή κατάσταση μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας, συν ότι το ξέρει όλος ο κόσμος να το λειτουργεί (γι' αυτό άλλωστε η κυκλοφορία πειρατικού office ως ένα βαθμό πρέπει να πρωοοθούνταν κι από την ίδια τη microsoft). Το open office είναι πολύ καλή εναλλακτική για το χώρο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, χώρος όμως που στρατηγικά δε νομίζω τελικά ότι  στοχεύουν εταιρίες όπως η RedHat, Oracle κ.λπ. συν το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των δύο προϊόντων για να καλυφθεί χρειάζεται να πέσει αρκετό χρήμα στην ανάπτυξη του open office που σημαίνει ρίσκο μεγάλο. Υπήρχε πάντως το έδαφος διότι αυτή η δραστική αλλαγή του περιβάλλοντος του MS Office από το 2007 και έπειτα μόνο θετικά αντίδραση δεν είχε από τους χρήστες. Το γεγονός πάντως ότι μια τέτοια προσπάθεια θα συνεχιστεί είναι ενθαρρυντικό.

************************

www.postokano.gr