Εντυπωσιακο 3D desktop!

Constantinos | Κυρ, 01/13/2008 - 23:19 | 12' | 17

Aς φτιαξουμε ενα ... super εντυπωσιακο desktop
 
YΛΙΚΑ:
Οποιαδηποτε συγχρονη διανομη (PCLinuxOS-Mandriva-Kubuntu-Suse,κλπ)

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
KDE -Synaptik (η οτι αλλο, σχετικο), Beryl/Compiz

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Με τον διαχειριστη πακετων κατεβαζουμε τα:
kooldock
gkrellm
kdiskfree

Γενικα κατεβαστε οτι εχει να κανει με:  ΣΥΣΤΗΜΑ & ειδικοτερα παρακολούθηση συστήματος. O διαχειριστής πακέτων επεξηγει τι εναι το καθενα, οποτε παιρνετε μια ιδεα.

Τα κατεβασατε; Ωραια, ας ξεκινησουμε.
Παμε στο μενου: Συστημα>Παρακολουθηση.
Επιλεγουμε το kooldock. Βαζουμε τις εφαρμογες που θελουμε. Γινεται με drag'n drop, αλλα αν θελετε να προσθεσετε κατι & δεν εχετε ιδεα που & πως θα το βρειτε καντε το εξης απλο: Απο το μενου & τα υπομενου βρισκεται αυτο που θελετε, κανετε δεξι κλικ επανω του & του λετε να δημουργησει συντομευση στην επιφανεια εργασιας. Απο εκει το συρετε στον πινακα του kooldock. Eννοειται οτι μετα τις συντομευσεις στην επιφανεια, τις διαγραφετε!

Επιλεγετε σαν θεση εγκαταστασης του kooldock: top
Eννοειται οτι μπορειτε να κανετε οποιες αλλες ρυθμισεις θελετε, π.χ. επιλογη skin, διαφανεια, χρωμα στα γραμματα (ομορφα χρωματα ειναι οι αποχρωσεις του χρυσου στα: 'Βασιλικα χρωματα'), μεγεθος, εικονιδια των εφαρμογων της μπαρας, κλπ!!

Οκ;; Ομορφο δεν ειναι; Μια μπαρα στυλ Mac OS X, στο desktop σας με  animation εικονιδια, στο περασμα του mouse!!

Συνεχιζουμε.
Δεξι κλικ στη κατω μπαρα. Επιλεγουμε: 'Προσθηκη εφαρμογιδιου στον πινακα'.
Ανοιγει ενα μικρο παραθυρο με διαφορα applets. Προτεινομενα:

1-Kweather: Σας δειχνει καιρο, υγρασια & τα σχετικα. Αναλογα με τον καιρο, αλλαζει & το εικονιδιο.(Οι διαμενοντες Αθηνα & περιξ, επιλεξτε τον σταθμο της Ελευσινας.Της Αθηνας δε λειτουργει καλα).

2- Δεικτη των φασεων Σεληνης Κανει αυτο ακριβως που λεει!

3-KnewsTicker (Παγκοσμιος χαρτης): Εμφανιζει μια μπαρα με κυλιομενους τιτλους ειδησεων-αν κανετε κλικ σας παει στη αναλογη ιστοσελιδα- Μπορειτε να προσθεσετε-πανευκολα- οποιο RSS επιθυμειτε απο οποιοδηποτε Ελληνικο η ξενο site παρεχει αυτη τη δυνατοτητα!-

4- Τα ματακια, που ακολουθουν τον κερσορα!! Αχρηστο, μα χαριτωμενο!!

Aκομα να ξερετε οτι με δεξι κλικ στη καθε μια απο αυτες μπορειτε να τη φτιαξετε οπως θελετε! Π.χ: αλλο χρωμα στο ρολοι η στα γραμματα της μπαρας, διαφανειες,κλπ-κλπ... & ΦΥΣΙΚΑ μπορειτε (με δεξι κλικ>Ρυθμιση πινακα) να φτιαξετε τον κατω πινακα οπως εσεις θελετε (μεγεθος, χρωμα, διαφανεια,κλπ)

5-Ακομα απο τις εφαρμογες του ΚDE, προτεινω τα εξης:
α. Runaway Ελεγχος διεργασιων: Σας εμφανιζει ολα τα σχετικα με cpu, με ενα e-motion, που μορφαζει αναλογα τη χρηση της cpu σας!
β. Simle System Monitor:& αυτο εμφανιζει τα σχετικα με μνημη,κλπ & αν επιλεξετε το skin:flame εμφανιζει τη κατασταση με μια μορφη φλογας!!
γ. ΤΟ εργαλειο: Kpager: Τα παντα για γρηγορες ρυθμισεις του desktop(3D η μη) συν μια γρηγορη γραμμη εντολων!
δ. Kdisk free; Το μεγεθος & χρηση του-των δισκων (partitions)
ε.
Gkrellm: Ειναι ας πουμε ενα widget που σας δινει πληροφοριες του συστηματος σας. Για τα παντα, σχεδον. Μπορειτε να επιλεξετε εσεις ποιες, ακομα εχει πολλα skins για να διαλεξετε (το glass, ειναι καλο)

ΦΥΣΙΚΑ μη ξεχασετε να προσθεσετε συντομευση στον πινακα για το kooldock, που ειπαμε πριν, ωστε να το καλειτε οποτε θελετε (μπορειτε να το κανετε & να τρεχει με το boot)

Συνεχιζουμε, με το beryl τωρα. Προτεινω το Random, ωστε καθε φορα να βλεπετε ενα διαφορετικο εφε. Δε θα βαρεθειτε ποτε!! Φυσικα μπορειτε να αλλαξετε την επανω & κατω πλερα του κυβου με οτι εικονα θελετε!! Η να επιλεξετε το διπλο desk, αντι του κυβου!! Περι ...ορεξεως & hardware ειναι προσωπικες επιλογες, οποτε καντε οτι εφε θελετε & αντεχει το μηχανημα σας!!

Στο Emerald Theme, προτεινω τα: Bluray & Ghost, που στρογγυλευουν τις γωνιες του πινακα & του δινουν μια πολυ ομορφη σκια!! Φυσικα & εδω μποριτε να επεμβετε & να μετατρεψτε, οπως εσεις θελετε το καθε θεμα! Φυσικα υπαρχουν πολλα ομορφα θεματα, οποτε & εδω περι ορεξεως, κολοκυθοπιττα!!
Σε ολα αυτα βεβαια μη ξεχασουμε & το SuperKaramba, με τα εκτονταδες (χρησιμα & αχρηστα) widgets, που μπορουμε να προθεσουμε στο desktop μας!

Ακομα μπορειτε κανοντας δεξι κλικ στα μικρα εικονιδια που συβολιζουν τις επιφανειες εργασιας, στον πινακα & να επιλεξετε: Pagers Options>Dektop wallpaper. Ετσι θα εμφανιζεται σε σμικρυνση η επιφανεια εργασιας σας!! Φυσικα , αν μπειτε σε ολο το μενου (που ανοιξατε νε δεξι κλικ, στα εικονιδια), μπορειτε να κανετε & αλλες ρυθμισεις!

Καλα ολα αυτα, μα ας επεμβουμε & στα εικονιδια, αν δε μας αρεσουν αυτα που υπαρχουν. Οι επιλογες μας ειναι οι εξης:

1) Παμε στο KDElook & επιλεγουμε οποιο θελουμε. Η εγκατασταση ειναι απελπιστικα ευκολη!! Απο εκει μπορουμε να επιλεξουμε οτι ακομα θελουμε (wallpapers, screensavers,splash screns, κερσορες ,ΤΑ ΠΑΝΤΑ, για να επεμβουμε εικαστικα στο linux μας!!!

2) Με αναζητηση στο Google, η αν εχετε δικα σας, μπορειτε να τα βαλετε με το χερι, κανοντας δεξι κλικ, στο εικονιδιο η φακελο η οτι θελετε να αλλαξετε, επιλεγετε: Ιδιοτητες, κανετε κλικ στο εικονιδιο & αν δε σας κανει καποιο απο τα ετοιμα, επιλεξτε: Περισσοτερα εικονιδια, αν δε σας κανουν ουτε αυτα & θελετε να βαλετε αλλα δικα σας, επιλεξτε: Browse & πηγαιντε στο φακελο που τα εχετε στο Home σας!!

Αν κανετε & μια αναζητηση στο Google, με τιτλους, π.χ: 3d wllpapers  3d icons, 3d desktop θα βρειτε εντυπωσιακα θεματα!!

Τωρα, αν καποιος δεν εχει τη δυνατοτητα beryl/compize, κλπ, & δε μπορει να εχει ουτε τη kooldock, μπορει φυσικα να βαλει οτι wallpaper, icons, κλπ θελει & ας κανει ενα δεξι κλικ στο πινκα κατω. Απο εκει επιλεγει:Προσθηκη νεου πινακα>Πινακας.Αφου το κανετε δεξι κλικ στον πινακα που βγηκε επανω απο τον αλλον.επιλεξτε: Ρυθμιση Πινακα. Επιλεξτε να τοποθετηθει επανω. Για αισθητικους & πρακτικους λογους δωστε του ενα μικρο μεγεθος (small η tiny). Προσθεστε με δεξι κλικ οτι εφαμογιδιο η εφαρμογη θελετε & φτιαξτε τα εικονιδια,οπως ειπαμε παραπανω, οπως εσεις θελετε! Παιξτε & εσεις με τα χρωματα του πινακα, του ρολογιου, των γραμματων,κλπ.
Εναλακτικα, αντι του kooldock, που λεμε στην αρχη μπορειτε να βαλετε το: KSmoothdock H... μπορειτε να εχετε & τα δυο!! & να τα τοποθετησετε οπου & οπως εσεις θελετε!! (Να θυμισω οτι τα περισοτερα απο αυτα, που-ειπαμε- θα τα καταβασετε με τον διαχειριστη πακετων της διανομης σας, εγκαθιστανται στο: Συστημα>Παρακολουθηση

Ειναι ευχαριστο αλλωστε να εργαζομαστε σε ενα ομορφο περιβαλλον!! Σε ολους μας δεν αρεσουν τα ομορφα πραγματα, αλλωστε?? To linux συν του οτι ειναι το καλυτερο OS, ειναι & το ομορφοτερο!!
Οποιος εχει να προτεινει κατι αλλο, ας το γραψει απο κατω.
Y.Γ: Υποθετω, οτι πολλα, αν οχι ολα απο τα παραπανω γινονται η υπαρχουν στο Gnome. Απλα δε τα παω καλα μαζι του & γι' αυτο λεω οτι αφορα το KDE!!

Εν τω μεταξυ, παρτε μια γευση απο τα προαναφερομενα!!:(H διανομη μου ειναι η: PCLOS (PCLinuxOS)





(Mε κλικ στις εικονες τις βλεπετε σε μεγαλυτερo μεγεθος)
Περισοτερα για τη διανομη (& αλλα snapshots! κατα τη διαρκεια της... δημιουργιας!!)στο forum λεμε: εδω, εδω & εδω!!
Καλο....μαγειρεμα!!!
YΓ2: Βαλτε & τις δικες σας εικονες απο τα desk σας. Οχι εδω βεβαια, υπαρχει σχετικο thread εδω, απο καιρο!!
dimitris2007-10-31 21:37:38

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Κοιταξτε & α υ τ ο !, ( το τριτο post! ) οι εχοντες ΚDE. Aσχετως, αν ολη η δουλεια εκει εχει γινει με το PCLinuxOS, μπορει να γινει για ολες τις ΚDE διανομες!!

kallimera.an kai neos sta linux, exo to kubuntu,kai arxisa na aporo pos tha kano ta 3D.
ola kala me auta pou mou les alla to mono problima mou einai oti den mporo na bro to "
gkremlin".
Mipos tha mporouses na mou peis apo pou na to kano download?
eyxaristo ek ton proteron.

Γεια σας με λένε Χρήστο και είμαι νέος στο περιβάλλον

τον Linux . Ψάχνοντας τα Forum είδα το TUTORIALS

σκεφτικά "όπα εδώ είμαστε" το πρώτο πράμα που μου έπεσε

στο μάτι ήταν αυτό εδώ 3D-Desktop. Αλλά δεν μπορώ να

βρω το kooldock και το gkremlin

ευχάριστο πολύ

Χρήστος

Φίλε Δημήτρη με έσωσες,είχα κάνει το Google άνω κάτω

για να βρω το (gkrellm),αλλά που να ξέρω ότι στα linux

παίζουν ρολό και το πώς είναι γραμμένο (GKrellM).

Πάω άμεσος να κάνω αυτά που έχει γράψει ο Κωνσταντίνος

Σε ευχαριστώ πολύ

αυτό το "στά λινουξ¨ έλεος!!! "ΤΟ" έναν πυρήνα έχει !!!

Έχει και ο πληθυντικός τη λογική του. Μάλλον πηγάζει από τις πολλές διαφορετικές διανομές των linux.  Έτσι "τα" linux είναι πολλά "το" Ubuntu π.χ. είναι ένα! 

το δικο μου σιστημα ειναι mb: asus p5p800
cpu: P4 3GHz
vga: fx5900 (nvidia)
ram: 512 X 4 = 2048
με opensuse10.3

μπορω να εχω 3D εφε;

Έχω suse 10.0 και κάρτα γραφικών NVIDIA GEFORCE 4MX 440.Έχω εγκαταστήσει τo 3ddesktop και δε δουλεύει λόγω hardware acceleration. Πήγα να κατεβάσω τους drivers της nvidia , αλλά απ ότι φαίνεται θέλει patch o kernel. Κοίταξα και στο
sax2 αλλά δεν είδα κάτι σχετικό με 3d.. Υπάρχει καμμιά πρόταση?

Ευχαριστώ

Πως πήγες να τους περάσεις? Απο τον YAST, απο το binary απο το site της nvidia?

από το site της nvidia,
Protocol: HTTP
Server Name: : download.nvidia.com
Directory on Server: novell/sle10sp2

αυτό βέβαια είναι για sled10 όχι για opensuse10.0 ,οπότε έτσι κι αλλιώς είχα πολλά dependencies problems. Τώρα δοκιμάζω ένα online update μέσα απ το οποίο κατεβάζω κάποιους nvidia drivers που ελπίζουν να μου λύσουν το πρόβλημα.. Η αλήθεια είναι ότι το support για τo opensuse10.0 όλο και λιγοστεύει (πάει και το packman..)

τίποτα ακόμα δε δουλεύει το 3ddesktop..και δε βλέπω τους drivers μέσα στο yast

όταν τρέχω 3ddeskd ,μου βγάζει

3ddeskd: glXIsDirect failed, no Direct Rendering possible!
3ddeskd: Please configure hardware acceleration. Exiting.
Daemon started. Run 3ddesk to activate.

ενώ όταν τρέχω 3ddeskd ,μου βγάζει

Attempting to start 3ddesktop server.
Daemon started. Run 3ddesk to activate.
3ddeskd: glXIsDirect failed, no Direct Rendering possible!
3ddeskd: Please configure hardware acceleration. Exiting.
Server not found after waiting 5 seconds.
Could not find server.
Try starting manually (3ddeskd)

Συγνώμη στη δεύτερη περίπτωση τρέχω 3ddesk και μου βγάζει
Attempting to start 3ddesktop server.
Daemon started. Run 3ddesk to activate.
3ddeskd: glXIsDirect failed, no Direct Rendering possible!
3ddeskd: Please configure hardware acceleration. Exiting.
Server not found after waiting 5 seconds.
Could not find server.
Try starting manually (3ddeskd)

ΓΚΡΡΡΡΡΡΡΡΡ Το internet μου υπολειτουργεί εδώ και κάποιες μέρες (ένα ζήτω στην Tellas, και σε όλες τις εταιρείες παροχής). Οκ, κάποια στιγμή αύριο θα τσεκάρω στο laptop που έχω nvidia, να σου πω ακριβώς. Μέχρι τότε θέλω να ποστάρεις το xorg.conf σου μήπως βρεθεί λύση απο εκεί. (Θα το βρείς στο /etc/X11/xorg.conf)

όλα μια χαρά , ήταν μόνο θέμα επανεκκίνησης και της σωστής επιλογής της οθόνης από το sax2