Root η χρηστης??Ρωτηστε εδω!

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Κυρ, 01/13/2008 - 23:19 | 1' | 3

Υπάρχει ένας φάκελος μέσα στο σύστημα αρχείων με το όνομα lost+found και όταν πάω να τον ανοίξω για να δω τι περιέχει μου λέει ότι δεν έχω τα δικαιώματα.

Δεν έχω φτιάξει άλλο χρήστη έχω μόνο έναν που έγινε την ώρα της εγκατάστασης και λογικά θα πρέπει να έχει όλα τα δικαιώματα σωστά; (Στο εικονίδιο του φακέλου έχει πάνω ένα Χ τη σημαίνει αυτό; Το λειτουργικό είναι το Ubuntu 7.04)

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

χωρις να ειμαι ειδικος αλλα εχω την εντιπωση οτι πρεπει να κανεις log-in σαν root το ιδιο προβλημα ειχα και εγω αλλα οταν εμπαινα σαν root εκανα οτι ηθελα!!!

agnostos και ziorange,

στο Linux υπάρχουν πάντα 2 χρήστες τουλάχιστον: ο root χρήστης και ο "κανονικός" χρήστης. Ο πρώτος κάνει τα πάντα στο σύστημα ενώ ο δεύτερος περιορίζεται μέσα στο /home/username.

Στις περισσότερες διανομές, κατά την εγκατάσταση ζητείται από τον χρήστη να ορίσει κωδικό για τον root και να δημιουργήσει ξεχωριστά ένα λογαριασμό κανονικού χρήστη.

Εξαίρεση είναι το Ubuntu, στο οποίο ο κανονικός χρήστης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση ως root  (δηλαδή με δικαιώματα να κάνει ότι θέλει) με την εντολή sudo.

Αρα, agnostos, αν θέλεις να κάνεις κάτι για το οποίο ζητείται πρόσβαση ως root θα πρέπει να δώσεις στο τερματικό

sudo <εντολή>
(θα σου ζητήσει κωδικό που όταν το γράφεις δεν θα τον βλέπεις!)

Στην περίπτωση που αναφέρεις, για να δεις το φάκελο lost+found (που παρεμπιπτόντως δεν έχει τίποτε μέσα 99%), δίνεις από το Τερματικό την εντολή
sudo -i
<κωδικός>

Μετά μπορείς να τρέξεις το διαχειριστή αρχείων (Ναυτίλο) με την εντολή
nautilus

και να πας να κάνεις ότι θες.

Γενικά, πρέπει να αποφεύγετε να εισέρχεστε στο Linux ως root. Γιατί μπορεί πολύ εύκολα να καταλήξετε με ένα άχρηστο σύστημα ...
 

Μαλιστα σε κάποιες διανομές όπως το gentoo, αν μπεις στο chat room της σου παίρνουν τον φάκελο /etc και σε παραπέμπουν κάπου όπου μπορείς να το κατεβάσεις για να συνειδητοποιήσεις τον κίνδυνο. Σε άλλες πάλι σε προειδοποιεί σε αρκετές περιπτώσεις.