Eλληνικα και Μαθηματικα στο Lyx

Qbric | Τρί, 12/01/2009 - 21:57 | 2' | 1

 Καλησπέρα. Χρησιμοποιώ εδω και πολλά χρόνια τη LaTex για να γράφω τα κείμενα μου, χρησιμοποιώντας σαν editor τον μεγάλο TexMaker.

Στο προηγούμενο τεύχος υπήρχε ενα tutorial για εναν αλλης φιλοσοφίας editor, τον Lyx. Πραγματικά υπέροχος αλλά έχω ενα προβληματάκι.

 

Σε απλή μορφή κειμένου η εναλλαγή μεταξύ αγγλικών και ελληνικών γίνεται μόνο με Alt και Shift σαν το OpenOffice. Το πρόβλημα είναι στην εισαγωγή ελληνικών σε περιβάλλον Μαθηματικών. Με τον συνδυασμό Ctrl+M τα γραμματα γίνονται μπλε και ειναι σαν να εχεις εισαγει  $ $ στη Latex για να γραψεις μαθηματικα συμβολα, εξισωσεις κτλ.

Το πρόβλημα που δημιουργειται είναι το εξής οταν αλλαζεις σε ελληνικα βγαινει απο το περιβαλλον οποτε ενω μπορω να γραψω x^{2} και να εμφανιζεται x στο τετραγωνο οταν γραψω φ^{2} εμφανιζεται φ^{2}.

Πραγματικα δεν μπορω να καταλάβω γιατι, όποιος μπορεί να βοηθήσει...

Πραγματικα ο Lyx ειναι ενας editor ο οποίος για κάποιον που γράφει απλά κείμενα και δεν θέλει να παραμετροποιεί τα κείμενα του σε εβαθμό εξαντλητικό, είναι απλά ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ. 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

 Βασικά το πρόβλημα που εντόπισα στον κώδικα είναι το εξής:

'Οταν είσαι στο κείμενο η εναλλαγη αγγλικών και ελληνικών με alt+shift λειτουργει ως εξής :

" this is the first κειμενο στο lyx" <-------αυτό είναι το κείμενο που βλέπεις 

"this is the first \textgreek{keimeno sto } lyx" <-------- κώδικας

 

Όταν όμως είσαι σε περιβάλλον για μαθηματικα ο συνδυασμός alt+shift θα δώσει στον κώδικα  : \text{\textgreelk{keimeno sto}}

Αρα το πρόβλημα ειναι ποιός συνδυασμός περνάει τα ελληνικα στο περιβάλλον για μαθηματικα  όχι σαν κείμενο (εαν υπάρχει).