6μηνη νέα κυκλοφορία ή rolling releases?

alfisti | Δευ, 04/27/2009 - 18:30 | 5' | 3

Aφορμή το σημερινό σχόλιο εδώ.

Καί μην με κακολογήσει ο giannis12a. Είπα "με αφορμή". Καί είναι κάτι πού έχει γραφτεί ξανά καί εδώ καί αλλού.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω πως δεν θεωρώ μειονέκτημα την κάθε χ μήνες νέα έκδοση κάποιας διανομής.

Να διαχωρίσουμε λίγο τα πράγματα από τα win διότι δεν είσαι υποχρεωμένος μετά από κάθε εγκατάσταση να ψάχνεις τα συρτάρια γιά να βρείς κάπου το cd της μητρικής γιά να εγκαταστήσεις τούς drivers ώστε να έχεις ... ήχο!!!

Εδώ, θα δουλέψουν -συνήθως- ΟΛΑ καί απλά θα πρέπει να ψάξεις να βρείς από πού στο καλό είχες κατεβάσει εκείνο το ωραίο wallpaper πού ξέχασες να αποθηκεύσεις.

Ας μην μιλήσουμε βέβαια γιά την πιθανότητα τού να έχεις το home σε άλλο partition, άρα δεν χάνεις καί τίποτα.

Δηλώνω πάντα καί το κάνω γιά άλλη μία φορά, απλός χρήστης. Ο οποίος έχει καί ubuntu αλλά έχει καί sidux.

Kαί μέχρι πριν λίγες μέρες είχε καί debian testing (το οποίο θα ξαναέχει σύντομα).

Δύο λοιπόν rolling καί μία όχι.

Με βασικές διαφορές στην φιλοσοφία τους.

Το sidux δηλώνει πως βασίζεται στα sid πακέτα καί ... νείπτει τας χείρας του. Τα πακέτα πού έχει είναι αυτά πού οί άλλες διανομές θα έχουν σε κανα χρόνο, τα προβλήματα είναι λίγα, έχουν την λύση τους συνληθως σε μία δύο μέρες καί όλα εντάξει.

Το testing είναι σταθερότατο, τα updates καθημερινά, αλλά ... ώπα! τι έκδοση είναι αυτή τού kernel, gimp, τού oo καί πάει λέγοντας? Αυτή είχε το ubuntu ή η fedora πριν ενάμιση χρόνο!!

Το ubuntu? Κάτι από testing, λίγο από sid, να καί κανα δυό experimental καί πακετάρισμα. Δοκιμή, δείχνει να δουλεύει στα περισσότερα συστήματα, πάρτε το.

Καί επειδή απευθυνόμαστε (λένε εκεί κάτω) σε όλους τούς χρήστες, ας μην τούς βάλουμε στην διαδικασία αναβάθμισης τού πυρήνα 2 φορές την εβδομάδα (όπως το sidux). Άσε τα ίδια βασικά πακέτα, δείνε ενημερώσεις ασφαλείας, καί όταν ξαναμαζέψουμε καί δοκιμάσουμε μπόλικες νέες εκδόσεις, ξαναπακετάρισμα καί όξω.

Δεν είναι κακό. Ούτε υποχρεώνουν σε εγκατάσταση κάθε 6 μήνες, δεν υποχρεώνουν ούτε καν σε αναβάθμιση, απλά προσπαθούν να αποφύγουν τα πιθανά προβλήματα πού θα είχε κάποιος χρήστης με συνεχείς αναβαθμίσεις, καθημερινές.

Προσωπικά, γιά να μην με παρεξηγήσετε, δεν παίρνω το μέρος κάποιου από τα δύο "συστήματα". Υπάρχουν καί τα δύο, με διαφορετική φιλοσοφία. Καί απλά θέλω να πω πως δεν καταλαβαίνω πού βρίσκεται το "σοβαρό μειονέκτημα". Σε γενικές γραμμές, αν σήμερα μού παρουσιαστεί ένα πρόβλημα στο ubuntu, στην fedora ή όπου αλλού, είναι πολύ πιθανό πως το ίδιο πρόβλημα θα είχε παρουσιαστεί καιρό πριν σε μία rolling διανομή. Εκτός βέβαια αν είναι rolling με πακέτα περσινά πού εκεί μία τέτοια διανομή θα με βρεί κάθετα καί οριζόντια :) αντίθετο.

Καί έχω έρθει μέχρι εδώ με την ίδια εγκατάσταση sidux πού έκανα πριν ενάμιση χρόνο. Καί αρχίζω να σκέφτομαι από μόνος μου μήπως πρέπει πλέον να κάνω καθαρή εγκατάσταση διότι ... τι θα έχει μαζέψει πλέον μέσα!!

 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Κάθε μία από τις 3 περιπτώσεις έχει και τα θετικά της.
Από άποψη marketing σίγουρα είναι καλύτερο το κάθε 6μηνο και νέα κυκλοφορία...
Επίσης είναι καλό να έχουμε κάθε 6άμηνο μία διανομή ubuntu για να βρίσκουμε αφορμή να ανταμώνουμε και πίνουμε κανένα αλκοόλ :)

 

 

 

<_______{R|Z|T|S}______>
http://oliveoil.homedns.org
\\\~~~~~`````#`````~~~~~///

Είναι ωραίο το συναίσθημα όταν περιμένεις κάτι...Ψηφίζω 6μηνο.Release Party για το Jaunty έγινε Θεσσαλονίκη;

Άν κι εγώ χρησιμοποιώ και τις δύο εκδόσεις διανομών, τελικά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως προτιμώ τις ρέουσες διανομές.  Και τύπου debian, που δεν έχεις σχεδόν κανένα ρίσκο μιας και π.χ. για το kde 4, χρειάστηκε να φτάσει στην έκδοση 4.2.2 για να μπει στο sid φανταστείτε. Μόνο unstable τελικά δεν είναι αυτή η έκδοση ρε παιδί μου.

Απλά δεν είμαι σίγουρος πόσο απρόσκοπτα μπορείς να κάνεις μια αναβάθμιση από την 8.04 στην 9.10 ας πούμε άν δεν περάσεις τα ενδιάμεσα στάδια, γιατί άν θυμάμαι καλά κάπου διάβασα πως άν δεν βάλεις όλες τις εκδόσεις δεν σου εγγυώνται τίποτα.  Δηλ, με λίγα λόγια σου λένε, καλό είναι να υπάρχει μία συνοχή στις αναβαθμίσεις και όχι ξαφνικά από τον τάδε κέρνελ στον τάδε και πάει λέγοντας.

Με τις ρέουσες επίσης , έχεις το πλεονέκτημα των νεότερων των νεοτέρων χαρακτηριστικών των προγραμμάτων (είπαμε εκτός debian, καλά ντε) και δυνατό σύστημα, αλλά σαφώς και με το μειονέκτημα των επιπτώσεων μη πολυδοκιμασμένων προγραμμάτων.  Άν και στο Arch linux , να πω την αλήθεια μέχρι τώρα (κανά 6μηνο) περίπου που το χρησιμοποιώ καθημερινά δεν είχα ποτέ κανένα μα κανένα απολύτως πρόβλημα.  Δεν ξέρω βέβαια το testing του arch πόσο ελαστικό είναι, αλλά τα παιδιά κάνουν καλή δουλειά και ας βάλεις και πακέτα από aur, που είναι ανεπίσημα αποθετήρια από διάφορους χρήστες ανά τον κόσμο.

Και γενικά δεν έχεις τον φόβο του σπασίματος σε κάποια γενική αναβάθμιση του συστήματος και αυτό το προτιμώ.  Όταν κάνω κάθε 2 ημέρες upgrade , βλέπω ποια πακέτα αλλάζουν και άν π.χ. έχει το Open O o κι εγώ καίγομαι να κάνω δουλειά, κάνω το κουνέλι και την κάνω άλλη μέρα και τελειώνει η ιστορία. Ενώ από μία έκδοση σε άλλη δεν έχεις καμία τέτοια δυνατότητα, πάς και ότι γίνει.

 

Βέβαια έχει δίκιο ο φίλος μας ο rizitis, πως έτσι χάνουμε τα πάρτυ και τις τσικουδιές και τις τούρτες και πάει λέγοντας. Είναι και αυτή η αίσθηση πως κάτι καινούριο περιμένεις. 

Αλλά αυτό είναι το καλό του λίνουξ, ελευθερία επιλογής για τα πάντα

 

~~~~~~~~~~~~~~~


Κάντε κλικ στην υπογραφή και βοηθείστε κι εσείς.