Λοιπόν.. Έχουμε και λέμε... Έκανα μια αναβάθμιση στο λαπτοπάκι μου απο SUSE 11.0 σε 11.1 (32 bit και τα δυο), η οποία στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, παρόλο που άλλαξα και περιβάλλον εργασίας (απο XFCE σε KDE4). Όλα έγιναν by-the-book ακολουθώντας τις οδηγίες απο το site του opensuse, έτσι κι αλλιώς δεν είχα χρόνο για αυτοσχεδιασμούς. To βασικό πρόβλημα που υπήρχε ήταν με το login αφού δεν ήθελα τον login manager (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) του XFCE, αλλά του KDE4, αλλά και αυτό το έλυσε εύκολα το site. Τέλος καλό όλα καλά.. Εκτός....
Εκτός απο το εξής "πρόβλημα". Όταν το Pc ξεκινάει και έχουμε τα γνωστά που γεμίζει η μπάρα ή αν πατήσεις Esc βλέπεις τον kernel να κάνει την δουλειά του, να φορτώνει τα modules, να βρίσκει σκληρούς κτλ,κτλ... Ε, εγώ δεν βλέπω προκοπή.. Η μπάρα δεν γεμίζει, αν πατήσω Esc δεν προχωράει καθόλου. Σαν να κολλάει απο την αρχή-αρχή ένα πράγμα.
Και εκεί που λέω.. τι παίζει ρε, φάγαμε πόρτα; έτσι μας πουλάει; ...τα πήρα και άρχισα να βαράω το πληκτρολόγιο. Όμως παρατήρησα οτι με κάθε χτύπημα, προχωρούσε μια γραμμή.. Μπά, λέω, επικοινωνούμε επιτέλους, ξύλο ήθελε η μ@λ@κία... Τελικά, μετά απο ώριμη σκέψη κατάλαβα οτι το bootάρισμα προχωράει μόνο αν πατάω οποιοδήποτε πλήκτρο, κουνάω το ποντίκι (το touchpad πώς λέγεται αυτό, το εξωτερικό ποντικάκι δεν χαμπαριάζει) κτλ κτλ, ακόμα και τα special keys του ήχου ή της φωτεινότητας της οθόνης κάνουνε δουλειά. Καμιά ιδέα έχουμε? Έστω και επιχειρηματική (για επιδείξεις) ...Να το πάμε σε τσίρκο?
Λοιπόν... Έχει αντιμετωπίσει κανείς τέτοιο πρόβλημα? Καμία ιδέα απο τους παλιούς και έμπειρους (και οι υπόλοιποι πείτε ότι σας κατέβει, τζάμπα είναι, δεν παρεξηγούμαι ούτε εγώ, ούτε το laptop) Nα πώ επίσης οτι σε failsafe δουλεύει κανονικά, και απ'ότι έψαξα ο kernel δεν βγάζει warnings ή οτιδήποτε άλλο. Επίσης ότι άλλη πληροφορία θέλετε σας την δίνω. To laptop είναι αυτό (όχι δέν το πήρα 1536,97 λίρες)
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε
Σχόλια
Xα χα χα χα χα ... έλιωσα στο γέλιο.. Να' σαι καλά ρε φίλε.. να λες τα προβλήματα πάντα έτσι..
Όχι δεν ξέρω τι έχει το laptop αλλά τέτοιο γέλιο έχω να ρίξω καιρό στην ζωή μου.
interactive kernel boot. Δύστυχώς ούτε εγω το έχω ξαναπετύχει. Να σαι καλά πάντως, πολύ γέλιο! Αυτό θα πει bug report :P
Teddy ... έγραψες ! Έχω δει κάτι αντίστοιχο σε live cd Knoppix όπου κατά το boot μπορούσες να περάσεις παραμέτρους στο init και μια από αυτή ήταν για "interactive" που αναγνώριζε μια-μια τις συσκευές και περίμενε από σένα να πατήσεις enter για να συνεχίσεις. Ήταν χρήσιμο τότε για να ελέγχεις άν όλες οι συσκευές αναγνωρίστικαν κανονικά. Υποθέτω οτι κάτι παρόμοιο συμβαίνει. Δοκίμασε το εξής :
(1) Στο bootup menu (GRUB), διάλεξε το default στο οποίο boot'αρεις.
(2) Πάτα e για να κάνεις edit.
(3) Διάλεξε την πρώτη γραμμή (ξεκινάει με "kernel"). πάτα πάλι e για να κάνεις edit.
εκεί έλεγξε όλη τη γραμμη για καμια περίεργη παράμετρο.
!!!!ΠΡΟΣΟΧΗ!!! μην αλλάξεις τίποτα που δεν γνωρίζεις !!! :P
~~~~~~~~~~~~~~~
Αρχάριοι του forum ενωθείτε... βροντοφωνάξτε :
Συγνώμη...επειδή είμαι αρχάριος...πείτε πως θα το κάνω μεσα απο το γραφικό περιβάλλον ?
http://cerebrux.synthasite.com/
Cortex,
1)Όλα είναι φυσιολογικά εκεί. Έχω τα γνωστά splash=silent showopts και vga=0x3..
2)Άσχετο, και να τα αλλάξεις από εκεί, και να γράφεις μπαρούφες, το πολύ-πολύ να μην bootάρεις, αλλά εκεί δεν κάνει save, την επόμενη φορά θα είναι πάλι κυριλέ.
3)Quiz: Πως το κάνεις μέσα από το γραφικό περιβάλλον?? :p (Στα Suse είναι YaST-->Σύστημα-->Ρύθμιση του bootloader, μην κάνετε save αν γράφετε τις μπαρούφες που λέμε παραπάνω) :p
4)Μιας και το έφερε η κουβέντα, έχουμε πουθενά μαζεμένες όλες τις παραμέτρους που μπορούμε να βάλουμε; Στείλτε κάνα link αν έχετε στα υπ' όψιν σας.
5)Δεν περιμένει να πατήσεις Enter, δεν κάνει διακρίσεις σε πλήκτρα, το μόνο που θέλει είναι λίγο σημασία. Έχω καταλήξει ότι είναι πολύ cool σαν πρόβλημα.
Αν έχεις εγκαταστήσει/κατεβάσει τον κώδικα του πυρήνα σου, μπορείς να κοιτάξεις το αρχείο Documentation/kernel-parameters.txt μέσα στο φάκελο που έχεις αποσυμπιέσει τον πυρήνα.
Αλλιώς, υπάρχει κ online:
http://www.kernel.org/doc/Documentation/kernel-parameters.txt
-- gnu_labis
Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!
Thanks, να' σαι καλά
Είδα το post σου στο άλλο thread κ το θυμήθηκα πάλι. Για πες τίποτα παραπάνω για το μηχάνημα. Είναι παλιό; επεξεργαστής; (άκυρο, τώρα είδα το link στο αρχικό post σου).
Με βάση τα όσα περιγράφεις στην αρχή, έχω μια ιδέα, αν κ πιθανότατα πέφτω έξω: για δοκίμασε να κάνεις boot με παράμετρο "nohz=off"...
edit: Το κοίταξα λίγο παραπάνω. Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις τα εξής:
1) Να βάλεις πυρήνα 2.6.28 (ή κ πιο σύγχρονο). Με λίγο ψάξιμο βρήκα αντίστοιχα προβλήματα από άλλους χρήστες (ναι δεν είσαι μόνος!) κ απ'ό,τι λένε το πρόβλημα λύνεται σε 2.6.28
2) Αν δε θες να αλλάξεις πυρήνα δοκίμασε τα ακόλουθα boot parameters, με αυτή τη σειρά, ένα-ένα:
nohz=off
hpet=disable
acpi=noirq
nolapic και/ή noapic
acpi=off
Δες κ εδώ για ένα μεγάλο bug report:
https://bugs.launchpad.net/linux/+bug/272247
-- gnu_labis
Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!
Χτες δοκίμασα τον xen, που boot-άρει κανονικά. Στον real-time το πρόβλημα επιμένει. Thanks για το link, όσο έψαξα στο google μου έβγαζε άσχετα
Ρε φίλε να 'σαι καλά!Φανταζομαι το ύφος σου όταν φόρτωνε η μπάρα με το κοπάνημα!(σίγουρα μπορώ να φανταστώ το δικό μου ύφος απορίας!)
Δηστυχώς προσωπικά δεν μπορώ να σε βοηθήσω!
Το θέμα μας συνεχίζεται ως εξής. μέχρι τώρα ήμουνα με τον -xen πυρήνα που ήταν οκ. Πριν καμιά εβδομάδα, την πήρα την μεγάλη απόφαση... Να δοκιμάσω και καμία άλλη διανομή (να μην με λέτε κολλημένο κι εμένα (στο λάπτοπ έχει βγεί ήδη το όνομα)).
Δοκίμασα λοιπόν Arch, ακολουθώντας τις οδηγίες που οδηγού εγκατάστασης που υπάρχουν εδώ στο forum (πολύ καλές, μπράβο σε όποιον τις έγραψε). Δυστυχώς μου κόλλαγε, με παρόμοιο μάλλον τρόπο και στην δουλειά με την κονσόλα. Οπότε.. πέταμα και αυτό..
Και πήρα την απόφαση να περάσω στο άλλο άκρο, του έβαλα το PCLinux 2009, το οποίο δούλεψε άψογα, και οσον αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα, και όσον αφορά την γενικότερη χρήση (wireless, κάρτα γραφικών, codecs, τα πάντα άψογα) χωρίς να κάνω απολύτως τίποτα. Εντυπωσιάστηκα μπορώ να πω, περίμενα οτι θα μου περάσει τα απαραίτητα με το πρώτο update, όπως έκανε το openSuse. Οπότε τώρα είμαι ένας περήφανος χρήστης PCLinuxOS, τα οποία μάλιστα εμπιστεύτηκα το ίδιο βράδυ για να παίξουν μουσικούλα σε παρτάκι, χωρίς καν να έχω σιγουρευτεί για την σταθερότητά τους. Εννοείται με βγάλαν ασπροπρόσωπο.
Να πώ και τις κακιούλες μου για την νέα μου διανομή:
#1 KDE 3 είχαμε πέρυσι. Φέτος έχουμε 4.
#2 Μετά απο 2 ημέρες άρχισε να μου λείπει ο YaST. Πολύ πιο εύχρηστος, πολλές περισσότερες δυνατότητες, πολύ πιο γρήγορος.
Το θυμάμαι αυτό το συναίσθημα..... αστα ... μέχρι να απεξαρτητοποιηθώ εντελώς απο το YaST πέρασε κοντά ένας μήνας... μετα το συνήθισα αφού όλες τις περισσότερες επιλογές που έχει τις έβρισκα στο GNOME Control Center...
Αχ τι μου θύμησες βρε Teddy.... κάτι τρελά ξημερώματα να παλεύω με το SaX μέχρι να μου κάτσει o driver.... ωραίες εποχές... έμαθα πολλά...
~~~~~~~~~~~~~~~
Αρχάριοι του forum ενωθείτε... βροντοφωνάξτε :
Συγνώμη...επειδή είμαι αρχάριος...πείτε πως θα το κάνω μεσα απο το γραφικό περιβάλλον ?
+2009 για το PCLinuxOS!!! (εντάξει συμφωνώ πάντως κι εγώ ότι έπρεπε να είχαν περάσει σε KDE4...)
************************
www.postokano.gr
Και για να κλείσει επιτέλους το θέμα, να πούμε οτι έχω βρεί work-around και εδώ και λίγο καιρό έχω του περάσει το openSuSE11.2. Η διαφορά στην συμπεριφορά ήταν οτι κόλλαγε τελείως σε κάποια φάση που φόρτωνε.
Το πρόβλημα λύνεται προσθέτοντας στον grub το "clocksource=jiffies" (χωρίς τα εισαγωγικά).
Οπότε τέλος καλό όλα καλά.