Swap partition και windoze

Teddy | Σάβ, 11/08/2008 - 21:44 | 2' | 3

Αναρωτιόμουνα τις προάλλες. Το γνωστό swap που έχουμε (και τις περισσότερες φορές τζάμπα υπάρχει) υπάρχει τρόπος ή λόγος να το χρησιμοποιήσω σαν "swap" των windoze? Ακούγεται λίγο περίεργο, αλλα σε pc με μικρούς ή τιγκαρισμένους σκληρούς το ένα ή τα δυο giga είναι αρκετά μεγάλη απώλεια. Πχ στο laptop μου έχω 1gb swap, και άλλο ένα-ενάμιση είναι το αρχείο των xp. Θα μου πείτε (και πολύ σωστά) οτι "τί να το κάνεις το 1 επιπλέον gb αφού σε 3 ώρες θα το γεμίσεις και αυτό?" αλλα δεν μασάμε σε προβοκατόρικες ερωτήσεις. Στην πράξη τώρα:

Η μία εκδοχή είναι να φορμάρω το swap σαν fat32 ή ΝΤFS αφού έτσι κι αλλιώς τα linux δεν πολυασχολούνται με αυτό, και η δεύτερη σε ext2/3 και να διαβάζω/γράφω μέσω του Ext2IFS. Ακουώ ιδέες: αν αξίζει απο πλευράς ταχύτητας, τα υπερ-κατά κάθε λύσης, αν με θέλετε για πειραματόζωο  για να το κάνετε και εσείς κτλ...

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Και υπάρχει και η βασική ερώτηση που ξέχασα.. Είναι δυνατόν να έχεις swap με άλλο σύστημα αρχείων εκτός από linux swap?

Νομίζω ότι δεν γίνεται. Πρέπει να το φορμάρεις σαν linux swap. Εναλλακτικά, αντί για ξεχωριστό partition, μπορείς να έχεις swap file, όπως στα windows, αλλά ούτε αυτό νομίζω ότι σε βοηθάει.

Σκοπος του swap ειναι να βοηθαει το συστημα οταν η ραμ τιγκαρει, κατι που σημαινει πως επιβαλεται να ειναι γρηγορο. Το linux swap ως file system προφανως ειναι κατι παναλαφρο χωρις πολλά απαιτουμαινα για ενα καλο file system ωστε να ειναι γρηγορο. Αν με λιγα λογια φτιάξεις swap file και τον στειλεις σε fat32 λογικα θα υποβαθμισεις το συστημα σου. Η χειροτερη λυση ειναι η δευτερη περιπτωση με το Ext2IFS οπου θα υποβαθμισεις και τα δυο λειτουργικα.()
Αν εχεις καλη μνημη και δεν χρησιμοποιειται συχνα το swap γιατι δε θυσιαζεις κανενα φλασακι? (υπαρχουν οδηγιες πως γινεται να φτιαξεις swap εκει μεσα σε linux, ενω στα windows αν εχεις xp υπαρχει κι ενα εργαλειο που στο προσαρμοζει αυτοματα αλλα δε θυμαμαι πως λεγεται... θα το βρεις ομως με google-ing πανευκολα)
Το φλασακι φυσικα δε θα ζησει για χρονια αν του κανεις τετοια χρηση, αλλα δεν ειναι και μεγαλο προβλημα (2-4 gb κοστιζουν πια οσο ενα δυο πακετα τσιγαρα)