Αρχεία pdf

dimitris_ban | Τετ, 10/29/2008 - 16:30 | 1' | 16

Παιδιά μπορώ να μετατρέψω αρχεία pdf σε word?H διανομή που έχω είναι mandriva 2009.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δε ξέρω αν γίνεται σε word αλλά γίνεται να το αποθηκεύσεις ως απλό κείμενο.

Πρέπει να εγκαταστήσεις το pdf editor. Μετά ανοίγεις το pdf που θέλεις με το pdf editor και πηγαίνεις στο μενού

file > save as text

Στα repositories του debian το πακέτο λέγεται pdfedit, λογικά θα υπάρχει και στη mandriva.

Το έχω δει αυτό που λες αλλά δεν μπορώ έτσι να κρατήσω κάποια σχεδιαγράμματα κλπ. Αλλοιώνεται δηλαδή τελείως η μορφή γι'αυτό θέλω να κάνω μετατροπή σε word. Αν κάποιος ξέρει κάτι......!

Κάνε copy τα περιεχόμενα του αρχείου σε text και μετά βάλε τα για διαμόρφωση στο Oo. Τα σχεδιαγράμματα τώρα τα παίρνεις σαν φωτογραφίες από το pdf, με το gimp ή κάποια άλλη εφαρμογή και τα ξαναβάζεις μέσα στο αρχείο.

Δεν υπάρχει τρόπος να βγάλεις το layout από το pdf προς odt ή doc. Το pdf και οι pdf editos δεν είναι επεξεργαστές κειμένου. Από τον επεξεργαστή κειμένου σώζεις σε pdf και όχι το ανάποδο για να καταλάβεις πως περίπου δουλεύει.
Το pdf είναι αρχείο για τελική παρουσίαση και όχι για επεξεργασία κειμένου.

Γιατί όμως στα windows υπάρχουν εφαρμογές που πετυχαίνουν το αντίθετο?(pdf>doc)

Mε το layout που σου δίνει ο επεξεργαστής κειμένου; Δηλαδή με την ίδια μορφοποίηση σελίδας που είχε το αρχείο πριν γίνει pdf, και ίδια γραμματοσειρά, και υποσημειώσεις κτλ; Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα. Εκτός αν αναφέρεσαι στα γραφιστικά προγράμματα της adobe τα οποία όμως είναι για ειδική και επαγγελματική χρήση και τα οποία μετατρέπουν κατά κάποιο τρόπο αυτό που βλέπουν στο pdf και στο βάζουν μέσα στον επεξεργαστή για περαιτέρω αλλαγές. Αυτά όμως είναι κλειστού κώδικα, επαγγελματικά και στοιχίζουν και αρκετά.

Άλλος ο επεξεργαστής κειμένου τύπου writer, word κτλ. Εκεί γράφεις και ταυτόχρονα μορφοποιείς το κείμενο για αυτό και σαν εφαρμογή είναι βαριά γιατί έχει ένα σωρό features για να φτιάξεις το κείμενο σου.
Αν αυτά τώρα τα features δεν στα υποστηρίζει η εφαρμογή που θα ανοίξει το αρχείο σου το αρχείο δεν θα βγει ίδιο. Αν π.χ εκεί που πας να ανοίξεις το αρχείο, δεν έχεις τα γράμματα palatino linotype τότε θα βάλει άλλη γραμματοσειρά στην θέση τους ή θα στα βγάλει με ερωτηματικά.

Τώρα οι text editors τύπου gedit, vi, emacs κτλ παρόλο που στο όνομα είναι και αυτοί επεξεργαστές κειμένου δεν είναι σαν αυτούς που έχουν οι σουίτες γραφείου. Το αρχείο σου το σώζουν καταρχάς σαν σκέτο text και εκτός ότι δεν σου δίνουν την δυνατότητα να σώσεις σε διάφορα φορμάτ, επίσης δεν σου δίνουν την δυνατότητα να μορφοποιήσεις το κείμενο. Δηλαδή να αλλάξεις τύπο γραμμάτων για τους τίτλους, να τα κάνεις πλάγια, να ορίσεις στήλες, περιθώρια, υποσημειώσεις, κεφαλίδες και υποσέλιδα κτλ. Είναι σαν ένα σημειωματάριο ( εξού και το όνομα notepad στα windows). Γράφεις σκέτο κείμενο εκεί σε μία μορφή, σε σειρές και τέλος. Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Το πολύ πολύ να στο τυπώσει σε σελίδα Α4 αλλά όπως σου είπα μέχρι εκεί είναι οι δυνατότητες του. ( σε σχέση πάντα με την μορφοποίηση κειμένου).

Τώρα το pdf ( portable document format) είναι τύπος αρχείου που μπορείς να σώσεις το κείμενο σου, είτε από σουίτα γραφείου είτε από text editor, αλλά είναι και από scanner αλλά και από φωτογραφία. Δηλαδή κρατάει μία μορφή του κειμένου ως τελική, χωρίς δυνατότητα επεξεργασίας εκτός είπαμε αν το μετατρέψεις και το ξανα εισάγεις μέσα στον επεξεργαστή κειμένου. Και πάλι όμως η μορφοποίηση, ( γράμματα, στυλ σελιδας κτλ) δεν υπάρχει περίπτωση να είναι τα ίδια ακριβώς.

dimitris_ban]Γιατί όμως στα windows υπάρχουν εφαρμογές που πετυχαίνουν το αντίθετο?(pdf>doc)

Γιατί η Adobe βγάζει τα προϊόντα της για Windows κ όχι για Linux. Τόσο απλό. Αλλά κ να τα έβγαζε θα έπρεπε να τα πληρώσεις.

Αν τα έχεις πληρώσει ήδη κ τα έχεις για Windows, μπορείς να δοκιμάσεις να τα τρέξεις μέσα από wine.

marlene]

Τώρα οι text editors τύπου gedit, vi, emacs κτλ παρόλο που στο όνομα
είναι και αυτοί επεξεργαστές κειμένου δεν είναι σαν αυτούς που έχουν οι
σουίτες γραφείου. Το αρχείο σου το σώζουν καταρχάς σαν σκέτο text και
εκτός ότι δεν σου δίνουν την δυνατότητα να σώσεις σε διάφορα φορμάτ,
επίσης δεν σου δίνουν την δυνατότητα να μορφοποιήσεις το κείμενο.
Δηλαδή να αλλάξεις τύπο γραμμάτων για τους τίτλους, να τα κάνεις
πλάγια, να ορίσεις στήλες, περιθώρια, υποσημειώσεις, κεφαλίδες και
υποσέλιδα κτλ. Είναι σαν ένα σημειωματάριο ( εξού και το όνομα notepad
στα windows). Γράφεις σκέτο κείμενο εκεί σε μία μορφή, σε σειρές και
τέλος. Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Το πολύ πολύ να στο τυπώσει σε
σελίδα Α4 αλλά όπως σου είπα μέχρι εκεί είναι οι δυνατότητες του. ( σε
σχέση πάντα με την μορφοποίηση κειμένου).

Μου θυμισες ενα σχολιο για τον emacs οτι ειναι ενα σπουδαιο λειτουργικο συστημα που του λειπει ομως ενας καλος editor.

---

always look on the Tux side of life

lynx]Μου θυμισες ενα σχολιο για τον emacs οτι ειναι ενα σπουδαιο λειτουργικο συστημα που του λειπει ομως ενας καλος editor.

---

always look on the Tux side of life

lol Ποιος την είπε την ατάκα; :D

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μπέρδεμα με το τι κάνουν οι επεξεργαστές κειμένου στις σουίτες γραφείου, οι σκέτοι επεξεργαστές κειμένου, τα προγράμματα σελιδοποίησης, το tex και φυσικά που κολλάνε όλα αυτά με το pdf.
Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε ξεχωριστό θέμα αν θα ήταν να μιλάμε για αυτά. Η αλήθεια είναι, ότι επειδή χρειάζομαι πολύ καλό επεξεργαστή κειμένου, το έχω ψάξει αρκετά το θέμα.
Εκείνο που είναι το παράπονο μου, είναι που δεν υπάρχει ένας επεξεργαστής κειμένου που να είναι ελαφρύς και custom. Δηλαδή να του προσθέτεις εσύ τα features που χρειάζεσαι και που χρησιμοποιείς πιο συχνά. Οι περισσότεροι επεξεργαστές που έχουν οι σουίτες γραφείου είναι ασήκωτοι, και τα μισά που έχουν εκεί μέσα είναι συνήθως αχρησιμοποιήτα.

Τελευταία την έχω καταβρει με τον gedit. Γιατί έχει ορθογραφικό έλεγχο με όποιο λεξικό του πεις, τον κάνει real time, έχει στατιστικά για το κείμενο, ( μετράει λέξεις, χαρακτήρες κτλ) και τυπώνει σε Α4. Αν είχε και κανένα δύο άλλα χαρακτηριστικά που χρειάζομαι, δηλαδή μορφοποίηση μεγέθους περιθωρίων της σελίδας, και υποσημειώσεις, θα το είχα χαιρετίσει κανονικά το Οο.

Κάποιος θα έπρεπε να φτιάξει τον πρώτο custom επεξεργαστή κειμένου. Να έχει διάφορα χαρακτηριστικά αλλα να διαλέγεις τι θέλεις να τρέχει μόλις το ανοίγεις ώστε να έχεις μόνο τα απαραίτητα εκεί.

Εκεί που δεν είχα τι να κάνω, είπα να εγκαταστήσω το ooo3.
Ψάχνοντας λοιπόν το experimental repo του Sidux βρήκα κι ένα πακέτο:
openoffice.org-pdfimport
"The package contains the extension to import pdf documents into OpenOffice.org"

...για να δούμε

luckyb]Εκεί που δεν είχα τι να κάνω, είπα να εγκαταστήσω το ooo3.
Ψάχνοντας λοιπόν το experimental repo του Sidux βρήκα κι ένα πακέτο:
openoffice.org-pdfimport
"The package contains the extension to import pdf documents into OpenOffice.org"

...για να δούμε

Έχουμε κανένα αποτέλεσμα?

Τελικά ψιλοαπάτη είναι :-(

Κάνει κανονικά import τα pdf, αλλά στο draw. Το layout διατηρείται σχεδόν αυτούσιο (σε ότι δοκίμασα) και μπορείς να επεξεργαστείς πολλά πράγματα.
Αλλά είναι draw, δεν είναι writer και ξενίζει αρκετά.

Επίσης ΔΕΝ μπορείς να σώσεις σε odt ή doc

luckyb]Τελικά ψιλοαπάτη είναι :-(

Κάνει κανονικά import τα pdf, αλλά στο draw. Το layout διατηρείται σχεδόν αυτούσιο (σε ότι δοκίμασα) και μπορείς να επεξεργαστείς πολλά πράγματα.
Αλλά είναι draw, δεν είναι writer και ξενίζει αρκετά.

Επίσης ΔΕΝ μπορείς να σώσεις σε odt ή doc

Παιδιά σας το είπα. Δεν παίζει το σενάριο. Το pdf είναι αρχείο τελικού φορμάτ και δεν υπάρχει περίπτωση να το επεξεργαστείς αφού έχει βγει.
Στην ουσία είναι κάτι σαν φωτογραφία της μορφοποίησης που έχεις φτιάξει στον επεξεργαστή κειμένου.

Όσο για τα pdfs που βγάινουν από το acrobat, δεν διαμορφώνονται εκεί και μπορείς να τους προσθέσεις κάτι σχόλια και τέτοια ψιλά, αλλά το κείμενο και την διαμόρφωση τους πάλι δεν μπορείς να την πειράξεις ακόμα και αν φορτώσεις το αρχείο πάνω στο ίδιο πρόγραμμα στο οποίο φτιάχτηκε.

Όπως και να έχει το pdf είναι καταπληκτική μοφρή αρχείου αν θες κάτι που θα παραμείνει απαράλλαχτο ακόμα και αν αλλάξει χέρια αλλά δεν είναι ούτε πρόκειται να αποκτήσει τα προσόντα ενός αρχείου που βγαίνει από επεξεργαστή κειμένου. ( ότι και να είναι αυτός).

μία μικρή διόρθωση: έχει δίκιο ο dimitris_ban όταν λέει ότι υπάρχουν τέτοια προγράμματα στον κόσμο των βίντοζ (εκτός από αυτά της adobe, εννοείται) και ένα γρήγορο ψάξιμο στο γκουγκλ το αποδεικνύει. για παράδειγμα, το able2doc (www.investintech.com) και το deskunpdf (www.docudesk.com) κάνουν πολύ καλή δουλειά. τα δοκίμασα σε ένα πολύπλοκο layout με πολλές εικόνες, στήλες, background γραφικά κ.λπ. και κράτησαν τα πάντα στη θέση τους ενώ το κείμενο του εγγράφου ήταν κανονικότατα editable στο word, άρα και στο OOo.

αλλά μη βιαστείς να τα περάσεις από το wine, γιατί φαίνεται ότι δεν... καταλαβαίνουν τους ελληνικούς χαρακτήρες (αν και το deskunpdf αναγκάζει το word να εμφανίσει το παράθυρο με τα φίλτρα μετατροπής, οπότε επιλέγοντας διάφορα φίλτρα ίσως καταφέρεις να πάρεις και ελληνικά) και, φυσικά, δεν είναι free (ούτε as in beer ούτε as in speech, κλαψ).

στη διεύθυνση http://www.freewaregenius.com/2008/03/28/how-to-convert-pdf-to-word-doc-for-free-a-comparative-test/ υπάρχουν και links για online υπηρεσίες μετατροπής pdf > doc.

-- never run out of ram

sgikas, βασικά ο σκοπός των Codewavers είναι να κάνουν της εφαρμογές της Adobe/Macromedia να δουλέψουν πλήρως με το winehq για αυτό και βγήκε η έκδοση 1.0 μετά από 15 χρόνια βλ. http://www.codeweavers.com/products/support_wine/, όσο για τους ελληνικούς χαρακτήρες δοκιμάστε να αντιγράψετε όλα τα αρχεια απο τον φάκελο fonts από τα XP στο φάκελο fonts του wine (άμα θέλετε κάνετε το ίδιο και με τα .dll που τυχόν θα χρειαστείτε και δεν υλοποιήθηκαν σε wine). :)