Απορία περί boot-grub

alfisti | Τρί, 05/27/2008 - 19:14 | 1' | 3

To πρώτο μου post, ήταν ερώτηση (:πως μπορώ να βάλω τον grub σε δισκέτα).

Είχε απαντήσει (πολύ γρήγορα ο dimitris).

Tο 1001 είναι ερώτηση (βαριέμαι να googlάρω  :)  ).

Κάποιες διανομές, προσθέτουν τον δικό τους grub καί από εκεί φορτώνεις καί όλες τις υπόλοιπες, με την μία χωρίς να σε "παραπέμπουν" σε άλλο menu.lst.

(ubuntu, mint, sidux κλπ).

Κάποες άλλες (suse), προσθέτουν τον grub τους, αλλά κατά την επιλογή μιάς άλλης διανομής, σε "οδηγάνε" στον grub εκείνης της διανομής καί πρέπει να ξαναεπιλέξεις.

Η ερώτηση είναι απλή: Πως καί γιατί?

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

οι debian like διανομες δειχνουν καλυτερες στην αναγνωριση αλλων linux συστηματων, τουλαχιστο απο την εμπειρια μου.. Τωρα το γιατι.... δεν ξερω να απαντησω

Εδώ η ευχή "να τα χιλιάσεις" ακούγεται μάλλον ξεπερασμένη !!
Να τα εκατομμυριάσεις λοιπόν :-)

1. Η βασική χρήση του grub που κάνουμε οι περισσότεροι είναι να τον εγκαθιστούμε στο master boot record (mbr) ενός σκληρού δίσκου. Έτσι όταν από το bios λέμε στο pc μας ξεκίνα από τον σκληρό τάδε, το πρώτο πράγμα που γίνεται είναι να διαβαστεί αυτό το mbr, να τρέξει ο grub που είναι εγκατεστημένος εκεί (stage 1) και κατόπιν να κοιτάξει εκεί που έχουμε εγκατεστημένα τα configuration files (βλέπε /boot/grub συγκεκριμένου partition, πχ hd(0,2)) και να ολοκληρώσει το stage 2. Από 'κει και πέρα έχουμε φτιάξει εμείς ένα όμορφο menu.lst στο οποίο αναγράφουμε κατευθείαν συγκεκριμένα λειτουργικά συστήματα που είναι εγκατεστημένα σε συγκεκριμένα partitions (καταχωρίσεις root, kernel, initrd).

Όλα καλά μέχρι εδώ που η κάθε διανομή που εγκαθιστούμε, αποφασίζει (με τη δική μας συναίνεση φυσικά) να επαναεγκαταστήσει το grub στο mbr, φτιάχνοντας το δικό της /boot/grub στο δικό της partition και μαντεύοντας τι άλλα λειτουργικά έχουμε στα υπόλοιπα partition για να προσθέσει τις ανάλογες καταχωρίσεις στο menu.lst.

2. Κι ερχόμαστε σε μια εναλλακτική - διαφοροποιημένη χρήση του grub με την οποία κάθε διανομή που εγκαθιστούμε θα μπορεί να έχει το δικό της grub και να μην μας κάνει μπάχαλο ότι έχουμε φτιάξει μέχρι τώρα. Και πάλι η gruboεγκατάσταση θα γίνει στο mbr και θα χρησιμοποιεί κάποια configuration files σε συγκεκριμένο partition. Όμως τώρα στο menu.lst μας δεν θα βάλουμε συγκεκριμένες καταχωρίσεις για λειτουργικά συστήματα!!
Θα του πούμε με τις καταχωρίσεις rootnoverify και chainloader +1 να πάει και να κοιτάξει σε boot sector συγκεκριμένων partition (εκτός από το mbr που αφορά ολάκερο τον δίσκο, κάθε κατάτμηση έχει το δικό της boot sector). Εκεί θα έχουμε εγκαταστήσει άλλον grub (της διανομής που έχουμε σ'αυτό το partition)
Αρχίζω και μπερδεύομαι ο ίδιος !!

Αυτά για το πως. Τώρα για το γιατί, δεν έχω ιδέα :-)

Ναί.
Το "πως" κάπως έτσι το φαντάστηκα.
Καί μού ήρθε τώρα, λόγω suse.

Είχα ας πούμε ubuntu, mandriva, sidux, fedora.
Ο grub ήταν τού ubuntu. Επέλεγα λοιπόν Fedora πχ, καί άνοιγε η fedora.

Με την εγκατάσταση τού suse, μπήκε ο grub του. Στο mbr πάντα.

Επιλέγω λοιπόν ubuntu πχ καί ανοίγει ο grub τού ubuntu.

Αχ αυτό το "γιατι" θα μας φάει.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/