Webcam και εγγραφή αναλογικού βίντεο

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Κυρ, 01/13/2008 - 23:05 | 3' | 4

Γειά σας,

Προσπαθώ να μεταναστεύσω στο Linux και έχω επιλέξει τη διανομή OpenSuse 10.2 με περιβάλλον GNOME. Τα κυριώτερα προβλήματα που έχω είναι δύο:

1. Δεν μπορώ να πάρω σήμα από την usb webcamera που διαθέτω. Με lsusb παίρνω: 'ID 04fc:0561' Sunplus Tecnology Co, Ltd Flexcam100'. Ο driver για αυτό το μοντέλο είναι ο spca5xx που τον βρήκα στο dvd του περιοδικού, αλλά και στο Internet (αρχείο spca5xx-20060501.tar.gz και στις δύο περιπτώσεις). Δοκίμασα να εγκαταστήσω τον οδηγό με τον γνωστό τροπο (./configure, make, su -c 'make install') αλλά δεν τα κατάφερα. Η εντολή ./configure επιστρέφει 'Δεν υπάρχει τέτοιο αρχείο ή κατάλογος'. Η εντολή make κάνει κάποια δουλειά, αλλά επιστρέφει πολλά λάθη.

Καμιά ιδέα;;;

2. Έχω μια κάρτα τηλεόρασης (V-STREAM) που αναγνωρίζεται σαν Cx23880/1/2/3 PCI Video and Audio Decoder (και σωστά αν κρίνω από τα στοιχεία που αναγράφονται επάνω της). Η κάρτα αυτή έχει εισόδους composite, s-video και DV. Το θέμα είναι πως μπορώ να πάρω σήμα από αναλογικό videoplayer και αναλογική videocamera (τέτοια έχω) και αν θα συνδέσω ψηφιακή videocamera στην είσοδο DV θα πάρω σήμα; (δεν έχω για να δοκιμάσω). Σύνδεσα την videocamera στην είσοδο s-video και προσπάθησα με το πρόγραμμα Kdetv αλλά δεν κατάφερα τίποτα (το πρόγραμμα δεν έχει επιλογή για s-video). Ύστερα έκανα σύνδεση στο composite και εμφανίστηκε μια αποσυντονισμένη εικόνα.

Καμιά άλλη ιδέα;;;

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Για το πρώτο:

υπάρχει η configure στο φάκελο ή τη δίνεις τσάμπα;
Το κυριότερο όμως είναι: τι λάθη σου βγάζει; δεν τα κάνεις copy/paste εδώ μπας και πάρουμε χαμπάρι περι τίνος πρόκειται και σε βοηθήσει κανείς;

Για το δεύτερο, δε μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά αλλά μια ερώτηση: είσαι σίγουρος ότι η κάρτα τηλεόρασης παίζει; Βλέπεις κανάλια; Αν η κάρτα δεν υποστηρίζεται από τον πυρήνα, βράσε ρύζι. Δώσε lspci από την κονσόλα και κάνε copy/paste για να δούμε τι ακριβώς έχεις μήπως και βρούμε κανένα info κάπου στο Google.

O driver που πήρες από το DVD είναι παλιός, για πυρήνες παλιότερους του 2.6.11. Γι´ αυτό δεν μεταγλωττίζεται. Κατέβασε τη νέα έκδοση από εδώ:
http://mxhaard.free.fr/spca50x/Download/gspcav1-20070110.tar .gz

Σε FC6 με πυρήνα 2.6.20 μεταγλωττίστηκε μια χαρά.

Τα άλλα δύο αρχεία είναι GUI και Viewer/Streamer για την κάμερα, αν θυμάμαι καλά.

To spcaview (από το DVD) το δοκίμασα μόλις τώρα και μεταγλωττίζεται μια χαρά. Συνεργάζεται άψογα με το νέο driver, αρκεί να κάνεις ένα reboot (εννοώ μετά την εγκατάσταση του νέου driver gspca-μπλα-μπλα). Μετά τρέχεις από την κονσόλα
spcaview

και βλέπεις τη φάτσα σου!

Μάλιστα, η Logitech QuickCam που έχω παίζει άνετα τώρα και με το πρόγραμμα Ekiga για βιντεοδιασκέψεις κλπ. Κοίτα:

 


dimitris2007-4-6 17:20:58

Καλά το κατάλαβες. Βάλε Debian, είναι πιο ελαφρύ κι από μένα
Γενικά, με το σύστημά σου (λόγω RAM) να αποφεύγεις τις διανομές τύπου openSUSE (καλά αυτήν να την αποφεύγεις και λόγω MS), Ubuntu (φορτώνει τα μαλιοκούβαρά της) κλπ. Η εγκατάσταση του Sagem στο Debian δεν είναι πρόβλημα. Στην τελική, κάνε αυτό που κάνεις και τώρα: πειραματίσου μέχρι να καταλήξεις σε εκείνη που σου αρέσει/ταιριάζει με τις ανάγκες σου. Διανομές, δόξα τω Linus, υπάρχουν πολλές (Fedora όμως μία ).

Πλζ, όταν αναφέρεσαι σε κάτι καινούριο να ανοίγεις νέο θέμα για να μην χάνουμε το thread της συζήτησης. ¶σε που ένα θέμα "τι διανομή να βάλω;" θα διαβαστεί από πολύ περισσότερους από ένα θέμα "webcam". Θενκ γιου.