Free or not to free, Open or not to open

Salih Emin | Τετ, 05/21/2008 - 20:58 | 5' | 21

Αγαπητοί φίλοι/λες

Θα ήθελα την άποψη για ένα θέμα που αρχίζει να γίνεται όλο και πιό έντονο, όσο το Linux κερδίζει έδαφος παντού, στις σηζητήσεις μεταξύ geek φίλων που ασχολούνται με PC/MAC και λειτουργικά συστήματα Linux, Mac BSD's, Windows κλ.π.

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι η GPL και ποιές είναι η συνέπειες στην βιομηχανία λογισμικού αλλα και ευρύτερα στην κοινωνία με το φιλοσοφικό της πλαίσιο. Έτσι δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς, πιστεύω οτι με τη χρήση του Linux άλλαζει ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα γύρο μας που βέβαια μπορεί να μήν έχει σχέση με τους υπολογιστές. Προσωπικά όσο χρησημοποιούσα το Windows .... η πειρατία πηγαινε σύνεφο !! Ένιωθα τον κόσμο του λογισμικού ολο δικό μου... Άρπαζα χωρίς να δίνω. Κανένας σεβασμός ! Θεωρούσα τα δωρεάν λογισμικά άχρηστα και χρησιμοποιουσα μόνο εμπορικά. Αυτά μέχρι που αρχησα να ασχολούμε με το Linux αλλά και με την φιλοσοφία του. Έτσι, με τον καιρό κατάλαβα ποια είναι η ουσία της κοινότητας και την ένοια της ελευθερίας με αποτέλεσμα να κατέστρεψω ότι είχα αποκτήσει πειρατικά !. Έμαθα να βοηθάω και να συνεισφέρω στην κοινότητα οσο περνάει απο το χέρι μου. Ακόμα και στους φίλους και συγγενείς μου που έχουν Windows και μου το φέρνουν για επισκευή τους εγκαθιστώ μόνο δωρεάν λογισμικά (antivirus, firewall, OOorg, ccleaner, defragler κλ.π.). Αρνούμαι να τους βάζω αντίστοιχα εμπορικά λογισμικά, αφου τους εξειγήσω τις συνέπειες αυτής της πράξης. Όλοι φαντάζομαι εχετε βρεθεί σε αυτή τη θέση οπου νιώθετε απο άλλον πλανήτη όταν αντιμετοπίζετε αυτους που λένε "έλα μωρε, όλοι έχουν πειρατικά τα εμπορικά προγράμματα, τι πειράζει να το κάνω και εγώ ; !!!!" Δεν είμαι κατά του εμπορικού λογισμικού, αν πραγματικά το αξιζει δε θα διστάσω να τα σκάσω. Μέχρι τώρα όμως τα repositories και διαφορα άλλα freeware με καληπτουν πλήρως. Μια φορά ετυχε να χρειαστώ ένα εμπορικό λογισμικό και με ευχαρήστηση πήγα και το αγόρασα αφού ήταν σε java και ήταν συβατό με όλα τα λειτουργικά συστήματα.

Ακόμα και σε οτι χρησιμοποιώ δε θέλω να περιορίζει τις ελευθερίες μου είτε αυτό ειναι hardware ή software. Πάντα πρίν αγωράσω κάτι το ψάχνω μή τυχόν και μου στερήσει κάποιες δυνατότητες που είναι κλειδωμένες ή είναι συμβατές με ένα μόνο λειτουργικό σύστημα

Ένα βαθύτερο φιλοσοφικό "δίλημμα" είναι η χρήση ελευθερου λογισμικού με ανοιχτό κώδικα (λ.α.κ.) ή με κλειστό κώδικα (λ.κ.κ.).Για παράδειγμα πολλοί είναι αυτοί που χρησημοποιούν το Debian λόγο αποκλειστικής χρήσης "λ.α.κ" ενώ αλλοί δέν έχουν αυτό το δίλλημα και χρησιμοποιούν Μint οπου είναι default ενεργά τα flash, MP3, dvdcss κλ.π. Πολλοί ειναι αυτοί που δεν ενεργοποιούν καν τα "non-free" repositories, ενώ άλλοι είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν μετα την εγκατάσταση μιας διανομής.

Όλα αυτά είναι θέματα που θα συνατήσει κάθε χρήστης Linux και θα διαμορφώσει αποψεις για αυτό το εκπληκτικό λειτουργικό της Ανθροπώτητας. Εδώ θέλω να ακούσω τις δικές σας απόψεις:

  • Πως σας έχει επειρεάσει η χρήση του Linux ;
  • Είστε σκληροπυρηνικοί opensource χρήστες ή δέν έχετε τέτοια διλλήματα ;
  • Θέλετε ένα λειτουργικό με αποκληστικά opensource προγράμματα ή προτειμάτε μια μίξη με non-free ;
  • Θέστε και εσείς ερωτήματα ....

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μεγάλη κουβέντα άνοιξες Cortex.
Σε όποια συνάντηση έχω πάει, αποτελεί βασικό θέμα για να "τσακωθούμε" μεταξύ μας ή ερέθισμα για flames.

Προσωπικά δεν έχω ενδοιασμούς να χρησιμοποιήσω "non-free" λογισμικό αλλά ως επί το πλείστον έχω στραφεί στην αντίθετη κατεύθυνση. Χρησιμοποιώ ακόμα και προγράμματα που (υποκειμενικά πάντα) είναι υποδεέστερα.

Εκεί που δεν συμβιβάζομαι πια, είναι η χρήση "σπασμένου" software.
Αν θέλω οπωσδήποτε για να κάνω τη δουλειά μου με το killerapp το οποίο όμως είναι κλειστού κώδικα και έχει χρηματικό αντίτιμο, θα ακολουθήσω τη νόμιμη (και ηθική) οδό.

luckyb]Μεγάλη κουβέντα άνοιξες Cortex.

Θεωρώ οτι είναι καιρός να ανοιχτούν τέτοιες κουβέντες αφου όλοι πιστεύω βλέπουμε οτι η ενασχόληση με το Linux γίνεται όλο και πιο εμφανής στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Πλέον το η κουβέντα για το Linux και γενικότερα για την GPL δέν ειναι προνόμιο "λίγων" .... ξέρετε πιούς ενωώ :P . Είναι σίγουρο οτι και το forum αυτό έχει φτάσει εδω και καιρό στην κατάλληλη ωριμότητα για τέτοιες συζητήσεις. Αρχίσαμε όλοι απο κάπου, (θυμάσται τα πρώτα post μας ?) λιγο λίγο, βοηθώντας ο ένας τον άλλον μάθαμε πολλα για το Linux και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε... Αυτό το forum στερεώθηκε γερά απο χρήστες όπως ο alfisti με πανω απο 900 post, o thanos (500+), η marlene (200+), εσυ (300+), o dimitris (o αρχαίος με 2000+ :P) ο chek2fire (400+) .... κλ.π (συγχωρέστε με αν ξεχασα κάποιους, αυτους θυμάμαι απο τους πρώτους που γράψαμε στο forum)

Όλο και περισσότεροι χρήστες έρχονται στο forum και βλεπεις οτι απο τα λιγα post που πρόλαβαν να κάνουν και τα λεγομενά τους φαίνεται οτι κάτι μεγάλο έρχεται !!! Μαθαίνουμε οτι όλο και περισσότερα Lug ξεπετάγονται ανα την χώρα.... Είναι νομίζω κατάλληλο πια το έδαφος να σηζητηθούν όλα τα θέματα γύρο απο το "κινημα" είτε αρνητικά είτε θετικά...

luckyb]

Προσωπικά δεν έχω ενδοιασμούς να χρησιμοποιήσω "non-free" λογισμικό αλλά ως επί το πλείστον έχω στραφεί στην αντίθετη κατεύθυνση. Χρησιμοποιώ ακόμα και προγράμματα που (υποκειμενικά πάντα) είναι υποδεέστερα.
Εκεί που δεν συμβιβάζομαι πια, είναι η χρήση "σπασμένου" software.
Αν θέλω οπωσδήποτε για να κάνω τη δουλειά μου με το killerapp το οποίο όμως είναι κλειστού κώδικα και έχει χρηματικό αντίτιμο, θα ακολουθήσω τη νόμιμη (και ηθική) οδό.

Εδώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα... Εκπέμπουμε στο ιδιο μήκος κύματος :P

hacker emblem

Όλοι όσους έχω γνωρίσει οι οποίοι ασχολούνται με τα παραπάνω θέματα έχουν χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή πειρατικά
(κι εγώ μαζί). Από τότε όμως που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το Linux και την φιλοσοφία του τα σταμάτησα γιατί
κατάλαβα ότι δεν χρειάζεται πλέον να ρισκάρω καθόλου από την στιγμή που κάνω την δουλειά μου καλύτερα, ασφαλέστερα,
νόμιμα, χωρίς κόστος, παραμετροποιώντας το πλήρως κατά τα γούστα μου. Άσε δε από πληθώρα software, να κάνεις ότι
θες χωρίς κανένα περιορισμό. Πιστεύω ότι έχει να κάνει με το κατά πόσο είναι διατεθειμένος ο καθένας να
αλλάξει νοοτροπία, τρόπο σκέψης και τρόπο δράσης.

Φίλε CORTEX ανοίγεις όντως μεγάλη συζήτηση.

Ξεκινώντας από το σημείωμά σου, θα πω ότι διαφωνώ σε ένα μόνο σημείο.
(Αυτή η διαφωνία, θα δείξει καί το δικό μου "νομίζω").

Δεν ξέρω πολούς (κανέναν ίσως?) να λέει "έλα μωρέ, όλοι έχουν πειρατικά, γιατί όχι καί εγώ?".

Ξέρω πολλούς, να το κάνουν καί να το χαίρονται, επειδή έτσι έχουν μάθει γιά πολύ σπουδαιότερα πράγματα καί θέματα στην ζωή τους. (Στην χώρα της κλεψιάς καί της λοβιτούρας -δυστυχώς).

Ξέρω κι άλλους, πού επειδή θέλουν τα win είτε επειδή δεν ξέρουν κάτι άλλο καί δεν θέλουν να μάθουν κάτι άλλο.
Καί κακά τα ψέματα, δεν ξέρω πολλούς πού ΕΧΟΥΝ να πληρώσουν ένα pc (με το αντίστοιχο γιά win hardware έτσι?), μία σουίτα ασφαλείας, μία σουίτα επεξεργασίας καί εγγραφής ήχου καί εικόνας κλπ, κλπ. Καί τα βρίσκουν στο Μοναστηράκι, στον κoλητό μαγαζάτορα (5 ευρώ δεν είναι καί πολλά γιά ολόκληρο office), στο internet.

Καί όλοι αυτοί, το χαίρονται. Καί στην Ελλάδα καί παντού στον κόσμο (το τόσο% εδώ καί εκεί, με αφήνει αδιάφορο).

Ξέρετε τι θέλω απλά να πω?
Οτι είναι θέμα ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ. Γενικότερης αντιμετώπισης των πραγμάτων.

Όταν πήρα το πρώτο μου pc, είχε win. Μόνο αυτά ήξερα. Καί πολύ γρήγορα έμαθα καί γιά όλα τα υπόλοιπα. Επειδή ΗΘΕΛΑ.
Αν μπορούσα οικονομικά, (μιά καί τότε χωρίς internet τα πράγματα ήταν δύσκολα γιά το linux), θα είχα apple καί όχι win.
Απλά επειδή ήμουν πάντα με τις μειονότητες, καί κατά των κολοσών καί των μονοκρατόρων.

Όταν σπίτι ήρθε επιτέλους adsl, την άλλη μέρα είχα καί linux.

Όσο γιά τα υπόλοιπα: καί στα win είχα firefox, vlc, open office καί οτιδήποτε free υπήρχε.
Είχα πειρατικά mic office καί όμως έβαζα open. Ήταν στάση ζωής γιά μένα.

(δες τε σήμερα πόσοι γνωστοί σας τρέχουν στα win τους mplayer, firefox κλπ καί όμως αρνούνται να βάλουν linux γιατί, δεν το ξέρουν -λέει-).

Τα nonfree είναι άλλο "πρόβλημα". Tι να κάνω πού το mp3 είναι nonfree? Θα το βάλω. Είμαι αναγκασμένος. Γιατί θα το δώσω καί τού φίλου, θα το βάλω καί στο mp3player κλπ.
Τι να κάνω πού κάποιος είχε την φαεινή ιδέα να κλειδώνονται τα dvd?

Aυτά τα λίγα πρός το παρόν! :)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

alfisti]
Δεν ξέρω πολούς (κανέναν ίσως?) να λέει "έλα μωρέ, όλοι έχουν πειρατικά, γιατί όχι καί εγώ?".

Το ανέφερα ώς μια συχνή κατάληξη στη συζήτηση που κάνω με φίλους, οι οποιοι όταν στερέψουν απο επιχειρήματα καταλήγουν περίπου με την παραπάνω ατάκα... :P

Γιαυτό άνοιξα αυτο τη κουβέντα... καλώ όλους να πουν τα καλά και τα ανάποδα της καθημερινής ενασχόλησης με το Linux αλλά και ευρύτερα με την φιλοσοφία του κινήματος..

hacker emblem

μονο μια σκεψη...
εχετε σκεφτει ποτε οτι το internet ειναι η μοναδικη "κοινοτητα" που δεν εχει πλουσιους και φτωχους? ολοι εχουν τις ιδιες δυνατοτητες (νομιμες ή παρανομες)...

Η δική μου άποψη είναι: μην πληρώνετε για λογισμικό. Αντιγράψτε το. Σε πολλές κόπιες. Σε όλους. Αρκεί να είναι GPL.

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

dimitris]
Η δική μου άποψη είναι: μην πληρώνετε για λογισμικό. Αντιγράψτε το. Σε πολλές κόπιες. Σε όλους. Αρκεί να είναι GPL.

Μου θυμίζεις την εποχή τον "λουλουδιών".... Αν και είμαι της επόμενης 10ετίας :)

Τα πράγματα αλλάζουν τάχιστα... θυμάμαι πριν 4-5 χρόνια που προσπαθούσα,
παραμετροποιώντας κάποια αρχεία του συστήματος, να μπορέσω να κάνω το
Linux να βλέπει και να γράφει Ελληνικά !!!!Σημερα απολαμβάνω το 3D
Desktop μου και τα δωρεάν προγράμματα μου με ασφάλεια και
σταθερότητα... και όλη αυτή η αλλαγή του Linux εγινε σε 4 χρόνια ! ...
όχι απο μία εταιρεία, αλλα απο χομπίστες χρήστες και εταιρίες που είδαν
το λογισμικό με άλλο μάτι δηλ όπως ήταν την δεκαετία του 70'... ανοιχτό
και προσβάσιμο απο όλους. Εκείνη τη εποχή όταν έγραφε κάποιος ένα
πρόγραμμα δεν είχε τοσο σημασία τί έκανε το πρόγραμμα αλλά όλοι
ενδιαφερόντουσαν να  άθουν πώς το έκανε αυτό.... ζητούσαν να δούν τον
κώδικα... και βέβαια ο προγραμματιστής αποκτούσε κύρος απο την
συγγραφική του ικανότητα(κώδικας) και όχι τόσο απο το προϊον
(πρόγραμμα). Ξαναεπιστρέφουμε μάλλον σε αυτήν την εποχή. Π.χ Google Summer Code

Μια εποχή που έτρεμε ο "μπιλάκος" μήπως του κλέψουν τον κώδικα και ειχε στείλει το 1976 εκεινο το περιβόητο γράμμα στους "Hobbyists" http://www.blinkenlights.com/classiccmp/gateswhine.html ... Όσο και αν το πάλεψε .... η ιστορία ξαναεπαναλαμβάνει τον εαυτό της... προς όφελος της ανθροπώτητας :P

hacker emblem

Μάλιστα!
Κατάθεση ψυχής.
Ας δώσω τα συγχαρητήρια μου στον φίλο CORTEXlinux64 για την δημιουργία του topic.
Ξεκινώντας να μιλάω για τον εαυτό μου, και την ψυχοπνευματική μου σχέση με τον ανοιχτό κώδικα, θέλω να δηλώσω ότι δεν είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου. δεν είμαι σίγουρος , ότι δεν θα βάλω σπασμένα προγράμματα σε pc φίλου μου αν μου το ζητήσει.
Ισως τα κατάλοιπα των παραθύρων στην ψυχή μου να είναι περισσότερα από όσο νομίζω. όμως έτσι είχα μάθει, ποτέ δεν πλήρωσα τίποτα και πάντα φρόντιζα να έχω παρτίδες με crackers ώστε να αποκτώ γνώση για αυτό που ήθελα αλλά και αυτό που ήθελα χωρίς κόστος. (κλείνω αυτήν την θλιβερή παρένθεση για τον εαυτό μου) είναι όμως η αλήθεια....
Αν κάτι με τράβηξε στον ανοιχτό κώδικα, αυτό είναι η φιλοσοφία του αλλά και ο τρόπος ζωής που προάγει.
Τι εννοώ;
Σκέφτομαι πολλές φορές τα ξενύχτια που ρίχνουν , όλοι αυτοί οι άνθρωποι, για να γράψουν ένα κώδικα, για να αναπτύξουν μια εφαρμογή, για να απαντήσουν σε μια απορία κάποιου άγνωστου , για να βοηθήσουν τέλος πάντων τον συνάνθρωπο τους.
Αυτό παιδιά δεν διδάσκετε σε σχολεία ή πανεπιστήμια.
Αυτό δεν εξαργυρώνετε με πλούτη και χρυσάφια.
Αυτό παιδιά είναι Ανθρωπιά.
Είναι κάτι πολύ μεγάλο και κάτι πολύ σπάνιο στις ημέρες μας.
Ειλικρινά είμαι πολύ συγκινημένος αυτήν την στιγμή και δεν μπορώ να γράψω αν κάτι έχει αλλάξει μέσα μου μετά που γνώρισα το linux.
Εχουν βέβαια αλλάξει πάρα πολλά , αλλά τα ξεχνάω τώρα.

για αυτό θα παραθέσω ένα κομμάτι από ένα ποστ σε άλλο φόρουμ με άλλη θεματολογία , που η στιγμή το έφερε και συζητήθηκε η φιλοσοφία του ανοιχτού κώδικα...

"μια
εναλλακτική πρόταση όμως που θέλω να υποστηρίξω εδώ και τώρα σε αυτό το
φόρουμ είναι ο ανοικτός κώδικα και το ανοικτό λογισμικό.
καταρχήν διότι συμπεριλαμβάνει όλες τις αρχαίες ελληνικές αρετές, συν το υπέρτατο αγαθό.Το Αγαθό, το όμορφο, το υπέρτατο καλό.
πιστεύω ότι καταλαβαίνεις τι εννοώ , και συνδέετε απόλυτα και με το Συμπόσιο του Πλάτων και με τα παραπάνω κείμενα (1,2 post).

δηλαδή το να σου δίνει δωρεάν κάποιος την γνώση του, το κόπο του.
το
να σε βοηθάει με πολύ προσωπικό κόστος να εννοήσεις κάτι που αυτός
δημιούργησε για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να το χρησιμοποιήσει αλλά και
να το αναπτύξει ακόμα περισσότερο.
Ε , δεν είναι μαγικά απίθανο;
Τα συναισθήματα και ο ψυχικός κόσμος αλλάζει όταν ένας άνθρωπος μπει στην φιλοσοφία του ανοιχτού κώδικα.
δηλαδή όταν μπει στην κοινωνία της προσφοράς και του δίνω.
λέξεις που λείπουν πια απο την μαρτυρική ζωή μας.

προσωπικά σου λέω ότι η λύση για εμένα είναι η ζωή του Ιησού.
όμως
θα χαρώ πολύ να δω τα παιδιά μου αύριο και καλοί χριστιανοί να μην
γίνουν, να έχουν τουλάχιστον μέσα τους το αγαθό, το καλό.
πχ να
βοηθάνε δηλαδή ανώνυμα στον εξελληνισμό του openoffice μόνο και μόνο
διότι θέλουν να προσφέρουν απο την καρδιά τους κάτι στον συνάνθρωπο."

ευχαριστώ.

Από όλα και φυσικά νόμιμα. Δεν έχω καταλάβει γιατί ΔΕΝ θα πρέπει να χρησιμοποιήσω τα non free repositories..
Καταρχάς μεγάλο ποσοστό των codecs κάποτε, πριν τα κατοχυρώσουν με πατέντες διάφορες εταιρίες ήταν free. Άρα όταν ενεργοποιώ κάποιο non free repo δεν θεωρώ ότι παρανομώ, παράνομος ( ηθικά γιατί νομικά τρέχα γύρευε) είναι εκείνος που κλείδωσε στο όνομα του την δουλειά άλλων.
Δεν μπαίνω στην διαδικασία να σπάσω κάτι γιατί στο λίνουξ υπάρχουν άπειρες εναλλακτικές ελεύθερες. Δεν είμαι όμως και κατά του να πληρώσω για να χρησιμοποιήσω μία εφαρμογή που τρέχει σε λίνουξ. Το θεωρώ μία τίμια ανταλλαγή, εάν και εφόσον η εφαρμογή αυτή μου παρέχει κάτι που δεν θα το βρω δωρεάν και ελεύθερο και στην τελική δεν βλέπω τον λόγο γιατί να είναι ΟΛΑ τσάμπα. Ένας developer που βιοπορίζεται από την ανάπτυξη που κάνει σε μία εφαρμογή ανοιχτού κώδικα, νομίζω ότι είναι λογικό να ζητάει ένα αντίτιμο για αυτό. Στο κάτω κάτω έχω κάνει κατά καιρούς δωρεές σε προγράμματα χωρίς να είμαι υποχρεωμένη να το κάνω αυτό.
Δεν χρησιμοποιώ όμως της εφαρμογές της ακατανόμαστης ούτε και πληρώνω για αυτές γιατί είμαι ενάντια στην λογική με την οποία πωλούνται και ενάντια στις μονοπωλιακές τακτικές τις οποίες χρησιμοποιεί. (π.χ θα χρησιμοποιήσω το gimp αλλά δεν θα ψάξω να βρω μέθοδο να τρέξω το photoshop με κάποιο τρόπο στον υπολογιστή μου έστω και αν μπορώ να το βρω σπασμένο.)
Προσέξτε για να μην με παρεξηγήσετε εδώ. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να αγοράσεις μία ελεύθερου κώδικα εφαρμογή για την οποία ζητείται αντίτιμο για να μπορέσουν εκείνοι που την παράγουν να βιοποριστούν και εντελώς διαφορετικό πράγμα να πληρώσεις γιατί δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά, γιατί στην ουσία σε εκβιάζουν να πληρώσεις , χρησιμοποιώντας την μέθοδο του κλειδώματος για να σε εξαναγκάσουν να χρησιμοποιήσεις κάποια προιόντα και να παραμείνεις σε αυτά.
Βασικά η χρήση κάθε εφαρμογής θα πρέπει να διακατέχεται από κρίση και λίγο ψάξιμο ως προς το ποιες είναι οι προθέσεις που κρύβονται πίσω από αυτή. Προυποθέτει επίσης και μία κάποια ανεπτυγμένη καταναλωτική συνείδηση, και μάλιστα αυτή η τελευταία θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις .
Από εκεί και πέρα είμαι κατά της πειρατείας, και μάλιστα της λογικής με την οποία εφαρμόζεται εδώ στην Ελλάδα. Δηλαδή της λογικής που λέει, χρησιμοποιώ τα πάντα γιατί έχω τον τρόπο να τα έχω πειρατικά, δεν κοιτάζω τίποτα εναλλακτικό, έλα μωρέ γιατί να περάσω στον ανοιχτό κώδικα έτσι και αλλιώς στην Ελλάδα όλα τσάμπα είναι. Δηλαδή της λογικής που λέει ότι όλα πρέπει να είναι τσάμπα, όχι ελεύθερα τσάμπα.. δηλαδή πάνω από όλα μετράει να μην πληρώνεις τίποτα ανεξάρτητα αν μετά "πληρώνεις" και μάλιστα ακριβά τις επιλογές σου.
@ alfisti
Όχι δεν θα είχα πάρει apple και δεν έχω πάρει και ας μπορώ οικονομικά γιατί είναι χειρότεροι από εκείνους της MS αφού δεν τους ενδιαφέρει η συμβατότητα με τους υπόλοιπους. Οι εφαρμογές τους και τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν έχουν απώτερο σκοπό να κλειδώνουν τους χρήστες στις δικές τους και μόνο πλατφόρμες. Το ότι το λογισμικό τους είναι unix δεν μου λέει τίποτα.

Μην πάρεξηγηθω.
Λεω πως εβλεπα το πραγμα πριν 10τοσα χρονια και πριν μαθω καν την υπαρξη του linux.
Τωρα δεν διαφωνω καθολου marlene μου.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

alfisti] Φίλε CORTEX ανοίγεις όντως μεγάλη συζήτηση.
Ξεκινώντας από το σημείωμά σου, θα πω ότι διαφωνώ σε ένα μόνο σημείο.
(Αυτή η διαφωνία, θα δείξει καί το δικό μου "νομίζω").
Δεν ξέρω πολούς (κανέναν ίσως?) να λέει "έλα μωρέ, όλοι έχουν πειρατικά, γιατί όχι καί εγώ?".
Ξέρω πολλούς, να το κάνουν καί να το χαίρονται, επειδή έτσι έχουν μάθει γιά πολύ σπουδαιότερα πράγματα καί θέματα στην ζωή τους. (Στην χώρα της κλεψιάς καί της λοβιτούρας -δυστυχώς).
Ξέρω κι άλλους, πού επειδή θέλουν τα win είτε επειδή δεν ξέρουν κάτι άλλο καί δεν θέλουν να μάθουν κάτι άλλο.
Καί κακά τα ψέματα, δεν ξέρω πολλούς πού ΕΧΟΥΝ να πληρώσουν ένα pc (με το αντίστοιχο γιά win hardware έτσι?), μία σουίτα ασφαλείας, μία σουίτα επεξεργασίας καί εγγραφής ήχου καί εικόνας κλπ, κλπ. Καί τα βρίσκουν στο Μοναστηράκι, στον κoλητό μαγαζάτορα (5 ευρώ δεν είναι καί πολλά γιά ολόκληρο office), στο internet.
Καί όλοι αυτοί, το χαίρονται. Καί στην Ελλάδα καί παντού στον κόσμο (το τόσο% εδώ καί εκεί, με αφήνει αδιάφορο).
Ξέρετε τι θέλω απλά να πω?
Οτι είναι θέμα ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ. Γενικότερης αντιμετώπισης των πραγμάτων.
Όταν πήρα το πρώτο μου pc, είχε win. Μόνο αυτά ήξερα. Καί πολύ γρήγορα έμαθα καί γιά όλα τα υπόλοιπα. Επειδή ΗΘΕΛΑ.
Αν μπορούσα οικονομικά, (μιά καί τότε χωρίς internet τα πράγματα ήταν δύσκολα γιά το linux), θα είχα apple καί όχι win.
Απλά επειδή ήμουν πάντα με τις μειονότητες, καί κατά των κολοσών καί των μονοκρατόρων.
Όταν σπίτι ήρθε επιτέλους adsl, την άλλη μέρα είχα καί linux.
Όσο γιά τα υπόλοιπα: καί στα win είχα firefox, vlc, open office καί οτιδήποτε free υπήρχε.
Είχα πειρατικά mic office καί όμως έβαζα open. Ήταν στάση ζωής γιά μένα.
(δες τε σήμερα πόσοι γνωστοί σας τρέχουν στα win τους mplayer, firefox κλπ καί όμως αρνούνται να βάλουν linux γιατί, δεν το ξέρουν -λέει-).
Τα nonfree είναι άλλο "πρόβλημα". Tι να κάνω πού το mp3 είναι nonfree? Θα το βάλω. Είμαι αναγκασμένος. Γιατί θα το δώσω καί τού φίλου, θα το βάλω καί στο mp3player κλπ.
Τι να κάνω πού κάποιος είχε την φαεινή ιδέα να κλειδώνονται τα dvd?
Aυτά τα λίγα πρός το παρόν! :)

Συμφωνώ απόλυτα! Δεν χρειάζομαι τα εμπορικά προγράμματα εφόσον έχω τα ίδια και καλύτερα στο Linux, αλλά για κλειστούς κώδικες που είναι άκρως διαδεδομένοι όπως το mp3 που ανέφερες, δεν θα πάθω και κρίση συνειδήσεως!...

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

+1 σε ότι έχετε πει όλοι σας.αλλά εγώ θα πω τη ζαβολιά που κάνω.Έχω φίλους που άλλοτε ζητάνε τραγούδια,σημειώσεις κ.α.Εγώ σαν καλό παιδί ^_^ τους τα δίνω αλλά όχι με τα format που γνωρίζουν αλλά είτε σε ogg-μουσική είτε σε .odt έτσι για σπάσιμο.Με τον τρόπο αυτό η μισή και παρέα έχει βάλει openoffice αλλά και open-player που υποστηρίζει ogg.

Που θέλω να καταλήξω,ότι είναι θέμα συνήθειας τελικά για το ποια προγράμματα θα χρησιμοποιήσει κανείς.Θα κάτσεις θα παιδευτείς αλλά στο τέλος θα γίνει το δικό σου,αν δε γίνει θα στραφείς σε άλλο πρόγραμμα,τόσα υπάρχουν.

Και από τη στιγμή που υπάρχουν καλύτερα προγράμματα στο non-free γιατί να μην το χρησιμοποιήσω ??? (π.χ adobe flash)

Κατεβάστε το Happy Linux

Αποφεύγω τις παραθέσεις γιά να μην γεμίζουν οι σελίδες.
Παρατήρηση γιά τον thano, λοιπόν.

Ναί thano, θα μπορούσα έστω την δική μου συλλογή, να την έχω σε ogg.
Τις φωτο μου σε tiff
καί πάει λέγοντας.

Είσαι σίγουρος ότι μετά από χ χρόνια, θα υπάρχει ogg ή οτιδήποε άλλο? Θα υπάρχει πρόγραμμα έστω μετατροπής ή θα πρέπει να ψάχνεις τον σκληρό της γιαγιάς (!!!!!) μπας καί βρείς κάποιο πρόγραμμα?

Απλά λοιπόν, επιλέγεις το πιό διαδεδομένο γιά τα ευαίσθητα αρχεία σου, γιατί αυτό έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να υπάρχει καί σε χ χρόνια.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

τελικα μαλλον εδω εχουμε 2 θεματα μεσα σε ενα...
Αλλο το θεμα τουκλειστου κωδικα κι αλλο το θεμα της πειρατειας.
Στο πρωτο μπορω να απαντησω πανευκολα, οτι οταν εγκαθιστω λειτουργικο το πρωτο που κανω ειναι να βαζω τις πηγες που θελω και να ανοιγω τα non-free, να κατεβαζω και να εγκαθιστω τους non-free drivers κτλ κτλ.
Προσωπικα πιστευω πως το σωστο θα ηταν να ηταν ολα ελευθερα (δεν εννοω δωρεαν φυσικα, αλλα ολοι να εχουν προσβαση στον κωδικα) αλλα με το να μοιραζω μουσικη σε .ogg η σημειωσεις σε .odt στους γυρω μου το μονο που θα πετυχω θα ειναι να δουν εχθρικα το linux και τους linux-αδες (αυτο θελετε? τοτε δωστε στον κοσμο το πιο περιεργο format και βαλτε τους να ψαχνουν αντικλειδια και κασμαδες να το ανοιξουν, και θα δειτε ποσο κοσμο θα φερετε στο linux).
Το αν περασε το .doc της ακατανομαστης η το mp3 ειναι μια αλλη ιστορια, ομως η επιλογη ενος "ξενου" format οταν δινεις κατι σε windows user ειναι μπουμερανγκ και μονο καλα αποτελεσματα δε θα χει αφου ο αλλος θα ΞΕΡΕΙ πλεον οτι ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΟΥ ειστε ΑΣΥΜΒΑΤΟΙ με το 90% του υπολοιπου κοσμου (η καλυτερα το 100% οσων γνωριζει) οποτε ακομη κι αν εχει ολη την καλη θεληση να το δοκιμασει, ηδη του εχεις απορριψει την ιδεα δινοντας του απλα και μονο ενα αρχειο που δε μπορει να το ανοιξει με τα προγραμματα που κατα πασσα πιθανοτητα εχει στο κουτι του.
Λατρευω το open source αλλα δε θα υποστηριξω εναν open source codec σε βαρος του linux η αλλων projects μεγαλυτερης εμβελειας και πολυ περισσοτερο υποσχομενα.
Οι developers του ogg-vorbis εχουν να κανουν ενα τεραστιο εργο αν θελουν να επιβιωσει το project τους στο χρονο, και βρισκοται σε μια φαση που το linux εχει περασει και την εχει ξεπερασει, και σιγουρα αξιζουν συμπαρασταση ομως για τους λογους που προανεφερα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Ο LINUX-AΣ να ειναι αυτος που θα προωθησει τα συγκεκριμενα format (τουλαχιστο οχι με το "φασιστικο τροπο" του "ετσι στο δινω κι αν σου αρεσει") γιατι ΧΑΝΕΙ 2 ΣΕ ΕΝΑ.
Το δευτερο θεμα, δηλαδη η πειρατεια, ειναι παλι πολυ μεγαλο θεμα και σηκωνει πολυ συζητηση.
Οταν η πειρατεια εφαρμοζεται για προγραματακια που καποιος τα θελει παρα πολυ και κανουν 10-20 ευρω (κατι πολυ συνηθισμενο στη χωρα μας αλλα και ευρυτερα) οντως ειναι κοινος κλεφτης, οταν ομως θες το photoshop και η adobe στο πουλαει στην επαγγελματικη τιμη (ενω θα κερδιζε -το λεω και το ξαναλεω- πολυ περισσοτερα αν εδινε home αδειες χρησεις με πιο προσιτες τιμες) τοτε γινεσαι η κλεφτης η βλακας, γιατι ειναι υπερβολη να πληρωσει ενας ερασιτεχνης φωτογραφος η χομπιστας με τα γραφικα 500+ ευρω για ενα προγραμμα οταν μπορει να το κλεψει (εχω μαθει να ειμαι ρεαλιστης) ...εδω ισως θα ειναι η πρωτη και η τελευταια φορα στη ζωη μου -ναι μετα θα βαλω πιπερι στο στομα μου- αλλα στο συγκεκριμενο τομεα, της τιμολογησης αδειων χρησης παραδεχομαι καπως περισσοτερο την M$ ...προφανως εχει καλυτερους μαρκετιστες και οικονομικους απ οτι προγραμματιστες

brave]τελικα μαλλον εδω εχουμε 2 θεματα μεσα σε ενα...
Αλλο το θεμα τουκλειστου κωδικα κι αλλο το θεμα της πειρατειας.
Στο πρωτο μπορω να απαντησω πανευκολα, οτι οταν εγκαθιστω λειτουργικο το πρωτο που κανω ειναι να βαζω τις πηγες που θελω και να ανοιγω τα non-free, να κατεβαζω και να εγκαθιστω τους non-free drivers κτλ κτλ.
Προσωπικα πιστευω πως το σωστο θα ηταν να ηταν ολα ελευθερα (δεν εννοω δωρεαν φυσικα, αλλα ολοι να εχουν προσβαση στον κωδικα) αλλα με το να μοιραζω μουσικη σε .ogg η σημειωσεις σε .odt στους γυρω μου το μονο που θα πετυχω θα ειναι να δουν εχθρικα το linux και τους linux-αδες (αυτο θελετε? τοτε δωστε στον κοσμο το πιο περιεργο format και βαλτε τους να ψαχνουν αντικλειδια και κασμαδες να το ανοιξουν, και θα δειτε ποσο κοσμο θα φερετε στο linux).
Το αν περασε το .doc της ακατανομαστης η το mp3 ειναι μια αλλη ιστορια, ομως η επιλογη ενος "ξενου" format οταν δινεις κατι σε windows user ειναι μπουμερανγκ και μονο καλα αποτελεσματα δε θα χει αφου ο αλλος θα ΞΕΡΕΙ πλεον οτι ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΟΥ ειστε ΑΣΥΜΒΑΤΟΙ με το 90% του υπολοιπου κοσμου (η καλυτερα το 100% οσων γνωριζει) οποτε ακομη κι αν εχει ολη την καλη θεληση να το δοκιμασει, ηδη του εχεις απορριψει την ιδεα δινοντας του απλα και μονο ενα αρχειο που δε μπορει να το ανοιξει με τα προγραμματα που κατα πασσα πιθανοτητα εχει στο κουτι του.
Λατρευω το open source αλλα δε θα υποστηριξω εναν open source codec σε βαρος του linux η αλλων projects μεγαλυτερης εμβελειας και πολυ περισσοτερο υποσχομενα.
Οι developers του ogg-vorbis εχουν να κανουν ενα τεραστιο εργο αν θελουν να επιβιωσει το project τους στο χρονο, και βρισκοται σε μια φαση που το linux εχει περασει και την εχει ξεπερασει, και σιγουρα αξιζουν συμπαρασταση ομως για τους λογους που προανεφερα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Ο LINUX-AΣ να ειναι αυτος που θα προωθησει τα συγκεκριμενα format (τουλαχιστο οχι με το "φασιστικο τροπο" του "ετσι στο δινω κι αν σου αρεσει") γιατι ΧΑΝΕΙ 2 ΣΕ ΕΝΑ.
Το δευτερο θεμα, δηλαδη η πειρατεια, ειναι παλι πολυ μεγαλο θεμα και σηκωνει πολυ συζητηση.
Οταν η πειρατεια εφαρμοζεται για προγραματακια που καποιος τα θελει παρα πολυ και κανουν 10-20 ευρω (κατι πολυ συνηθισμενο στη χωρα μας αλλα και ευρυτερα) οντως ειναι κοινος κλεφτης, οταν ομως θες το photoshop και η adobe στο πουλαει στην επαγγελματικη τιμη (ενω θα κερδιζε -το λεω και το ξαναλεω- πολυ περισσοτερα αν εδινε home αδειες χρησεις με πιο προσιτες τιμες) τοτε γινεσαι η κλεφτης η βλακας, γιατι ειναι υπερβολη να πληρωσει ενας ερασιτεχνης φωτογραφος η χομπιστας με τα γραφικα 500+ ευρω για ενα προγραμμα οταν μπορει να το κλεψει (εχω μαθει να ειμαι ρεαλιστης) ...εδω ισως θα ειναι η πρωτη και η τελευταια φορα στη ζωη μου -ναι μετα θα βαλω πιπερι στο στομα μου- αλλα στο συγκεκριμενο τομεα, της τιμολογησης αδειων χρησης παραδεχομαι καπως περισσοτερο την M$ ...προφανως εχει καλυτερους μαρκετιστες και οικονομικους απ οτι προγραμματιστες

εγώ προσωπικά δεν κάνω αυτό το πράγμα.

σήμερα για παράδειγμα έτυχε να στείλω κάτι σημειώσεις, και με το oo

τις έστειλα σε doc odf και pdf!

και είναι όλα τρομερά.!

κοιτα, το open source εχει δυνατοτητα να χωθει πολυ πιο βαθια στον τομεα της πληροφορικης και εχουμε ηδη το πιο επιτυχημενο project το οποιο ειναι ο firefox ο οποιος απλα γινε κανονας.
Το θεμα του linux ειναι λιγο πιο δυσκολο μια και μιλαμε για ολοκληρο λειτουργικο, αλλα ειναι το επομενο μεγαλο project το οποιο ηρθε για να μεινει.
Για τους λογους που ανεφερα παραπανω δεν αξιζει για ενα format αρχειων να τιναχτει ολοκληρη η προσπαθεια στον αερα.
Βρισκομαι στο bagladesh εδω κι ενα μηνα, και πρωτη φορα τολμησα να χρησιμοποιησω ολα τα προγραμματα που χρησιμοποιω στη δουλεια μου μεσω linux (δε boot-αρα καθολο στα windows) με emulators (crossover pro) και ολα πηγαν περιφημα, ομως αν θελουμε πραγματικα καποιος επαγγελματιας (δεν εννοω της πληροφορικης φυσικα, αλλα οποιοσδηποτε η δουλεια του εξαρταται αμεσα απο υπολογιστη) να εμπιστευτει το linux (και αυτο θα ειναι η μεγαλυτερη επιτυχια γιατι ετσι οι home users θα αυξηθουν επι 10) θα πρεπει ειτε να ριξουμε ολο το βαρος της βοηθειας μας στους emulators ωστε να υποστηριζουν αν γινεται το 100% των προγραμματων που βγαζει η καθε εταιρια, ειτε να πειστουν οι εταιριες να βγαζουν τα μπιχλιμπιδια τους και για linux.
Στον τομεα μου (ηλεκτρονικα, αυτοματισμοι) καμια εταιρια δεν υποστηριζει το αγαπημενο μας λειτουργικο, και ολα τα μεγαλα η μικρα προγραμματα τα οποια ειτε ελαγχουν συστηματα, ειτε προγαμματιζουν ελεγκτες, ειτε ειναι απλα καποια simulators κτλ κτλ κτλ ειναι γραμμενα για winholes, ομως μεχρι στιγμης -ομολογουμενως με αρκετη δουλεια και με αρκετο πειραματισμο ωστε να μην παει κατι στραβα πανω στη δουλεια- τα περισσοτερα απο αυτα εχουν τρεξει θαυμασια μεσα στο περιβαλλον του crossover.
Με τα παραπνω αυτο που θελω να τονισω ειναι πως αν μας ενδιαφερει να δημιουργησουμε linux users και οχι να χασουμε, πρεπει αυτο που τους προσφερουμε να ειναι αν γινεται 100% συμβατο ακομη και σε πραγματακια που στο linux δεν υπαρχουν εγγενως, κι οχι να τους αποθαρρυνουμε αποφευγοντας τη χρησιμοποιηση των γνωστων formats αρχειων παρολο που το λειτουργικο που υποτειθεται πως προωθουμε υποστηριζει χωρις κανενα απολυτως προβλημα.
Αν η παρεα του flac και του ogg εχει παρει στα σοβαρα τη δουλεια της ας προσπαθησει να περασει αυτα τα formats μεσω χρηστων windows που ειναι και το πιο λογικο, και μακαρι μετα απο λιγα χρονια ολοι οι κωδικες να ειναι ανοιχτοι, ομως στην παρουσα στιγμη καλυτερα να θυσιαστει ενα μικρο project για χαρη ενος τεραστιου παρα να χαθουν και τα δυο.

Συμφωνώ με τον Thanos με την ζαβολιά που κάνει... το κάνω και εγώ και πιάνει...

Όμως υπάρχει εδώ και το κρίσιμο σημείο που επισημαίνει ο Brave : "ο αλλος θα ΞΕΡΕΙ πλεον οτι ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΟΥ ειστε ΑΣΥΜΒΑΤΟΙ
με το 90% του υπολοιπου κοσμου (η καλυτερα το 100% οσων γνωριζει) οποτε
ακομη κι αν εχει ολη την καλη θεληση να το δοκιμασει, ηδη του εχεις
απορριψει την ιδεα δινοντας του απλα και μονο ενα αρχειο που δε μπορει
να το ανοιξει με τα προγραμματα που κατα πασσα πιθανοτητα εχει στο
κουτι του. Λατρευω το open source αλλα δε θα υποστηριξω εναν open source codec σε
βαρος του linux η αλλων projects μεγαλυτερης εμβελειας και πολυ
περισσοτερο υποσχομενα
."

Το χειρότερο που μπορεί να συμβει ειναι αυτο που είπε ο Alfisti : " θα μπορούσα έστω την δική μου συλλογή, να την έχω σε ogg. Τις φωτο μου σε tiff καί πάει λέγοντας. Είσαι σίγουρος ότι μετά από χ χρόνια, θα υπάρχει ogg ή οτιδήποε
άλλο? Θα υπάρχει πρόγραμμα έστω μετατροπής ή θα πρέπει να ψάχνεις τον
σκληρό της γιαγιάς (!!!!!) μπας καί βρείς κάποιο πρόγραμμα?
"

Θεωρώ οτι έχετε και οι 3 δίκιο και η αλήθεια είναι μάλλον καπου στη μέση... Πρέπει να δίνουμε και να έχουμε αρχεία σε format που δεν είναι διαδεδομένα.... απλά με μέτρο, τόσο που να μην εμποδίζουμε τον άλλον να κάνει τη δουλειά του αλλα και το format αυτό να κάνει αισθητη την παρουσία του ωστε το "κυρίαρχο" format να μην επαναπαύεται... Εν τέλει πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα μοντέλα GPL ή Non-GPL (non-pirated) διότι αυτό ειναι και η μεγάλη ελευθερία που αποκτήσαμε απο τότε που χρησιμοποιούμε το Linux.... η ελευθερία της επιλογής... αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε απο κάθε μονοπώλιο....

Γενικά όπου μπορούμε να χρησιμοποιούμε λογισμικό ανοιχτόυ κώδικα. Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα να αγοράσω ένα πρόγραμμα για τη δουλειά μου εφόσον είναι απαραίτητο. Χρησιμοποιώ linux πρωτίστως γιατί είναι opensource και μετά γιατί είναι δωρεάν, και να πλήρωνα ένα αντίτιμο δεν θα είχα πρόβλημα (πχ είχα αγοράσει το opensuse).Δεν μου αρεσει και δεν χρειάζομαι πλέον να χρησιμοποιώ σπασμένα προγράμματα ακόμα και αν χρησιμοποιούσα windows (παλαιότερα το έκανα). Γενικά κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε linux με ενεργοποιημένα τα non-free (εφόσον είναι απαραίτητα), παρα να χρησιμοποιούμε windows με σπασμένα πειρατικά προγράμματα. Αλλά και πάλι όσο το δυνατόν να χρησιμοποιούμε και να προωθούμε το ΕΛ/ΛΑΚ

gdim]Γενικά κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε linux με ενεργοποιημένα τα non-free (εφόσον είναι απαραίτητα), παρα να χρησιμοποιούμε windows με σπασμένα πειρατικά προγράμματα. Αλλά και πάλι όσο το δυνατόν να χρησιμοποιούμε και να προωθούμε το ΕΛ/ΛΑΚ

Συμφωνώ και εγώ! Τελικά η χρήση ΕΛΛΑΚ είναι θέμα νοοτροπίας πρωτίστως και λιγότερο ευκολίας. Η γνωριμία μου με το ΕΛΛΑΚ άλλαξε αρκετά πράγματα. Κυρίως διαπίστωσα ότι ακόμα και ο απλός χρήστης που δεν επιθυμεί να εντρυφήσει στους υπολογιστές, μπορεί να κάνει άνετα τη δουλειά του (η οποία ας είμαστε ρεαλιστές κατά 90% είναι σερφάρισμα στο δίκτυο και επεξεργασία κειμένου, άντε και λίγο υπολογστικά φύλλα) χωρίς να καταφεύγει σε πειρατικές ή μονπωλιακές λύσεις.

Φαντάσου και να είχα εγκατεστημένη διανομή!