resize partition

Stormrider | Κυρ, 01/13/2008 - 23:26 | 2' | 2

Κατ'αρχην καλησπερα!

Λοιπον παιδες εχω το εξης προβλημα. Εχω εγκαταστησει τα Ubuntu Feisty τα οποια μολις αναναθμησα σε Gutsy σε ενα partition του σκληρου ενω στο αλλο partition ειναι τα XP. Οταν ομως πρωτοεγκατεστησα τα Ubuntu δεν υπολογισα σωστα και τωρα αυτο που θελω να κανω ειναι να μειωσω το μεγεθος του partition που ειναι τα LInux και να δημιουργησω ενα νεο partition με ntfs file system. Κοινως, να παρω χωρο απο τα Linux και να το δωσω στα XP ειτε μεσω ενος νεου partition ειτε εαν γινεται αυξανοντας το μεγεθος του partition των XP. Κατεβασα για αυτο το λογο το GPartED κι ενω βλεπει κανονικα τα partitions του σκληρου μου, δεν επιτρεπει να κανω resize το ext3 partition. Συγκεκριμενα η επιλογη ειναι γκρι και δεν μπορω να την επιλεξω. Γνωρζει καποιος κατα ποσο ειναι εφικτο αυτο που θεω να κανω και με ποιον τροπο γινεται;

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

πρεπει να επιλεξεις το unmount.
Ομως αυτο δεν ξερω αν γινεται (νομιζω πως οχι) για το παρτισιον που εχει το λειτουργικο.
Και εκτος αυτου, δεν ειναι καθολου ασφαλες!!

βασικά, έχει δίκιο ο alfisti. Δεν γίνεται - αν είσαι στο Ubuntu.

Αλλά αν, λέω αν, έχεις ένα Live CD, π.χ. PCLinuxOS, και κάνεις boot και τρέξεις το gparted και μειώσεις το partition του Ubuntu, από το τέλος, π.χ από τα 50GB στα 12GB, τότε θα σου μείνουν 38GB καθαρά στο τέλος όπου μπορείς να φτιάξεις νέα κατάτμηση.

Προσοχή! Αν δεν κάνει boot το Linux μετά δεν φέρω ευθύνη!  :)

Πάντως δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα. Φρόντισε να μην πιέσεις πολύ το Ubuntu ειδάλλως θα παραπονεθεί με τας γνωστάς συνέπειας (=εσύ εδώ να φωνάζεις "μου χαλάσατε το Ubuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuntu μου").