Η ΚΝΕ-Οδηγητής για το ανοικτό λογισμικό

agelospanagiotakis | Κυρ, 09/06/2009 - 18:14 | 1' | 17

Έπεσα πάνω στον ΚΝΕ οδηγητή .... και το άρθρο του Παναγιώτη Βαρελά για το Ανοικτό λογισμικό. Στο πλήρες κείμενο που θα βρείτε εδώ
http://www.odigitis.gr/wp-content/pdf/949/46-47.pdf

Για μια κριτική στο κείμενο δείτε το blog μου:

http://agelospanagiotakis.blogspot.com/2009/09/blog-post_06.html

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Θα διαφωνήσω με την κριτική σου. Το κείμενο το έχω διαβάσει (εδώ και καιρό). Θέτει πολύ σωστά προβληματισμούς σχετικά με το ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό (πιο σωστά με τα διάφορα "είδη" ανοιχτού/ελεύθερου λογισμικού). Και μάλιστα με το σωστό τρόπο, που νομίζω οτι θα συμφωνήσουν οι υπόλοιποι συμφορουμίτες, σε γενικές γραμμές τουλάχιστο, στα επιμέρους πάντα θα υπάρχουν διαφωνίες. Γιατί άλλο το ελεύθερο λογισμικό και άλλο το πρώην  ελεύθερο λογισμικό που θα δω στα μελλοντικά windows/Mac. Αν καταλήξουμε να καθόμαστε να γράφουμε/δοκιμάζουμε προγράμματα τα οποία θα πάρει τζάμπα η μικρομαλακή και η Apple τότε ζήτω που καήκαμε. Θα την υποστηρίζουμε όχι μόνο με τα λεφτά μας αλλά και με τζάμπα προγραμματιστές.

Η κουβέντα αυτή δηλαδή ισοδυναμεί με την κουβέντα για τις άδειες, GPL vs BSD vs MIT κτλ κτλ.

 

YΓ: Δεν ξέρω κατα πόσο το forum αυτό είναι κατάλληλο για την κουβέντα αυτή, και ειδικότερα για το δεύτερο μισό της κριτικής σου. Επίσης ποτέ δεν είδα κάποιον απο τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο να προσπαθεί να "καπελώσει" ή να "αφορίσει" τα linux. Απο άλλους ναι.

 

 

Θα συμφωνησω με τον Tedy -σε γενικες γραμμες-  & δε θα το αναλυσω παραπανω.

Μα σ' ενα θα διαφωνισω. Στο τελευταιο περι καπελωματος.

Δε θα κανω πολιτικη αναλυση στα...καπελωματα, ξερουμε λιγο-πολυ οι περισσοτεροι.

Θα δεχομουν αυτη. τη σε γενικες γραμμες καλη αναλυση, σε ΑΛΛΗ χρονικη περιοδο & ΟΧΙ σε προεκλογικη περιοδο...

Ομως η αληθεια ειναι πως & ο aggelospanagiotakis αντιπαραθετει μ' επιχειρηματολογια & οχι σκορπιο λογο....

Απο εκει & περα μια συζητηση για το Ανοιχτο Λογισμικο ειναι, οποτε μια χαρα ειναι το παρον φορουμ!!!

Π.Σ.Π.Α

 

 

Teddy]

Αν καταλήξουμε να καθόμαστε να γράφουμε/δοκιμάζουμε προγράμματα τα οποία θα πάρει τζάμπα η μικρομαλακή και η Apple τότε ζήτω που καήκαμε. Θα την υποστηρίζουμε όχι μόνο με τα λεφτά μας αλλά και με τζάμπα προγραμματιστές.

 

Σύντροφε Teddy, δεν νομίζω οτί αυτή είναι η σωστή λογική.

Κατά πρώτον υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ανθρώπων που ασχολούνται με τον προγραμματισμό από χόμπυ και για την πάρτη τους και οι οποίοι φτιάχνουν προγραμματάκια για την κα.λα τους κι όχι για να τα μοσχοπουλήσουν ή για να πιάσουν μία καλή θέση στη NASA. Και διαθέτουν τον "κόπο" τους στο κοινό for the fun of it κι ας το κάνει ο καθένας ότι καταλαβαίνει. Νομίζω πως συνάδει αρκετά με το πνεύμα του Open Source.

Δεύτερο και βασικότερο, ευτυχώς που ο Σωκράτης, ο Παστέρ, ο Τέσλα και πλείστοι άλλοι δεν σκέφτονταν έτσι: "ας μην ανακαλύψω το εμβόλιο μωρέ γιατί θα έρθει ο Γιανακόπουλος και θα γδέρνει τους συνταξιούχους για να πληρώνει τον Ομπράντοβιτς. Δεν πειράζει, όσο ζήσει ο καθένας τους. Εγώ πάντως δεν θα τον βοηθήσω."

constantinos]

Θα δεχομουν αυτη. τη σε γενικες γραμμες καλη αναλυση, σε ΑΛΛΗ χρονικη περιοδο & ΟΧΙ σε προεκλογικη περιοδο...

Το άρθρο το έχω διαβάσει εδώ και κανα χρόνο. Πρέπει να είναι παλιό

 

 

@Αποστόλης: Η εξασφάλιση όμως των ελευθεριών στο λογισμικό γίνεται και με την GPL. Είναι μια άδεια περιοριστική ως προς την χρήση και όχι ως προς την γνώση.

Αν έγραφα ένα πρόγραμμα στον ελεύθερό μου χρόνο, δεν θα απαιτούσα απο εσένα να πληρώσεις για να το χρησιμοποιήσεις ή/και να δεις τον κώδικά του, αλλά αν ήθελε να το πάρει η μικρομαλακή θα της ζήταγα μπόλικα ή δεν θα το έδινα. Υπάρχει αισθητή διαφορά μεταξύ της μικρομαλακής και του "μέσου χρήστη".

Εντάξει, τώρα θα μπλέξουμε σε άλλα μονοπάτια αλλά σε γενικές γραμμές διαφωνώ.

Είναι σαν να ζητάς από έναν γιατρό να κάνεις διακρίσεις στούς ασθενείς του.

Να σώζει κάποιον επειδή είναι φτωχός και να αφήνει κάποιον άλλον να πεθάνει επειδή είναι πλούσιος.

Μπορεί στην κοινωνία μας να έχει καταντήσει ευκταίο (επειδή έχουμε πήξει στο αντίστροφο) αλλά ιδεολογικά είναι λάθος.

Η δίνεις τον όρκο του Ιποκκράτη (βοηθάω τους πάντες) ή δίνεις τον όρκο του Προυντόν (κρεμάστε τους πλούσιους).

 

Τέσπα.

Άλλο το 'να, άλλο τ' άλλο. Μην μπλέκουμε ιατρική με software. Και πάλι όμως υπάρχει η αντιστοιχία: Σίγουρα ένας γιατρός πρέπει να θεραπεύσει τον οποιονδήποτε αναξάρτητα απο τα φράγκα που έχει (και ο ασθενής και ο γιατρός), αλλά σίγουρα δεν απαιτείς αυτός ο γιατρός να δουλεύει χωρίς να πληρώνεται στο οποιοδήποτε ιδιωτικό μεγαλονοσοκομείο που κονομάει τα άπειρα. Αυτή είναι η αντιστοιχία.

Ξαναλέμε, δεν στερώ την δυνατότητα πρόσβασης στον πηγαίο κώδικα ή τη χρήση του προγράμματος. Θέτω όμως όρους στην εκμετάλλευσή του. Εξασφαλίζει οτι το "ελεύθερο" λογισμικό παραμένει "ελεύθερο". Αυτό για παράδειγμα εξασφαλίζει την δυνατότητα για έναν "μεσο χρήστη" να πάρει τον κώδικα του λειτουργικού της RedHat που κανονικά έχει πολλά $$$ αφού τον μεταγλωττίσει να τον χρησιμοποιήσει (CentOS). Και είναι η GPL που δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Με κίνδυνο να καταλήξουμε να συμφωνήσουμε σου λέω οτι δεν αντιλέγω αλλά πιστεύω πως αυτό:

Teddy]Εξασφαλίζει οτι το "ελεύθερο" λογισμικό παραμένει "ελεύθερο". Αυτό για παράδειγμα εξασφαλίζει την δυνατότητα για έναν "μεσο χρήστη" να πάρει τον κώδικα του λειτουργικού της RedHat που κανονικά έχει πολλά $$$ αφού τον μεταγλωττίσει να τον χρησιμοποιήσει (CentOS). Και είναι η GPL που δίνει αυτή τη δυνατότητα.

που αναφέρεις (και είναι πολύ σωστό και η ουσία του ανοικτού κώδικα και του ελεύθερου λογισμικού και του ανοικτού προγραμματισμού και και και... ) έρχεται σε αντίθεση με αυτό:

Teddy]

Αν καταλήξουμε να καθόμαστε να γράφουμε/δοκιμάζουμε προγράμματα τα οποία θα πάρει τζάμπα η μικρομαλακή και η Apple τότε ζήτω που καήκαμε.

 

Διαφωνώ στο ότι πρέπει να είμαστε ανοικτοί και ιδεολόγοι κατά περίσταση. Τότε δεν είσαι "ανοικτός", είσαι η Microsfot χωρίς να τα κονομάς.

Αν δείτε το PDF του Οδηγητή, θα παρατηρήσετε τον πηχυαίο τίτλο:

"Ελεύθερο Λογισμικό: παγιδευμένο στον καπιταλισμο"

Επίσης, θα δείτε όμορφο design. Κάνοντας κλικ στο μενού File > Properties του προβολέα PDF που χρησιμοποιείτε, θα διαπιστώσετε ότι οι κύριοι και κυρίες της ΚΝΕ χρησιμοποίησαν για την δημιουργία/σχεδιασμό του εγγράφου τους το Adobe InDesign CS2, μια από τις ναυαρχίδες της καπιταλιστικής Adobe.

Επί της ουσίας, τώρα. Πρόκειται για κείμενο που προφανώς απευθύνεται σε νεαρά άτομα, που χρειάζονται "καθοδήγηση" - όπερ και ο "Οδηγητής" - ή συμβουλές, δηλαδή υλικό για να ξέρουν να απαντάνε σε εμάς τους ...αναρχοαυτόνομους του ελεύθερου λογισμικού.

Με προσεκτική ανάλυση, θα διαπιστώσετε ότι κάνει 2 τούμπες:

Η πρώτη σελίδα του άρθρου του Οδηγητή είναι απλά περιγραφική, και θα έλεγε κανείς ότι έχει μια σχετικά θετική στάση έναντι του Ελεύθερου Λογισμικού. Φτάνει μάλιστα (και πολύ σωστά) στο σημείο να διαχωρίζει το Ελεύθερο Λογισμικό από το Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (OSI, κλπ). Από κει και πέρα... ο συγγραφέας προσπαθεί με διάφορα άλματα να δικαιολογήσει αυτό που εξαρχής έχει διιαλαλήσει στον τίτλο του άρθρου (καπιταλιστικό άρα κακό ελεύθερο λογισμικό):

1. Γράφει ανακρίβειες, όπως:: "Η άδεια χρήσης GPL που συνοδεύει το Ελεύθερο Λογισμικό απαγορεύει την ενσωμάτωση ενός ελεύθερου προγράμματος σε ένα εμπορικό, όπως και την ολοκληρωτική με-
τατροπή από ελεύθερο σε εμπορικό
."  Αυτό δεν προκύπτει από ΠΟΥΘΕΝΑ. Αντίθετα: Η GPL σου δίνει 4 ελευθερίες, αφαιρώντας σου παράλληλα τη δυνατότητα να «κρύψεις» τον κώδικα ενός ελεύθερου  προγράμματος. Σε υποχρεώνει να δίνεις τον κώδικα. Αλλο το "δίνε τον κώδικα σου" και άλλο το "δίνε δωρεάν το πρόγραμμά μου". Μπορώ άνετα να πουλάω το ελεύθερο λογισμικό μου όσο θέλω. Αρκεί να δίνω τον κώδικα (άλλο θέμα, το αν θα βρεθεί κανείς να το αγοράσει, αφού το δίνω παράλληλα σε source μορφή :)). Δεν χρειάζεται να είσαι πυρηνικός επιστήμονας για να το καταλάβεις...

2. Αμέσως μετά, ανασκευάζει, γράφοντας τα ακριβώς αντίθετα απ' όσα έγραφε 10 αράδες πιο πάνω (βραβείο απροσεξίας;) : "Ο Stallman ουδέποτε εναντιώθηκε στις επιχειρήσεις. Ο ίδιος δήλωνε ότι το Ελεύθερο Λογισμικό δεν αποτελεί κατ' ανάγκη μη εμπορικό λογισμικό."  Μάλιστα. Τελικά, τι ισχυρίζεται ο κ. Βαρελάς; Μπορεί ή δεν μπορεί να είναι εμπορικό το Ελεύθερο Λογισμικό; Να η πρώτη τούμπα...

3. Αμέσως μετά κάνει τη 2η τούμπα. Εκεί που μιλούσε για το Ελεύθερο Λογισμικό και τον Stallman το γυρνάει στο ...Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Παρένθεση (που δεν έκανε ο κ. Βαρελάς, μια και ήθελε να θολώσει τα νερά):  Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα είναι  κάθε λογισμικό που καλύπτεται από μια άδεια ανοικτού κώδικα εγγεγκριμένη από το OSI, οπότε ως Ανοικτό Λογισμικό θεωρείται και το *BSD και τα διάφορα κομμάτια του που έχουν (πολύ νόμιμα) ενσωματώσει στα προϊόντα τους εταιρείες όπως η IBM, η MS και η Apple. Ο Stallman και το FSF  είναι εναντίον αυτών των αδειών ανοικτού κώδικα, και τις κατατάσουν στην κατηγορία "μη συμβατές με την GPL", ακριβώς για να τονίσουν την θεμελιώδη διαφορά: η GPL απαιτεί να δίνεις τον κώδικα του προγράμματός σου, όταν βασίζεται σε Ελευ. Λογισμικό. Κάποιες από τις άδειες ανοικτού κώδικα, όμως, δεν το απαιτούν αυτό...

Θολωντας έτσι τα νερά, ο κ. Βαρελάς, καταφέρνει να δίνει στον νεαρό καθοδηγούμενο οπαδό την εντύπωση ότι το Ελεύθερο Λογισμικό και ο Stallman (για τους οποίους αφιέρωσε τόσες αράδες πιο πάνω) ταυτίζονται κατά κάποιον τρόπο με το Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Στόχος:  να μπορέσει να το γυρισει στο δήθεν ιδεολογικό της ταξικής προέλευσης (λες και οι τάξεις εξηγούν τα πάντα, αλλα ας μην πιάσουμε τα μεταμοντέρνα γιατί δεν είναι πρέπον) και να δικαιολογήσει τον τίτλο του, με το εξής απίστευτα ακροβατικό σκεπτικό: η GPL δεν ξεκαθαρίζει ποιος είναι ο "χρηστης" (τι με νοιάζει κ. Βαρελά; Νομικό κείμενο είναι η GPL...), διάφορες μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύονται το ....Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα, άρα το ...Ελεύθερο Λογισμικό είναι κακό!    Προσέξτε: εντέχνως δεν γράφει "Ελευθερο Λογισμικό" , ούτε Linux φυσικά, όταν αναφέρεται στις εταιρείες τύπου Apple και MS γιατί φαίνεται ότι έχει διαβάσει το μάθημά του: το Free Software Foundation κυνηγάει όποια εταιρεία χρησιμοποιεί ελεύθερο λογισμικό χωρίς να δίνει κώδικα - o κ. Βαρελάς ξέρει ότι θα ήταν χοντροκομμένο ψέμα να γράψει κάτι τέτοιο. Γι' αυτό γράφει "λογισμικό ανοικτού κώδικα", ταυτίζοντάς το εντέχνως με το ελεύθερο..  Χαρακτηριστικό παράδειγμα: 

"Ακόμα και η Microsoft, που οδύρεται ότι έχει
θιχτεί από το Ελεύθερο Λογισμικό, είναι γνωστό
ότι έχει χρησιμοποιήσει μεγάλα κομμάτια Ανοι-
χτού κώδικα, που κυκλοφορούσαν με την άδεια
BSD.
"
 

Μέσα στην ίδια πρόταση, ταυτίζει με αριστουργηματικό τρόπο το Ελεύθερο Λογισμικό με τον Ανοικτό Κώδικα...

Αλλά ο κ. Βαρελάς δεν νοιάζεται για τέτοιες λεπτομέρειες. Την δουλειά του την έχει κάνει. Γράφοντας ένα κείμενο, που αρχικά περιγράφει ευμενώς το Ελεύθερο Λογισμικό και την GPL, πηδάει στα διάφορα προγράμματα Ανοικτού Κώδικα και τις άλλες άδειες χρήσης (BSD κλπ), καταφέρνει έτσι να συνδέσει/συγχύσει/αφορίσει στο μυαλό του αναγνώστη του το ελεύθερο λογισμικό με τον ανοικτό κώδικα και ιδιαίτερα την «κακή» πλευρά του, δηλαδή την οικειοποίηση και χρήση του από τις μεγάλες εταιρείες.

Και άσχετα αν στο τέλος γράφει μερικά σωστά πράγματα, οι ανακρίβειες που έγραφε πριν χαρακτηρίζουν οριστικά το κείμενό του. Τι να πει κανείς...
 

Σημείωση: Δεν θα τα εγραφα αυτά - δεν ασχολούμαι με το ΚΚΕ ούτε με άλλα κόμματα. Απλά δεν μ' αρέσει να εμφανίζονται κάποιοι και καλά "διαβάστε με εγώ ξέρω" την στιγμή που δεν έχουν ιδέα για το τι γράφουν.

 

Αποστόλης]

Με κίνδυνο να καταλήξουμε να συμφωνήσουμε

Συμβαίνουν και αυτά...

 

Η διαφορά είναι οτι η μεν RedHat δίνει τον κώδικα όπως την υποχρεώνει η GPL, ενώ οι μικρομαλακή/apple δεν δινουν τον κώδικα, όπως τους αφήνει η BSD. H ελευθερία δηλαδή του να το κάνεις ότι θέλεις μπορεί να καταλήξει σε ένα κλειστό και ακριβό λογισμικό.

Καταλήγοντας να πω την γνώμη μου περί λογισμικού: Δεν είμαι υπέρ του "ελεύθερου" λογισμικού γενικά. Είμαι υπέρ του λογισμικού που δεσμεύει τον εαυτό του και τους χρήστες/εταιρείες οτι θα παραμείνει ελεύθερο. Το οποίο ελεύθερο (χωρίς τα εισαγωγικά) λογισμικό έχει 4-5 ελευθερίες μόνο, αλλά και σε υποχρεώνει να τις σεβαστείς για τον επόμενο.

Ξεφεύγοντας ίσως απο το θέμα και πηγαίνοντας στα γενικότερα συμφέροντα (οικονομικά και μη) του μέσου χρήστη, θα πω οτι εκτιμώ και άλλες άδειες χρήσης. Απο τα περισσότερα εμπορικά προϊόντα, θεωρώ πολύ πιο έντιμο τον opera που μπορούμε να τον έχουμε δωρεάν. Την κλειστή έκδοση του Vbox που είναι δωρεάν για προσωπική χρήση. To reaper ( http://www.reaper.fm/ που είναι πρόγραμμα για μουσικές παραγωγές) που αν και εμπορικό δεν έχει προστασία. Την id software που κάθε λίγα χρόνια ανοίγει μέρος ή όλον τον κώδικα των παιχνιδιών της. Τουλάχιστο αυτά τα προγράμματα δεν στοχεύουν στην τσέπη μας ή μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ανοιχτού/ελεύθερου λογισμικού.

 

Το ΚΚΕ έχει την αποκλειστική χρήση οποιασδήποτε επανάστασης, ανκατανομής πλούτου και λοιπών κοινωνικών ανατροπών. Αν δεν το έχει εγκρίνει η Κεντρική επιτροπή απλά δεν υπάρχει. Οι άνθρωποι είναι δογματικοί μέχρι το κόκκαλο και οτιδήποτε μπορεί να επιφέρει κοινωνική αλλαγή εκτός του κόμματος πρέπει να στιλητεύεται πάραυτα και να ερμηνεύεται μέσα από το Μαρξισμό ως αντιδραστικό/καπιταλιστικό. Ο πολιτισμός για τα μέλη του ΚΚΕ απλά δεν υπήρξε πριν τον Μαρξ και φυσικά δεν εξελίχθηκε έκτοτε αφού ως γνωστόν ο Μαρξ τα είπε όλα.

Μέσα σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει και το Ελεύθερο Λογισμικό. Αφού δεν το είπε ο Μαρξ απλά δεν υπάρχει και δεν μπορεί να επιφέρει κοινωνική αλλαγή. Έλα όμως που παρόλο που το ελεύθερο λογισμικό δεν είναι κατά βάση πολιτική ιδεολογία έχει μέσα του σπέρματα αυτής και προσωπικά πιστέυω ότι μπορεί να φέρει κοινωνική αλλαγή.

Με το ελεύθερο λογισμικό αυξάνεται ο κοινωνικός πλούτος αφού ως προϊόν είναι διαθέσιμο σε όλους χωρίς χρέωση. Είναι οικονομική παραγωγή η οποία παρακάμπτει την αγορά και τους νόμους της. Πάντα υπήρχαν οι άνθρωποι που ήταν πρόθυμοι  να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία. Η ουσιαστική διαφορά με το λογισμικό είναι ότι μία τέτοια προσφορά έχει τεράστια οικονομική αξία. Για παράδειγμα ένας γιατρός που εργάζεται εθελοντικά μπορεί να ωφελήσει έναν άνθρωπο τη φορά. Ένας προγραμματιστής που προσφέρει το πρόγραμμά του δωρεάν μπορεί με τον ίδιο χρόνο εργασίας να ωφελήσει χιλιάδες ανθρώπους που θα το χρησιμοποιήσουν.

Με το ελεύθερο λογισμικό ο χρήστης έρχεται σε επαφή με μία διαδικασία παραγωγής που είναι εκτός του μοντέλου καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Το γεγονός και μόνο της συνειδοτηποίησης ότι μία ομάδα εθελοντών μπορεί να δημιουργήσει λογισμικό ισάξιο και καλύτερο από το προϊόντα των εταιριών λοσμικού ανοίγει το μυαλό σου στο ότι μπορεί να υπάρξει ένας κόσμος όπου η παραγωγή μπορεί να γίνει με κοινωνικούς όρους. Αυτό το αποτέλεσμα το βλέπουμε και στις προσπάθειες που προσπαθούν να μιμηθούν το μοντέλο του ελεύθερου λογισμικού σε άλλους τομείς όπως η wikipedia και η μουσική παραγωγή.

Ακόμα και με Μαρξιστικούς όρους η παραγωγή λογιμικού είναι μία διαδικασία όπου το κεφάλαιο που απαιτείται είναι ελάχιστο και με απόλυτους όρους αλλά και αναλογικά με την ανθρώπινη προσπάθεια. Το κόστος παραγωγής είναι 99% ανθρωποώρες και 1% μηχανήματα. Αυτό αλλάζει τις ισοροπίες υπέρ των εγαζομένων. Ο καπιταλιστής δεν μπορεί να "επιβάλλει την ηθική του στην παραγωγή" αφού ο έλεγχος που μπορεί να ασκήσει με το κεφάλαιο που έχει επενδύσει είναι ελάχιστος εως ανύπαρκτος.

geonik250]Το ΚΚΕ έχει την αποκλειστική χρήση οποιασδήποτε επανάστασης, ανκατανομής πλούτου και λοιπών κοινωνικών ανατροπών.

Με άλλα λόγια είναι η GPL της πολιτικής ιδεολογίας  

 

Πέρα απο την πλάκα, παλαμάκι στον geonik.

Συμφωνείς ή διαφωνείς, έχεις υποχρέωση να αναγνωρίζεις να την σκέψη που "προχωράει ένα βήμα παραπέρα".

dimitris]

.................................

Σημείωση: Δεν θα τα εγραφα αυτά - δεν ασχολούμαι με το ΚΚΕ ούτε με άλλα κόμματα. Απλά δεν μ' αρέσει να εμφανίζονται κάποιοι και καλά "διαβάστε με εγώ ξέρω" την στιγμή που δεν έχουν ιδέα για το τι γράφουν.

 

Θα συμφωνήσω με όλη την ανάλυση εκτός από την φράση της "Σημείωσης". Ο κ. Βαρελάς είναι αρκετά έμπειρος (συντάκτης στο Total Xaker, κειμενογράφος σε ένθετα του Ram κλπ) που αποκλείεται να μην έχει "ιδέα για το τι γράφει". Αντιθέτως ξέρει ακριβώς τι γράφει και σε ποιό κοινό απευθύνεται. Και προφανώς το κείμενο απευθύνεται σε "μαθητευόμενους αγωνιστές της κοινωνικής αρένας".

stampantazopoulos]

dimitris]

.................................

Σημείωση: Δεν θα τα εγραφα αυτά - δεν ασχολούμαι με το ΚΚΕ ούτε με άλλα κόμματα. Απλά δεν μ' αρέσει να εμφανίζονται κάποιοι και καλά "διαβάστε με εγώ ξέρω" την στιγμή που δεν έχουν ιδέα για το τι γράφουν.

Θα συμφωνήσω με όλη την ανάλυση εκτός από την φράση της "Σημείωσης". Ο κ. Βαρελάς είναι αρκετά έμπειρος (συντάκτης στο Total Xaker, κειμενογράφος σε ένθετα του Ram κλπ) που αποκλείεται να μην έχει "ιδέα για το τι γράφει". Αντιθέτως ξέρει ακριβώς τι γράφει και σε ποιό κοινό απευθύνεται. Και προφανώς το κείμενο απευθύνεται σε "μαθητευόμενους αγωνιστές της κοινωνικής αρένας".

 

Χμ... αν είναι αυτός που αναφέρεις, ακόμα χειρότερα για τον ίδιο...

 

Σιγουρα το ελευθερο λογισμικο δεν αποτελει επανασταση με την μαρξιστικη εννοια του ορου. Δυστυχως ο κος Βαρελας δεν μας λεει τί ειδους αδεια χρησης θα θεωρουσε "επαναστατικη" . Κι αν δεν υπαρχει καποια τετοια αδεια, θα μπορουσε να την επινοησει και να γινει ο νεος Stallman του επαναστατικου λογισμικου.

Τα κομουνιστικα κομματα ανα την υφηλιο διαθετουν αρκετο δυναμικο για να δημιουργησουν ενα νεο προτυπο λογισμικου και θα ηταν ενδιαφερον να βλεπαμε τα αποτελεσματα της προσπάθειάς τους.

 

 

---

time flies like an arrow

Οι κακές γλώσσες λένε οτι αυτή τη στιγμή προσπαθούν να αποσπάσουν μία δήλωση αποκήρυξης του "βδελυρού καπιταλιστικού μου παρελθόντος" απο τον Ian Gillan. Είναι σίγουρο οτι μόλις το καταφέρουν θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση

Έγινε το open source της μόδας και ασχολούνται όλοι τώρα τελευταία μου φαίνεται .... Όσον αφορά τις προθέσεις του συντάκτη μάλλον μόνο ο ίδιος τις ξέρει πιστεύω !!! Άσε που νομίζω ότι πολύ αξία δώσαμε στην όλη φάση κιόλας !!!