Ερωτήσεις για αρχιτεκτονική υπολογιστών

SmaTheGreek | Δευ, 06/22/2009 - 05:15 | 1' | 5

Λοιπόν έχω τις 2 ακόλουθες απορίες από αυτό το μάθημα της σχολής μου. Αν και δε νομίζω πως είναι η καλύτερη ιδέα ερωτώ τα εξής:

 

Η εκτέλεσης εντολών με τη τεχνική του αγωγού αφορά το παραλληλισμό ?

 

επίσης

 

στo παραπάνω απλουστευμένο σχέδιο μνήμης rom, ο απομονωτής εξόδου τι κάνει και που χρησιμεύει στο εν λόγω κύκλωμα ?

(κάντε κλικ για να μεγενθύνετε την εικόνα) 

 

 

 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Gnu Labis είμαι moderator και κατα λάθος έσβησα το μηνημά σου απο βιασύνη να ποστάρω χίλια συγνώμη (smathegreek)

Τη διάβασα παρόλα αυτά και με βοήθησε !!!

δες το επόμενο post μου σε παρακαλώ (συγνώμη εξεταστική= άγχος)

 

Gnu_labis ευχαριστώ για την απάντηση σου. Κατατοπίστηκα πλήρως όσων αφορά το pipelining αλλά έχω ακόμα την ακόλουθη απορία για το σχήμα της rom !!!

Θεωρούμε ότι κάθε καταχωρηστής συωνδέεται σε εναν δικό του απομονωτή(ενώ έχουμε πολλούς απομονωτές) ή πως όλοι οι καταχωρητές συνδέονται σε έναν και μόνο απομονωτή ??

 

Το διάγραμμα είναι βασικά λογικό διάγραμμα και όχι κυκλωματικό για να σου πω με σιγουριά. Αλλά στις μνήμες συνήθως υπάρχει μόνο ένας απομονωτής εξόδου αφού μέσω των γραμμών διευθύνσεων επιλέγεται μόνο ένας καταχωρητής.

Ο σκοπός του απομονωτή είναι διπλός.

Πρώτον πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος η μνήμη ROM να μην βγάζει έξοδο στο Data Bus (γραμμές D0-D7) ανεξάρτητα από τη διεύθυνση που έχουμε στις γραμμές διεύθυνσης A0-A3. Αυτό επιτυγχάνεται με το σήμα CS. Για να το εξηγήσω πιο καλά οι γραμμές A0-A3 έχουν πάντα ένα επίπεδο τάσης χαμηλό ή υψηλό άρα πάντα επιλέγεται ένας καταχωρητής ως έξοδος του κυκλώματος. Με το σήμα CS μπορούμε να ελέγχουμε πότε τα περιεχόμενα του καταχωρητή περνάνε στο Data Bus.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ηλεκτρική απομόνωση των καταχωρητών από το Data Bus. Όταν δεν είναι επιλεγμένο το συγκεκριμένο κύκλωμα να έχει τον έλεγχο του Data Bus μέσω του CS υπάρχει κάποιο άλλο κύκλωμα που καθορίζει τα περιεχόμενα άρα και τα επίπεδα τάσης του Data Bus, για παράδειγμα μία άλλη ROM ή η κύρια μνήμη του υπολογιστή. Για να μην αλλοιωθούν τα δεδομένα στους καταχωρητές πρέπει να μην υπάρχει ηλεκτρική σύνδεση του Data Bus με τους καταχωρητές της ROM πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται με τον απομονωτή.

Ελπίζω να βοήθησα.

Καλά βρε, έγραψα μια σελίδα απάντηση κ εσύ από τη χαρά σου... την έσβησες?!?! :D

Οι καταχωρητές συνδέονται όλοι στην ίδια έξοδο (D0-7) κ επιλέγεις ποιον από όλους θα διαβάσεις στην έξοδο με τη χρήση των γραμμών A0-3.

ΥΓ: Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου!

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Αυ΄το ήθελα παιδιά σας ευχαριστώ πολύ !!!!! Gnulabis και πάλι συγνώμη !!!