openSUSE 12.3

diamond_gr | Κυρ, 03/31/2013 - 20:36 | 7' | 2


Ενώ όλος ο κόσμος περίμενε την εκλογή του νέου πάπα, η κοινότητα openSUSE είχε έτοιμη την έκδοση 12.3. Πιθανό να γνωρίζετε ότι έχουμε νέα έκδοση της διανομής ανά 8 μήνες. Αυτή τη φορά η 12.3 ήταν έτοιμη σε 6 μήνες από την 12.2. Ο λόγος ήταν διότι οι υπεύθυνοι της έκδοσης της διανομής ήθελαν να κρατήσουν το χρονοδιάγραμμα για την 13.1 (αναμένεται το Νοέμβριο) λόγω αργοπορίας έκδοσης 12.2 κατά 2 μήνες. Είναι η τελευταία έκδοση της διανομής πριν το [url=http://conference.opensuse.org]παγκόσμιο συνέδριο της κοινότητας[/url] που θα πραγματοποιηθεί στην χώρα μας.

Ακόμη μια φορά το artwork είναι καταπληκτικό και οι λειτουργίες βελτιώνονται σε κάθε επόμενη έκδοση. Βέβαια ως νέα έκδοση, θα συναντήσουμε κάποιες αστοχίες αλλά ποια διανομή-project δεν έχει; Η διανομή έχει ψηλή θέση μεταξύ των διανομών GNU/Linux και ένας από τους λόγους είναι ότι η ομάδα συνεισφέρει στον πυρήνα, στο Libreoffice, στο Gnome στο KDE κλπ. Έτσι οτιδήποτε βελτίωση γίνεται, έχει όφελος όλη η κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού και όχι μόνο η διανομή. Η διανομή έχει στόχο να χρησιμοποιηθεί τόσο από προγραμματιστές όσο και από απλούς χρήστες που θέλουν να εγκαταστήσουν κάτι όμορφο και χρηστικό στον υπολογιστή του, κάτι που το εγκαθιστά και απλά δουλεύει.

Ας δούμε στα γρήγορα μερικά χαρακτηριστικά που ενσωματώνει η έκδοση 12.3.
* Πυρήνας 3.7 (είναι σταθερός και δοκιμασμένος. Ο 3.8 ήταν σε κατάσταση RC όταν η 12.3 ήταν έτοιμη)
* Πλήρη ενσωμάτωση του systemd
* Gnome 3.6
* KDE 4.10
* Γραφικά περιβάλλοντα Xfce, awesome, Sawfish, Enlightenment 17 (έκδοση 0.17.1)
* Υποστήριξη UEFI, secure boot. Αν παρακολουθείτε τις εξελίξεις, κανείς δεν είχε 100% επιτυχία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το καυτό αυτό θέμα, μπορείτε να παρακολουθείτε την [url=https://en.opensuse.org/openSUSE:UEFI]ιστοσελίδα στο wiki[/url].
* Μετάβαση από MySQL σε MariaDB
* Έτοιμα ολοκληρωμένα πακέτα για OpenStack
* Έκδοση ARM και ARM 64bit (είναι έτοιμα πάνω από 4000 πακέτα, πράγμα που κάνει την openSUSE από τους πρωτοπόρους της αρχιτεκτονικής ARM AArch64. Περισσότερες πληροφορίες δείτε στην [url=https://en.opensuse.org/Portal:ARM/AArch64]ιστοσελίδα στο wiki[/url]). Η κοινότητα προγραμματίζει να έχει σύντομα έτοιμη και σταθερή έκδοση openSUSE 12.3 για ARMv7, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορείτε να έχετε openSUSE σε tablets όπως το Nexus 7.
* 1-click-install: Είναι η τεχνολογία που μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα με ένα απλό κλικ. Μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα [url=http://software.opensuse.org/]http://software.opensuse.org/[/url] όπου υπάρχει πεδίο αναζήτησης. Εκεί αναζητήστε το πρόγραμμα που θέλετε να εγκαταστήσετε. Εφόσον υπάρχει, θα σας βγάλει μια λίστα για ποια έκδοση θέλετε να το εγκαταστήσετε. Επιλέγετε είτε να το εγκαταστήσετε με το 1-click-install όπου θα δώσετε απλά τον κωδικό υπερχρήστη σας και θα βάλει τα αποθετήρια και θα εγκαταστήσει το πρόγραμμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε το rpm και να το εγκαταστήσετε με διπλό κλικ. Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι εφικτό αν δεν υπήρχε το [url=https://build.opensuse.org/]OBS[/url], όπου μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας πακέτα-προγράμματα, όχι μόνο για openSUSE αλλά και για διανομές Fedora, Ubuntu, Mageia, CentOS κλπ.
* Rolling διανομή; Κανένα πρόβλημα. Ενώ άλλες διανομές συζητούν να γυρίσουν την διανομή τους σε rolling, το openSUSE προσφέρει αυτήν την επιλογή. Απλά γυρίστε τα αποθετήριά σας σε αυτά του Tumbleweed. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στην [url=http://en.opensuse.org/Portal:Tumbleweed]ιστοσελίδα στο wiki[/url].
* LTS διανομή; Κανένα πρόβλημα επίσης. Αν κάποιος διαθέτει ακόμα την 11.4 και δεν θέλει να την αλλάξει, μπορεί να την κρατήσει μέχρι τον Ιούλιο του 2014 (πρωτοκυκλοφόρησε Μάρτιο του 2011). Πως μπορεί να το κάνει κάποιος αυτό; Να περάσει το αποθετήριο Evergreen. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στην [url=http://en.opensuse.org/Evergreen]ιστοσελίδα του wiki[/url].

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Βουρ λοιπόν για δοκιμές και εγκαταστάσεις.
Σημαντικοί σύνδεσμοι:
1. Λήψη των ISO: [url=http://software.opensuse.org/123/el]http://software.opensuse.org/123/el…] (εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε κάποιο PromoDVD από εκδηλώσεις).
2. Ιστοσελίδα με [url=https://www.suse.com/releasenotes/i386/openSUSE/12.3/RELEASE-NOTES.en.h… Notes[/url] όπου θα δείτε όλα τα παραπάνω και πιθανές αστοχίες και διορθώσεις τους.
3. Ιστοσελίδα Ελληνικής Κοινότητας: [url=http://www.opensuse.gr]http://www.opensuse.gr[/url]
4. openSUSE Connect: [url=http://connect.opensuse.gr]http://connect.opensuse.gr[/url]
5. Forum Ελληνικής Κοινότητας [url=http://forum.opensuse.gr]http://forum.opensuse.gr[/url]
6. Ιστοσελίδα στο Facebook: [url=http://facebook.opensuse.gr]http://facebook.opensuse.gr[/url]
7. Ιστοσελίδα στο Google Plus: [url=http://plus.opensuse.gr]http://plus.opensuse.gr[/url]
8. Twitter: @openSUSE_GR
9. Κανάλι IRC Ελληνικής Κοινότητας: #opensuse-el @ freenode
10. Λίστα ταχυδρομείου: opensuse-el AT opensuse DOT org

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Υπάρχει κανένα νεότερο σε ό,τι αφορά τη διαχείρηση των εξαρτήσεων; Αν απεγκαταστήσεις ένα πακέτο οι εξαρτήσεις του τι γίνονται;

Οι εντυπώσεις μου από το 12.3 είναι άριστες! Το εγκατέστησα σ' ένα παλαιό μηχάνημα με μικρή RAM και η απόδοσή του είναι εξαιρετική!
Σε άλλο σχετικά νέο PC είχα πρόβλημα μετά την εγκατάσταση αφού χρειάστηκε να γράψω nomodeset στην γραμμή εκκίνησης για να δει σωστά την κάρτα γραφικών μου! Πιστεύω ότι θα έπρεπε κάτι τέτοιο να γίνεται αυτόματα!
Συνολικά υπάρχει βελτίωση και ευχρησία!