PC-BSD 9.1

dsyrmalis | Παρ, 12/21/2012 - 14:54 | 4' | 5



Το PC-BSD είναι ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο FreeBSD αλλά παρέχει αρκετές ευκολίες ώστε απο πολλούς χαρακτηρίζεται ως το Ubuntu της οικογένειας BSD. Για πρώτη φορά το PC-BSD κυκλοφόρησε νωρίτερα απο το FreeBSD προφανώς λόγω των προβλημάτων ασφαλείας που είχαν παρουσιαστεί και τα οποία δεν έιχαν επηρρεάσει το PC-BSD.

Το PC-BSD 9.1 έρχεται με έναν φιλικό εγκαταστάτη που δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα σε επίπεδο φιλικότητας και επιλογών τους αντίστοιχους των διανομών Linux. Παρέχει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των KDE, Gnome, Xfce, Lxde καθώς επίσης και άλλων πιο "εξωτικών" διαχειριστών παραθύρων. Οι προχωρημένοι χρήστες θα εκτιμήσουν τη δυνατότητα για εγκατάσταση του ίδιου του FreeBSD όπως επίσης και του TrueOS. Το TrueOS είναι μια διαμόρφωση του FreeBSD για εξυπηρετητές (servers) μαζί με διάφορα χρήσιμα εργαλεία για τους διαχειριστές. Η ίδια ομάδα χρηστών θα μείνει ευχαριστημένη με το εξαιρετικό σύστημα αρχείων ZFS όπως και με την εύκολη δημιουργία linux jails για έξτρα ασφάλεια μέσω του Warden.

Ξεφεύγωντας λίγο απο τις τετριμμένες περιγραφές των reviews, το PC-BSD δοκιμάστηκε στο αρχαίο μου Laptop το οποίο οι διανομές Linux αρχίζουν να μην υποστηρίζουν τον επεξεργαστή του (non pae). Το PC-BSD δεν είχε κανένα πρόβλημα και το Xfce 4 στην κυριολεξία πετάει καταναλώνοντας λιγότερη μνήμη απο τις περισσότερες διανομές Linux. Επίσης, αναγνώρισε αμέσως την ασύρματη κάρτα δικτύου, κάτι που καμία διανομή Linux δεν το είχε καταφέρει εως τώρα. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ο διαχειριστής εκκίνησης που δεν αναγνώρισε το Debian Stable που μοιράζεται τη γειτονική κατάτμηση στο δίσκο. Θα χρεαστούν λοιπόν αρκετά πειράγματα στον Grub προκειμένου να προστεθεί και το PC-BSD στο μενού της εκίνησης του.

Σε γενικές γραμμές το PC-BSD είναι ένα πολύ εύχρηστο λειτουργικό σύστημα που θα αρέσει στους αρχάριους και θα ενθουσιάσει τους έμπειρους χρήστες με τις προχωρημένες επιλογές του. Τουλάχιστον στο δικό μου pc θα μείνει για αρκετό καιρό.

Ιστοσελίδα: http://www.pcbsd.org/
Λήψη: http://www.pcbsd.org/en/download.html (προτείνεται ο server του Πανεπιστημίου Κρήτης)

*Το Artwork παραμένει ίδιο με αυτό της προηγούμενης έκδοσης.

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

προ  δεκαημερου δοκιμαζα live dvd pcbsd 9 και ηταν καταπληκτικο αλλα δεν το εγκατεστησα γιατι δεν εβλεπε καθολου καρτες δικτυου (ασυρματου- ενσυρματου).Δοκιμασα διαφορα στον network manager αλλα τιποτα.Μηπως αγνοώ κατι σημαντικο ή φταιει που το λαπτοπ ειναι αρκετά καινουριο; Σιγουρα  θα δοκιμασω το 9.1 κ ισως για γινει κυρια διανομη μου αν παιξει κανονικά

Γενικότερα το FreeBSD υποστηρίζει λιγότερες συσκευές και αργότερα σε σχέση με το Linux. Πες μας τα αποτελέσματα.