VirtualBSD: Το FreeBSD εύκολα και γρήγορα

dsyrmalis | Δευ, 12/10/2012 - 03:50 | 3'



Το FreeBSD είναι ένα απο τα πληρέστερα τύπου Unix λειτουργικά συστήματα. Λόγω όμως της δύσκολης εγκατάστασης του έχει ξεπεραστεί σε δημοφιλία απο τις διανομές Linux. Ακόμα και αν κάποιος χρήστης εγκαταστήσει το βασικό σύστημα, θα χρειαστεί αρκετό χρόνο μέχρι να αποκτήσει ένα πλήρες και λειτουργικό περιβάλλον γραφικών. Απο την άλλη όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικό λειτουργικό ανοικτού κώδικα που δίνει πολλές δυνατότητες στο χρήστη. Ας δούμε λοιπόν ένα τρόπο να το γνωρίσουμε χωρίς να απαιτείται κόπος και χρόνος.

Η λύση ονομάζεται VirtualBSD και πρόκειται για μια πλήρη εγκατάσταση του FreeBSD, μαζί με γραφικό περιβάλλον που θυμίζει έντονα Mac OS X. Πώς τώρα επιτυγχάνεται αυτό; To VirtualBSD είναι ένα έτοιμο virtual appliance (κάτι σαν εικονική μηχανή) για τη γνωστή εφαρμογή Vmware. Το μόνο που χρειάζεται απο την πλευρά μας είναι το κατέβασμα του VirtualBSD και το τρέξιμο του στο VMware.

Καλό είναι να ξέρουμε και τα εξής: Η εφαρμοργή είναι σε μορφή .zip και χρειάζεται αποσυμπίεση. Ο απλός χρήστης έχει όνοma χρήστη virtualbsd και κωδικό το ίδιο. Ο χρήστης Root σαν κωδικό έχει το root4u.  



Με την πρώτη είσοδο μας στο Xfce το VirtualBSD θα τρέξει ένα script ώστε να κατεβάσει αυτόματα το Adobe Flash plugin, το Adobe Reader και το Skype. Αν τώρα μεγιστοποιήσουμε την εικονική μηχανή θα παρατηρήσουμε πως ο εκκινητής εφαρμογών (wbar ) που βρίσκεται κάτω θα φύγει απο την κανονική του θέση. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δεξί κλικ ώστε να επανέλθει στη θέση του.



Φυσικά μπορούμε να δουλέψουμε με τα ports χρησιμοποιώντας για παράδειγμα το portmaster. Στο στιγμιότυπο πάνω φαίνεται η εγκατάσταση του αγαπημένου μας Nano.

Σε γενικές γραμμές το VirtualBSD είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα που μπορεί να μας βοηθήσει στην εκμάθηση των βασικών του FreeBSD. Επίσης, είναι εξαιρετικό και σαν εικονική μηχανή για τα πειράματα μας ή για έξτρα ασφάλεια.
 
Ιστοσελίδα: http://www.virtualbsd.info/
Λήψη (Torrent): http://www.virtualbsd.info/download.html

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)