Darktable - Εφαρμογή για τις ανάγκες του φωτογράφου, με σωστό workflow.

vagrale13 | Παρ, 07/22/2011 - 15:14 | 3' | 3

Το Darktable είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρχειοθέτησης και μη-καταστρεπτικής επεξεργασίας εικόνων, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των απλών χρηστών αλλά και χρήστες που ασχολούνται επαγγελματικά με τη φωτογραφία.



Η πολύ ωραία και φιλική εμφάνιση της εφαρμογής θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα. Επιπλέον, όπως όλες οι εφαρμογές που στοχεύουν να καλύψουν τους χρήστες σε επαγγελματικό επίπεδο, το Darktable προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες και επιλογές.
Κατ’ αρχάς, παρέχει πλήρη διαχείριση του χρώματος στην φωτογραφία και πολλά διαθέσιμα plugins, για να διορθώσετε την κάθε εικόνα, όπως overexposed, grain, base curve, demosaic, channel mixer κ.ά. Το ωραίο είναι ότι εμφανίζει το ιστορικό της επεξεργασίας της εικόνας, κάτι που είναι βολικό σε περίπτωση που θέλετε να επιστρέψετε στην προηγούμενη κατάσταση της. Μπορείτε ακόμη να διαχειριστείτε και να ταξινομήσετε τις φωτογραφίες σας σε βάση δεδομένων SQL.
Πολύ σημαντικό είναι ότι αν συνδέσετε μία φωτογραφική μηχανή και ανιχνευτεί, θα εμφανιστεί στον πίνακα η συσκευή. Αν τοποθετήσετε, μάλιστα, το δείκτη του ποντικιού επάνω, θα εμφανίσει διάφορες πληροφορίες, όπως το μοντέλο της κάμερας, έκδοση υλικού/λογισμικού και πολλά άλλα. Βέβαια, η επεξεργασία μίας εικόνας δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση, και χρειάζονται κάποιες γνώσεις για να φτάσετε στο τέλειο αποτέλεσμα.
Σίγουρα, όμως, το Darktable ανοίγει το δρόμο στους επαγγελματίες για να στραφούν αποκλειστικά σε ανοιχτού κώδικα λύσεις.

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μήπως είναι καλή ιδέα να ζητήσουμε μια δοκιμή από κανένα περιοδικό τύπου Black & White Photography ή Practical Photography ή κάτι ανάλογο; Εκεί γράφουν αναγνωρισμένοι επαγγελματίες φωτογράφοι με μεγάλη εμπειρία στα "industry standards" και η γνώμη τους θα αποτελέσει πολύ καλύτερο οδηγό.