Μια γεύση απο τις διανομές της οικογένειας Ubuntu

dsyrmalis | Σάβ, 04/30/2011 - 21:15 | 4'

Σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνιση του Natty Narwhal, κυκλοφόρησαν και oι υπόλοιπες διανομές-μέλη της οικογένειας Ubuntu. Διατηρούν την ίδια φιλικότητα και ευχρηστία με τη μητρική διανομή, με τη διαφορά οτι διαθέτουν διαφορετικούς διαχειριστές παραθύρων ή περιβάλλον εργασίας και μπορούν να καλύψουν διαφορετικά γούστα, ανάγκες αλλά και hardware. Ας τις δούμε όμως αναλυτικά:


Kubuntu:
Ως βασικό περιβάλλον εργασίας έχει το KDE 4.6.2. Το σύστημα διαμοιρασμού αρχείων Samba έχει δεχτεί βελτιώσεις και πλέον ένα κλικ στο διαχειριστή αρχείων Dolphin είναι αρκετό για να διαμοιράσουμε ένα αρχείο ή φάκελο στο δίκτυο μας.



Edubuntu: Είναι προσανατολισμένο στην εκπαίδευση. Η νέα έκδοση έρχεται με το κλασσικό Gnome, χωρίς το Unity, αλλά διαθέτει εφαρμογές και απο το KDE. Στα αξιόλογα χαρακτηριστικά του να επισημάνουμε το σύστημα weblive, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστούμε με εφαρμογές, χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης τους στον υπολογιστή μας.Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εφαρμογή Arkose μέσω της οποίας μπορούμε να τρέξουμε με ασφάλεια προγράμματα σε περιβάλλον Sandbox.



Ubuntu Studio: Η διανομή αυτή είναι εξειδικευμένη στη δημιουργία και επεξεργασία πολυμέσων και γραφικών. Θα τη βρούν χρήσιμη ερασιτέχνες αλλά ακόμα και επαγγελματίες. Έρχεται και αυτή με το κλασσικό Gnome Desktop.



Mythbuntu: Έρχεται με το XFCE-4 και oυσιαστικά πρόκειται για ένα πλήρες media center βασισμένο στο πανίσχυρο home theater πρόγραμμα, Myth TV. Πέρα απο την αναπαραγωγή υποστηρίζει και εγγραφή βίντεο (PVR) αλλά συνεργάζεται και με TV tuners. Απουσιάζουν βέβαια απο τη διανομή οι εφαρμογές γραφείου και άλλα χαρακτηριστικά που βλέπουμε στις Desktop διανομές, αφού ο σκοπός ύπαρξης του Mythubuntu είναι διαφορετικός.



Lubuntu: Με το μινιμαλιστικό διαχειριστή παραθύρων LXDE προσφέρει ταχύτητα και επιδόσεις. Είναι η ιδανική διανομή για παλιά pc ή και για όσους επιθυμούν ένα καθαρό και απλό σύστημα.



Xubuntu: Η έκδοση 11.04 έχει το πολύ βελτιωμένο Xfce 4.8.2 και πλησιάζει πλεόν σε πλήθος χαρακτηριστικών και λειτουργιών τα βαριά περιβάλλοντα εργασίας KDE και Gnome, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τις χαμηλές του απαιτήσεις σε υλικό.

Το οτι αναφέρουμε όλες αυτές τις διανομές συγκεντρωμένες σε μια ανάρτηση, δεν σημαίνει πως δεν είναι αξιόλογες και θα γίνει αναφορά για καθε μια ξεχωριστά, με την πρώτη ευκαιρία. Σκοπός είναι να πάρουμε μια γεύση.
Περισσότερες λεπτομέρειες για όλες τις διανομές εδώ.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)