Physion: εξομοιωτής Φυσικής σε 2 διαστάσεις

dimitris | Κυρ, 03/13/2011 - 22:04 | 3'

Κανονικά, δεν παρουσιάζουμε κλειστού κώδικα εφαρμογές, αλλά για το Physion λέω να κάνουμε μια εξαίρεση μια και πρόκειται για ελληνική προσπάθεια, και ίσως η παρουσίασή του εδώ να δράσει ...καταλυτικά για να ανοίξει ο κώδικάς του :) Αναφέρομαι στο Physion, έναν εξομοιωτή φυσικής σε 2 διαστάσεις. Τι κάνει; Με απλά λόγια, σχεδιάζεις διάφορα αντικείμενα και τα βάζεις να αλληλεπιδράσουν με βάση τους νόμους της Φυσικής (βαρύτητα, τριβή, κλπ) και της Μηχανικής (ταλαντώσεις, κίνηση, κλπ).

Το Physion βρίσκεται μόλις στην πρώτη του έκδοση, αλλά ο προγραμματιστής του, Δημήτρης Ξανθόπουλος, δεν έχει τσιγκουνευτεί στα διαθέσιμα αντικείμενα. Μπορείτε να σχεδιάσετε με ένα κλικ κύκλους, τετράγωνα, σχοινιά, ελατήρια, γρανάζια, και άλλα χρήσιμα αντικείμενα. Έχετε στη διάθεσή σας μέχρι και όπλο, ...βόμβα αλλά και γόμα για να διαλύσετε τα αντικείμενα.  Σχεδιάζετε διάφορες σκηνές-σενάρια, π.χ. με πειράματα Φυσικής ή  σύνθετους μηχανισμούς-κατασκευές και μετά πατάτε Play για να δείτε τι θα γίνει. Στο στιγμιότυπο, ένα ερπυστριοφόρο κατά την κίνησή του σε ανώμαλο έδαφος.

Κι αν σας λείπουν οι γνώσεις ή η φαντασία, η εφαρμογή προσφέρει έτοιμα σενάρια για να δείτε τις δυνατότητές της. Το ωραίο είναι ότι το Physion δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να εκτελέσει τα δικά του σκριπτάκια σε JavaScript.

Δείτε το παρακάτω βίντεο - παρουσίαση του Physion:

Το πρόγραμμα είναι γραμμένο σε C++,  Qt και Box2D, και για εύκολη εγκατάσταση στο Linux, ο προγραμματιστής έχει φτιάξει installers για κάθε διανομή (32 και 64 bit). Κατεβάστε το από εδώ:

http://physion.net/el/downloads/2-linux

Μετά διπλό κλικ πάνω στο .bin αρχείο και περιμένετε να τελειώσει η εγκατάσταση.

Το Physion είναι μια αξιόλογη προσπάθεια. Είναι κλειστού κώδικα, αλλά όπως λέει ο ίδιος ο Δημήτρης «δεν αποκλείω το ενδεχόμενο μελλοντικά να κάνω release τον κώδικα του προγράμματος». Μακάρι, λοιπόν, να ανοίξει τον κώδικα.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)