OpenSUSE Tumbleweed

dsyrmalis | Τρί, 03/08/2011 - 09:51 | 2' | 5

To project Tumbleweed προέκυψε απο την ιδέα του developer της Novel, Greg Kroah Hartman για μια έκδοση με rolling updates της κοινοτικής διανομής OpenSuse. Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες του OpenSUSE δεν θα χρειάζεται να περιμένουν έξι μήνες μέχρι την επόμενη κυκλοφορία της διανομής, για να αναβαθμίσουν προγράμματα όπως ο Firefox ή το Gnome 3.

Παρόμοια δυνατότητα εως τώρα υπήρχε μέσω του Factory. Η διαφορά με το Tumbleweed είναι πως τα πακέτα θα είναι πιο καλά δοκιμασμένα, με αποτέλεσμα να έχουμε ελάχιστα προβλήματα.

Το συνιστούμε πάντως στους πιο έμπειρους χρήστες της διανομής, αφού για παράδειγμα σε μια αναβάθμιση του πυρήνα μπορεί να μη βρούμε αμέσως και τους αντίστοιχους drivers για την κάρτα γραφικών. Σε γενικές γραμμές πάντως το project, αν και σχετικά καινούργιο είναι αρκετά σταθερό. Να σημειώσουμε οτι προς το παρόν μόνο μέσω του OpenSUSE 11.3 μπορούμε να περάσουμε σε Tumbleweed.

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η εξής:

  • Προσθέτουμε τα αποθετήρια του Tumbleweed στο σύστημα μας και ενεργοποιούμε το autofresh.
    zypper ar --refresh http://download.opensuse.org/repositories/openSUSE:/Tumbleweed/standard/ Tumbleweed
  • Στη συνέχεια πραγματοποιούμε την αναβάθμιση της διανομής:
    zypper dup --from Tumbleweed

    Στη σχετική ερώτηση που θα μας γίνει καλό είναι να προσθέσουμε το ανάλογο κλειδί GPG.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Πολύ καλό άρθρο, επέτρεψε μου όμως να επισημάνω ένα λάθος που έκανες και μια αλλαγή που έγινε σήμερα στο Project.
-Το λάθος σου είναι ότι η διανομή openSUSE είναι οκτάμηνη και όχι εξάμηνη όπως οι περισσότερες διανομές.
-Η αλλαγή είναι ότι σήμερα πριν από λίγες ώρες Greg ανακοίνωσε ότι δεν τρέχει πια στο 11.3 και ότι αν προσπαθήσει κάποιος με 11.3 να αναβαθμίσει θα δείχνει ότι δουλεύει το αποθετήριο, αλλά όταν θα προσπαθήσει να εγκαταστήσει κάτι θα αποτύχει. καταλαβαίνοντας ότι θα πρέπει να περάσει στην 11.4.
Για περισσότερες πληροφορίες http://lists.opensuse.org/opensuse-factory/2011-03/msg00184.html

Τώρα από εκεί και πέρα σε καμία των περιπτώσεων μην θεωρήσει κάποιος ότι το Tumbleweed είναι έτοιμο για χρήση, είναι ακόμη σε πειραματική περίοδο αν και αρχικά το πλάνο ήταν να κυκλοφορήσει μαζί με την 11.4 δυστυχώς όλα δείχνουν ότι έχει αρκετή δουλειά ακόμη. Σίγουρα (λέμε τώρα) θα είναι έτοιμο πριν την επόμενη έκδοση.

warlorrd σε ευχαριστώ για την παρέμβαση. Κάτι υποψιάστηκα πως θα περάσει σε 11.4 γιατί αν και ο kernel με Tumbleweed είχε αναβαθμιστεί σε 2.6.37, ο Firefox είχε παραμείνει στην 3.6.13 ενώ ήδη είμαστε στην 3.6.15. Αλλά θεώρησα οτι μπορεί να έχουν καθυστερήσει λόγω της κυκλοφορίας του 11.4.
Πάντως σε γενικές γραμμές στην 11.3 δεν μου δημιούργησε κάποιο πρόβλημα.

Το χρησιμοποιείς σαν κανονική διανομή ή σαν δευτερεύουσα;
Πόσο καιρό το χρησιμοποιείς;
Παρακολουθώ την λίστα και βλέπω ότι το αποθετήριο μια ανεβαίνει μια κατεβαίνει και συνεχώς υπάρχουν διορθώσεις και παρεμβάσεις, ειδικά αυτό τον καιρό εν όψη της 11.4
 Θα με ενδιέφερε πολύ να ακούσω τις απόψεις σου μιας και είσαι ο πρώτος που πετυχαίνω να το χρησιμοποιεί και δεν έχω άποψη επί του θέματος.
Πάντως νομίζω ότι ίσως σε κάποιο σημείο μπερδεύεις το Tumbleweed με το Factory μιας και στην 11.3 που χρησιμοποιώ ακόμη εγώ η τελευταία σταθερή έκδοση Firefox που έχω είναι η 3.6.13, αλλά εδώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το λάθος να είναι δικό μου.
 Για πολλούς πάντως το Tumbleweed είναι το μέλλον του openSUSE, άποψη που εγώ δεν συμμερίζομαι μιας και πιστεύω παραπάνω σε μια long-term έκδοση (Evergreen Project) της διανομής παρά σε μια rolling.
 Επειδή ο γραπτώς λόγος παρεξηγιέται διαβάζοντας ξανά το 1 σχόλιό μου είδα ότι σε κάποιον ίσως να φανεί πως είμαι λίγο αγενής, για παν ενδεχόμενο σε διαβεβαιώ ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν ήταν ο σκοπός μου να σε προσβάλω.

Καμία σχέση με αγένεια warlord. Αντίθετα η παρέμβαση σου ήταν ότι έπρεπε. Όχι, δεν αναφερόμουν στο Factory. Στο 11.3-Tumbleweed με τη διαδικασία που περιγράφω αναφέρομαι. Με τις αναβαθμίσεις έφτασα να έχω kernel 2.6.37 και Firefox 3.6.13. Στις RC αν θυμάμαι καλά ο Firefox είναι στην έκδοση 4. Εκτός πια αν έκανα κάποιο λάθος. Ακριβώς ότι γράφω ακολούθησα, αφού πρώτα είχα περάσει τις κανονικές αναβαθμίσεις του 11.3. Το χρησιμοποιώ σαν δευτερεύουσα διανομή εδώ και  λίγες μόνο ημέρες για να βλέπω τις εξελίξεις. Απλώς θα αφήσω την 11.3 αφού πια δεν υπάρχει support και θα δω τι γίνεται με την 11.4. Τουλάχιστον όταν βγει επίσημα.
Γενικότερα προτιμώ τις σταθερές εκδόσεις για δουλειές server και τις rolling για να βλέπω τις εξελίξεις αλλά και για Destop γενικότερα.

Αν προτιμάς τις σταθερές εκδόσεις για server και θες κάτι Long-term και openSUSE, τότε θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά στο Evergreen Project(http://en.opensuse.org/openSUSE:Evergreen) όπου υπάρχει και ένας Έλληνας πολύ ενεργός contributor και ενεργό μέλος της κοινότητας μας, Ο Στράτος Ζολώτας από της Σύρο.
Αν περάσεις στο Tumbleweed με το 11.4 και έχεις όρεξη μπορείς να ανοίξεις ένα θέμα στην λίστα ταχυδρομείου η στο φόρουμ της Ελληνικής κοινότητας(μιας και πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα εξειδικευμένο) και να μας δίνεις feedback από την χρήση του και τα προβλήματα που τυχόν βρεις.