Ultimate 2.8 gamers

dsyrmalis | Τρί, 02/22/2011 - 19:49 | 5' | 11

Πολλοί ισχυρίζονται πως Linux και Gaming είναι δύο ασύμβατοι όροι. To Ultimate Edition 2.8 Gamers προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο. Τα καταφέρνει όμως;

Η διανομή βασίζεται στο Ubuntu 10.10 και έρχεται σε εκδόσεις 32bit και 64bit. Λειτουργεί ως Live Dvd και το μέγεθος του ISO που θα χρειαστεί να κατεβάσετε είναι 3,9 GB. Απο πλευράς hardware θα χρειαστείτε ένα επεξεργαστή τουλάχιστον 700MHZ, 256ΜΒ RAM 3D κάρτα γραφικών η οποία να υποστηρίζει ανάλυση τουλάχιστον 1024Χ768 και 10,86GB κενά στο σκληρό σας δίσκο.Απαραίτητη είναι και μια γρήγορη σύνδεση με το Ίντερνετ αφού πολλά παιχνίδια είναι διαδυκτιακά, οι αναβαθμίσεις τους συχνές και αρκετά μεγάλες σε μέγεθος. Στη δική μας περίπτωση αμέσως μετά την εγκατάσταση χρειάστηκε να κατεβάσουμε 1,4 GB αναβαθμίσεων, μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν νέοι βελτιωμένοι χάρτες παιχνιδιών.

Η συγκεκριμένη έκδοση έχει σαν πρωταρχικό στόχο το gaming οπότε μετά την εγκατάσταση της μην περιμένετε να δείτε εγκατεστημένα προγράμματα όπως το OpenOffice. Θα βρεθείτε σε ένα εντυπωσιακό Desktop με ένα εξίσου εντυπωσιακό theme και το Compiz ενεργοποιημένο. Στα μενού του Gnome υπάρχουν διάφορα tools όπως εφαρμογές back up, γραφικά, προγγραματιστικά και δικτυακά εργαλεία.

Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν και ο media player Amarok στην πλέον επιτυχημένη κατα πολλούς έκδοση του, την 1.4. Στη διάθεση σας βρίσκονται ακόμα και εφαρμογές που σχετίζονται έμμεσα με το gaming. Το Desktop Recorder και το Instabul Session Recorder θα σας βοηθήσουν να εγγράψετε στιγμιότυπα απο παιχνίδια αλλά και να αποθανατίσετε τα ρεκόρ σας.

Όπως ήταν αναμενόμενο δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα Wine (1.2.1) και Playonlinux (3.8.5) ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε και ένα μεγάλο μέρος παιχνιδιών και εφαρμογών που είναι γραμμένα για Windows. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως δεν εγκαταστάθηκαν απο την αρχή οι κλειστοί Drivers της Nvidia. Αν και οι οδηγοί της κοινότητας έχουν βελτιωθεί αρκετά, αντιμετωπίσαμε προβλήματα όπως αργή κίνηση, σπασίματα και χαμηλά FPS σε κάποια παιχνίδια όπως το Chromium B.S.U. Οι proprietary Drivers είναι ένα κλικ μακριά και τους εγκαταστήσαμε μετά και τη σχετική ένδειξη που μας παρουσιάστηκε και τα μικροπροβλήματα εξαφανίστηκαν.

Στο μενού Games αναμένεται να βρείτε δεκάδες παιχνίδια απο απλά Arcades εως πιο σύνθετα First Person Shooters. Ενδεικτικά απο FPS να αναφέρουμε τα Assault Cube, UrbanTerror και Wolfestein Enemy Territory. Στον τομέα των Arcades την παράσταση κλέβουν τα Chromium B.S.U και το γνωστό Frozen Bubble. Πολλές ώρες διασκέδασης υπόσχεται και το Frets on Fire. Αποτελεί κλώνο του γνωστού Guitar Hero και σας καλεί να αποδείξετε τις μουσικές σας ικανότητες.

Απο το Synaptic δεν έλειπαν και παιχνίδια MMORPG όπως το Eternal Lands. Σε γενικές γραμμές το Ultimate Gamers καταφέρνει να φέρει το Gaming στο Linux χωρίς κόπο και ψάξιμο απο την πλευρά του χρήστη. Το οτι η διανομή είναι προσανατολισμένη στα παιχνίδια δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις καθημερινές εργασίες του υπολογιστή σας. *

Πρώτη Δημοσίευση: Linux Inside τεύχος 1

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Για μενα προσωπικα ο μονος λογος που κανω boot ακομα windows ειναι για να παιζω (wow,starcraft,LoL ktlp), το λινουξ οσο και αν με στενοχωρει αυτο, ειναι χρονια πισω στο gaming, δηλαδη ειναι ντροπη να παρουσιαζουμε αυτα τα παιχνιδια που θυμιζουν 1990.

zisismaras]Για μενα προσωπικα ο μονος λογος που κανω boot ακομα windows ειναι για να παιζω (wow,starcraft,LoL ktlp), το λινουξ οσο και αν με στενοχωρει αυτο, ειναι χρονια πισω στο gaming, δηλαδη ειναι ντροπη να παρουσιαζουμε αυτα τα παιχνιδια που θυμιζουν 1990.

Δεν φταιει τοσο το linux οσο οι εταιριες που δεν ασχολουνται... 

zisismaras]ειναι ντροπη να παρουσιαζουμε αυτα τα παιχνιδια που θυμιζουν 1990.

το οτι θυμίζουν 1990 δεν σημαίνει πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε έτσι τους developers που τα ανέπτυξαν.. ακόμα και αυτά τα απλά γραφικά με το gameplay που θυμίζει 1990 θέλουν πολύ δουλειά και κόπο.. και σκέψου πως αυτοί οι άνθρωποι τα έφτιαξαν χωρίς να πληρωθούν.. μπορεί να μην μας αρέσουν αλλά ντροπή να τα παρουσιάζουμε δεν είναι!

Ας μην ξεχναμε οτι υπαρχουν και παιχνιδια για linux που ειναι αξιοπρεπεστατα.Εγω με το frets of fire εχω κολλησει ασχημα!

Όσο παιχνίδια της ID για παράδειγμα είχαν βγει σε Linux έκδοση έπαιζαν μια χαρά. Και απο τη στιγμή που ακόμα και μέσω Wine μπορούμε να παίξουμε εμπορικά παιχνίδια έχουμε μια εικόνα για τις δυνατότητες του Linux. Δεν νομίζω πως το openGL υστερεί κάπου σε σχέση με το DirectX. Και SDL υπάρχει και Blender και διάφορα άλλα που μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη παιχνιδιών. Το θέμα είναι το Linux να κερδίσει την "κρίσιμη μάζα" στους καταναλωτές. Τότε θα δούμε αρκετούς τίτλους. Πάντως και τα Windows χάνουν έδαφος απο τις κονσόλες. Απο την άλλη οι developers ότι φτιάχνουν είναι δωρεάν και ας μην ξεχνάμε πως το κάνουν σε βάρος του ελεύθερου χρόνου τους. Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε κάτι παραπάνω αλλά να τους ευχαριστήσουμε για αυτό που ήδη κάνουν. Ίσως πάντως να ήταν καλύτερο αντί να φτιάχνουν πολλά μικρά παιχνίδια, να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη 5-6 "μεγάλων παιχνιδιών". Για παράδειγμα ένα MMORPG, ένα FPS κτλ. Και να αναπτύσσονται συνεχώς σε γραφικά, χάρτες και αποστολές. Ένα πρόβλημα πάντως που υπάρχει γενικά στο Linux είναι οι πολλές διαφορετικές διανομές, με διαφορετικούς package managers, διαφορετικά directories, εκδόσεις libraries κ.ο.κ.  Οπότε μια εταιρεία έχει πρόβλημα στο "πακετάρισμα". Να είναι .deb, rpm; Και αν τρέχει στο Ubuntu θα τρέχει στο Debian; Εκτός πια αν όλα τα dependencies έρχονται μαζί με το παιχνίδι.
Πάντως απιστεύω πως αργά η γρήγορα  η κατάσταση θα βελτιωθεί και στο gaming.

Ναι συμφωνω απολυτα με οτι λετε , προφανως και οι developers εχουν ολο το σεβασμο για τον χρονο που ριχνουν στα παιχνδια αυτα που ειναι και δωρεαν , απλα θελω να θυξω αυτην την προβληματικη κατασταση , ειτε φταινε οι  εταιριες παιχνιδιων ειτε το πληθος διαφορετικων διανομων δεν ξερω.
Ναι θελώ να πιστευω οτι θα αλλαξει αυτο μιας και σε προσωπικο επιπεδο ειναι το μονο που με κραταει ακομα στα windows. 

Καλησας μερα.
Εγκατεστησα το ultimate... ολα οκ, αλλα οταν πηγα να κανω update manager, βγαζει μηνυμα
requires installation of untrusted packages εαν μπορειτε πες τε μου τι πρεπει να κανω

Καλημέρα
 

Σε κάποια σημείο στην κονσόλα όταν δίνεις sudo apt-get update θα δεις κάτι σαν:
ΝΟ_PUBKEY 609867ABC6565 . Ο αριθμός και τα γράμματα μετά το NO_PUBKEY είναι αυτό που σε ενδιαφέρει και εννοείται πως στο σύστημα σου θα είναι διαφορετικά. Κάνε τα copy.
Στη συνέχεια στο τερματικό σου δώσε: sudo apt-key adv --recv-key --keyserver keyserver.ubuntu.com XYZ και αντικατέστησε τα XYZ με τον αριθμό-γράμματα που είδες πριν.

Φίλε zisismaras,
Αφού ανέφερες το wow και την συμβατότητά του με τα linux σου λέω συγκεκριμένα πως με την χρήση του Wine δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα με αυτό το παιχνίδι!! Μην είσαι επικριτικός δες την δουλειά που χρειάζεται και προσπάθησε να βοηθήσειςLaughing

Ναι παιζω μεσω wine εδω και καμποσο καιρο.Αλλα επικρινω το γιατι να μην υπαρχει native client gia wow αλλα και για αλλα εμπορικα παιχνιδια. Εξαλλου το linux δεν υστερει καπου αρα ερχομαστε αντιμετωποι με μια προβληματικη αγορα windows αναπτυσωμενων mac.