Jolicloud 1.1

dsyrmalis | Παρ, 02/18/2011 - 16:51 | 5' | 7

To Jolicloud υπόσχεται να μας εισαγάγει για τα καλά στην ιδέα του cloud computing. Το καταφέρνει;

Tο Jolicloud είναι ένα ελαφρύ λειτουργικό που έχει κτιστεί πάνω στο Ubuntu Netbook Edition και προορίζεται κυρίως για netbooks, αν και είναι συμβατό και με οθόνες αφής. Υπόσχεται καλές επιδόσεις ακόμη και σε συστήματα χαμηλών δυνατοτήτων, ευκολία χρήσης και πλήρη συμβατότητα με την HTML5. Μπορεί μάλιστα να εγκατασταθεί ως εκτελέσιμο και μέσα από τα Windows, όπως επίσης και αυτόνομα. To ISO του Jolicloud 1.1 είναι μεγέθους 696MB και λειτουργεί ως Live CD. Προτού το χρησιμοποιήσουμε όμως, πρέπει να...εγγραφούμε, δίνοντας το e-mail μας. Προφανώς, χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο δεν γίνεται καν να το εγκαταστήσουμε. Εναλλακτικά, μπορούμε να συνδεθούμε και μέσω του λογαριασμού μας στο Facebook οπότε η διανομή μάς ζητά την άδεια για πρόσβαση στο προφίλ και τις πληροφορίες μας. Στη δική μας περίπτωση πάντως, αυτή η μέθοδος παρουσίασε προβλήματα, οπότε κάναμε νέα εγγραφή. Εδώ, δημιουργούνται και τα πρώτα ερωτηματικά σε σχέση με το βαθμό ανωνυμίας που έχουμε.Στους όρους χρήσης που πρέπει να αποδεχτούμε, υπάρχει και η σχετική προειδοποίηση πως το Jolicloud μπορεί να απενεργοποιήσει το λογαριασμό μας σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι παραβιάζουμε τους όρους χρήσης του.

Η εγκατάστασή του είναι απλή και δεν χρειάστηκε παρά να απαντήσουμε σε μερικές ερωτήσεις. Υποστηρίζει, μάλιστα, και την ελληνική γλώσσα, την οποία και επιλέξαμε. Μετά την εγκατάσταση, εντυπωσιαστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι είχε ήδη ρυθμιστεί το ελληνικό πληκτρολόγιο και η εναλλαγή του με το αγγλικό γινόταν με το συνδυασμό Alt-Shift, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε καμία ρύθμιση! Χρειάζεται βέβαια και η δημιουργία ενός χρήστη, οπότε για να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα πρέπει αρχικά να συνδεόμαστε στο netbook και στη συνέχεια στο Jolicloud. Επίσης, υπάρχουν ερωτήσεις για τον τύπο του netbook, προκειμένου να συσχετίσει το υλικό μας με την εγκατάσταση. Το διαφορετικό στοιχείο του Jolicloud είναι ότι όλες οι ρυθμίσεις μας αποθηκεύονται στο cloud, οπότε ακόμη και αν μπούμε στο λογαριασμό μας από άλλο υπολογιστή θα βρούμε τα πάντα όπως τα είχαμε αφήσει. Στην αρχική οθόνη της επιφάνειας εργασίας υπάρχουν συντομεύσεις για όλα τα «βασικά»: GMail, Twitter, Facebook, Chromium, Flickr, Googledocs, καθώς και το Arcade παιχνίδι Space Invaders. Βρήκαμε ακόμη αρκετές εφαρμογές που μπορούν να καλύψουν και με το παραπάνω κάθε πιθανή χρήση του netbook: από την κατηγορία storage και το «cloud back up», έως την αναπαραγωγή πολυμέσων και το VLC.

Το Jolicloud έχει ως στόχο την απλότητα, οπότε δεν είναι εύκολη η πρόσβαση από το χρήστη στις κρυφές πτυχές του λειτουργικού. Με δυσκολία πάντως, ανακαλύψαμε ότι το τερματικό εμφανίζεται με το συνδυασμό Alt και F1.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δεν καταλαβένω γιατι η κοινότητα θέλει διανομές για netbook τύπου PSP δηλαδή μενού με tabs δεν λέω οτι δεν αρέσει σε πολλούς αλλα γιατι να έχω μια διανομή χτισμένη για το DELLακι μου και να πρέπει να περιοριστώ δίχως Desktop ισως κάνω λάθος γιατι η τελευταία που δοκίμασα ήταν η 10.04 σε UNR η όταν δοκίμασα Koubuntu αυτο άλλαξε σε ενα netbook interference μόνο του χωρίς να είναι UNR η Distro

Και εγώ είμαι υπερ των κλασσικών διανομών. Αλλά υπάρχουν πολλά γούστα.

Μήπως γιατί τα άλλα υπάρχουν ήδη;

Σοβαρά τώρα, αν θες να έχεις στο netbook σου κλασσικό Gnome, KDE, XFCE, fluxbox, ή κ σκέτο τερματικό, υπάρχει ήδη έτοιμο από άπειρες διανομές. Απλά πέρνα Debian, Suse, Fedora, κλπ κλπ

Η λογική του "PSP" όπως τη λες, είναι απλά άλλη μία εναλλακτική, για όσους τη θέλουν φυσικά.

Δεν είναι ωραίο πράγμα να έχεις τόσες επιλογές, κ τόσο διαφορετικές μεταξύ τους;

Ίσως πάντως τέτοιες διανομές να εκμεταλεύονται καλύτερα τις μικρές οθόνες.

Ωραίο φαίνεται αλλά η ανησυχία μου για την ασφάλεια και την ανωνυμία αυξάνετε μέρα με την μέρα.. Money mouth